Στηρίξτε μας

Θα σταματήσει η Αστυνομία το έθιμο του δημόσιου σφαγιασμού αρνιών στην Κάτω Αχαϊά;

14 Απριλίου 2017 08:00 | Καταγγελίες
Θα σταματήσει η Αστυνομία το έθιμο του δημόσιου σφαγιασμού αρνιών στην Κάτω Αχαϊά;

Στον οικισμό των τσιγγάνων στην Κάτω Αχαϊά της Αχαΐας το «έθιμο» επιβάλλει την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο το δέσιμο ζωντανών αρνιών έξω από τα σπίτια, τα οποία έχουν βάψει με κόκκινο χρώμα και την δημόσια σφαγή τους στις αυλές και τα πεζοδρόμια του οικισμού κάτι που η νομοθεσία αν και απαγορεύει, εντούτοις γίνεται συστηματικά επί δεκαετίες καθώς οι αρμόδιες αρχές δεν δείχνουν κανέναν ενδιαφέρον ώστε αυτή τη βαρβαρότητα να σταματήσει.

ProvataKatoAxagiaTsiganoiEthimo 5Τα πρόβατα εξαντλημένα, τρομοκρατημένα τελικά σφαγιάζονται...

Για το θέμα – καθώς καταγγελίες έχουν γίνει και στο παρελθόν – η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία στις 28 Μαρτίου 2017 έστειλε επιστολή σε Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών, Κτηνιατρική Υπηρεσία Πατρών, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, Αστυνομική Διεύθυνση Πατρών, Α.Τ. Πατρών, Α.Τ. Κάτω Αχαϊάς, καθώς και στο ΥΠ.Α.Α.Τ., ζητώντας το αυτονόητο. Δηλαδή την τήρηση της νομοθεσίας, την ενημέρωση των επικεφαλής των Ρομά - για τα σχετικά πρόστιμες και ποινές σε περίπτωση σύλληψης - και την απαγόρευση βάρβαρου εθίμου σφαγών ζώων δημοσίως χωρίς αναισθητοποίηση στην Κάτω Αχαΐα.

ProvataKatoAxagiaTsiganoiEthimo 4Τα ζώα σφαγιάζονται στο πεζοδρόμιο...

Στην επιστολή τονίζονται τα εξής: Όπως πληροφορηθήκαμε από κατοίκους της περιοχής της Κάτω Αχαΐας αλλά και της Πάτρας, στην κωμόπολη Κάτω Αχαΐα (στην καθομιλουμένη και σαν Αχαγιά), κάθε χρόνο τις ημέρες του Πάσχα σφάζονται τελετουργικά αρνιά, δημοσίως στους δρόμους και στην πλατεία της κοινότητας, ενώ κρεμιούνται ανάποδα ζωντανά ακόμα ή ημιθανή σε δημόσια θέα, από τα μπαλκόνια των σπιτιών.

Οι δρόμοι κάθε χρόνο είναι γεμάτοι από αίματα και εντόσθια ζώων και οι εικόνες και τα γεγονότα θυμίζουν μεσαίωνα. Η τελετουργία εφαρμόζεται από τις ομάδες τσιγγάνων μόνιμων κατοίκων της κοινότητας, και έχει γίνει κατ’ επανάληψη αίτημα για απαγόρευση του βάρβαρου εθίμου.

Αφενός πρόκειται για καταφανή παρανομία με βασανισμό ζώων αφετέρου η τέλεσή του προκαλεί τρομοκρατία στους υπόλοιπους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής. Ο Ν.1197/81, ορίζει ξεκάθαρα στο Άρθρο 2 παράγραφος 2 ότι δεν μπορεί να προηγείται η αφαίμαξη, της ακαριαίας αναισθητοποίησης.

ProvataKatoAxagiaTsiganoiEthimo 1Δεμένα χωρίς νερό, χωρίς τροφή αναμένουν τη σφαγή τους...

