Στηρίξτε μας

Οι νόμοι που προστατεύουν τα ζώα

1 Ιουλίου 2022 12:47 | Χρηστικά
Οι νόμοι που προστατεύουν τα ζώα

Όσοι ασχολείστε με τη φροντίδα και τα δικαιώματα ζώων κάθε είδους θα πρέπει να γνωρίζετε πως οποιαδήποτε μορφής κακοποίησης προς έμβια όντα και όχι μόνο για τα κατοικίδια (ζώα συντροφιάς) καλύπτεται από τον νόμο 4039/2012, τα άρθρα 46 και 47 του νόμου 4235/2014 που διαδέχτηκαν τον νόμο 3170/2003. Η κακοποίηση για κάθε είδους ζώου καλύπτεται από έναν άλλο νόμο που ψηφίστηκε πριν από 41 χρόνια, τον 1197/1981.

Το 2020 η κακοποίηση ζώων έγινε κακούργημα

Στο άρθρο 55 «Προστασία των ζώων - Ποινικές κυρώσεις» του νόμου 4745/2020 θα βρείτε τις σχετικές διατάξεις (σελ. 39 στο pdf) για την κακοποίηση ζώων σε βαθμό κακουργήματος.

Οποιαδήποτε κακοποίηση, κακομεταχείριση ή και θανάτωση ζώου αποτελεί αυτεπάγγελτο αδίκημα πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα.

Ο νέος νόμος 4830/2021 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Πρόγραμμα "ΆΡΓΟΣ" και λοιπές διατάξεις» με τις νέες ποινές, πρόστιμα κ.τ.λ. ισχύει από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Υπεύθυνη αρχή είναι η Αστυνομία και η ΕΛ.ΑΣ. είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ να λάβει δράση αφού της αναφέρετε το έγκλημα που διαπιστώνετε ότι συμβαίνει εις βάρος των ζώων. Εναλλακτικά μπορείτε να καταγγείλετε την κακοποίηση ενός ζώου και στην αρμόδια Εισαγγελία.

ParavoloMinisisEgykliosΔεν απαιτείται η καταβολή παράβολου βάσει της εγκυκλίου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. υπ’ αρ. 71377/12/396322 από τις 30-3-2012. Αυτό αναφέρει ξεκάθαρα και η εγκύκλιος του Αρείου Πάγου υπ’ αρ. 1/13/1631/8.4.13

Ο πολίτης δεν χρειάζεται να κάνει μήνυση ή να πληρώσει παράβολο απλά πρέπει να καταθέσει  αυτό που γνωρίζει στην Αστυνομία. Βάσει της Εγκυκλίου Του Αρείου Πάγου υπ’ αρ. 1/13/1631/8.4.13 τόσο οι εισαγγελείς όσο και τα αστυνομικά όργανα είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν στα σοβαρά αυτές τις καταγγελίες και να κάνουν ό,τι ορίζει η νομοθεσία.

Αν υπάρχει φιλοζωικό σωματείο στην περιοχή είναι καλό να ενημερωθεί για να υπάρξει επιπλέον πίεση προς στις αρχές. Καλό είναι πάντα να τραβάτε και φωτογραφίες, ώστε και αυτές να χρησιμοποιούνται στη δικογραφία και για να μην μπορεί να σας διαψεύσει ο δράστης αν είστε ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας. Στα παρακάτω δημοσιεύματα θα βρείτε τη νομοθεσία αλλά και τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. στις οποίες αναφέρεται ότι η Αστυνομία είναι η αρμόδια αρχή που επεμβαίνει και για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων.

Διαβάστε επίσης:

Οδηγίες για το πως κάνουμε καταγγελία στην Αστυνομία για κακοποίηση ζώου

Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την κακοποίηση ζώων

Νέες εντολές και σαφείς οδηγίες από την ΕΛ.ΑΣ. για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων

Δύο χρόνια μετά η ΕΛ.ΑΣ. δημοσίευσε τη σωστή νομοθεσία για τα κατοικίδια

Τι κάνουμε όταν εντοπίζουμε ζώο να ζει μονίμως σε μπαλκόνι

Εγκύκλιος προς τις Εισαγγελίες για να μην αδιαφορούν για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων

Τι ακριβώς διευκρινίζει η εγκύκλιος που εστάλη στις Εισαγγελίες

Νόμος 4235/2014: Επιτρέπεται να ποτίζουμε και να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζώα!

Είναι νόμιμο να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζώα

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Χωρίς περιορισμό τα κατοικίδια σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα

Νέα εγκύκλιος της ΕΛ.ΑΣ. για να συλλαμβάνονται όσοι κακοποιούν ζώα

Νόμος 4235/2014: Ιππικοί αγώνες σε ενυδρεία και pet shop!

Στην ΕΛ.ΑΣ. οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας και για τα ζώα συντροφιάς

Δημοσιεύτηκε σε Φ.Ε.Κ. ο νέος νόμος 4039 για την προστασία των ζώων

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Βίβιαν Δούμπα

    Καλησπέρα,

    Στην περιοχή Μαρτίου με Δελφών, στη Θεσσαλονίκη, στη διεύθυνση Μελενίκου 6, υπάρχει ένα σκυλί που κακοποιείται επανειλλημένα παρά τις συστάσεις των περιοίκων. Καλέσαμε την αστυνομία και μας είπαν ότι πρέπει να τους καλέσουμε την ώρα του συμβάν.
    Το πρόβλημα μας όμως είναι οτι ο ξυλοδαρμός διαρκεί περίπου 3-5 λεπτά. Πως θα μπορέσει να έρθει εγκαίρως η αστυνομία?
    Επίσης η αστυνομία δεν γνωρίζει από ότι φαίνεται τη νομοθεσία που παραθέτετε, γιατί δεν μας έδωσε την επιλογή να κάνουμε κατάθεση για το γεγονός ότι το έχει κλεισμένο όλη μέρα στο μπαλκόνι που είναι πολύ μικρού μεγέθους.
    Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση του ζώου γιατί από τα Χριστούγεννα και μετά το έχει κλειδωμένο στο μπαλκόνι όλη μέρα μόνο με νερό.

    Σας παρακαλώ πολύ να επικοινωνήσετε μαζι μας για να μας συμβουλέψετε ως προς τα πιο αποδοτικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να γλιτώσει το καημένο το ζώο.

    Τηλ επικοινωνίας: 6944145480
    - Κάτια Ράπτου
    (είναι η μητέρα μου)

    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    Βίβιαν Δούμπα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.