Στηρίξτε μας

Ζητούν την παραδειγματική τιμωρία του δράστη με επιστολή τους στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

29 Ιουλίου 2014 20:51 | Επικαιρότητα
Ζητούν την παραδειγματική τιμωρία του δράστη με επιστολή τους στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Επιστολή στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη έστειλε η πρόεδρος του Ζωόφιλου και Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλκίδας «Το Καταφύγιο» Ζωή Χαϊνά ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία του άνδρα που τα ξημερώματα της 17ης Ιουλίου κοπάνησε στο κεφάλι ένα αδέσποτο κουτάβι θρυμματίζοντας το κεφάλι του στα Νέα Στύρα της Εύβοιας.Το έγκλημα αυτό – που έγινε γνωστό από το ρεπορτάζ του www.zoosos.gr – εξόργισε τους φιλόζωους εντός και εκτός Ελλάδας και μάλιστα μερικές μέρες μετά τη βάναυση κακοποίηση του ζώου πραγματοποιήθηκε και μια μεγάλη για τα δεδομένα του τόπου μας συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα του δράστη. Το Λιμεναρχείο Νέων Στύρων που είναι αρμόδιο για την περιοχή και ανέλαβε την καταγγελία έχει σχηματίσει την δικογραφία και καθώς ο δράστης δεν συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου θα δικαστεί τα επόμενα δύο χρόνια όταν δηλαδή οριστεί δικάσιμος.

Η κα Χαϊνά εκ μέρους «Του Καταφυγίου» καταγγέλλει φυσικά το έγκλημα και ζητάει την παραδειγματική τιμωρία του δράστη βάσει της νομοθεσίας (άρθρο 16 του νόμου 4039/2012 και της Εγκυκλίου Του Αρείου Πάγου υπ’ αρ. 1/13/1631/8.4.13).

Η πρόεδρος «Του Καταφυγίου» στέλνει μάλιστα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη αντίγραφα των σχολίων, αναρτήσεων και εμπρηστικών δηλώσεων που κάνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, κ.ά.) κάτοικοι της περιοχής και υποστηρικτές του δράστης οι οποίοι με εμπρηστικές δηλώσεις τον επιβραβεύουν που κοπάνησε με μια καρέκλα από το κατάστημα του ένα μωρό κουτάβι και προκαλούν το κοινό αίσθημα.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή.

Μόνο τα ελληνικά δικαστήρια αρμόδια

Φυσικά θα πρέπει να τονίσουμε ότι η επιστολή αυτή ΔΕΝ σημαίνει ότι του θέματος επιλαμβάνεται ο Άρειος Πάγος. Η υπόθεση θα πρέπει να εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό από το αρμόδιο Πρωτοδικείο, στη συνέχεια από το Εφετείο αν εις βάρος της όποιας απόφασης ασκηθεί έφεση και σε τρίτο βαθμό από τον Άρειο Πάγο.

Μέχρι σήμερα δεν έχει επιβληθεί στον δράστη το διοικητικό πρόστιμο που έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει το Λιμενικό ή η Αστυνομία παρόλο που γι’ αυτό δεν χρειάζεται να γίνει κανένα δικαστήριο. Θυμίζουμε ότι το άρθρο 21 του νόμου 4039/2012 προβλέπει την επιβολή διοικητικού προστίμου έως και 30.000 ευρώ για την θανάτωση ζώου. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι μόνο τα ελληνικά δικαστήρια είναι αρμόδια για την εκδίκαση αυτής της υπόθεσης και όσα ακούστηκαν περί ευρωπαϊκών δικαστηρίων δεν υφίστανται.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ε.Δ.Α.Δ.), που συχνά αναφέρεται ανεπίσημα και ως «Δικαστήριο του Στρασβούργου», είναι ακατάλληλο για την εκδίκαση της υπόθεσης καθώς το θύμα εδώ είναι ζώο. Άλλωστε μια υπόθεση π.χ. κακοποίησης ανθρώπου για να φτάσει στο Ε.Δ.Α.Δ. πρέπει να έχει τελεσιδικήσει στην Ελλάδα δηλαδή να έχει εκδικαστεί η υπόθεση και από τον Άρειο Πάγο κάτι που απαιτεί περίπου 10 χρόνια (Πρωτοδικείο – Εφετείο – Άρειος Πάγος).

