Στηρίξτε μας

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ: Όχι στις παραστάσεις με ζώα στους ζωολογικούς κήπους

10 Ιουλίου 2013 13:20 | Επικαιρότητα
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ: Όχι στις παραστάσεις με ζώα στους ζωολογικούς κήπους

Με ανακοίνωση του και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ μετά την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) καταγγέλλει το γεγονός ότι στο σχέδιο νόμου με τίτλο: «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και λοιπές διατάξεις και αρμοδιότητες του ΥΠ.Α.Α.Τ.» δρομολογείται τροποποίηση του νόμου 4039/2012 με στόχο την επαναφορά των παραστάσεων και των θεαμάτων στους ζωολογικούς κήπους!

Και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ μεταξύ άλλων καλεί τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, να μην αλλάξει το σχετικό άρθρο για τις παραστάσεις των ζώων, οι οποίες δεν έχουν κανένα επιστημονικό και παιδαγωγικό έρεισμα σε σχέση με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα τους.

Θυμίζουμε ότι παραστάσεις με ζώα (δελφίνια) κατά παράβαση της δέουσας νομοθεσίας - αφού το περιεχόμενος του μόνο εκπαιδευτικό δεν είναι - διεξάγονται στην Αττική στο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, εναντίον του οποίου έχουν γίνει αγωγές, μηνύσεις από τους Οικολόγους Πράσινους, την Π.Φ.Π.Ο. κ.ά.

Η μεταστροφή αυτή εκ μέρους του ΥΠ.Α.Α.Τ. είναι τυχαία; Ή εξυπηρετεί με φωτογραφικό τρόπο πολύ συγκεκριμένους επιχειρηματίες;

Όχι στις παραστάσεις με ζώα!

Στις αρχές του 2012 ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, φιλοζωικές οργανώσεις, ομοσπονδίες ευαισθητοποιημένοι πολίτες και ομάδες φιλόζωων εθελοντών πανηγύρισαν την ψήφιση του νόμου 4039/2012 ο οποίος απαγόρευσε τη λειτουργία τσίρκων με ζώα καθώς και κάθε είδους παραστάσεις με ζώα.

Ήταν το επιστέγασμα χρόνιων προσπαθειών που καθιστούσε την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο με τσίρκο χωρίς κανένα είδος ζώου και τέταρτη χώρα στην Ευρώπη χωρίς τσίρκο με άγρια ζώα.

Με έκπληξη όμως διαπιστώνουμε πως στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου με τίτλο: «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και λοιπές διατάξεις και αρμοδιότητες του ΥΠ.Α.Α.Τ.» δρομολογείται τροποποίηση του νόμου με στόχο την επαναφορά των παραστάσεων και των θεαμάτων στους ζωολογικούς κήπους!

Χωρίς καμία διαδικασία διαβούλευσης επιχειρείται η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς που είχε ως αποτέλεσμα την κακοποίηση ζώων κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους για την πραγματοποίηση ζωντανών παραστάσεων.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με επιστολή του απευθύνει προς τον αρμόδιο υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη και τον αναπληρωτή υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο το παρακάτω εύλογο ερώτημα:

«Τι μεσολάβησε μέσα σε διάστημα ενός χρόνου και οδήγησε σε αυτήν την τροποποίηση και στην αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής για την προστασία των ζώων στην Ελλάδα;».

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ προσυπογράφει την επιστολή - EpistoliTropologiaTsirkoπου μπορείτε να διαβάσετε εδώ - της Πρωτοβουλίας Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών, της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.), τη Δράσης για την Άγρια Ζωή και του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» με την οποία συμφωνούμε σε όλες τις θέσεις της.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση: «Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό όχι μόνο να μην αλλάξει το σχετικό άρθρο για τις παραστάσεις των ζώων, οι οποίες δεν έχουν κανένα επιστημονικό και παιδαγωγικό έρεισμα σε σχέση με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα τους, αλλά άμεσα να σταματήσουν οι παράνομες παραστάσεις με δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Επιπλέον, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επισημαίνει δύο σημαντικές τροποποιήσεις στο ίδιο σχέδιο νόμου, όποτε και αν αυτό ψηφιστεί:

