Δικογραφία σε βάρος του άνδρα που έσφαξε πρόβατο εκτός σφαγείου στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης σχηματίζει το Α.Τ. Αμπελοκήπων μετά την καταγγελία μιας γυναίκας, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας του βασανιστηρίου το οποίο υπέστη το ζώο πριν πεθάνει.
Η Γίτσα Βασιλείου εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι η αυτόπτης μάρτυρας και φίλη της την κάλεσε το πρωί του Σαββάτου 27 Απριλίου ζητώντας τη βοήθεια της για ένα τραυματισμένο, όπως της είπε, πρόβατο το οποίο βρήκε σε μια αλάνα σε κεντρικό σημείο της περιοχής.
Το αρνί η γυναίκα το εντόπισε τυχαία σ’ ένα χωράφι όπου ταΐζει αδέσποτες γάτες. Αρχικά νόμιζε ότι το ζώο, άγνωστο πως, έχει χτυπηθεί στο κεφάλι και πήγε να του βάλει νερό. Όμως ένας άνδρας που την είδε, της είπε ότι δεν χρειάζεται να το κάνει καθώς «αυτό σε λίγο θα σφαχτεί».
Έτσι και εκείνη κάλεσε την Αστυνομία και περιπολικό πήγε επί τόπου και οι αστυνομικοί είδαν τον σφαγέα, που ακόμα κρατούσε το μαχαίρι στα χέρια του, αλλά και τον άνδρα ο οποίος είχε αγοράσει το αρνί και είχε ζητήσει από τον σφαγέα να του το σφάξει. Μάλιστα ένας άλλος παρευρισκόμενος εκεί είπε στην αυτόπτη μάρτυρα ότι είναι έθιμο να κόβουν το αυτί του αρνιού όσο ακόμα είναι ζωντανό και να το αφήνουν να αιμορραγεί…
Θυμίζουμε ότι η σφαγή χωρίς αναισθητοποίηση είναι μεγαλύτερο μαρτύριο για τα ζώα καθώς μέχρι να ολοκληρωθεί η αφαίμαξη και να επέλθει ο θάνατος το ζώο έχει πλήρως τις αισθήσεις του και ουσιαστικά αργοπεθαίνει για περίπου 10’ λεπτά γι’ αυτό και νόμος αναφέρει ότι απαγορεύονται οι σφαγές εκτός σφαγίων και χωρίς να έχει γίνει αναισθητοποίηση τους.
Ο σφαγέας του ζώου ενώπιον των αστυνομικών, που πήγαν επί τόπου, αναρωτήθηκε «Τι πειράζει; Όλοι σκοτώνουν;».
Τι ορίζει η νομοθεσία
Ο νόμος 1197/1981, ορίζει ξεκάθαρα στο άρθρο 2 παράγραφος 2 ότι δεν μπορεί να προηγείται η αφαίμαξη, της ακαριαίας αναισθητοποίησης. Πιο συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει τα εξής: «Απαγορεύεται η θανάτωσης θηλαστικών εις τα σφαγεία εφ’ όσον δεν προηγηθεί της αφαιμάξεως αναισθητοποίησις επενεργούσα ακαριαίως». Πόσο μάλλον εκτός σφαγείων.
Η κακοποίηση ζώου είναι πλημμέλημα βάσει του νόμου 4039/2012. Οι παραβάσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του νόμου 1197/1981 όπως αυτές τροποποιήθηκαν με το άρθρο 47 του νόμου 4235/2014, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, αλλά και διοικητικά πρόστιμα της τάξης έως 30.000 ευρώ ανά ζώο.
Στη χώρα μας ισχύει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 853/2004 για τους κανόνες υγιεινής στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Αυτός ο Κανονισμός, λοιπόν, δεν προβλέπει καμία εξαίρεση για τέτοιου τύπου σφαγές εκτός σφαγείων για πολιτιστικές εκδηλώσεις, τελετουργικές πράξεις, έθιμα κ.ο.κ.
Από μια 14χρονη μαθήτρια το σωματείο «Ζωόφιλη Δράση» Ηρακλείου πληροφορήθηκε πως ένα αδέσποτο σκυλάκι που ζει στο χωριό Άγιος Μύρωνας έχει πέσει θύμα ενός 14χρονού αγοριού, το οποίο συνηθίζει να κάνει ηλεκτροσόκ στα αδέσποτα! Ο 14χρονος – όπως τους είπε το κορίτσι – κουβαλάει μαζί του μια μπαταρία με δύο καλώδια και με αυτή κακοποιεί τα ζώα, κυρίως τα κουτάβια, ενώ συνηθίσει να τους σπάει και τα πόδια!
Πιθανότατα θύμα εγκατάλειψης είναι ο θηλυκός σκύλος που βρέθηκε σήμερα σοβαρά άρρωστος να περιφέρεται στην περιοχή Περιστέρια Σαλαμίνας. Το ζώο μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο της Μαρίας…
Αν και η δημοτική αρχή είναι αρμόδια για το πότισμα και το τάισμα των αδέσποτων ζώων, που ζουν στα διοικητικά της όρια, εντούτοις διαπιστώνουμε ότι ο Δήμος Πύλης Τρικάλων «πρωτοπορεί» στον τομέα αυτό και με επιστολή - που έστειλε μέσω των λογαριασμών του νερού - ζητάει και από τους δημότες του να μην ταΐζουν τ’ αδέσποτα - αφού ούτε ο ίδιος το κάνει – ώστε αυτά να απομακρυνθούν από την περιοχή τους!