Στηρίξτε μας

Πάρος: Η επιμόρφωση έχει θετικότερα αποτελέσματα από μια ποινή

10 Δεκεμβρίου 2011 15:45 | Επικαιρότητα
Πάρος: Η επιμόρφωση έχει θετικότερα αποτελέσματα από μια ποινή

Μια τυχαία αναζήτηση στο Facebook μας έκανε να πειστούμε, πως το επιχείρημα «η συμμόρφωση ίσως αποδίδει περισσότερα από την τιμωρία», έχει μια κάποια βάση. Πριν από αρκετές μέρες το www.zoosos.gr είχε κάνει γνωστό, ότι ο ηλικιωμένος άνδρας, που είχε αλυσοδεμένα από το ταβάνι τα σκυλιά του μέσα στα κόπρανα και στα ούρα σ’ ένα κτίσμα ενός αγροκτήματος κοντά στις Λεύκες της Πάρου, δεν οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, γιατί τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Ζώων Πάρου (P.A.W.S.) προτίμησαν να μην οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

Η είδηση αυτή προκάλεσε αίσθηση και πολλά αρνητικά σχόλια εις βάρος εκείνων, που αποφάσισαν να μην τιμωρήσουν τον δράστη, ενώ αρχικά είχαν κάνει καταγγελία στην Αστυνομία για το συμβάν. Ψάχνοντας το γιατί πήραν αυτή την απόφαση δεν βγάζαμε άκρη, όσο και αν ρωτούσαμε! Μάλιστα μας είπαν, ότι πρέπει να αρκούμαστε στα δελτία Τύπου και να μη δημιουργούμε εμείς ανύπαρκτες ιστορίες, εκεί που δεν υπάρχουν!

Είναι γνωστό σε όσους δραστηριοποιούνται με την προστασία των ζώων, ότι ειδικά στις μικρές κοινωνίες η αλληλοκάλυψη και η συμφωνία της σιωπής καθώς όλοι είναι γνωστοί, φίλοι, συγγενείς, κουμπάροι και έχουν εξαρτήσεις κάθε είδους, οδηγεί στη συνενοχή δια της συναίνεσης και τελικά στη σιωπή. Σπάνια καταγγέλλονται – έστω και ανώνυμα – από εκείνους, οι οποίοι γνωρίζουν, αυτοί που εγκληματούν εις βάρος των ζώων.

Γι’ αυτό και εμείς συμπεράναμε, ότι προφανώς ασκήθηκαν πιέσεις του τύπου «που να τον τρέχετε γέρο άνθρωπο, τι έκανε, μικρό το κακό, ζώα είναι…» και έτσι ο P.A.W.S. και η Αστυνομία δεν έκαναν αυτό που έπρεπε. Όλα αυτά που εξηγούμε εδώ συμβαίνουν καθημερινά και δεν είναι αποκύημα της δικής μας φαντασίας.

Διαβάζοντας όμως στην σελίδα του P.A.W.S. στο Facebook τις εξηγήσεις που έδινε η Στέλλα Κώστα εκ μέρους του συλλόγου σχετικά με τους λόγους, για τους οποίους θεώρησαν καλύτερο να μην οδηγήσουν τον ηλικιωμένο άνδρα στη Δικαιοσύνη, καταλάβαμε ότι αυτή η κίνηση τους έχει μια λογική και αν μας είχαν απαντήσει έτσι ακριβώς, ούτε εμείς θα υποθέταμε κάτι που ενδεχομένως δεν έχει συμβεί, ούτε θα κακοχαρακτηριζόταν η δική τους δράση.

PAWS

Έτσι λοιπόν επικοινωνήσαμε με τον P.A.W.S. και την κα Κώστα και της ζητήσαμε – επειδή όλοι για το καλό των ζώων παλεύουμε – να βγάλει ένα δελτίο Τύπου στο οποίο να εξηγεί με δύο λόγια, γιατί άφησαν τον δράστη να την γλυτώσει και δεν τον οδήγησαν στον εισαγγελέα.

Μάλιστα της είπαμε, ότι αυτά, τα οποία γράφει στο Facebook μόνο να αναφέρει, αρκούν, για να γίνει κατανοητή η πράξη τους. Και πράγματι έτσι έγινε. Ο P.A.W.S. λοιπόν εξηγεί μετά την παρότρυνση και την επιμονή του www.zoosos.gr ότι «Λόγω της έκτασης, που πήρε το θέμα των δύο σκύλων, οι οποίοι βρέθηκαν στις Λεύκες θεωρούμε απαραίτητο να δώσουμε κάποιες περαιτέρω πληροφορίες.

Κατ' αρχήν θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι ο Διοικητής της Αστυνομίας δεν έχει καμία σχέση με την απόφασή μας να μην προχωρήσουμε σε μήνυση κατά του ιδιοκτήτη. Όταν μάθαμε την ταυτότητα του ιδιοκτήτη και επικοινωνήσαμε μαζί του, συνειδητοποιήσαμε ότι πρόκειται για έναν ηλικιωμένο άνθρωπο, που με τον τρόπο του φρόντιζε τα ζώα όσο μπορούσε.