Α) Την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση των ποιμενικών σκύλων, τροποποίηση την οποία επικροτούμε και η οποία δικαιώνει τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας

Β) Την υποχρεωτική συνταγογράφηση της διάθεσης φυτοφαρμάκων η οποία όμως αφορά μόνο τους επαγγελματίες χρήστες. Σε πρόσφατο υπόμνημα της Εθνικής Ομάδας για την αντιμετώπιση των δηλητηριασμένων δολωμάτων στη Ελλάδα, επισημαίνουμε ότι: «Η συνταγογράφηση και η επώνυμη αγορά των φυτοφαρμάκων ακόμα και στους μη επαγγελματίες προτείνεται ως σημαντικό μέτρο για την προώθηση της υπεύθυνης και συνετής χρήσης τους».

Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό και προτείνουμε να ενταχθούν και οι μη επαγγελματίες χρήστες σε καθεστώς υποχρεωτικής επώνυμης αγοράς και συνταγογράφησης καθώς: α) η υπεύθυνη και συνετή χρήση των φυτοφαρμάκων πρέπει να αφορά όλους τους χρήστες ανεξάρτητα από την προμηθευόμενη ποσότητα και β) οι ποσότητες των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι πάρα πολύ μικρές, άρα και οι ελάχιστες πρέπει να δηλώνονται και να χρησιμοποιούνται υπεύθυνα».

Διαβάστε επίσης:

Όχι στα τσίρκο με ζώα ούτε εντός των ζωολογικών κήπων

Εκπαιδευτικό και το σόου με τα δελφίνια υπό το φως της πανσελήνου;

Θα σταματήσει η Εισαγγελία τις κωλοτούμπες των δελφινιών;

Συνεχίζουν παράνομα τις παραστάσεις στο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Κέρκυρα: «Εκπαιδευτικό» σόου με θαλάσσιους λέοντες!

Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία άγριων ζώων;

Ζωολογικοί κήποι για ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!

Είναι εκπαιδευτική η εκμετάλλευση και η παρανομία;

Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;

Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους

Είσαι για πάντα υπεύθυνος για ό,τι αλλοτριώσεις!

Κρίτων Αρσένης: Επιζήμια για τα δελφίνια τα δελφινάρια

Τι λέει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για το Δελφινάριο του!

Τσίρκο τέλος! Τι θα γίνει με το Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου;

Το Δελφινάριο, ο νόμος και οι «εκπαιδευτικές» κωλοτούμπες

Κάποιοι νόμοι ψηφίζονται! Εφαρμόζονται όμως;

Αναρμόδιο το δικαστήριο για την εκμετάλλευση των δελφινιών και τις πολεοδομικές παραβάσεις!

Συνεχίζουν παράνομα τις παραστάσεις στο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Ένα δελφίνακι - αντικείμενο διασκέδασης και πλουτισμού γεννήθηκε στο Αττικό Πάρκο


 
Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. ελενη

    ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΣΙΡΚΟ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΒΑΡΑΝΕ ΕΚΕΙ ΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΟΙ ΑΔΙΚΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΚΕΙ ΠΕΡΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΩΣ ΝΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ

  2. Kaki Primikiri

    O ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συμφωνεί απολύτως με την επιστολή της Πρωτοβουλίας Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών, της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, της Δράσης για την Άγρια Ζωή και του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», ενώ ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς το ΥΠΑΑΤ απευθύνει το εύλογο ερώτημα: "Τι μεσολάβησε μέσα σε διάστημα ενός χρόνου και οδήγησε σε αυτήν την τροποποίηση και στην αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής για την προστασία των ζώων στην Ελλάδα;"

    Αν κάποιος ενδιαφέρεται για όλες τις λεπτομέρειες, μπορεί να ανατρέξει εδώ: http://filikaki-blog.blogspot.gr/2013/07/blog-post_8.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.