Στηρίξτε μας

Υποσιτισμένα - κακοποιημένα άλογα σε αγώνες στον Αττικό Όμιλο Ιππασίας στο Κορωπί Αττικής (βίντεο)

28 Σεπτεμβρίου 2021 16:13 | Καταγγελίες
Υποσιτισμένα - κακοποιημένα άλογα σε αγώνες στον Αττικό Όμιλο Ιππασίας στο Κορωπί Αττικής (βίντεο)

Η δημόσια καταγγελία που έκανε μέσω facebook μια γυναίκα σχετικά με την κακή κατάσταση αλόγων τα οποία είδε στις 25 Σεπτεμβρίου να παίρνουν μέρος σε αγώνες ικανότητας αθλητών ιππασίας στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ομίλου Ιππασίας – που βρίσκεται στο Κορωπί Αττικής – κινητοποίησαν τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις» ο οποίος έστειλε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στο Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας καθώς  τέτοιες περιπτώσεις μόνο σπάνιες δεν είναι και συχνά δυστυχώς κακοποιημένα - υποσιτισμένα άλογα χρησιμοποιούνται στους ιππικούς ομίλους.

 

Ο σύλλογος «Ιππόθεσις» στην ανοικτή επιστολή προς το Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας επισημαίνει τα εξής: «ΘΕΜΑ: Συμμετοχή κακοποιημένων ιπποειδών στην 2η Άδεια Ικανότητος Αθλητού & Αγώνα Ανάπτυξης Νοτίου Ελλάδος στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ομίλου Ιππασίας το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Αξιότιμοι,

Με αφορμή τις εικόνες που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο υποσιτισμένων ιπποειδών με ανοιχτές πληγές που έλαβαν μέρος στην ημέρα της 2ης Άδειας Ικανότητας Αθλητού και Αγώνα Ανάπτυξης Νοτίου Ελλάδος στις 25 Σεπτεμβρίου 2021, καθώς και το περιστατικό συμμετοχής ηλικιωμένου αλόγου, 28 ετών με εμφανέστατα σημάδια χωλότητας κατά την 1η Άδεια Ικανότητος Αθλητού το Σάββατο 15 Μαΐου 2021, για το οποίο κατετέθη έγγραφο για την συμμετοχή του ίππου υπογεγραμμένο από κτηνίατρο που δεν ήταν παρών στον χώρο,

Θέλουμε μέσα από την εμπειρία μας και με γνώμονα την ευζωία των ιπποειδών καθώς και την σωστή εκπαίδευση των αθλητών,  να επισημάνουμε πως η κατάσταση που παρουσιάζεται σήμερα σε ιππικούς ομίλους και σχολές δεν είναι αποτέλεσμα μιας ημερίδας ΑΙΑ οργανωμένης από το δικό σας Δ.Σ. αλλά αποτέλεσμα αδράνειας και αδιαφορίας δεκαετιών για τα ίδια τα ζώα από τους αρμόδιους φορείς και τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες.

KoropiAlogoSkeletomeno25 9 2021 4

 

Όταν η κακοποίηση «διδάσκεται» καθημερινά αφού κανένας ελεγκτικός μηχανισμός δεν υφίσταται και το κέρδος είναι ο μόνος στόχος, είναι αυτονόητο πως η εικόνα των υποσιτισμένων, πληγωμένων ιπποειδών θα συνοδεύει και τις αθλητικές δραστηριότητες.

 

Στο συνημμένο βίντεο ηλικιωμένο άλογο σχολής ξαπλώνει πολλές ώρες από κόπωση και οι ιδιοκτήτες του ομίλου «εκπαιδεύουν» τα νέα παιδιά και του γονείς λέγοντας τους πως είναι μια χαρά και ότι στην ράτσα του αρέσει να ξαπλώνει πολλές ώρες.

Η άγνοια των ανθρώπων γίνεται όπλο εναντίον των ζώων.

