Στηρίξτε μας

Ρεγγίνα Αργυράκη: Εθελοκτόνο το δήθεν φιλοζωικό νομοσχέδιο αν δεν αλλάξει

17 Ιανουαρίου 2012 10:37 | Επικαιρότητα
Ρεγγίνα Αργυράκη: Εθελοκτόνο το δήθεν φιλοζωικό νομοσχέδιο αν δεν αλλάξει

Επιστολή τους βουλευτές, οι οποίοι απαρτίζουν τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου έστειλε η Ρεγγίνα Αργυράκη, καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Νευροεπιστημών στο Α.Π.Θ., η οποία είναι και συντονίστρια της διεπιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.), που υποστηρίζει τόσο την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (34 σωματεία) όσο και την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων (αριθμός 115).

Η κα Αργυράκη αναφέρεται στις ανεδαφικές κατηγορίες, στους άδικους χαρακτηρισμούς και στα όσα τραγελαφικά και τελικά εις βάρος των δικαιωμάτων των ζώων, συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα κατά την διάρκεια των τοποθετήσεων των αρμόδιων φορέων σχετικά με το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για «τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό».

Ολόκληρη η επιστολή

Αξιότιμες κυρίες - αξιότιμοι κύριοι,
Λέγομαι Ρεγγίνα Αργυράκη και είμαι καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δράττομαι δε της ευκαιρίας να απευθυνθώ σε εσάς ως συντονίστρια της ομάδας Πανεπιστημιακών που υποστηρίζει διεπιστημονικά τόσο την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (34 σωματεία) όσο και την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων (αριθμός 115).

Τις τελευταίες ημέρες, κατά τη συζήτηση της επιτροπής περί το Νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς ζήσαμε πρωτοφανή φαινόμενα για τα φιλοζωικά ήθη.

Ενώ είχαμε επεξεργαστεί τις θέσεις μας εμπεριστατωμένα και κατ' άρθρον με την πλειονότητα των εισηγητών και περιμέναμε πως αυτής της τάξης θα ήταν και ο διάλογος της προέδρου μας κας Αναστασίας Μπομπολάκη με τους εξ υμών ερωτώντες, τελικά η κατάσταση φαίνεται να εκτραχύνθηκε και να κατέληξε σε ένα ανηλεές σφυροκόπημα με μοναδική επιδίωξη την προστασία συγκεκριμένων συνδικαλιστικών συμφερόντων.

Το αποτέλεσμα κατέληξε σε μια νεφελωματική «επιχειρηματολογική» σούπα, που όχι μόνο δεν προώθησε ή καλυτέρευσε το Νομοσχέδιο, αλλά αποπροσανατόλισε εντελώς τους παρόντες.

Πέραν τούτου, οι περί την ακρόαση ιδιωτικότεροι διάλογοι με κάποιους εισηγητές, κατέληξαν στην «επιδαψίλευση» απαράδεκτων χαρακτηρισμών τόσο για την Πρόεδρό μας, όσο και για την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας.

Τέτοια φαινόμενα θα μπορούσαν να εξοργίσουν τον επιστημονικό κόσμο, που παρακολουθεί τούτην την συζήτηση, αν τελικά δεν αποτελούσε κατ’ ουσίαν υλικό ηθογραφίας, που δικαιολογεί απολύτως το ευρύτερο κατάντημα της χώρας μας.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να καταθέσω πως η Ειρήνη Μολφέση τυγχάνει θυγατέρα του διεθνούς ζωγράφου Ιάσωνα Μολφέση, ο οποίος εγκαταλείψας την καριέρα του στο Παρίσι, βοήθησε στο στήσιμο της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Και πως η προσφορά προς την πατρίδα αποτελεί γενικότερη πυξίδα συμπεριφοράς για την οικογένεια Μολφέση, όπως συχνά συμβαίνει με πολλούς Έλληνες του εξωτερικού.

Όσο για την κ. Αναστασία Μπομπολάκη, την γνωρίζω από τα πρώτα πανεπιστημιακά μας έτη, και ήδη από τότε ήταν προσανατολισμένη στην αμετάκλητη προσφορά προς το Περιβάλλον και την Πανίδα, συχνά εις βάρος της ιδιωτικής της ζωής και της σωματικής της ακεραιότητας.

Όταν λοιπόν οι κυρίες αυτές βάλλονται από επαγγελματίες συνδικαλιστές που υπερασπίζονται τα μικρά τους μαγαζιά, η προσβολή μετατίθεται και σε όλους εμάς - πανεπιστημιακούς ή μη - που έχουμε υιοθετήσει παρόμοιο modus vivendi με τις ως άνω κυρίες και επιδιδόμεθα επί πολλά έτη στον φιλοζωικό εθελοντισμό.