 

Τα σκυλιά προφανώς δεν μπορούσαν να μείνουν εκεί, γιατί οι συνθήκες ήταν εντελώς ακατάλληλες. Η περιοχή δεν έχει νερό και ο ιδιοκτήτης ανέβαινε καθημερινά για να κουβαλήσει σε αυτά νερό και τροφή. Ωστόσο, εφόσον τα σκυλιά απομακρύνθηκαν από τον ακατάλληλο αυτόν χώρο και με τον όρο να μην πάρουν άλλα τη θέση τους, αποφασίσαμε, ότι η υπόθεση μπορούσε να κλείσει. Πιστεύουμε ότι πολλές φορές η επικοινωνία και η επιμόρφωση έχουν θετικότερα αποτελέσματα από τις ποινές».

Εμείς ως www.zoosos.gr θέλουμε να τονίσουμε από την πλευρά μας, ότι κατανοούμε το γιατί ένας ηλικιωμένος Παριανός αδυνατεί να αντιμετωπίσει στοργικά τα ζώα του και δεν καταλαβαίνει, ότι τα βασανίζει με το να τα έχει στο σκοτάδι και διαρκώς δεμένα, αφού το ενδιαφέρον του εξαντλείται μόνο στο να τους δώσει φαγητό και νερό.

Οι άνθρωποι αυτοί έτσι μεγάλωσαν, θεωρώντας τα ζώα μόνο εργαλεία προς εκμετάλλευση. Άλλωστε σε ολόκληρη της Ελλάδα έτσι αντιμετώπιζαν τα ζώα. Ό,τι δεν φέρνει κέρδος και ό,τι δεν προσφέρει στην οικογένεια και στο εισόδημα οδηγείται στον θάνατο. Κανείς δεν τους δίδαξε την αγάπη προς αυτά, δεν τους εξήγησε, ότι τα ζώα πονούν, υποφέρουν και ότι έχουν δικαιώματα. Καμιά φορά το αυτονόητο δεν είναι δεδομένο.

Ο παππούς αυτός ακόμα και αν καταδικαζόταν από το δικαστήριο για την παθητική κακοποίηση των ζώων του πάλι με τον ίδιο τρόπο θα σκεφτόταν. Και αφού συμφώνησε ότι δεν θα πάρει άλλα σκυλιά, δικαίως οι άνθρωποι του P.A.W.S. σκέφτηκαν να αφήσουν το θέμα εκεί, αφού στο μεταξύ είχαν πάρει στο καταφύγιο τους τα δύο θηλυκά σκυλιά.

Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι της χώρας μας μεγάλωσαν κάτω από δύσκολες συνθήκες και γαλουχήθηκαν με ιδέες, που μόνο φιλοζωικές δεν ήταν, αυτοί στη συνέχεια μεγάλωσαν τα παιδιά τους πάνω στο ίδιο μοτίβο σκέψης. Ελάχιστοι διαφοροποιήθηκαν. Με αυτό το διεστραμμένο παρελθόν και το προβληματικό παρόν παλεύουμε, γι’ αυτό και επενδύουμε στα πιτσιρίκια και στη διδασκαλία της φιλοζωίας στα σχολεία. Για να αλλάξουν οι επόμενες γενιές.

Αλήθεια πόσοι από εσάς θυμούνται παππούδες και γιαγιάδες, ηλικιωμένους ανθρώπους στις οικογένειες τους, που δεν αγαπούσαν τα λουλούδια, παρά μόνο τα δέντρα και τα φυτά που έδιναν καρπούς και σπόρους για να φάει η οικογένεια; Κάπως έτσι σκέφτονται πολλοί και για τα ζώα συντροφιάς… όχι βέβαια ότι τα περιστατικά κακοποίησης παραγωγικών ζώων είναι λίγα… αλλά τα αντιμετωπίζουν αλλιώς, γιατί από αυτά εξασφαλίζουν και ένα εισόδημα. Μόλις πάψουν να είναι παραγωγικά τα σφάζουν για να ξεμπερδεύουν!

Διαβάστε επίσης:

Πάρος: Βρήκαν τον δράστη, που κακοποιούσε συστηματικά τα σκυλιά του, και θεώρησαν ΚΑΛΥΤΕΡΟ να μην τον καταγγείλουν

Δεκάδες ζώα κακοποιούνται και στην Πάρο

Σκελετωμένο και αλυσοδεμένο Πόιντερ στις Κολυμπήθρες της Πάρου

Σκύλος ζωντανό σκιάχτρο στις Κολυμπήθρες της Πάρου (βίντεο)

Πάρος: Συνελήφθη ο άνδρας που πυροβόλησε τον σκύλο του γείτονα του

Πάρος: Πυροβόλησε γάτα, προσποιήθηκε ότι είναι ο αδερφός του για να γλυτώσει την μήνυση αλλά θα δικαστεί!

Άφησαν το σκυλί τους να πεθάνει αβοήθητο στο Μαράθι της Πάρου

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.