Από την άλλη η προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.) δεν είναι δυνατή καθώς η συγκεκριμένη περίπτωση δεν αφορά σε μη τήρηση της ενωσιακής νομοθεσίας. Οι νόμοι που ισχύουν στην Ελλάδα για την προστασία των ζώων ακολουθούν το πνεύμα των νόμων της Ε.Ε.

Το ότι δεν οδηγούνται οι δράστες αμέσως στα δικαστήρια για να δικαστούν δεν σχετίζεται με την ασυμβατότητα των νόμων. Είναι περιττό το να αναφέρουμε ότι καμιά φιλοζωική ομοσπονδία, σωματείο, ένωση, εθελοντική ομάδα δεν μπορεί να πάρει τον φάκελο μιας υπόθεσης που βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομίας ή έχει ήδη μεταβιβαστεί στην αρμόδια Εισαγγελία. Τα έγγραφα με τα στοιχεία μιας υπόθεσης τα έχουν μόνο οι αρμόδιες αρχές ώστε η υπόθεση να φτάσει στο ακροατήριο και να γίνει η δίκη αρχικά στο αρμόδιο Πρωτοδικείο.

Διαβάστε επίσης:

Στις 7/12/2016 η δίκη του δολοφόνου της Μάγκυ στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας

Στις 6/4/2016 η δίκη του δολοφόνου της Μάγκυ στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας

Στις 21/9 η δίκη του δολοφόνου της Μάγκυ στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας

Η Άννα Ανδριανού για την πρώην δήμαρχο που υπερασπίζεται τον δολοφόνο της Μάγκυ

Έκλεισε η ταβέρνα του δολοφόνου της Μάγκυ στα Νέα Στύρα Εύβοιας

Στις 15/12 η δίκη του δράστη που κακοποίησε θανάσιμα τη σκυλίτσα στα Νέα Στύρα

Επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ στο δολοφόνο της σκυλίτσας στα Νέα Στύρα

Νέα Στύρα: Σε εξέλιξη η διαμαρτυρία για τη θανάσιμη κακοποίηση του κουταβιού

Μόνο τα ελληνικά δικαστήρια μπορούν να επιβάλλουν ποινή στον δολοφόνο της Μάγκυ

Το Λιμενικό μπορεί να επιβάλει πρόστιμο 30.000 ευρώ στον δολοφόνο του σκύλου στα Νέα Στύρα!

Στην ΕΛ.ΑΣ. οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας και για τα ζώα συντροφιάς

Νέα Στύρα Εύβοιας: Ο ταβερνιάρης σκότωσε το αδέσποτο χτυπώντας του το κεφάλι με μια καρέκλα

Ο Δήμος Καρύστου καταδικάζει το έγκλημα εις βάρος της σκυλίτσας στα Νέα Στύρα

Γιατί δε δημοσιεύουμε τα στοιχεία αυτών που καταδικάζονται για κακοποίηση ζώων

Γιατί δεν δημοσιεύουμε το όνομα του δράστη που ξυλοκόπησε την σκυλίτσα στα Νέα Στύρα

Tagged: , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Νινα Εξαρχάκη

    Βαρέθηκα να περιμένω τα Ελληνικά δικαστήρια να μας σώσουν απο τα παράσιτα της κοινωνίας. Δυστυχώς δεν είχα την τύχη να μάθω στοιχεία για κανένα απο τα καθάρματα που κυκλοφορούν και βασανίζουν οποιο ανυπεράσπιστο πλάσμα βρούν μπροστά τους. Για μένα μία είναι η λύση να νιώσουν οι ίδιοι τον πόνο που έχουν προκαλέσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.