Όταν παράνομο φορτηγό σταθμεύει σε επίσημους αγώνες ιππασίας, γιατί να αναρωτιόμαστε πως κυκλοφορούν  τα παράνομα φορτηγά των ζωέμπορων. Άλλωστε, πολλές φορές πρόκειται για τα ίδια άτομα.

Στην προκήρυξη της 2ης Άδειας Ικανότητος Αθλητού & Αγώνα Ανάπτυξης Νοτίου Ελλάδος πουθενά δεν αναφέρονται οι έννοιες ευζωία, κακοποίηση, συμπεριφορά και ψυχολογία ιπποειδών. Έχουν αντικατασταθεί από άλλες γενικότερου ενδιαφέροντος λέξεις όπως Υγιεινή του Αλόγου, Ιπποκομία, Τροφή, Ασθένειες, τις οποίες οι υποψήφιοι έχουν αποστηθίσει αλλά κανένας δεν τους έχει διδάξει πως να τις εφαρμόσουν και τι πραγματικά σημαίνουν για την ζωή ενός άλλου έμβιου όντος.

Στην προκήρυξη σας κεφάλαιο Γ. Γενικές Διατάξεις αναφέρεται «Επίσης εφιστάται η προσοχή στην καλή φυσική κατάσταση αυτών» (των ίππων). Από ποιους το ζητάτε αυτό; Από την εξεταστική επιτροπή; Από τους υποψήφιους; Από τους προπονητές τους; Από τους κτηνίατρους που δεν «βλέπουν» κακοποίηση; Και τί εννοείται ως καλή φυσική κατάσταση; Στην πορεία των ερευνών μας για καταγγελίες όλοι οι έμποροι και κακοποιητές  δηλώνουν πως τα αγαπούν και τα φροντίζουν σαν παιδιά τους!!! Κοκαλιασμένα ζώα «παρουσιάζονται» ως υγιή ακόμα και με την υπογραφή κτηνιατρικής υπηρεσίας της Περιφέρειας.

Η πρόταση μας πολύ συνοπτικά για να σταματήσει η κακοποίηση των ιπποειδών σε ομίλους και σχολές αφορά στα ακόλουθα και είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε συνεργασία και επικοινωνία:

Α. Ελεγκτικός μηχανισμός της ΕΟΙ στα σωματεία μέλη της μέσω επιτροπής στην οποία να μην συμπεριλαμβάνονται επαγγελματίες με πελατειακές σχέσεις στον συγκεκριμένο χώρο.

Όλοι γνωρίζουμε ονόματα τα οποία πολύ εύκολα μπορούν να αναζητηθούν στις υπογραφές των βεβαιώσεων ευζωίας «κακοποιημένων» ιπποειδών, άλλωστε οι σφραγίδες τους συχνά «ταξιδεύουν». Έλεγχοι κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας δεν παρουσιάζουν ποτέ την αληθινή εικόνα.

Οποιοσδήποτε επαγγελματίας κακοποιεί ιπποειδές θα πρέπει να λήγει άμεσα η συνεργασία του με την ΕΟΙ.

Αν πρόκειται για κτηνίατρο πρέπει να γίνεται καταγγελία στον αρμόδιο φορέα στον οποίο είναι εγγεγραμμένος ώστε να αποφασιστεί η άρση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

Β. Αλλαγή στον τρόπο εξέτασης και κυρίως εκπαίδευσης των υποψηφίων ώστε να συμπεριλαμβάνονται οι έννοιες της ευζωίας, της συμπεριφοράς και ψυχολογίας των ιπποειδών.

Έχει αποδειχτεί πως το ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα σε ομίλους και σχολές επικεντρώνεται μόνο στην επιτυχημένη αθλητική δράση χωρίς κανένα ενδιαφέρον για την ευζωία και ψυχολογία των ιπποειδών.

Γ. Καταγραφή όλων των ιπποειδών από την ΕΟΙ ακόμα και όσων δεν έχουν διαβατήριο. Το ΑΔΑΜΙ αποτελεί παρανομία του κράτους έναντι των ιπποειδών και πολύ σύντομα, μετά από δικές μας νομικές ενέργειες, θα σταματήσει να υφίσταται και θα ισχύει η ηλεκτρονική βάση δεδομένων καταγραφής και αναγνώρισης ιπποειδών.