Πιο συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει τα εξής: “Απαγορεύεται η θανάτωσης θηλαστικών εις τα σφαγεία εφ’ όσον δεν προηγηθεί της αφαιμάξεως αναισθητοποίησις επενεργούσα ακαριαίως”. Πόσο μάλλον εκτός σφαγείων και σε τέτοια έκταση εθίμου στην περιοχή Κ. Αχαΐας! Η κακοποίηση ζώου είναι βαρύ πλημμέλημα βάσει του Ν.4039/12.

Οι παραβάσεις δε της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του Ν.1197/81 όπως αυτές τροποποιήθηκαν με το άρθρο 47 του Ν.4235/2014, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, αλλά και διοικητικά πρόστιμα της τάξης έως 30.000 ευρώ ανά ζώο. Για όλα τα παραπάνω παρακαλούμε όπως επιληφθείτε της άμεσης απαγόρευσης τήρησης παράνομου βάρβαρου εθίμου σφαγής ζώων δημοσίως στην περιοχή της Κάτω Αχαΐας.

ProvataKatoAxagiaTsiganoiEthimo 2Τα ζώα αναμένουν δεμένα για ώρες χωρίς νερό τη σφαγή τους...

Παρακαλούμε όπως καλέσετε τους επικεφαλής των κοινοτήτων των τσιγγάνων και τους απαγορεύσετε την τήρηση αυτού του βάρβαρου εθίμου, ενημερώνοντάς τους για την υπάρχουσα νομοθεσία και τις ποινές σε περίπτωση παράβασης του νόμου, και όπως μεριμνήσετε για την μόνιμη ακύρωση της βάρβαρης αυτής σφαγής. Επίσης παρακαλούμε για τη δική σας επαγρύπνηση και επιφυλακή τις κρίσιμες μέρες προκειμένου να προβείτε σε συλλήψεις των παραβατών και εφαρμογή του “αυτόφωρο”.» καταλήγει η επιστολή.

Στις φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν πέρυσι, σε γειτονιές του συγκεκριμένου οικισμού βλέπετε τα ζωντανά πρόβατα ή και τα πτώματα τους κρεμασμένα από τα μπαλκόνια λόγω εθίμου. Το αν αυτό θα επαναληφθεί φέτος θα το γνωρίζουμε σε μερικές ώρες...

Παράδοση ο βασανισμός ζώων μέχρι θανάτου...

Η «παράδοση» το «έθιμο» της κακοποίησης, του βασανισμού, της σφαγής ζώων χωρίς αναισθητοποίηση σε δημόσιους χώρους ή σε μη αδειοδοτημένα σφαγεία από πιστούς κάθε θρησκείας (Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι κ.ά.) δεν μπορεί να διαιωνίζεται, είτε αυτή είναι «ήπιας» ή λιγότερο «ήπιας» μορφής, είτε γίνεται από παλιοπαρέες, αγωγιάτες, κτηνοτρόφους, φιλόζωους μόνο κατ’ όνομα, «πολιτιστικούς» και «εξωραϊστικούς» συλλόγους τα μέλη των οποίων παραγνωρίζουν ότι και τα άλλα έμβια όντα πλην του είδους μας έχουν δικαιώματα, δεν είναι αντικείμενα για να τα τραβολογάμε στα γλέντια μας και φυσικά πολιτισμός δεν είναι να κακομεταχειρίζεσαι τα άλλα είδη ζωής ακόμα και όταν πρόκειται να τα σφάξεις...

Διαβάστε επίσης:

Έβαλαν τέρμα τουλάχιστον στη δημόσια σφαγή ζώων στην Κάτω Αχαϊά λόγω παράδοσης

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Καβάλας διαψεύδει τον Γ. Τσιρώνη: Απαγορεύεται στην Ελλάδα η σφαγή ζώων χωρίς αναισθητοποίηση (βίντεο)

Όλγα Κήκου (Οικολόγοι Πράσινοι): «Κωλοτούμπα» Γ. Τσιρώνη & ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη σφαγή των ζώων χωρίς αναισθητοποίηση – Κάνουν αυτό που κατήγγειλαν

