Στηρίξτε μας

Ύδρα: Ζητούν τη συνεργασία των αρμοδίων για να αντιμετωπίσουν τις δηλητηριάσεις ζώων

17 Φεβρουαρίου 2015 10:49 | Επικαιρότητα
Ύδρα: Ζητούν τη συνεργασία των αρμοδίων για να αντιμετωπίσουν τις δηλητηριάσεις ζώων

Τη συνεργασία του Δήμου Ύδρας, της Αστυνομίας και του Λιμενικού ζητάει με επιστολή του το «Σωματείο Υδραϊκή Κιβωτός» ώστε η εξόντωση αδέσποτων και μη ζώων στην Ύδρα με φόλες να περιοριστεί. Η «Υδραϊκή Κιβωτός» που ασχολείται συστηματικά με τη φροντίδα των αδέσποτων του νησιού στην επιστολή της στις 28 Ιανουαρίου επισημαίνει όσα προηγήθηκαν και όσα πρέπει να γίνουν για να περιοριστούν αυτές οι εγκληματικές συμπεριφορές.

YdraGates (2)Και στην Ύδρα κάτοικοι του νησιού εξοντώνουν γάτες και σκύλους με φόλες.

Συγκεκριμένα επισημαίνει: «Τον Ιανουάριο του 2014 γίναμε μάρτυρες μαζικού δηλητηριασμού δεσποζόμενων ζώων αλλά και πολλών αδέσποτων στο νησί μας. Η Κιβωτός της Ύδρας έκανε ότι μπορούσε αλλά και ό,τι προβλέπεται από τον νόμο σε αυτές τις περιπτώσεις. Έστειλε επιστολή ενημέρωσης - διαμαρτυρίας στο Δήμο και στη τοπική εφημερίδα και ζήτησε την βοήθεια άλλων φιλοζωικών σωματείων καθώς και των εθελοντών δικηγόρων για τα δικαιώματα των ζώων.

Επίσης κατήγγειλε τις μαζικές δηλητηριάσεις στην Αστυνομία. Στις 24-01-14 νεκρή γάτα συλλέχθηκε από την αστυνομία από την περιοχή Καμίνι. Τα όργανα της στάλθηκαν για ανάλυση. Βρέθηκε το φυτοφάρμακο Methanyl ή Lanate. Επικίνδυνο και θανατηφόρο για τα ζώα και τους ανθρώπους. Σε έρευνα που έγινε από τις αρχές, διαπιστώθηκε ότι δεν πωλείται στο νησί μας.

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια λίγο πριν την Άνοιξη (και πριν το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν) το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται. Δυστυχώς αυτός-οί που βρίσκονται πίσω από αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις είναι συνήθως αδίστακτοι και επικίνδυνοι και αψηφούν τους νόμους.

Υπάρχουν φόβοι για επανάληψη του φαινομένου και τις τελευταίες μέρες έχουν ακουστεί φήμες για νεκρές γάτες κοντά στο 2ο Δημοτικό σχολείο.

Ζητάμε λοιπόν την βοήθεια σας για να αποτρέψουμε την τυχόν επανάληψη του φαινομένου.

Παρακαλούμε θερμά τον Δήμο:

- Να ενημερώσει ξανά όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα (μόνιμους και εποχιακούς) καθώς και τον εργολάβο καθαριότητας να είναι προσεχτικοί και να αναφέρουν καθετί ύποπτο.

- Να τοιχοκολλήσει αφίσες με τον σχετικό νόμο κατά της δηλητηρίασης των ζώων.

Παρακαλούμε θερμά την Αστυνομία και το Λιμεναρχείο:

- Να κάνει περιπολίες σε σημεία όπου έχουμε συχνά κρούσματα.

Ειδικά:

- Περιβολάκια (είναι κοινό μυστικό ότι από εκεί ξεκινάνε πρώτα), Γήπεδο, Λιμάνι, Καμίνι λιμάνι, Καμίνι πλατεία Καραφυλλάκη, Κάδους απέναντι από Εστιατόριο Όμιλος και γενικά όπου υπάρχουν πολλά ζώα.

Να καλέσει και να ρωτήσει σχετικά κάτοικους και εργαζόμενους των περιοχών όπου έγιναν τα κρούσματα. Ειδικά, όλους όσους έχουν εκφράσει παράπονα για τα αδέσποτα και κατά συνέπεια θεωρούνται ύποπτοι.

Να εφαρμόσει τον νόμο σχετικά με εγκατάλειψη ιδιόκτητων ζώων, παθητικής κακοποίησης, καθαρισμό περιβάλλοντος από τα περιττώματα δεσποζόμενων ζώων, στείρωση των ζώων από τον ιδιοκτήτη εφόσον δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες.

YdraGates (1)Ειδικά ο ιδιοκτήτης σκύλου: α) μεριμνά για να γίνεται ο περίπατος σκύλων πάντα με συνοδό, β) οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους, “γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του”. (ΝΟΜΟΣ 4235/2014 – ΦΕΚ Α 32 – 11.02.2014 .

Σχετικά, έχουν γίνει παράπονα στην φιλοζωική για ιδιόκτητα σκυλιά που κυκλοφορούν ελεύθερα στο λιμάνι και επιτίθενται σε γάτες.

Επίσης, για φαινόμενα κακομεταχείρισης ζώων, όπως κλότσημα και ρίξιμο στην θάλασσα.

Η Κιβωτός της Ύδρας τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να μειώσει τον πληθυσμό των γατών με τις στειρώσεις. Επίσης, έχει καταφέρει να μειώσει τα άρρωστα ζώα και να συμβάλει στην καλή εικόνα του νησιού προς τους επισκέπτες.

Οι γάτες που δηλητηριάστηκαν το 2014 ήταν όλες στειρωμένες με έξοδα της Κιβωτού και κόπο των εθελοντών της.

Η Υδραϊκή Κιβωτός έχει αναλάβει το έργο της προστασίας και διαχείρισης των ζώων εθελοντικά, κάτι που από τον νόμο είναι υπεύθυνος να το κάνει ο Δήμος. Σίγουρα όμως δεν μπορεί να αναλάβει και τον ρόλο της Αστυνομίας ή του Λιμεναρχείου.

Αισιοδοξούμε και ευελπιστούμε ότι θα κάνετε ότι προβλέπει ο νόμος αλλά και ότι καλύτερο για το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό θέμα αλλά και για όλα τα θέματα που απασχολούν το νησί μας σχετικά με τα ζώα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Θυμίζουμε ότι μερικές ημέρες πριν το σωματείο στείρωσε 70 γάτες – καθώς πραγματοποιεί στειρώσεις δύο φορές το χρόνο τις γάτες με δικά της έξοδα με τη βοήθεια των εθελοντών της – και στη φωτογραφία βλέπετε το γαϊδουράκι, καθώς στο νησί δεν κυκλοφορούν οχήματα, να μεταφέρει τα κλουβιά με τις ψιψίνες στην κτηνίατρο».

Διαβάστε επίσης:

Διαρκώς εκτεθειμένα στον ήλιο και χωρίς νερό για ώρες άλογα και μουλάρια στην Ύδρα

Έσωσαν τα γέρικα μουλάρια που δούλευαν μέχρι τώρα κουβαλώντας τα απορρίμματα του Δήμου Ύδρας

Πρόγραμμα Φροντίδας Ιπποειδών σε Ύδρα, Κέα, Αίγινα από την Animal Action

Η «Κιβωτός της Ύδρας» ισχυρίζεται ότι δεν κακοποιούνται ζώα εκεί είναι όμως έτσι;

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.