Προπάντων όμως, οι συνάδελφοί μου πανεπιστημιακοί από παντοία γνωστικά πεδία, επιστήμονες του διαμετρήματος της Γλυκερίας Σιούτη, του Καράκωστα, της Διάκου, του Χαραλαμπίδη, του Παπάζογλου, του Σαχίνη και πολλών άλλων έχουμε μείνει άναυδοι μπρος στο αντιευρωπαϊκό προφίλ της «φιλοζωίας», που τείνει να σχηματοποιηθεί υπό τις παρούσες συνθήκες.

Φυσικά θαυμάσαμε την ψύχραιμη ανάλυση της κ. Διώτη, την νομοτεχνική εμπεριστατωμένη οπτική του κ. Πλεύρη και την λεβεντιά της κ. Πιπιλή, ωστόσο τα αποτέλεσμα παραμένει φρούδο, ασαφές και θολό.

Καθώς υπάρχει ισχυρό φιλοζωικό κίνημα και μεταξύ των φοιτητών μου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απέναντι στους οποίους θεωρώ τον εαυτό μου υπόλογο, κάνω έκκληση, ακόμα και τώρα, να επανεξετάσετε τα δεδομένα, που σας παρασχέθηκαν, όχι σε επίπεδο εντυπώσεων αλλά σε επίπεδο προθέσεων. Διότι διαφορετικά αντί για φιλοζωικό Νομοσχέδιο ετοιμάζετε ένα εθελοντοκτόνο συμπίλημα.

Μετά τιμής
Ρεγγίνα Αργυράκη

Καθηγήτρια Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
e –mail: [email protected]

Διαβάστε επίσης:

Απαράδεκτο μόρφωμα εις βάρος κάθε φιλοζωικής δράσης το νομοσχέδιο που προωθείται

Συμπαραστέκονται στο φιλοζωικό κίνημα, στηρίζουν την Μπομπολάκη, τα βάζουν με τους «λεβέντες» της Κρήτης

Σύγκρουση συμφερόντων στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο που τελικά ζημιώνει μόνο τα αδέσποτα ζώα

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων συντροφιάς

Κύριε υπουργέ, δείτε τι κάνουν οι βοσκοί στα ζώα τους στο οροπέδιο Λασιθίου!

Τι είπε ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Βασίλης Γιουματζίδης για το νομοσχέδιο

Τα φιλοζωικά σωματεία Πέλλας διαμαρτύρονται για τις ασυναρτησίες του Γιουματζίδη

Κατηγόρησαν τους φιλόζωους στη Βουλή για λαθρεμπόριο ζώων επειδή φορούν καλά ρούχα!

Συνεχίζουν τις επαφές για να είναι βελτιωμένο και αποτελεσματικό το νομοσχέδιο

Η τοποθέτηση της Νατάσας Μπομπολάκη προέδρου της Π.Φ.Π.Ο. στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο (βίντεο) 

Η τοποθέτηση της Π.Φ.Ο. στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο

Τι λέει η Δημοκρατική Αριστερά για τον αντιφιλοζωικό νόμο 4039/2012

Τι πρέπει να αλλάξει στον νόμο 4039/2012;

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο – Η αντίδραση του Π.Κ.Σ.

Ζ.Ο.Σ.Α.Σ.: Νομοθέτημα ασαφές ελαστικό για τους επαγγελματίες εκμεταλλευτές αυστηρό για τους φιλόζωους

Η τοποθέτηση της Νατάσας Μπομπολάκη πρόεδρου της Π.Φ.Π.Ο. για το νομοσχέδιο (βίντεο)

Εξόργισε τους φιλόζωους με την ανικανότητα του ο υπουργός Γιάννης Δριβελέγκας

Προχειρότητες, λάθη και ασυνεννοησία μεταξύ υπουργών στο νομοσχέδιο σχετικά με την προστασία των ζώων

«Λάθος» νομοσχέδιο αναστάτωσε τη φιλοζωική κοινότητα

Αντιδρούν και αντιπροτείνουν σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

  1. deva nargis

    Synxaritiria kyria Argyraki!!!epitelous eidate to adiko nomosxedio kai to palevete.emeis mazi sas se OTI xreiastei kai na fwnaksoume na diadilwsoume gia to eksofreniko antizoofiliko nomosxedio.an to afisoume etsi EIMASTE OLOI SYNIPEFTHINOI!!

  2. Carla walker

    I WOULD LIKE TO KNOW WHO IS MAKING THE GOOGLE TRANSLATION...IT IS COMPLETELY NON-UNDERSTANDABLE......GET SOMEONE ELSE!

    UNDERNEATH IT SAYS: THIS QUESTION IS FOR TESTING IF YOU ARE A HUMAN VISITOR.....I DIDN'T KNOW ANIMALS OR OTHER SPECIES COULD WRITE...RIDICULOUS!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.