Το πολυετές μαρτύριο των ιπποειδών της Ύδρας γίνεται λιγότερο βασανιστικό μετά την τοποθέτηση στο λιμάνι του νησιού ομπρελών, που προστατεύουν αυτά τα ζώα από τον καυτό ήλιο όσο αναμένουν εκεί δεμένα πριν κουβαλήσουν βαριά αντικείμενα ή και ανθρώπους σε κάθε γωνιά του οικισμού.
Οι φωτογραφίες της Maria Hanson με τα ζώα στο σκίαστρο...
Η τοποθέτηση του σκίαστρου είχε αποφασιστεί από το 2017 όταν μετά από επίσκεψη στο νησί - μετά από πρόσκληση του δήμου - ο Νίκος Διακάκης, που είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εξειδικεύεται στη χειρουργική των ιπποειδών, είχε εξηγήσει στους ντόπιους τι μαρτύριο είναι για τα ζώα το να παραμένουν για ώρες στον ήλιο και μάλιστα χωρίς νερό.
Ο Δήμος Ύδρας είχε παραδεχτεί στις 13 Ιουλίου του 2017 με ανακοίνωση του - μέσω facebook - ότι γίνεται αποδέκτης καταγγελιών από τουρίστες για την εξόφθαλμη κακοποίηση των ζώων εντούτοις επισήμανε ότι οι αρχαιολόγοι ήταν το εμπόδιο για την τοποθέτηση του σκίαστρου.
Τελικά η λύση με τις ομπρέλες, που θα κλείνουν το απόγευμα, είναι γεγονός από τις 30 Ιουλίου.
Τη μελέτη για το σκίαστρο έκανε δωρεάν ο αρχιτέκτονας Ανδρόνικος Τσιγκούνης και έγινε με τη στήριξη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και μετά την έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Φυσικά η τοποθέτηση του σκίαστρου δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα για τα ζώα αυτά που οι άνθρωποι τα βάζουν να εργάζονται με εξοντωτικούς ρυθμούς λύθηκαν άλλωστε ο φιλοζωικός σύλλογος «Η Κιβωτός της Ύδρας» συχνά φέρνει στη δημοσιότητα τις καταγγελίες και των τουριστών για όλα αυτά.
Είναι όμως ένα βήμα αν αναλογιστεί κανείς ότι βρισκόμαστε τον 21ο αιώνα και κάποιοι δεν πείθονταν ούτε από τους επιστήμονες ότι η έκθεση στον ήλιο τον καλοκαίρι και η απουσία νερού είναι μαρτύριο και γι’ αυτά τα πλάσματα.
Επόμενο βήμα είναι η τοποθέτηση ποτίστρας.
Με τόση... αγάπη φορτώνουν τα ζώα οι αγωγιάτες...
Όσοι δεν βλέπουν την κακοποίηση των ζώων και αντιμετωπίζουν τη χρήση τους κατά αυτόν τον τρόπο ως κάτι που τους δένει με το παρελθόν και τη μαγεία του νησιού μάλλον θα πρέπει να ανοίξουν τα μάτια τους καλύτερα, καθώς τα γαϊδούρια, τα μουλάρια, τα άλογα και στην Ύδρα υποφέρουν, γίνονται τα αντικείμενα σκληρής εκμετάλλευσης από τους αγωγιάτες και η μόνη φωνή που ακούγεται για όσα παθαίνουν εξαιτίας των ανθρώπων προέρχεται συνήθως από τους ευαισθητοποιημένους τουρίστες και τους επισκέπτες και όχι από τους ντόπιους.
Άλλη μια φωτογραφία τραβηγμένη το καλοκαίρι του 2018 που αποδεικνύει τι υφίστανται αυτά τα ζώα εκεί.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη ήρθε αντιμέτωπη με τα σχόλια των χρηστών των social media όταν την 1η Ιουνίου έγραψε στο facebook ότι είναι μεταξύ εκείνων που προτιμούν τις βαλίτσες τους, τα μπαγκάζια τους να τις κουβαλάνε τα μουλάρια και γαϊδούρια τα οποία οι αγωγιάτες φορτώνουν με... αγάπη.
