Στηρίξτε μας

Ζάκυνθος: Νεκρές από προπέλες θαλάσσιες χελώνες στον κόλπο του Λαγανά εντός του θαλάσσιου πάρκου

6 Ιουλίου 2021 20:11 | Καταγγελίες
Ζάκυνθος: Νεκρές από προπέλες θαλάσσιες χελώνες στον κόλπο του Λαγανά εντός του θαλάσσιου πάρκου

Τους ανθρωπογενείς κινδύνους που διατρέχουν οι θαλάσσιες χελώνες ακόμα και εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου στον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο επισημαίνει για ακόμα μια φορά ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ» καθώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα δύο Caretta caretta τραυματίστηκαν θανάσιμα από προπέλες διερχόμενων σκαφών.

Ο φιλοζωικός φορέας επισημαίνει τα εξής: «Δύσκολα άρχισε ο Ιούλιος για τις θαλάσσιες χελώνες στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκου Ζακύνθου, όπου αναπαράγεται ένας από τους σημαντικότερους πληθυσμούς της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στη Μεσόγειο. Την Πέμπτη 1 Ιουλίου, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ ειδοποιήθηκε από το Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου για μία νεκρή θηλυκή Καρέττα με εμφανές χτύπημα προπέλας κοντά στον Άγιο Σώστη.

 

"Εξετάσαμε τη χελώνα, καταγράψαμε το συμβάν, και το ζώο μεταφέρθηκε στους αμμόλοφους για να γίνει νεκροψία από την νομοκτηνίατρο" μας είπε η Νικολέττα Σιδηροπούλου, υπεύθυνη προγράμματος Ζακύνθου του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η χελώνα έφερε μεταλλικό σήμα και είχε καταγραφεί να ωοτοκεί φέτος στα Σεκάνια στις 20 Ιουνίου.

Δύο μέρες αργότερα, το Σάββατο 3 Ιουλίου, εντοπίστηκε στην θαλάσσια περιοχή χελώνα ζωντανή χτυπημένη από προπέλα, σε εμφανώς αδύναμη κατάσταση. Οι ερευνητές/εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με το προσωπικό θαλάσσιας φύλαξης του Πάρκου περισυνέλλεξαν το ζώο, το οποίο παρά την βοήθεια της νομοκτηνιάτρου, πολύ σύντομα υπέκυψε.

AfisaArchelonThalassiaXelonaTravmatismeniNekri

Έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από τη δημιουργία του πρώτου Θαλάσσιου Πάρκου της Ελλάδας. Ωστόσο, η τήρηση των μέτρων προστασίας στο θαλάσσιο χώρο του Πάρκου, που είναι χαρακτηρισμένος ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης, παραμένει ελλιπής και το θέμα έχει επανειλημμένα έρθει στη δημοσιότητα. Το 2019 ο ΑΡΧΕΛΩΝ μαζί με το MEDASSET και το WWF απεύθυναν έκκληση στις αρχές, ζητώντας την επιβολή προστίμων. Προφανώς το αίτημα αυτό παραμένει ανικανοποίητο και το θέτουμε ξανά και σήμερα. Δείτε το σχετικό δημοσίευμα του 2019 εδώ

https://www.archelon.gr/contents/ourdeltia.php?mid=6&mid2=17&screen=3&nid=1059.

Αντί για τις σκληρές φωτογραφίες από τις δύο χελώνες που χτυπήθηκαν θανάσιμα, δημοσιεύουμε την τελευταία φωτογραφία (22.6.21) της χελώνας που σκοτώθηκε, που μας διέθεσε ο ερευνητής και μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Κώστας Παπαφιτσώρος. "Είναι τραγικό να έρχονται χελώνες να γεννήσουν στον Λαγανά επί μία ή δύο δεκαετίες και να σκοτωθούν ξαφνικά γιατί κάποιοι συνεχίζουν να αγνοούν τους κανόνες του Πάρκου" δήλωσε ο Κώστας, που συμμετείχε για 15η χρονιά στο πρόγραμμα Ζακύνθου φέτος.

Το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασίας των φωλιών της Caretta caretta στη Ζάκυνθο συνεχίζεται για 38η χρονιά. Οι εθελοντές που παρά την πανδημία, ήρθαν στη Ζάκυνθο από την Ελλάδα και το εξωτερικό, βρίσκονται από τον Μάιο καθημερινά στις παραλίες, καταγράφοντας και προστατεύοντας, όπου χρειαστεί, τις φωλιές, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο και, ενώ κατά κανόνα το πρόγραμμα της Ζακύνθου αυτοχρηματοδοτείται, τις τελευταίες δύο χρονιές λόγω της πανδημίας, έλαβε συγχρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα με την καταγραφή των φωλιών, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ έχει αρχίσει επίσης και το πρόγραμμα ενημέρωσης του κοινού και των επισκεπτών για τις θαλάσσιες χελώνες και τις απειλές που αντιμετωπίζουν στο θαλάσσιο περιβάλλον. Οι δραστηριότητες γίνονται σε επιλεγμένα ξενοδοχεία της περιοχής, στα καραβάκια παρατήρησης χελωνών NEFIS και TUI και στην είσοδο της παραλίας Κρυστάλ από τις 12:00 – 18:00 καθημερινά. Σύντομα θα λειτουργήσει και ο Σταθμός Ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στο κέντρο της πόλης της Ζακύνθου.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ επισημαίνει την ανάγκη της εντατικής θαλάσσιας φύλαξης από τον Φορέα Διαχείρισης και της συστηματικής παρουσίας του λιμεναρχείου, ώστε να εντοπίζονται οι παραβάσεις και να τιμωρούνται οι παραβάτες. Είναι αναγκαίο να τηρούνται τα μέτρα στο θαλάσσιο χώρο, αλλά και να εξεταστούν τεχνικές λύσεις σχετικά με τις προπέλες στην περιοχή που επιτρέπεται η κίνηση και η αγκυροβόληση σκαφών. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ξαναδούμε νεκρές χελώνες φέτος στη Ζάκυνθο.».