Αντιδράσεις & από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις δηλώσεις Τσιρώνη για σφαγή ζώων χωρίς αναισθητοποίηση που απαιτεί το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Οικολόγοι Πράσινοι κατά Τσιρώνη & ΥΠ.Α.Α.Τ. για την τελετουργική σφαγή ζώων χωρίς αναισθητοποίηση

Με υπογραφή του ΥΠ.Α.Α.Τ. θα εξαχθούν στο Ισραήλ 200 πρόβατα που θα σφαχτούν χωρίς αναισθητοποίηση στην Καβάλα

Αναβλήθηκε προσωρινά η σφαγή ζώων χωρίς αναισθητοποίηση στην Καβάλα

Διαμαρτυρία στις 20/3 έξω από σφαγείο της Καβάλας που θα σφαγιάζει παρανόμως ζώα χωρίς αναισθητοποίηση

Θα επιτρέψει το ΥΠ.Α.Α.Τ. (Αποστόλου & Τσιρώνης) τη σφαγή ζώων χωρίς αναισθητοποίηση για λόγους θρησκευτικούς μα κυρίως οικονομικούς;

Αντίθετοι οι Οικολόγοι Πράσινοι με τις πρακτικές βασανισμού - «θρησκευτικής σφαγής» ζώων o Γ. Τσιρώνης ακούει;

To Επιμελητήριο Αχαΐας εκπαιδεύει μέλη του για σφαγή ζώων χωρίς αναισθητοποίηση;

Ζήτησαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας Χανίων ώστε στα «4α Χοιροσφάγια» να μην γίνει δημόσια σφαγή γουρουνιού

Σφάζουν μέσα στο δάσος της Θεσσαλονίκης αιγοπρόβατα τηρώντας το «έθιμο»

Κιβωτός Μυτιλήνης: Ο τερματισμός της δημόσιας σφαγής ταύρου δεν καταργεί την παράδοση επιβάλλει τον πολιτισμό

Πραγματοποίησαν δημόσια σφαγή ζώων σε πανηγύρι στην Πηγή Λέσβου αν και η νομοθεσία το απαγορεύει

Εισαγγελία και Αστυνομία δεσμεύονται ότι δεν θα γίνει σφαγή ταύρου στον Μανταμάδο

Π.Φ.Π.Ο.: Να σταματήσουν τα μαρτύρια των ταύρων στην Λέσβο

Λέσβος: Θυσιάζουν τον ταύρο για να πάρουν ως φυλακτό το αίμα του!

Ζητούν από τους μητροπολίτες να καταργήσουν το βάρβαρο έθιμο της σφαγής του ταύρου στον Μανταμάδο

Θεολογικός συμβολισμός η κακοποίηση του αρνιού με πρωτοβουλία των ιερέων στην Πάτρα;

Δεν επιτρέπεται να μη ξέρεις πόσο υποφέρουν τα ζώα που τρως! (Βίντεο)

Παραγωγικά Ζώα: Τα αφανή θύματα της ανθρώπινης ασυδοσίας

Ε.Ε.: Καμιά ευαισθησία για τα παραγωγικά ζώα και τις συνθήκες εκμετάλλευσης τους

The Earthlings Experience: Δείχνουν σε βίντεο στους καταναλωτές πόσο άγρια κακοποιούνται ζώα σε σφαγεία & κτηνοτροφικές μονάδες

1η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βεγκανισμού

Φρουτοκαρποφάγο ζώο ο άνθρωπος! (Βίντεο)

Είναι ο άνθρωπος από τη φύση του κρεατοφάγο είδος; (Βίντεο)

Η ζωή ενός γουρουνιού μέχρι να καταλήξει στο σφαγείο μέσα από σκίτσα! (Βίντεο)

Τσικνοπέμπτη: Όταν η παράδοση απαιτεί περισσότερες θυσίες ανυπεράσπιστων πλασμάτων

Πάτρα: Έκαναν κατάληψη σε κανάλι για να μεταδώσουν βίντεο που δείχνει πόσο οι άνθρωποι βασανίζουν τα «παραγωγικά» ζώα

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.