Στηρίξτε μας

Απαγορεύεται να ταΐζουμε θαλάσσιες χελώνες, η εξοικείωση άγριων ζώων με τους ανθρώπους τα σκοτώνει!

22 Σεπτεμβρίου 2016 13:00 | Χρηστικά
Απαγορεύεται να ταΐζουμε θαλάσσιες χελώνες, η εξοικείωση άγριων ζώων με τους ανθρώπους τα σκοτώνει!

Με κοινή ανακοίνωση τους το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και ο σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ καταγγέλλουν την βλαβερή πρακτική ταΐσματος των θαλάσσιων χελωνών από επαγγελματίες που διοργανώνουν περιηγήσεις με τουρίστες για την παρατήρηση των Caretta caretta.

taizouncarettacaretta-2To τάισμα ειδικά και με ακατάλληλη τροφή έχει επιπτώσεις και στην υγεία και στην συμπεριφορά των άγριων ζώων.

Το τάισμα αυτών των άγριων ζώων είναι επιζήμιο για την υγεία τους, αφού τους πετούν ακατάλληλες τροφές για να τις προσελκύσουν στην επιφάνεια, και δυστυχώς τις εξοικειώνει με το είδος μας, καθώς κάποιοι εκτός από να τις φωτογραφίσουν θέλουν και να τις ακουμπήσουν. Ενώ η παρατήρηση θαλάσσιων χελωνών μπορεί να αναδείξει την αξία του είδους και να διδάξει το κοινό σχετικά με την μοναδική άγρια φύση της Ζακύνθου, η δραστηριότητα αυτή χωρίς κανόνες μπορεί να προκαλέσει σημαντική όχληση στα ζώα.

Οι φιλοζωικοί φορείς επισημαίνουν ότι η παρατήρηση ενός σπάνιου και άγριου ζώου στην φύση είναι μια μοναδική εμπειρία, που συναρπάζει τους ανθρώπους όμως η παρέμβαση στη ζωή αυτών των πλασμάτων είναι επιζήμια για τα ίδια και εκθέτει τον πληθυσμό τους σε κινδύνους.

Τα άγρια ζώα δεν είναι κατοικίδια...

«Παρατηρώντας ένα σπάνιο ζώο στην άγρια φύση είναι μια μοναδική εμπειρία, που συναρπάζει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών και πολιτισμών. Η εμπειρία αυτή μας θυμίζει την ομορφιά και την αξία του φυσικού μας περιβάλλοντος, αλλά μας διδάσκει επίσης την ανάγκη προστασίας του. Ο κόλπος του Λαγανά, στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, είναι μια από τις λίγες περιοχές στη Μεσόγειο, όπου ένας μεγάλος αριθμός θαλάσσιων χελωνών Caretta caretta συγκεντρώνεται για να αναπαραχθεί κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. Η παρουσία θαλασσίων χελωνών στον κόλπο του Λαγανά προσφέρει στους επισκέπτες και κατοίκους της Ζακύνθου μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουν αυτά τα απειλούμενα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ενώ η παρατήρηση θαλάσσιων χελωνών μπορεί να αναδείξει την αξία του είδους και να διδάξει το κοινό σχετικά με την μοναδική άγρια φύση της Ζακύνθου, μπορεί επίσης η δραστηριότητα αυτή να προκαλέσει σημαντική όχληση στα ζώα.

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες της παρατήρησης της θαλάσσιας χελώνας, κυρίως μέσω της χρήσης πλωτών μέσων, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Μ.Κ.Ο. ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες, οι οποίες αναπτύχθηκαν και δοκιμάστηκαν κατόπιν συνεργασίας επιστημόνων και έμπειρων επαγγελματιών της παρατήρησης του είδους. Οι κατευθυντήριες γραμμές αυτές, οι οποίες καλούνται να εφαρμοστούν από όλους τους χειριστές σκαφών, διασφαλίζουν την ισορροπία μεταξύ της προστασίας του είδους και της ευκαιρίας του κοινού να απολαύσει μια βιώσιμη και εκπαιδευτική εμπειρία παρατήρησης της άγριας ζωής.

taizouncarettacaretta-3Ο άνθρωπος είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος και για τις θαλάσσιες χελώνες...

Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα φαινόμενα που όχι μόνο δεν συνάδουν με την αποτελεσματική προστασία της θαλάσσιας χελώνας αλλά θιγούν την εικόνα της Ζακύνθου ως προορισμός που διαθέτει Προστατευόμενη Περιοχή. Μετά από παράπονα που εξέφρασαν αρκετοί τουρίστες αλλά και κάτοικοι της Ζακύνθου, παρατηρήθηκε ότι η θαλάσσια χελώνα δέχεται σοβαρές οχλήσεις όπως το τάισμα και η προσπάθεια μερικών να μετατρέψουν το άγριο ζώο αυτό σε κατοικίδιο. Έτσι, η σίτιση λαχανικών ή φρούτων από επιβάτες σκαφών παρατήρησης, άλλων πλωτών μέσων και σε περιοχές ελλιμενισμού σκαφών έχει παρατηρηθεί πρόσφατα ως εργαλείο για την προσέλκυση χελωνών στην επιφάνεια της θάλασσας, ώστε οι επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να φωτογραφήσουν ή ακόμα και να ακουμπήσουν το άγριο ζώο.

