Στηρίξτε μας

Φύτεψαν λουλούδια και μίλησαν για τις υποχρεώσεις των κηδεμόνων κατοικίδιων ζώων στους κατοίκους της Κυψέλης

21 Μαρτίου 2016 15:07 | Επικαιρότητα
Φύτεψαν λουλούδια και μίλησαν για τις υποχρεώσεις των κηδεμόνων κατοικίδιων ζώων στους κατοίκους της Κυψέλης

Αντιπροσωπεία του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος, πήγε την Παρασκευή 18 Μαρτίου στην Κυψέλη και σε συνεργασία με συνεργείο της δημοτικής αρχής ομόρφυνε τον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη φυτεύοντας άνθη, θάμνους και δέντρα, ενώ ακολούθησε και ενημέρωση των φιλόζωων της περιοχής αναφορικά με τις υποχρεώσεις τους για την καθαριότητα των περιττωμάτων των κατοικίδιων τους.

KipseliFokionosNegriDimosAthinaion (2)Άγαλμα που είναι αφιερωμένο στον σκύλο.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αποστολόπουλος αναφορικά με αυτές τις δράσεις εξηγεί: «O Δήμος της Αθήνας παρεμβαίνει στις πλατείες της πόλης, με σκοπό την πράσινη αναβάθμισή τους. Ήδη φυτεύτηκαν εκατοντάδες φυτά στις πλατείες Αγίου Παύλου, Εξαρχείων, Βάθη, Σωτήρη Πέτρουλα και Βικτωρίας και οι δράσεις θα συνεχιστούν, ενημερώνοντας παράλληλα και τους φιλόζωους συμπολίτες μας για την προστασία, την υιοθεσία και την καθαριότητα των μικρών μας φίλων.

KipseliFokionosNegriDimosAthinaion (1)

Η δυναμική μας παρουσία, μπορεί να ομορφύνει περιοχές όπως η Φωκίωνος Νέγρη. Φυτεύσεις, λουλούδια, ενημέρωση για τα περιττώματα των κατοικιδίων μας, μαζική συμμετοχή κατοίκων, μικροί μαθητές, Κοινοτικοί Σύμβουλοι, Σύλλογοι της περιοχής και όχι μόνο. Μαζί μας, Ο Ντίνος Καρύδης. Ευχαριστούμε τους Γιώργο Θηβαίο, Σούλα Μώρου, Κώστα Τσιότρα, Μάτζυ Μορφέτα και όλους τους εργαζόμενους της υπηρεσίας Πρασίνου της 6ης Δημοτικής Κοινότητας και της Αστικής Πανίδας.

KipseliFokionosNegriDimosAthinaion (5)

Ευχαριστούμε για την παρουσία τους και την αρωγή τους, τη Δημοτική Σύμβουλο και Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Βρεφοκομείου Χριστίνα Βασιλείου, τους Κοινοτικούς Συμβούλους, Ελένη Μεγαλοοικονόμου-Νάκου, Γιάννη Ζαφείρη, Γιάννη Πρωτοψάλτη, Δήμητρα Δανιηλίδη (6ης Δ.Κ.), Μάκη Λιγνό, Παναγιώτη Καποδίστρια (5ης Δ.Κ.). Τους Προέδρους των Συλλόγων που παρέστησαν, Λέανδρο Σλάβη, Χρυσούλα Γεωργουλοπούλου, Πόπη Αγάθου, Μανώλη Μπαχλιτζανάκη, Κωνσταντίνο Τσώλο, Βαγγέλη Βογιατζή, Βασίλη Παπαιωάννου, Λίτσα Σαφιολέα, Αβταντίλ Μικαμπερίτσε, Στέλιο Χαμόδρακα, Θόδωρο Ιγνατιάδη. Τη διευθύντρια και τους δασκάλους του 26ου Δημοτικού Σχολείου, την ΠΕΨΑΕΕ και την Κατερίνα Καραδόντη, τη Μαίρη Βότση, τη Γεωργία Δαμιανάκη και όλους τους κατοίκους και εθελοντές που συμμετείχαν ενεργά στην προσπάθεια» καταλήγει ο αντιδήμαρχος.

KipseliFokionosNegriDimosAthinaion (4)Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αποστολόπουλος.

