Στηρίξτε μας

Άγνοια νόμων απ’το Μ.Ο.Δ. Κεφαλλονιάς που δεν επέτρεψε στην Π.Φ.Π.Ο. να έχει δικηγόρο σε δίκη για κακοποίηση σκύλου μέχρι θανάτου (βίντεο)

18 Ιανουαρίου 2023 18:01 | Καταγγελίες
Άγνοια νόμων απ’το Μ.Ο.Δ. Κεφαλλονιάς που δεν επέτρεψε στην Π.Φ.Π.Ο. να έχει δικηγόρο σε δίκη για κακοποίηση σκύλου μέχρι θανάτου (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Η Έλενα Αρβανίτη που εκπροσώπησε ως δικηγόρος στις 17 Ιανουαρίου την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) αντιμετώπισε την άγνοια του δικαστηρίου αναφορικά με το δικαίωμα εκ μέρους φιλοζωικών φορέων σχετικά με την παράσταση για την υποστήριξη της κατηγορίας, καθώς το Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων (που θα υπάγεται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς) το οποίο πολυδιαφήμισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ακόμα δεν έχει συσταθεί – με αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτό φέρει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης – γι’ αυτό και έχει ανασταλεί η ισχύς αυτής της υποχρέωσης με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που η Εισαγγελία, όπως αποδείχτηκε, αγνοούσε.

Το δικαστήριο αγνοούσε την ισχύουσα εγκύκλιο

Το κακουργιοδικείο, το Μικτό Ορκωτό Κεφαλλονιάς, που θα δίκαζε την κατηγορούμενη για την κακοποίηση ενός σκύλου μέχρι θανάτου - καθώς η γυναίκα άφησε το ζώο της δεμένο να πεθάνει από θερμοπληξία - τελικά απέβαλε από την αίθουσα την κα Αρβανίτη.

Η δίκη αναβλήθηκε

Θυμίζουμε ότι ο νόμος που αναφέρει ότι για να μπορεί ένας φιλοζωικός φορέας να έχει δικηγόρο σε τέτοιες δίκες πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε σχετική λίστα δηλαδή να είναι εγγεγραμμένος στο Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021.

Πλέον βρισκόμαστε στον Ιανουάριο του 2023 (δηλαδή δύο χρόνια και τέσσερις μήνες αργότερα) και ακόμα και αυτό το μητρώο και όλα τα υπομητρώα δεν έχουν δημιουργηθεί αν και πολυδιαφημίστηκαν ως καινοτόμες πρωτοβουλίες από υπουργούς, στελέχη της Ν.Δ., φιλοζωικούς φορείς με κομματική ταυτότητα και Μ.Μ.Ε. που τρέφονται από τη γνωστή για την αποτελεσματικότητα της (στην παραπληροφόρηση) «λίστα Πέτσα».

Άλλαξε την αρχική κατάθεση της η βασική μάρτυρας κατηγορίας…

Το δικαστήριο γνώριζε μόνο τον νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2022 (νόμος 4940/2022 άρθρα 52 και 53) και έδινε παράταση για την ισχύ του μέτρου (ώστε να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα), αλλά αγνοούσε τη σχετική εγκύκλιο, η οποία έδινε περαιτέρω παράταση λόγω της καθυστέρησης στη δημιουργία των μητρώων. Τη συγκεκριμένη εγκύκλιο αγνοούσε και η κα Αρβανίτη, η οποία τελικά τη βρήκε, αλλά είχε ήδη αποβληθεί από την αίθουσα, παρά το γεγονός ότι τόνισε πολλές φορές στους δικαστές ότι δεν είναι ευθύνη των φιλοζωικών φορέων η μη δημιουργία του σχετικού υπομητρώου.

Η κα Αρβανίτη εξήγησε στο www.zoosos.gr πως απορρίφθηκε το αίτημα της και αφού η δίκη αναβλήθηκε και η υπόθεση θα εκδικαστεί προσεχώς θα το ξαναθέσει. Στις 17 Ιανουαρίου η βασική μάρτυρας κατηγορίας δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, ούτε και η αστυνομικός μάρτυρας πήγε να καταθέσει καθώς σε σχετικό έγγραφο ανέφερε λόγους υγείας ως αιτία για την απουσία της.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η βασική μάρτυρας ανασκεύασε αν και αρχικά κατέθεσε και σε ποιαν ανήκε το ζώο, που ήταν διαρκώς δεμένο σε βαρέλι σε χώρο κοντά στη διασταύρωση των οδών Εύβοιας και Έλλης στην πόλη της Πάτρας στην Αχαΐα.

Το ζώο σε αυτήν την τραγική κατάσταση προφανώς και το έβλεπαν για καιρό κάτοικοι της περιοχής και κανείς δεν μίλησε εγκαίρως...

 

Η μάρτυρας σε δεύτερη κατάθεση της – πιθανότατα επειδή της ασκήθηκαν πιέσεις από την πλευρά της κατηγορουμένης –  είπε ότι τελικά το ζώο ήταν αδέσποτο, δεν υπήρχε βαρέλι για «σπιτάκι» και πως το σκυλί ήταν καλά και έκανε και χαρές.

Όμως όπως βλέπετε και στο σχετικό βίντεο αυτό το σκυλάκι για όσο άντεξε ήταν διαρκώς εκτεθειμένο στον ήλιο και στον καύσωνα, σε συνθήκες ακραίες και κατέληξε από θερμοπληξία στις 2 Αυγούστου του 2021.