Οι θαλάσσιες χελώνες είναι μεταναστευτικά είδη, δηλαδή κατά ένα σημαντικό μέρος του κύκλου ζωής τους ταξιδεύουν στους βιοτόπους αναπαραγωγής τους και στα τροφικά πεδία της Μεσογείου. Όπως σε κάθε άγριο ζώο, η επαφή με τον άνθρωπο ή η φροντίδα από αυτόν δεν συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

Αντίθετα η πρακτική της σίτισης των θαλασσίων χελωνών όχι μόνο παρεμβαίνει στην φυσική δίαιτα τους, αλλά και διδάσκει τους ανθρώπους μια λανθασμένη αντίληψη για τα άγρια ζώα. Το βασικό στοιχείο, το οποίο αποτελεί την πολιτιστική, ψυχολογική και εμπορική αξία της παρατήρησης της άγριας ζωής, είναι η ιδέα ότι είμαστε, εκείνη τη στιγμή, μάρτυρες της φύσης στην πιο αγνή της μορφή - ένα μικρό κομμάτι του κόσμου που δεν επηρεάζεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η παρατήρηση της θαλάσσιας χελώνας αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων για επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κόλπο του Λαγανά αλλά και γενικά για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις εφόσον πολλοί επισκέπτες έχουν επιλέξει τον προορισμό της Ζακύνθου για να έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν το άγριο ζώο αυτό. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του είδους και να τηρηθούν οι βασικοί κανόνες που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητας παρατήρησης της θαλάσσιας χελώνας κατά τη διάρκεια της παραμονής της στον κόλπο Λαγανά» καταλήγει η ανακοίνωση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ.

Διαβάστε επίσης:

Ταΐζουν θαλάσσιες χελώνες στη Ζάκυνθο για να τις βλέπουν τουρίστες & εκθέτουν τις Caretta caretta σε κίνδυνο

Βρήκαν την καρέτα καρέτα χτυπημένη με τραύμα στο κεφάλι στο κεφάλι στο Κρυονέρι Ζακύνθου

Πέθανε η καρέττα που βρέθηκε χτυπημένη στο κεφάλι στο Κρυονέρι Ζακύνθου

Κινδύνευσε το «σπίτι της καρέτα» από την πρόσφατη πυρκαγιά στη Ζάκυνθο

Απελευθέρωσαν στο Σούνιο την θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε χτυπημένη στο κεφάλι στην Κάρπαθο

Απελευθέρωσαν αφού γιάτρεψαν την caretta caretta που βρέθηκε τραυματισμένη στη Ζάκυνθο

3 θαλάσσιες χελώνες νεκρές χτυπημένες στο κεφάλι βρέθηκαν σε ακτές του Θερμαϊκού μέσα σε 15 μέρες

Άλλη μια θαλάσσια χελώνα σφυροκοπημένη στο κεφάλι βρέθηκε στο Άκτιο

Βρήκαν τη θαλάσσια χελώνα με σπασμένο το κρανίο και την γνάθο στο Άκτιο

Άλλη μια καρέττα χτυπημένη στο κεφάλι με καμάκι στην Αιτωλοακαρνανία

Οι ψαράδες αποκεφαλίζουν τις θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό!

Λιμεναρχείο Πρέβεζας: Μόνες τους αποκεφαλίζονται οι θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό

Βρήκαν την καρέττα – καρέττα σφαγμένη στο λαιμό στην Γρόττα της Νάξου

Πρέβεζα: Σκόπιμα σφυροκοπούν στο κεφάλι τις θαλάσσιες χελώνες

4 νεκρές θαλάσσιες χελώνες στην Πρέβεζα

Μια καρέτα πήγε να γεννήσει στη Λούτσα!

Θαλάσσια χελώνα νεκρή από παραγάδι στον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο

Γιάτρεψαν και θ’ απελευθερώσουν την καρέττα που δάγκωσαν σκυλιά στην Κυλλήνη

Άλλη μια καρέττα εκβράστηκε νεκρή στη Νάξο

Νάξος: 4η νεκρή καρέττα για το 2015 στην παραλία Πλάκα

Συστηματική η εξόντωση των καρέττα – καρέττα και στην Νάξο

Άλλη μια θαλάσσια χελώνα βρέθηκε σκοτωμένη στην παραλία Πλάκα της Νάξου

Tagged: , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.