Η κα Τσόκλη ανέφερε τα εξής: «Μου έστειλαν αυτό το βίντεο από την Ύδρα. Η Ύδρα, όπως γνωρίζουμε, αποτελεί έναν μικρό παράδεισο στη Γη. Χάρη στο πάθος κάποιων ανθρώπων που συχνά ήρθαν σε σύγκρουση με συμφέροντα αλλά και ντόπιους που επιθυμούσαν την "ανάπτυξη", το νησί αυτό διατήρησε την αρχιτεκτονική ταυτότητά του, και μπορεί να υπερηφανεύεται ότι κατάφερε να αντισταθεί στα τροχοφόρα παρά τις επανειλημμένες "μουλωχτές" προσπάθειες που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες... Η Ύδρα ζει από τον τουρισμό, καθώς δεν παράγει απολύτως τίποτε. Ζει από τους επισκέπτες που επιθυμούν να επιστρέψουν για λίγο στην ασφάλεια ενός τρυφερού παρελθόντος. Ενός παρελθόντος όπου τις βαλίτσες τις μετέφεραν οι αγωγιάτες και τα μουλάρια τους. Όσοι αγαπάμε λοιπόν το νησί, (σίγουρα και οι επισκέπτες του συγκεκριμένου ξενοδοχείου) θα προτιμούσαμε να βλέπαμε τα μπαγκάζια φορτωμένα (με αγάπη) σε γαϊδουράκι, γιατί έχει φοβηθεί το μάτι μας, και φανταζόμαστε το τροχοφόρο αυτό να πολλαπλασιάζεται, να μεγαλώνει, και να ξεχύνεται στα καλντερίμια του νησιού... Θα μου πείτε, "εδώ καράβια χάνονται, με αυτά θα ασχολούμαστε?" Έτσι είναι, απλά, είναι τόσοι λίγοι οι παράδεισοι πλέον (και τόσα τα θέματα που θεωρούμε σημαντικότερα), που τρέμουμε μην εξανεμιστούν ...».
Τα δρομολόγια στα οποία θα μπορούν τα ταξιδεύουν με τα κατοικίδια τους οι επιβάτες του Κ.Τ.Ε.Λ. Ν. Έβρου Α.Ε. ανακοίνωσε επισήμως η εταιρία μέσω της ιστοσελίδας της www.ktelevrou.gr. Αφορμή γι’ αυτή τη θετική εξέλιξη στάθηκε το γεγονός της σύλληψης ενός οδηγού της εταιρίας, ο οποίος αρνούνταν να επιτρέψει τη μεταφορά ενός σκύλου στην καμπίνα των επιβατών, ενώ αυτό ορίζει η νομοθεσία, και άφησε το ζώο να ταξιδέψει στον χώρο των αποσκευών.
Οι «Φίλοι των Ζώων Δράμας» αναφέρουν στην σελίδα τους στο facebook ότι στον Δήμο Νευροκοπίου Δράμας ξεκίνησε μια προσπάθεια περίθαλψης και στείρωσης των αδέσποτων σκύλων. Όποιος δημότης Νευροκοπίου έχει αδεσποτάκι υπό την προστασία του, και θέλει να το στειρώσει ή βρίσκει σκυλάκι τραυματισμένο ή άρρωστο μπορεί να επικοινωνεί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο στο τηλέφωνο: 2523350102 και εκεί να δηλώσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.
Ομαλά συνεχίζεται η ανατροφή της Ζωής, της ορφανής αρκούδας που βρέθηκε χωρίς τη μητέρα της στις 24 Απριλίου 2014 από τους εργαζόμενους της Δασικής Υπηρεσίας Καστοριάς στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αυγής και φροντίζεται εδώ και μήνες από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ.