Στηρίξτε μας

Σύγκρουση συμφερόντων στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο που τελικά ζημιώνει μόνο τα αδέσποτα ζώα

12 Ιανουαρίου 2012 17:01 | Επικαιρότητα
Σύγκρουση συμφερόντων στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο που τελικά ζημιώνει μόνο τα αδέσποτα ζώα

Χθες η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου συνεδρίαζε επί έξι συνεχείς ώρες σχετικά με το νομοσχέδιο «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό». Παρόντες στην συνεδρίαση αυτή ήταν θεσμικοί φορείς που σχετίζονται με τα ζώα συντροφιάς και οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους και υποστήριξαν, τι πρέπει να αλλάξει και τι όχι, δείχνοντας έτσι και τι συμφέροντα εξυπηρετούν.

Σκοπός της χθεσινής συνεδρίασης ήταν να ακουστούν οι θέσεις και οι απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων. Αυτή η διαδικασία απέδειξε ποιοι φορείς ασχολούνται  κυρίως με την τσέπη τους και ποιοι με την επιδίωξη της ευζωίας των ζώων, που στην Ελλάδα αυτή η έννοια ακούγεται μόνο ως σύντομο ανέκδοτο.

Στη συνεδρίαση εκ μέρους των φιλοζωικών συλλόγων συμμετείχε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) διά της εκπροσώπου της Νατάσας Μπομπολάκη, και η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία (Π.Φ.Ο.) την οποία εκπροσωπούσε η Ειρήνη Μολφέση.

Παρόντες ήταν εκπρόσωπος της «Συνομοσπονδίας» Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος, ο σύλλογος Αγρυπνία, και εκ μέρους άλλων θεσμικών οργάνων, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος, ο πρόεδρος Κτηνιατρικού Συλλόγου Μικρών Ζώων Αττικής, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος δια της προέδρου του Αθηνάς Τραχήλη, εκπρόσωπος των δημοσίων κτηνιάτρων, διάφοροι κτηνοτροφικοί σύλλογοι, καθώς και οι εισηγητές των κομμάτων.

Στην ουσία αυτού του νομοσχεδίου αναφέρθηκαν μόνον οι εκπρόσωποι της Π.Φ.Π.Ο. και της Π.Φ.Ο.. Όπως τονίζει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία «Επί έξι ώρες περίπου, από όλους τους άλλους θεσμικούς φορείς και από τον εισηγητή του Κ.Κ.Ε., υπήρχε ένα συνεχές σφυροκόπημα και μια λασπολογία κατά των φιλοζωικών σωματείων τα οποία “καλυπτόμενα πίσω από την έννοια φιλόζωος, κάνουν εκτενές εμπόριο αδέσποτων ζώων στέλνοντάς τα για πειραματόζωα στο εξωτερικό”.

Όλοι δε οι φορείς των κτηνιάτρων, με τρόπο προκλητικό και αήθη, καταφέρθηκαν τόσο κατά των φιλοζωικών συλλόγων, όσο και κατά του θεσμού των εθελοντών κτηνιάτρων. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πέρασαν διάφορες αρνητικές τροπολογίες στις οποίες θα αναφερθούμε σε άλλο δελτίο μας εκτενέστερα.

Το μόνο θετικό, κατά τη γνώμη μας, είναι ότι αποκαλύφθηκε πλήρως ο ρόλος των ιδιωτών κτηνιάτρων, οι οποίοι επί ώρες καταδείκνυαν, ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει και ανησυχούν είναι τα οικονομικά τους συμφέροντα και σε καμία περίπτωση τα αδέσποτα ζώα και η μη σωστή διαχείρισή τους με τις ανάλογες επιπτώσεις στη χώρα μας.

Όταν ερωτήθη από τον βουλευτή κ. Πλεύρη, στην δευτερολογία της η πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας, αναφέρθηκε στο ρόλο όλων αυτών των οικονομικών συντεχνιών κτηνιάτρων κ.λπ., ζήτησε να καταθέσουν επιτέλους μήνυση κατά των φιλοζωικών σωματείων ή των φιλόζωων, που πιστεύουν ότι κάνουν λαθρεμπόριο ζώων, και να αποδείξουν στην πράξη και στο δικαστήριο τους κατάπτυστους ισχυρισμούς τους.