Τέτοιες πρωτοβουλίες από τον Δήμο Αθηναίων είναι αξιέπαινες εντούτοις σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας τα προβλήματα με τ’ αδέσποτα ζώα που εγκαταλείπουν συστηματικά οι δημότες είναι πάρα πολύ μεγάλα και η παρουσία των αρμόδιων υπηρεσιών είναι ανύπαρκτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Βοτανικός και άλλες υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης, ενώ φυσικά δεν λείπουν τα πολλά προβλήματα με το ΔΙΚΕΠΑΖ και τις υπηρεσίες που παρέχει στ’ αδέσποτα των 19 καλλικρατικών δήμων της Αττικής.

Υπεύθυνη κηδεμονία ζώου

Στους περισσότερους Δήμους της χώρας βλέπουμε αναρτημένες πινακίδες που επικαλούνται ανύπαρκτες διατάξεις, νόμους και παράνομες αποφάσεις για να διώχνουν τα σκυλιά από παντού. Όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει στο www.zoosos.gr θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων δεν είναι ανώτερες της ισχύουσας εθνικής ή κοινοτικής νομοθεσίας. Γι’ αυτό και μπορείτε να καταγγείλετε τον αρμόδιο δήμο αλλά ακόμα και τους ιδιώτες που σε δημόσιους χώρους τοποθετούν παράνομες πινακίδες οι οποίες απαγορεύουν ό,τι τους ενοχλεί.

Μέχρι σήμερα χάρη στις παρεμβάσεις της Πανελλαδική Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και φιλοζωικών σωματείων αλλά και ιδιωτών σε Δήμους, Αστυνομία και Λιμενικό δεκάδες παράνομες πινακίδες έχουν απομακρυνθεί. Όμως επειδή δεν είναι όλοι οι κηδεμόνες ζώων ενημερωμένοι για το τι ορίζει η νομοθεσία συχνά έρχονται σε σύγκρουση με τους γονείς των παιδιών, που παίζουν σε πάρκα, καθώς εκείνοι θεωρούν ότι αυτή η απαγόρευση όχι μόνο είναι σωστή αλλά είναι και νόμιμη.

Ο νόμος λοιπόν – για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους – δεν απαγορεύει σε κανένα δημόσιο πάρκο ή πλατεία να κάνετε βόλτα με το σκύλο σας. Όμως επιβάλλει και ο νόμος και η κοινή λογική να μαζεύετε τα κόπρανα του κατοικίδιου σας (αν δεν το κάνετε και σας καταγγείλουν στην Αστυνομία το διοικητικό πρόστιμο είναι 100 ευρώ) αλλά και να το κρατάτε από το λουρί.

Υποχρεώσεις των κηδεμόνων ζώων κατά την διάρκεια της βόλτας

Ο νόμος 4039/2012 (άρθρο 9 παράγραφος 10) ορίζει ξεκάθαρα μόνο το σε ποια σημεία απαγορεύεται να επανατοποθετούνται αδέσποτα που π.χ. έχουν στειρωθεί, έχουν εμβολιαστεί κ.ο.κ. από τους δήμους αλλά από εκεί δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να περνάμε μαζί με το ζώο μας.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια και αρχαιολογικούς χώρους». Συνεπώς όλες οι πινακίδες σε δημόσιους χώρους που απαγορεύουν την διέλευση αδέσποτων ζώων (που φυσικά δεν ξέρουν να διαβάζουν) ή δεσποζόμενων είναι παράνομες. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι υποχρεωμένοι να μαζεύουν τα κόπρανα των τετράποδων τους όπως ο νόμος ορίζει - αφού η παράβαση αυτή τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ - αλλά και να τα κρατάνε από το λουρί.

Το άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 αναφέρει σχετικά με τις υποχρεώσεις κηδεμόνων ζώων: «γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του». Μέχρι σήμερα χάρη στις παρεμβάσεις της Πανελλαδική Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και φιλοζωικών σωματείων αλλά και ιδιωτών σε δήμους, Αστυνομία και Λιμενικό δεκάδες παράνομες πινακίδες έχουν απομακρυνθεί.

Τα διοικητικά πρόστιμα ανά παράβαση για τους ιδιοκτήτες ζώων

Η Αστυνομία αν διαπιστώσει παραβάσεις σχετικά με την ευζωία ενός ζώου που δεν είναι αδέσποτο, πρέπει να κόψει τα σχετικά διοικητικά πρόστιμα, τα οποία ορίζονται αναλυτικά για την κάθε περίπτωση στο άρθρο 46 του νόμου 4235/2014.

Τα πρόστιμα ανά παράβαση.

Διαβάστε επίσης:

Ενοχλούν τον ταβερνιάρη τα σκυλιά στη Φ. Νέγρη και όχι το αυτοκίνητο του πάνω στον πεζόδρομο

385.475 € το χρόνο θα δίνει ο Δήμος Αθηναίων στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. για να μην φροντίζει όλα τα αδέσποτα!

