Στηρίξτε μας

Ο Δήμος κρατάει κλειστό το Δημοτικό Κτηνιατρείο Χανίων που ρημάζει αν και χιλιάδες αδέσποτα υποφέρουν

20 Οκτωβρίου 2024 23:17 | Επικαιρότητα
Ο Δήμος κρατάει κλειστό το Δημοτικό Κτηνιατρείο Χανίων που ρημάζει αν και χιλιάδες αδέσποτα υποφέρουν

Το θέμα της μη λειτουργίας του Δημοτικού Κτηνιατρείου Χανίων στα Νεροκούρου το οποίο ουσιαστικά η δημοτική αρχή εγκατέλειψε και το αφήνει να ρημάζει θέτει ξανά ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» καθώς οι αρμόδιοι δεν χρησιμοποιούν ούτε τους εθελοντές κτηνιάτρους ώστε να γίνονται κτηνιατρικές πράξεις χαμηλού κόστους εκεί και έτσι να εξοικονομούνται πόροι.

Στην ανακοίνωση του ο φιλοζωικός φορέας στις 20 Οκτωβρίου θέτει μια σειρά από ερωτήματα και δίνει και στοιχεία γι’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Συγκεκριμένα τονίζει τα εξής: «Δημοτικό Κτηνιατρείο Χανίων Κλειστό λόγω..... ;

Έχουμε αναφερθεί πολλάκις στην αναγκαιότητα της επαναλειτουργίας του Δημοτικού Κτηνιατρείου στα Νεροκούρου. Ενός κτηνιατρείου που παραμένει επί χρόνια κλειστό, ενώ θα μπορούσε να λειτουργεί καθημερινά για τις ανάγκες περίθαλψης, σήμανσης και στείρωσης των χιλιάδων άστεγων γατών και σκύλων που περιφέρονται στους δρόμους της πόλης μας.

Σύμφωνα με το άρθρο 10 του νόμου 4830/21 «οι δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης σε 12μηνη βάση και να ιδρύουν και να λειτουργούν δημοτικά κτηνιατρεία...»

Στα ερωτήματα που θέτουμε στο δήμο Χανίων εδώ και χρόνια λαμβάνουμε την απάντηση ότι δεν μπορούν να βρουν δημοτικό κτηνίατρο, διότι ο μισθός που μπορούν να προσφέρουν δεν είναι επαρκής. Έτσι, το κτηνιατρείο παραμένει κλειστό, η άδεια έχει λήξει και το κτήριο έχει εγκαταλειφθεί και ρημάζει. Ο δήμος Χανίων είχε συνάψει σύμβαση 140.000 ευρώ με τοπικούς κτηνίατρους της πόλης, ποσό που εξέπνευσε το καλοκαίρι και το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2025. Μέχρι τότε, όλα τα περιστατικά καλούνται να τα αναλαμβάνουν εθελοντές.

Το νέο δε πρόγραμμα, ύψους 140.000 ευρώ προβλέπει στειρώσεις (που θα μπορούσαν να γίνουν δωρεάν) και μόνο το 18% του ποσού αυτού δικαιολογεί περίθαλψη άρρωστων ζώων και χειρουργεία-μηδαμινό ποσοστό, όταν κάθε μέρα οι εθελοντές καλούμαστε να αναλάβουμε χειρουργεία, τα οποία είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα. Τα χρήματα είναι πολλά ,αλλά το ποσό είναι αντιστρόφως ανάλογο του αριθμού των ζώων που έλαβαν κτηνιατρική περίθαλψη και ο λόγος είναι απλός.

Όλες οι απλές κτηνιατρικές πράξεις που θα μπορούσαν να γίνουν δωρεάν στο δημοτικό κτηνιατρείο (π.χ εμβολιασμοί, αποπαρασιτώσεις, αντιβιώσεις κ.α.), γίνονται στα ιδιωτικά κτηνιατρεία με το ανάλογο κόστος. Επιπλέον, δεν αξιοποιείται η προσφορά των εθελοντών κτηνιάτρων που έχουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 10 παρ. 7 για δωρεάν συστηματικές στειρώσεις στο χώρο του δημοτικού κτηνιατρείου.