Για να αποφύγουμε να «χάνονται» τα υποσιτισμένα ιπποειδή η ΕΟΙ οφείλει να καταγράψει όλα τα ιπποειδή που βρίσκονται σε σχολές και ιππικούς ομίλους ώστε να μην υπολογίζουν οι κακοποιητές τους πως εύκολα θα τα ξεφορτωθούν.

Με την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε σε επαγγελματίες που υπογράφουν ευθανασία σε υγιή άλογα, πως εκτός από ανήθικο είναι και παράνομο και πως η σφαγή ιπποειδών έχει απαγορευθεί με δική μας πρωτοβουλία από τον Ν 4711/2020 όπως αντικαθίσταται από τον Ν 4830/2021 άρθρο 23 παρ. 5.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία του Πρόεδρου της ΕΟΙ κ. Καρακασίλη ο οποίος πάντα είναι κοντά μας σε περιπτώσεις περίθαλψης κακοποιημένων ιπποειδών, αλλά και το ενδιαφέρον πολλών μελών του Δ.Σ., είμαστε σίγουροι πως για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια  θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές που θα εξασφαλίσουν την ευζωία των ιπποειδών και θα σταματήσει η κακοποίηση τους,

Το σωματείο μας θα είναι στην διάθεση της ΕΟΙ για να συμβάλλει όπου είναι εφικτό στην αλλαγή της ισχύουσας κατάστασης στους ιππικούς ομίλους και σχολές,

#HelpuSavEquines #ippothesis_equine_welfare #dont_be_silent_in_their_abuse #be_their_voice»

Τι είχε δημοσιεύσει η αυτόπτης μάρτυρας στις 25 Σεπτεμβρίου

Στις 25 Σεπτεμβρίου η χρήστης του facebook με όνομα Maria Marolia τόνιζε τα εξής: «Σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΑΟΙ η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας διοργάνωσε την 2η Άδεια Ικανότητος Αθλητού (ΑΙΑ) & Αγώνα Ανάπτυξης Νοτίου Ελλάδος.

Λυπάμαι πολύ που είδα άλογα σε αυτή την κατάσταση και πόσο μάλλον να παίρνουν μέρος σε τέτοιες διοργανώσεις.

 

Λυπάμαι που κανείς δεν τα σταμάτησε πριν καν ξεκινήσουν να δώσουν για ΑΙΑ οι ιππείς. Λυπάμαι που υπάρχουν όμιλοι που έχουν άλογα σε τέτοια κατάσταση κ δεν έχουν κυρώσεις.

Τέλος, πιο πολύ λυπάμαι που υπάρχει τόση άγνοια από τους γονείς κ τα παιδάκια που ξεκινούν ιππασία που δεν μπορούν να κρίνουν ότι με άλογα σε τέτοια κατάσταση δεν θα έπρεπε να υποστηρίζουν/στηρίζουν τους ομίλους κ προπονητές τους!

Δεν ξέρω σε ποιον/ποιους όμιλο-ους ανήκουν τα εικονιζόμενα και δεν με ενδιαφέρει. Το μόνο που εύχομαι είναι όποιοι είναι να έχουν κυρώσεις κ να μη δούμε ξανά ζώα σε αυτή την κατάσταση.

Ps.Είναι κρίμα που κανείς δεν μιλάει κ όλοι φοβούνται να μιλήσουν. Θεωρώ πως αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που συνεχίζουμε να βλέπουμε τέτοια περιστατικά. Δυστυχώς είναι αρκετοί αυτοί που βλέπουν κ δεν μιλούν!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ>

Να προσθέσω μία διευκρίνιση επειδή πολλοί με ρωτάτε αν γνωρίζω σε ποιον-ους όμιλους ανήκουν τα συγκεκριμένα άλογα. Οι μόνοι που γνωρίζουν είναι οι κριτές/ομοσπονδία λόγω των συμμετοχών. Αυτά τα άλογα βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΑΟΙ λόγω του ότι σήμερα ο όμιλος φιλοξενούσε την διοργάνωση. Προς το παρόν το μόνο που γνωρίζω είναι η μαρτυρία ενός σταβλίτη ο οποίος όταν τον ρώτησα μου είπε από ποιον όμιλο ήρθαν αλλά αν δεν έχω αποδείξεις δεν μπορώ να πω κάτι δημόσια. Πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες θα ξέρουμε.