Έκκληση για τον εντοπισμό του δράστη που κρέμασε γάτα στο Κολωνάκι στο κέντρο της Αθήνας

Κατήγγειλαν στην Αστυνομία την δολοφονία 2 γατιών και την εξαφάνιση πολλών άλλων από τους Αμπελόκηπους της Αθήνας

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ: Να μαζεύετε τα κακά του σκύλου σας!

Αντιπολεμικό δρώμενο με κομμένα κεφάλια ζώων στο Κολωνάκι

Απαγχόνισε την γάτα και την κρέμασε σε δέντρο στο κέντρο της Αθήνας

Βρήκε τον σοβαρά τραυματισμένο σκύλο τυλιγμένο με σεντόνι να αργοπεθαίνει πεταμένος σε κάδο στην Κυψέλη

Βρήκε την γάτα που φρόντιζε απαγχονισμένη πάνω στα κάγκελα μπαλκονιού στα Άνω Πατήσια της Αθήνας

Κυψέλη: Εγκατέλειψε το σκυλί μέσα στο διαμέρισμα που άφησε μετά την έξωση

Έπνιξε την γάτα και την κρέμασε έξω από τα κάγκελα Νηπιαγωγείου στα Κάτω Πατήσια

Κατάσχεσαν τα 3 σκυλιά που κακοποιούσε η ιδιοκτήτρια τους στο κέντρο της Αθήνας (βίντεο)

Καταγγέλλουν την εξαφάνιση των γατιών από τον περίβολο της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα

Βρήκε την γάτα που φρόντιζε απαγχονισμένη πάνω στα κάγκελα μπαλκονιού στα Άνω Πατήσια της Αθήνας

Έκκληση για την σωτηρία των άρρωστων κουνελιών που ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες σε οικόπεδο στα Πατήσια της Αθήνας

Πατήσια: Κρατούσε αιχμάλωτα μέσα στο συνεργείο δεκάδες άγρια πουλιά

Εντόπισαν γεράκι σε κλουβί καταστήματος πώλησης ζώων

Οριστική αφαίρεση του γερακιού που εντοπίστηκε σε κατάστημα πώλησης ζώων

Καταδικάστηκε για την κακοποίηση του σκυλιού του που το εγκατέλειψε στον Βοτανικό

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

4 Σχόλια

  1. Ευαγγελία Μ.

   Όμως, αναφορικά με τις κυρώσεις του Νόμου, θα πρέπει να θυμούνται όλοι όσοι μσιούν τα ζώα (κάποιοι αο αυτούς έχουν και ζώο!!) και τα εκτελεστικά όργανα, οτι οι νόμοι αυτοί φτιάχτηκαν για να προστατεύουν τα ζώα, και καλάθακάνουν να τα βάζουν με τους φιλόζωους μόνον εάν όντως θέτουν σε κίνδυνο ένα ζωάκι. Οιανεγκέφαλοι, και όσοι τα μισούν, πάνε με το γράμμα του Νόμου: άκουσα γιαένα σκυλάκιπου δέχτηκε επίθεση, καιέφαγε πρόστιμο το ίδιο επειδή δεν...είχε μικροτσίπ. Εμένα, προχτές,μια ιδιοκτήτρια σκύλου άρχισε να με προσβάλλει έντονα επειδή το κουτάβι μου χωρίς να φοράει οδηγό πλησίασε το δικό της. Αυτά τα πράγματα είναι κωμικοτραγικά.

 1. Θάνος

  Τις υποχρεώσεις των κηδεμόνων ζώων τις ξέρουν… Τις δικές τους υποχρεώσεις για την προστασία των ζώων από τα τέρατα τις ξέρουν;

  Ο νόμος για την προστασία των ζώων από τους ανθρώπους έχει μετατραπεί σε προστασία των ανθρώπων από τα σκυλιά.

  1. Ευαγγελία Μ.

   Η προστασία απο τα σκυλιά, πρέπει να υπάρχει. Αλλά και πρέπει αν αφορά μόνο να μην δαγκώσουν κάποιον περαστικό. Εάν ένας περατσικός επιτεθεί στον σκύλο για την πλάκα του, και ο σκύλος προστατέψει τον εαυτό του, η Αστυνομία οφείλει να κυνηγήσει τον επικίνδυνο. Επίσης, πολλοί φέρνουν την Αστυνομία σε φιλόζωους επειδή ένα σκυλάκι...γαύγισε. Μα αυτή ειναι η φωνή τους!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.