Τι επισήμανε η Έλενα Αρβανίτη

Με  ανάρτηση της στο facebook η Έλενα Αρβανίτη νωρίτερα σήμερα επισήμανε τα εξής: «Η πλατφόρμα, το Μητρώο, οι προκλητικά αδιάφοροι μάρτυρες, οι προκλητικά τυπολάτρες και ανελαστικοί δικαστικοί λειτουργοί.

Όλα τα ανωτέρω συνηγορούν στην καθυστέρηση απονομής του δικαίου για τον μαρτυρικό θάνατο κουταβιού από θερμοπληξία.

Χθες στην Κεφαλλονιά ενώπιον του Μ.Ο.Δ. εκδικαζόταν η υπόθεση του βασανισμού ενός κουταβιού που είχε ως κατάληξη το θάνατό του από θερμοπληξία. Το περιστατικό είχε συμβεί τον Αύγουστο του 2021 στην Πάτρα.

Η δίκη  λοιπόν - στην οποία είχε δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας η Π.Φ.Π.Ο - αναβλήθηκε για δεύτερη φορά καθώς η καταγγέλλουσα και βασική μάρτυς απαξίωσε το Δικαστήριο και όλους τους παράγοντες και δεν εμφανίστηκε. Επίσης δεν εμφανίστηκε ούτε η μάρτυς - αστυνομικός προβάλλοντας λόγους υγείας.

Για την βασική μάρτυρα - που έλαβε και το ωραιότατο πρόστιμο των 300 ευρώ για την απουσία της -  δεν μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς είχε δείξει τον χαρακτήρα της κατά το στάδιο της Ανάκρισης όπου ανασκεύασε ανερυθρίαστα την κατάθεσή της προσπαθώντας να καλύψει την κατηγορουμένη.

Εκείνο όμως που μου προξένησε θλίψη και οργή συνάμα, ήταν η απόφαση της Έδρας να αποβάλει την Πολιτική Αγωγή γιατί η Ομοσπονδία δεν έχει εγγραφεί στο Μητρώο φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων του ΕΜΖΣ, ενώ το Μητρώο αυτό όπως και το ΕΜΖΣ δεν έχουν τεθεί ακόμα σε λειτουργία!!!.

Να γνωρίζετε λοιπόν πως όλα τα φιλοζωικά σωματεία ευθύνονται που δεν είναι εγγεγραμμένα σε κάτι που δεν υπάρχει!!!

Και έτσι στερούμαστε το δικαίωμα να είμαστε η φωνή των ζώων στο Δικαστήριο που δεν οφείλει ούτε να  γνωρίζει αλλά ούτε και να αναζητήσει τις εγκυκλίους του ΥΠΕΣ που παρατείνουν και παρατείνουν και παρατείνουν τη μη λειτουργία του ΕΜΖΣ.

Άγνοια Νόμου σε συνδυασμό με  αυστηρή προσήλωση στο γράμμα του Νόμου επιφέρουν τόσο "ωραία" αποτελέσματα.».

Τι περιλαμβάνει η εγκύκλιος  

Καθώς το πρόβλημα με τα δικαστήρια το αντιμετωπίζουν πολλοί φορείς το Υπουργείο Εσωτερικών σε εγκύκλιο που εξέδωσε (υπ. αριθμ. 377) στις 15 Ιουνίου 2022 δίνει και άλλη παράταση στην ισχύ του μέτρου και επισημαίνει τα εξής: «Μέχρι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του ΕΜΖΣ, και πάντως όχι πέραν της 31ης.3.2023, για τη δραστηριοποίηση των φιλοζωικών σωματείων και φιλοζωικών οργανώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4830/2021 δεν απαιτείται η προηγούμενη καταχώρισή τους στο ΕΜΖΣ εφόσον τα εν λόγω σωματεία και οργανώσεις δεν έχουν λυθεί, λειτουργούν νόμιμα και περιλαμβάνουν στους καταστατικούς σκοπούς τους την προαγωγή της φιλοζωίας ή τη φροντίδα και περισυλλογή αδέσποτων ζώων συντροφιάς (παρ. 7τουάρθρου 46 του ν. 4830/2021)».

Άραγε η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών και η γραμματέας της Μάρσα Δημοπούλου, που είναι νομικός, θα κάνει τον κόπο να στείλει με email τη σχετική εγκύκλιο στις Εισαγγελίες της χώρας ώστε να είναι ενήμερες;

Διαβάστε επίσης:

Διευκρινίσεις για τον ν. 4830/2021 και στοιχεία για τ’ αδέσποτα απ’τους δήμους ζητάει με εγκύκλιο το Υπ. Εσωτερικών

Πάει περίπατο η «υποχρεωτική» στείρωση - Άρθρα του πολυδιαφημισμένου «φιλοζωικού» νόμου 4830/2021 της Ν.Δ. τροποποιεί ο Πέτσας

17-1-2023 η δίκη γυναίκας που άφησε τον σκύλο της δεμένο να πεθάνει από θερμοπληξία στην Πάτρα Αχαΐας (βίντεο)

Πάτρα Αχαΐας: Συνελήφθη γυναίκα που άφησε τον σκύλο της να πεθάνει από θερμοπληξία δεμένος στον ήλιο (βίντεο)

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.