Στηρίξτε μας

Π.Φ.Π.Ο.: Να ελέγχουν οι αρμόδιες οι υπηρεσίες τα σκυλιά των κυνηγών

19 Αυγούστου 2014 11:54 | Επικαιρότητα
Π.Φ.Π.Ο.: Να ελέγχουν οι αρμόδιες οι υπηρεσίες τα σκυλιά των κυνηγών

Με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου στις 20 Αυγούστου 2014 η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) ζητάει τη συνεργασία των Κυνηγετικών Συλλόγων, της Δασικής Υπηρεσίας, των Αστυνομικών και Λιμενικών αρχών καθώς και κάθε άλλης αρμόδιας αρχής για την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4039/2012 και 4235/2014 που αφορούν στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων των κηδεμόνων κυνηγετικών σκύλων, ώστε να τηρούνται οι κανόνες σωστής μεταφοράς, διαβίωσής τους και μη εγκατάλειψης τους.

Όπως επισημαίνει η Π.Φ.Π.Ο. στην ανακοίνωση της: «Σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.4039/12 και το αρθ.47 του Ν.4235/14 για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και σύμφωνα με την ισχύουσα ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αριθμό πρωτοκόλλου 1969/100521, ο κηδεμόνας κυνηγετικού σκύλου μεταξύ άλλων έχει την υποχρέωση:

-Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου.

-Να εξασφαλίζει άνετο και κατάλληλο κατάλυμα στο σκύλο και να φροντίζει για την άσκησή του.

-Σε οποιαδήποτε μετακίνηση να έχει μαζί του ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας το οποίο να περιλαμβάνει και τον αριθμό ηλεκτρον. σήμανσης και το αντιλυσσικό εμβόλιο.

-Να χρησιμοποιεί μεταφορικά μέσα κατάλληλα με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό που να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου και να του επιτρέπουν να στέκεται όρθιο και να έχει πρόσβαση στο νερό όποτε αυτό το επιθυμεί.

-Να μην εγκαταλείπει το ζώο του.

Παράλληλα στο ίδιο άρθρο του Νόμου 4039/12 προβλέπεται ότι η αρμόδια αρχή αφαιρεί ή δεν εκδίδει ή δεν ανανεώνει άδεια κυνηγίου αν το ζώο δεν έχει ηλεκτρονική σήμανση.

Αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο ηλεκτρονικής σήμανσης και βιβλιαρίου των κυνηγετικών σκύλων σύμφωνα με τον Ν.4235/14 είναι η Ελληνική Αστυνομία, η Δασική Υπηρεσία, τα Τελωνεία, οι Σταθμοί Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (Σ.Υ.Κ.Ε.) και το Λιμενικό Σώμα, οι οποίες επιβάλουν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης».

Δυστυχώς πολλά είναι τα σκυλιά που εγκαταλείπονται οπουδήποτε στην Ελλάδα από τους κυνηγούς είτε όταν αυτά τα ζώα αρρωσταίνουν, είτε όταν σταματάνε να είναι «κυνηγάρικα» εργαλεία ή όταν δεν μπορούν να τα συντηρήσουν.

Διαβάστε επίσης:

Η Θηροφυλακή καλύπτει τις παραβάσεις των κυνηγών στην Αντίπαρο;

Αγ. Παρασκευή Αττικής: Το κυνηγόσκυλο ζει στο πορτμπαγκάζ του Ι.Χ.

Τρίκαλα: Άλλο ένα κυνηγόσκυλο που πέθανε από την κακομεταχείριση

Σπάρτη: Έδεσε το κυνηγόσκυλο και το εγκατέλειψε για να πεθάνει

Δράμα: Κυνηγόσκυλο καθηλωμένο με μια στάλα σχοινί

Περαία Θεσσαλονίκης: Κυνηγόσκυλο σκελετωμένο με έγκαυμα στην πλάτη

Ακόμα ένα σκελετωμένο κυνηγόσκυλο στην Πέλλα

Tagged: , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.