Στηρίξτε μας

Καστοριά: Επιχείρηση απομάκρυνσης αρκούδας από τον Προφήτη Ηλία

7 Ιουνίου 2012 11:39 | Επικαιρότητα
Καστοριά: Επιχείρηση απομάκρυνσης αρκούδας από τον Προφήτη Ηλία

Χθες το πρωί ειδοποιήθηκε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ μέσω του Τοπικού Γραφείου του έργου LIFE Άρκτος/Καστοριά, για μία αρκούδα, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη της Καστοριάς και συγκεκριμένα στο λόφο του Προφήτη Ηλία (στη χερσόνησο της λίμνης).

Μετά από αυτοψία της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης βρέθηκαν ίχνη του ζώου στην περιοχή, ενώ πιθανολογείται, ότι η αρκούδα έφτασε έως εκεί κολυμπώντας από την περιοχή του οικισμού Χλόη (παρουσία αρκούδας είχε παρατηρηθεί στην περιοχή της Χλόης νωρίς φέτος την άνοιξη).

Το ζώο ενδέχεται, να καταδιώχθηκε από σκυλιά και να βρήκε ως μόνη διέξοδο διαφυγής τη λίμνη.

Μετά από έκτακτη συνάντηση που έγινε χθες, παρουσία εκπροσώπων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, του Δασαρχείου, της Αστυνομίας, της θηροφυλακής, της Πολιτικής Προστασίας, της οργάνωσης Καλλιστώ και του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, αποφασίστηκε να επιστρατευτεί ειδικό κλιμάκιο της Αστυνομίας με θερμική κάμερα.

Το ζώο εντοπίστηκε τελικά χθες με τη θερμική κάμερα και το επόμενο βήμα είναι να στηθούν ειδικές παγίδες από την Καλλιστώ προκειμένου η αρκούδα να συλληφθεί, να ραδιοσημανθεί και να απομακρυνθεί σε δασώδη έκταση στον ορεινό όγκο του Γράμμου μακριά από την πόλη της Καστοριάς, το συντομότερο δυνατό.

Σκοπός της επέμβασης είναι να εξασφαλισθεί πρωτίστως η ασφάλεια των κατοίκων και να επιστρέψει το ζώο στο φυσικό του βιότοπο. Η επιχείρηση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Η τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης του έργου LIFE Άρκτος/Καστοριά (24670 82300), λειτουργεί όλο το 24ωρο. Για οποιαδήποτε εξέλιξη σε σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό παρακαλούμε καλέστε αυτόν τον αριθμό.

Στο γραφείο του έργου του οποίο λειτουργεί στα γραφεία της Αναπτυξιακής Καστοριάς (Γράμμου 62), μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε ειδικό φυλλάδιο του προγράμματος το οποίο περιλαμβάνει βασικές οδηγίες για περιπτώσεις που οι αρκούδες προσεγγίζουν οικισμούς καθώς και σε περιπτώσεις που συναντήσει κάποιος αρκούδα.

Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαβάστε επίσης:

Η αρκούδα έφυγε ξανά κολυμπώντας από τον Προφήτη Ηλία Καστοριάς

Καστοριά: Απειλούσε να αυτοκτονήσει για το πρόβατο ή επειδή φοβήθηκε την αρκούδα;

Ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Πασχάλης Χαρούμενος ζητά τη θανάτωση αρκούδας!

Και ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά της θανάτωσης της αρκούδας στην Καστοριά

Μεταφέρθηκε στο Βίτσι η αρκούδα απ’ την Καστοριά

Πολυάνεμος Καστοριάς: Το αρκουδάκι πέθανε αγκαλιάζοντας τη νεκρή από τα σκάγια μάνα του!

Πολυάνεμος Καστοριάς: Σκότωσαν και την αρκούδα και το αρκουδάκι της!

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα φροντίσει ορφανό αρκουδάκι που βρέθηκε στην Καστοριά

Ελπίζουν το αρκουδάκι που βρέθηκε μόνο του να έσμιξε ξανά με τη μαμά του στην Καστοριά (βίντεο)

 

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. ΚΟΡΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    μπράβο στα παιδιά του Αρκτούρου!!! Πολύ μου αρέσουν αυτοί οι τύποι!!!Τους είχα επισκευτεί στις αρχές της δημιουργίας τους στο Αμύνταιο!!Απο τους λίγους που διατηρούν την ηθική τους!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.