Στηρίξτε μας

ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ: Προχωράει η δημιουργία Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου στους Λειψούς

25 Ιουλίου 2017 22:03 | Επικαιρότητα
ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ: Προχωράει η δημιουργία Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου στους Λειψούς

Με εντατική δουλειά κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και χωρίς δημόσιους ή κοινοτικούς πόρους σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» προοδεύουν οι διαδικασίες εγκατάστασης και αδειοδότησης του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, το οποίο βρίσκεται υπό δημιουργία στο νησί των Λειψών τον μακρόστενο κόλπο της Βρουλιάς (Δωδεκάνησα) και θα λειτουργήσει κυρίως σαν κτηνιατρική κλινική για τραυματισμένα θαλάσσια ζώα (δελφίνια, φώκιες, χελώνες), σε ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσικό τους.

Η αξία ενός τέτοιου καταφυγίου είναι μεγάλη και γιατί μέχρι τώρα η Πολιτεία έχει αδιαφορήσει επιδεικτικά για με τέτοια δομή και συχνά τραυματισμένα θαλάσσια είδη, όπως π.χ. είναι οι φώκιες, βλέπουμε να φιλοξενούνται κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα, σ’ έναν χώρο που είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την κακοποίηση (λόγω αιχμαλωσίας) άγριων ειδών, με την εκμετάλλευση άγριων ζώων της στεριάς και της θάλασσας τα οποία και παρουσιάζουν ως θέαμα κυρίως για παιδιά οι επιχειρηματίες ιδιοκτήτες του (βλέπε Δελφινάριο).

Μάλιστα αυτές τις συνεργασίες π.χ. της MOm (Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας) με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο όπως και της ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής) τις έχουμε επαλειμμένα κατακρίνει γιατί δίνουν άλλοθι στους επιχειρηματίες του πόνου των ζώων να παρουσιάζονται ως σωτήρες της άγριας ζωής, ενώ αυτό δε συμβαίνει.

Διαβάστε εδώ σχετικά: Γιατί η MOm συνεργάζεται με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο;

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» εξηγεί γι’ αυτή τη δράση του πως «Με αυτή τη σκληρή και καθημερινή προσπάθεια, στοχεύουμε να καλύψουμε όσο είναι δυνατόν το χαμένο έδαφος και χρόνο, που μέσα σε δεκαετίες κακοδιαχείρισης πόρων και αναποτελεσματικότητας, έχει ως αποτέλεσμα τα προστατευόμενα θαλάσσια είδη στην Ελλάδα να βρίσκονται σήμερα χωρίς καμία ουσιαστική υποδομή περίθαλψης.

Βασικός στόχος του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, είναι να αποτελέσει το πρώτο από μία σειρά αντίστοιχων καταφυγίων που θα δημιουργηθούν σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Το Καταφύγιο θα λειτουργήσει κυρίως σαν κτηνιατρική κλινική που θα προσφέρει περίθαλψη σε τραυματισμένα θαλάσσια ζώα (δελφίνια, φώκιες, χελώνες), σε ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσικό τους.

Παρόλη τη σημαντική διεθνή στήριξη αυτής της προσπάθειας, αναμενόμενες είναι και οι υπόγειες διεργασίες που βιώνουμε από το περιβαλλοντικό λόμπυ της Ελλάδας, το οποίο όπως είθισται λειτουργεί συκοφαντικά και ποτέ δεν εκφράζεται ανοιχτά.

Έτσι καθώς καταγράφουμε την πορεία της κατασκευής του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, καταγράφουμε παράλληλα και την πορεία όλων αυτών που προσπαθούν να εμποδίσουν ή να επιβραδύνουν με διάφορους τρόπους, αυτό το τόσο σημαντικό εγχείρημα. Και οι δύο καταγραφές θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον προς δημοσιοποίηση».

Διαβάστε επίσης:

Π.Φ.Π.Ο.: Με τις πλάτες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο ιδιοκτήτης του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου «θρηνεί» για ακόμα ένα δελφίνι που πέθανε στο παράνομο δελφινάριο του

Ακόμα ένα δελφίνι πέθανε αιχμάλωτο στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα

Φέρνουν 6 νέα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο αν & στο δελφινάριο του έχουν πεθάνει ήδη 5

Με πολύμηνη καθυστέρηση παραδέχονται πως πέθανε ένα δελφίνι στο Αττικό Πάρκο

Ένα δελφινάκι - αντικείμενο διασκέδασης και πλουτισμού γεννήθηκε στο Αττικό Πάρκο

Τι είναι η στερεοτυπική συμπεριφορά των αιχμάλωτων ζώων (βίντεο)

Λιοντάρι βασανίζεται φυλακισμένο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Δείτε τι είναι η στερεοτυπική συμπεριφορά (βίντεο)

Ζωολογικοί κήποι για ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!

Είναι εκπαιδευτική η εκμετάλλευση και η παρανομία;

Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;

Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.