Μιας προσφοράς που αξιοποιείται από πλείστους δήμους στην ελληνική επικράτεια ,καθώς και από τους δήμους Αποκορώνου και Σφακίων. Αντ’ αυτών, ο δήμος Χανίων εδώ και 5 χρόνια θέλει να ιδρύσει σύγχρονο "καταφύγιο ζώων" το οποίο δεν θα λύσει κανένα απολύτως πρόβλημα , όπως δεν έχει λύσει απολύτως κανένα πρόβλημα, οποιοδήποτε δημοτικό κυνοκομείο της επικράτειας.

Όλα τα δημοτικά κυνοκομεία «της ντροπής», ακόμη και αυτά που ιδρύθηκαν με καλές προθέσεις καταλήγουν να γίνονται αποθήκες ψυχών , όπου υπερσυσσωρεύονται ζώα, ο αριθμός τους είναι μη διαχειρίσιμος και τα ζώα δεν ευζωούν. Πάγια θέση της υγιούς φιλοζωικής κοινότητας είναι η ίδρυση και λειτουργία δημοτικών κτηνιατρείων με δημοτικό κτηνίατρο και βοηθό αυτού και η επέκταση τους σε δημοτικές κτηνιατρικές κλινικές με ελάχιστο κόστος.

Στις κλινικές ζώων προβλέπεται και επιτρέπεται η ολιγοήμερη παραμονή ζώων, όπως τραυματισμένων, άρρωστων, υπό κρίση επιθετικών μέχρι την αποθεραπεία τους ή μέχρι την φιλοξενία/υιοθεσία τους.

Όταν τόσα χρόνια δεν έχουν γίνει απλά και αυτονόητα βήματα για την απομείωση του άστεγου πληθυσμού (συστηματικές στειρώσεις, συστηματικές καμπάνιες ευαισθητοποίησης κ.λπ.), πως μπορούμε να πιστεύουμε ότι αυτό θα αλλάξει στο εγγύς μέλλον.

Συνοψίζοντας, η λύση θα δοθεί μέσω σταθερής συνεργασίας για δωρεάν συστηματικές στειρώσεις με εθελοντές, 12μηνες συμβάσεις με τοπικούς κτηνιάτρους, λειτουργία του δημοτικού κτηνιατρείου / δημοτικής κλινικής και εκπαιδευτικές δράσεις. Αν σε αυτά προστεθεί και η αστυνομία για τον έλεγχο των κηδεμόνων/παραβατών που είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνοι για την δημιουργία νέων άστεγων ζώων λόγω μη στείρωσης και εγκατάλειψης, ίσως αυτή η πόλη αρχίσει να αλλάζει.

ΟΧΙ στα ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ

ΝΑΙ στα ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ/ΚΛΙΝΙΚΕΣ!».

Διαβάστε επίσης:

Καταγγέλλουν την παρεμπόδιση διενέργειας νόμιμων στειρώσεων αδέσποτων ζώων στο Δημοτικό Κτηνιατρείο Χανίων

Άρχισε να λειτουργεί το Δημοτικό Κτηνιατρείο Χανίων & τις πρώτες στειρώσεις έκαναν Γερμανοί εθελοντές κτηνίατροι

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση εκ μέρους των αρμοδίων για την δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου στα Χανιά

Π.Φ.Π.Ο.: Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος κάλεσε ακόμα και τη Δίωξη Ναρκωτικών για να μη γίνουν στα Χανιά στειρώσεις αδέσποτων

Εισαγγελία Χανίων: Απολύτως νόμιμες οι στειρώσεις αδέσποτων από εθελοντές κτηνίατρους (βίντεο)

Φιλοζωικά σωματεία των Χανίων αποδεικνύουν ότι ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ψεύδεται & εμποδίζει στειρώσεις αδέσποτων από ευρωπαίους κτηνίατρους

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.