Στηρίξτε μας

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουν την τριήμερη εκδήλωση υπέρ της γούνας από το ΥΠ.Α.Α.Τ.

23 Ιανουαρίου 2014 06:43 | Επικαιρότητα
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουν την τριήμερη εκδήλωση υπέρ της γούνας από το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Μετά από την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας με την αποτυχημένη προσπάθεια τροποποίησης της απαγόρευσης των παραστάσεων με ζώα, η Ελληνική Προεδρία συνεχίζει το έργο της με τη διοργάνωση τριήμερης εκδήλωσης στην καρδιά της Ευρώπης, για την υποστήριξη της γούνας.

Έχουν ράμματα για τη γούνα του υπουργού!

Η Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων των Οικολόγων Πράσινων καταγγέλλει τη συνδιοργάνωση εκδήλωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (21/1-24/1) με τον απαράδεκτο τίτλο «We are fur» (είμαστε γούνα), καθώς αποτελεί ένα πρώτο θλιβερό δείγμα γραφής για την Ελληνική Προεδρία αλλά και απ’ το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζουν: «Και ενώ οι γουνοπαραγωγοί προσπαθούν να φέρουν το θέμα της γούνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το παράθυρο, η Ελληνική Προεδρία παίζει το παιχνίδι τους προβάλλοντας έναν κλάδο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το όραμα μιας βιώσιμης κοινωνίας με σεβασμό στο περιβάλλον και τα ζώα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόσκληση στάλθηκε σε οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, με στόχο οι τελευταίες να μην παρευρεθούν, αλλά ταυτόχρονα οι διοργανωτές να έχουν το άλλοθι ότι τους έχουν προσκαλέσει.

Εντούτοις, στο πρόγραμμα εντάχθηκαν συζητήσεις που αφορούν στην ηθική και τη δεοντολογία στον τομέα της γούνας, με στόχο να παραπλανήσουν και να κάμψουν τις αντιστάσεις της κοινής γνώμης. Και ενώ είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο εκτρέφονται για να θανατωθούν - μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση - δεκάδες εκατομμύρια ζώα, τα οποία ζουν μία σύντομη και άθλια ζωή σε μικρά συρμάτινα κλουβιά και θανατώνονται είτε με δηλητηριώδη αέρια είτε με ηλεκτροπληξία, η λέξη “ηθική” προβάλλεται χωρίς αιδώ.

Η ευθύνες της Ελληνικής Προεδρίας και του ΥΠΑΑΤ είναι τεράστιες. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, συνεπές σε μία μακροχρόνια πολιτική στήριξης και προνομιακής αντιμετώπισης του - τουλάχιστον αμφιλεγόμενου - τομέα της γουνοπαραγωγής, με την παροχή επιδοτήσεων, την ένταξη των γουνοπαραγωγών στο νόμο για την κτηνοτροφία και τα συνεπακόλουθα προνόμια που αυτή συνεπάγεται, αποδεικνύει παντελή έλλειψη σεβασμού στα δικαιώματα των ζώων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στη χώρα μας, λειτουργούν δεκάδες εκτροφεία γουνοφόρων ζώων στα οποία χρησιμοποιούνται κλωβοί και μέθοδοι εκτροφής που έχουν ως αποτέλεσμα την πολύ υψηλή θνησιμότητα και σημαντικά προβλήματα νοσηρότητας (αδυναμία οστών λόγω έλλειψης άσκησης των ζώων, έντονες στερεοτυπικές συμπεριφορές / επαναλαμβανόμενες κινήσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα, δαγκώματα της γούνας ή ακόμη χειρότερα αυτοακρωτηριασμό της ουράς ή των άκρων).

Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις του κλάδου δημιουργούν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, τόσο από τα απόβλητα από την εκτροφή των ζώων, όσο και από την επεξεργασία των γουνοδερμάτων που απαιτούν και ειδική διαχείριση, αφού στην κατεργασία γούνας χρησιμοποιούνται τοξικές καρκινογόνες ουσίες που θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και τους ανθρώπους.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουμε από θέση αρχής την κατάργηση της γούνας, ενός προϊόντος που συμβολίζει ταυτόχρονα τόσο την ανθρώπινη ματαιοδοξία όσο και τη βάναυση μεταχείριση των ζώων. Η Πολιτεία οφείλει να παρουσιάσει εναλλακτικές βιώσιμες και κοινωνικά αποδεκτές οικονομικές δραστηριότητες και να δημιουργήσει πράσινες θέσεις εργασίας στις περιοχές που είναι σήμερα εξαρτημένες οικονομικά από τη γουνοποιία.

Αντιθέτως, η προβολή της γούνας ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας με τέτοιες εκδηλώσεις, είναι αντι-οικολογική και υποδηλώνει μία βαθύτατη κρίση στις αξίες και τον πολιτισμό μας».

Διαβάστε επίσης:

«Η Καθημερινή», οι γουνοποιοί και η μισή αλήθεια ενός προπαγανδιστικού «ρεπορτάζ» (βίντεο)

Δε συγκινείται από τον βασανισμό των γουνοφόρων ζώων ο βουλευτής Γ. Κασαπίδης

Η βιομηχανία της γούνας δεν σημαίνει ανάπτυξη, αλλά υπανάπτυξη! (Βίντεο)

Επιστολή διαμαρτυρίας στους βουλευτές κατά του εμπορίου της γούνας

Σταματήστε το «μουσείο» της φρίκης για την ανάδειξη της γούνας στην Καστοριά!

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.