Οι ισχύουσες διατάξεις στον θαλάσσιο χώρο του κόλπου του Λαγανά

Στον θαλάσσιο χώρο του κόλπου Λαγανά έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών που φθάνουν εκεί από διάφορα σημεία της Μεσογείου για να αποθέσουν τα αυγά τους. Από το Προεδρικό Διάταγμα χαρακτηρισμού του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου (ΦΕΚ Δ 906/22-12-1999) έχουν καθοριστεί 3 ζώνες:

-η Ζώνη Α όπου ισχύει πλήρης απαγόρευση ναυσιπλοΐας από τον Μάιο έως και Οκτώβριο και
-η Ζώνη Β όπου ισχύει το όριο ταχύτητας των 6 ναυτικών κόμβων για τα σκάφη, ενώ δεν επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία και η αγκυροβόληση σκαφών.
-η Ζώνη Γ όπου ισχύει το όριο ταχύτητας των 6 ναυτικών κόμβων για τα σκάφη.
-στη ζώνη Β ισχύει ο κώδικας ορθής παρατήρησης θαλάσσιων χελωνών από σκάφος, θεσμοθετημένος από το 2018 με την υπ’ αρ. πρωτ. 2131.13/2063/29-5-2018 Απόφαση Λιμενάρχη (ΑΔΑ: 975Η4653ΠΩ-ΒΝΖ)

Από το Προεδρικό Διάταγμα 67/1981 απαγορεύεται η θανάτωση, ο τραυματισμός ή η πρόκληση οποιασδήποτε άλλης βλάβης στις θαλάσσιες χελώνες.

Με βάση τον συνδυασμό των Νόμων 1650/1986 (Άρθρο 28 - επόμενα) και 4042/2012 (Άρθρο 3) επιβάλλεται ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή στη περίπτωση που κάποιος θανατώσει ή τραυματίσει άτομο του προστατευόμενου είδους.

Οδηγίες του ΑΡΧΕΛΩΝ προς τους επισκέπτες της Ζακύνθου:

Επισκέπτες ΠΡΟΣΟΧΗ! ΧΕΛΩΝΕΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Αν οδηγείς σκάφος στον κόλπο του Λαγανά,

-τήρησε το όριο ταχύτητας των 6 ναυτικών κόμβων εκεί που επιτρέπεται η ναυσιπλοΐα και απόφυγε την περιοχή απαγόρευσης.
-θυμήσου ότι το ερασιτεχνικό ψάρεμα δεν επιτρέπεται στον κόλπο.

Όταν κάνεις κράτηση για χελωνο-ταξίδι με σκάφος:

-ζήτησε να τηρηθεί ο κώδικας συμπεριφοράς για την παρατήρηση των θαλάσσιων χελωνών, που έχει ενστερνιστεί το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και κατοχυρώσει το Λιμεναρχείο Ζακύνθου.

Πριν ανεβείς στο σκάφος ενημερώσου για τις καλύτερες πρακτικές:

-μέχρι 2 σκάφη παρατήρησης σε ένα ζώο κάθε φορά.
-με πολύ χαμηλή ταχύτητα – λιγότερη από 2 ναυτικούς κόμβους – κατά τη διάρκεια της παρατήρησης.
-τα υπόλοιπα σκάφη να παραμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 45 μ.

Όταν είσαι σε σκάφος και παρατηρείς:

-βεβαιώσου ότι επικρατεί ησυχία
-ο μέγιστος χρόνος παρατήρησης είναι 10 λεπτά.
-η προσέγγιση χελώνας στη θάλασσα γίνεται πάντα από πλάι
-πρέπει πάντοτε να τηρείται μία απόσταση 15 μέτρων από το ζώο.

Θυμήσου ότι η θαλάσσια χελώνα ζει ελεύθερη στη φύση. Απόφυγε να την ταΐσεις και να την αγγίξεις.

H ιστοσελίδα του ΕΘΠΖ για το θεσμικό πλαίσιο: http://www.nmp-zak.org/el/node/70

Διαβάστε επίσης:

Ζάκυνθος: Με σκάφη σκοτώνουν θαλάσσιες χελώνες εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου

Ζάκυνθος: Και τα σκάφη θανάσιμος κίνδυνος για τις θαλάσσιες χελώνες στον κόλπο του Λαγανά

ΑΡΧΕΛΩΝ: Περισσότερες από 700 νεκρές θαλάσσιες χελώνες καταγράφηκαν στο 2020

Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα - δεν τις αγγίζουμε ούτε τις ταΐζουμε

Ταΐζουν θαλάσσιες χελώνες στη Ζάκυνθο για να τις βλέπουν τουρίστες & εκθέτουν τις Caretta caretta σε κίνδυνο

Απαγορεύεται να ταΐζουμε θαλάσσιες χελώνες, η εξοικείωση άγριων ζώων με τους ανθρώπους τα σκοτώνει!

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.