Στηρίξτε μας

Καστοριά: Απειλούσε να αυτοκτονήσει για το πρόβατο ή επειδή φοβήθηκε την αρκούδα;

2 Ιουλίου 2012 16:38 | Επικαιρότητα
Καστοριά: Απειλούσε να αυτοκτονήσει για το πρόβατο ή επειδή φοβήθηκε την αρκούδα;

Αναζητώντας πληροφορίες σχετικά με τους λόγους, που οδήγησαν σήμερα έναn κάτοικο της περιοχής του Προφήτη Ηλία Καστοριάς, να απειλεί, ότι θα αυτοκτονήσει, εξαιτίας των ζημιών, που προκάλεσε μια αρκούδα στα ζώα του, μάθαμε πως τελικά η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς – όπως είχε δρομολογηθεί, αφού είχε προμηθευτεί ηλεκτροφόρα καλώδια – τα τοποθέτησε πέριξ της οικίας του, για να αποτρέψουν πιθανή είσοδο του ζώου εκεί ξανά.

Η αρκούδα, που είχε μεταφερθεί από τον Προφήτη Ηλία Καστοριά στον Γράμμο στο Βίτσι σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων - μετά από υπόδειξη του αρμόδιου Δασαρχείου προς τους επιστήμονες της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ - επέστρεψε πολύ σύντομα, για να αναζητήσει την τροφή της και πάλι στο ίδιο σημείο.

Η διεθνής βιβλιογραφία αποδεικνύει, ότι το εύρος του βιότοπου ενός τέτοιου ζώου είναι εκτεταμένο και η κάλυψη των 50 χιλιομέτρων δεν είναι καθόλου απίθανη. Θυμίζουμε, ότι το συγκεκριμένο ζώο, είχε απομακρυνθεί στις 8 Ιουνίου 2012 μετά από επιχείρηση εντοπισμού του από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της οργάνωσης Καλλιστώ.

Η αρκούδα έφθασε ξανά στον οικισμό κολυμπώντας και πάλι στη λίμνη με προορισμό τον λόφο του Προφήτη Ηλία και επισκέφθηκε ξανά το ίδιο σπίτι για να βρει τροφή. Η ζημιά, που προκάλεσε στα ζώα του συγκεκριμένου κατοίκου, δεν στάθηκε δυνατόν να επιβεβαιώσουμε, ποια είναι. Κάποιοι μιλούν για ένα πρόβατο, άλλοι για σκυλιά και άλλοι και για γαλοπούλες.

Το συμβάν αυτό έχει σταθεί αιτία, να αναστατωθεί η τοπική κοινωνία και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Πασχάλης Χαρούμενος, ζήτησε δημόσια η συγκεκριμένη αρκούδα, να θανατωθεί σήμερα κιόλας! Δήλωσε στον δημοσιογράφο, Αντώνη Παραρά και στο ραδιόφωνο του Alpha 94,7, ότι μπορεί ο ίδιος να αναλάβει να σκοτώσει την αρκούδα, αν δεν μπορούν οι άλλοι!

Η αρκούδα είχε ραδιοσημανθεί στις 8 Ιουνίου από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ. Οι επιστήμονες εδώ και δύο 24ωρα βρίσκονται και πάλι στην περιοχή, για την αντιμετώπιση του περιστατικού, στο πλαίσιο του έργου LIFE, το οποίο υλοποιείται από την Καλλιστώ σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και την Αναπτυξιακή Καστοριάς.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης με τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων, έχει ήδη τοποθετήσει ειδικές παγίδες προκειμένου το ζώο - που βρίσκεται στην περιοχή εδώ και δύο ημέρες - να αναισθητοποιηθεί και αφού επαναπρογραμματιστεί το ραδιοκολάρο, που φέρει, ώστε να λαμβάνει η Ομάδα πιο συχνά στίγματα των θέσεων του, να ολοκληρωθεί η επιχείρηση απώθησης του από την περιοχή.

Το έργο LIFE, το οποίο υλοποιείται αυτή την περίοδο στην περιοχή του νομού Καστοριάς, αφορά στη βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης της αρκούδας με τον άνθρωπο και όχι στην εξόντωση όσων αρκούδων προκαλούν ζημιές.