Επίσης η κα Μπομπολάκη έθεσε τα ερωτήματα “αν σήμερα εδώ ήρθαμε για να συζητήσουμε το νομοσχέδιο για τα ζώα ή για το πως θα βγάλουν χρήματα οι διάφορες συντεχνίες”, “αν ήρθαμε να συζητήσουμε το θέμα ότι οι φιλόζωοι είναι λαθρέμποροι” κ.λπ. Μετά από όλα αυτά, πέρασε τροπολογία στο άρθρο 16, ότι η λαθρεμπόρια εκ μέρους των φιλοζωικών σωματείων είναι ποινικό αδικημα.

Επιπλέον η πρόεδρος του Κτηνιατριακού Συλλόγου, κα Αθηνά Τραχήλη, επετέθη κατά τρόπο φραστικά προκλητικό κατά της βουλευτού κας Φωτεινής Πιπιλή, η οποία σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησε από την συνεδρίαση. Είναι φανερό ότι γίνεται μια λυσσαλέα προσπάθεια να εξοστρακιστεί οτιδήποτε θετικό υπάρχει σε αυτό το νομοσχέδιο.

Εμείς εκφράζουμε την αγανάκτηση και την οργή μας για όσα διαδραματίστηκαν κατά τη συζήτηση και καλούμε τον υφυπουργό κ. Ροντούλη να διαμορφώσει ένα νομοσχέδιο, που θα προστατεύει πάνω από όλα τα ζώα, όχι μόνο από την ενεργητική και παθητική κακοποίηση, αλλά και από τις οικονομικές συντεχνίες.

Η Επιτροπή Εμπορίου θα συνεχίσει τη συζήτηση άρθρο προς άρθρο την ερχόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα κατατεθεί για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής. Μέχρι τότε μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις είτε επί το θετικότερον είτε επί το αρνητικότερον. Οψόμεθα!»

Η Τραχήλη εξαγρίωσε και την Πιπιλή

Η βουλευτής της Ν.Δ., Φωτεινή Πιπιλή, μετά τη φραστική σύγκρουση που είχε χθες με την πρόεδρο του Κ.Σ.Ε., Αθηνά Τραχήλη, η οποία πολιτεύεται με την Δημοκρατική Συμμαχία, αφού είναι μέλος του πολιτικού συμβουλίου της, έγραψε στο Facebook:

«Από χθες άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του Νομοσχεδίου για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Λίγες φορές Νομοσχέδιο παρουσιάζει τόσο ενδιαφέρον. Επιτέλους! Θα τιμωρούνται όσοι κακοποιούν με κάθε τρόπο τα ζώα μέχρι και με φυλάκιση. Επιτέλους! Μπαίνει τέλος στα… βαρελόσκυλα τύπου Ικαρίας, για όσους γνωρίζουν. Έγινε χαμός το απόγευμα. Κρίμα για την εκπρόσωπο των κτηνιάτρων που οι μόνες προτάσεις της, ήταν… εναντίον της δράσης των Φιλοζωικών Σωματείων.

Λεπτομέρειες αύριο».

PipiliFacebook2012

Διαβάστε επίσης:

Η τοποθέτηση της Νατάσας Μπομπολάκη προέδρου της Π.Φ.Π.Ο. για το νομοσχέδιο (βίντεο)

Τον Ιανουάριο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. ΜΑΡΘΑ ΜΑΓΚΑΒΕΤΣΟΥ

    ΔΕΝ ΔΙΑΚΡΙΝΩ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΥΖΩΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ, ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΥΣΧΕΡΑΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΜΕΣΑ, ΣΤΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΙΣ ΝΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΕΠΕΙΔΗ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙΣ ΕΝΑ ΣΚΥΛΟ Ή ΤΑΙΖΕΙΣ ΜΙΑ ΓΑΤΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΣΕ ΜΑΧΗ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥΠΟΛΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΑΝΘΡΩΠΟΥς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.