#hef #greekhorseprotection #horses».

Χθες, 27 Σεπτεμβρίου, τόνισε τα εξής: «Χαίρομαι που βλέπω ότι ίσως βγει κάτι μετά από αυτή την δημοσίευση. Λυπάμαι που πολλοί είδαν κα πολλοί που τους τα έλεγα εκείνη την ώρα που είμασταν στον Αττικό δεν είπε κανείς τίποτα κ φυσικά δεν ανέβασε κ κανείς τίποτα! ΜΕΤΑ τη δημοσίευση πολλοί ήταν αυτοί που είπαν μπράβο ή αναδημοσίευσαν κτλ αλλά κ πάλι δεν τοποθετήθηκαν δημοσίως λόγω συμφερόντων.

Αδιαφορώ πλήρως για το τι θα πουν από εδώ κ πέρα. Σημασία έχει ΤΙ ΕΠΡΑΞΑΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ αυτοί οι “σχετικοί”, που είναι ΧΡΟΟΟΝΙΑ στην ιππασία.

Ο ένας κάλυπτε τον άλλο! Γι αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε!

Θέλω να πω κάτι τελευταίο γιατί έλαβα πάρα πολλά μηνύματα με την ίδια ερώτηση “Από ποιον όμιλο είναι τα άλογα;;;”

Τα άλογα τα οποία ήταν σε κακή κατάσταση δεν ήταν ενός ομίλου!!!!

Είναι από τουλάχιστον 2 ομίλους

Και είναι όμιλοι όχι στάβλοι.

Και εύχομαι να ΜΗΝ κάνει κανείς από αυτούς το λάθος να “εξαφανίσει” κάποιο άλογο από αυτά!Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να πω από ποιους ομίλους ήταν, σημασία έχει μέσα στην εβδομάδα να παρθούν αποφάσεις!

Μέσα στις επόμενες ώρες θα έχω εικόνα για το πότε θα γίνει το ραντεβού στην ομοσπονδία και είμαι σίγουρη ότι αυτή τη φορά θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις. Ευτυχώς πλέον έχει μπει “νέο αίμα” σε διάφορες θέσεις οπότε γι αυτό ελπίζω σε αλλαγές!

Θα ενημερώσω τη δημοσίευση με ότι νεότερο.».

Διαβάστε επίσης:

«Ιππόθεσις»: Γραφειοκρατία και απίστευτη καθυστέρηση στη διερεύνηση καταγγελιών για κακοποίηση ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών)

Ιππόθεσις: Η Αστυνομία δεν μπόρεσε να βρει το σκελετωμένο άλογο που κακοποιεί αμαξάς στη Ζάκυνθο

Έτσι κακοποιούν τα ζώα και στη Σέριφο – Άλογο με παστούρα (δεμένα πόδια) σε ταράτσα κτιρίου

Ναύπλιο Αργολίδας: Άλογο που έσερνε άμαξα κατέρρευσε και η Αστυνομία απαγόρευε στους περαστικούς να φωτογραφίσουν την κατάσταση του ζώου

«Ιππόθεσις»: Κοινό μυστικό η κακοποίηση αλόγων από αμαξάδες στο Ναύπλιο Αργολίδας

Φολέγανδρος: Γαϊδούρια και μουλάρια κακοποιούνται συστηματικά με παστούρα – Οι τοπικές αρχές συγκαλύπτουν την κακοποίηση (βίντεο)

«Ιππόθεσις»: Στο έλεος των εκμεταλλευτών τους τα άλογα ακόμα και όταν αποσύρονται από τον ιππόδρομο

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.