Το έργο σκοπεύει, μέσω της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης, να μεταφερθεί η τεχνογνωσία στους αρμόδιους φορείς (Δασαρχείο, Φορέας Διαχείρισης κ.τ.λ.), ώστε να αντιμετωπίζονται στο μέλλον αντίστοιχα περιστατικά που αρκούδες προσεγγίζουν σε οικισμούς ή περιπτώσεις που γίνονται ζημιές, ώστε να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

Η περίοδος αυτή, είναι περίοδος μεγάλης κινητικότητας των αρκούδων με σκοπό την αναζήτηση τροφής. Για τον λόγο αυτό η Καλλιστώ προωθεί τη χρήση μέτρων πρόληψης από τους παραγωγούς, αλλά πιέζει και την Πολιτεία, ώστε οι παραγωγοί, που έχουν υποστεί ζημιές, να αποζημιώνονται επαρκώς.

Όπως τονίζεται στο σχετικό δελτίο Τύπου: «Ο ρόλος της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ αλλά και κάθε οργάνωσης, η οποία επεμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις επικουρικά στο έργο των αρμόδιων υπεύθυνων φορέων, αφορά στην ενημέρωση και στην υιοθέτηση διαχειριστικών πρακτικών, όπου αυτό είναι απαραίτητο και επιστημονικά αποδεκτό. Σε κάθε περίπτωση, η καλλιέργεια κλίματος πανικού και εντάσεων δε βοηθάει σε τίποτα στην επιτυχή αντιμετώπιση του περιστατικού. Σκοπός της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ είναι να εξασφαλισθεί η ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, αλλά και η βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξής τους με τις αρκούδες».

Διαβάστε επίσης:

Ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Πασχάλης Χαρούμενος ζητά τη θανάτωση αρκούδας!

Και ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά της θανάτωσης της αρκούδας στην Καστοριά

Καστοριά: Επιχείρηση απομάκρυνσης αρκούδας από τον Προφήτη Ηλία

Μεταφέρθηκε στο Βίτσι η αρκούδα απ’ την Καστοριά

Πολυάνεμος Καστοριάς: Το αρκουδάκι πέθανε αγκαλιάζοντας τη νεκρή από τα σκάγια μάνα του!

Πολυάνεμος Καστοριάς: Σκότωσαν και την αρκούδα και το αρκουδάκι της!

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα φροντίσει ορφανό αρκουδάκι που βρέθηκε στην Καστοριά

Ελπίζουν το αρκουδάκι που βρέθηκε μόνο του να έσμιξε ξανά με τη μαμά του στην Καστοριά (βίντεο)

Καστοριά: Ευχαριστούν την κτηνίατρο – βουλευτή που βοήθησε στην διάσωση του τραυματισμένου ζαρκαδιού

Φροντίζουν το ορφανό ζαρκαδάκι που βρέθηκε στην Καστοριά

Καστοριά: Άλλη μια αρκούδα νεκρή σε τροχαίο σε κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού

Ακόμα μία νεαρή αρκούδα θύμα τροχαίου στην Καστοριά

Καστοριά: Άλλη μια αρκούδα νεκρή σε τροχαίο σε κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού

Το Κ.Τ.Ε.Λ. Καστοριάς αρνήθηκε να μεταφέρει τον τραυματισμένο αργυροπελεκάνο!

Με σοβαρά κατάγματα το ζαρκάδι που χτυπήθηκε από όχημα στην Καστοριά

Συνεχίζεται η συστηματική εξόντωση των αδέσποτων με φόλες στην Καστοριά

Καστοριά: Έριξε βραστό νερό στον σκύλο για να κάνουν πλάκα!

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. arcades

    Απ' ό,τι διάβασα η αρκούδα είναι στην περιοχή "Γκιόλι" κι όχι στον Προφήτη Ηλία -μάλλον κολύμπησε περισσότερο αυτή τη φορά, ή έκανε το γύρο της λίμνης. Πάντως δε νομίζω να υπάρχουν ζώα, έστω και οικόσιτα στον Προφήτη Ηλία, κι αν ισχύει, δεν ξέρω αν είναι νόμιμο.

    Έπρεπε να αφήσουν την αρκούδα στο Γράμμο που είναι μια απέραντη έκταση χωρίς οικισμούς και πολύ μακριά απ' την Καστοριά. Απ' το Βίτσι το ζώο μπορεί να κατηφορίσει και να φτάσει στη λίμνη σε λίγες ώρες.

    Πριν λίγα χρόνια που μια μητέρα αρκούδα σουλατσάριζε με τα μικρά της στην Κλεισούρα δε θυμάμαι να έγινε τέτοιος σαματάς. Οι ορεσίβιοι τα βλέπουν αλλιώς τα πράγματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.