Στηρίξτε μας

Τις εγκαταλείψεις οικόσιτων ζώων δικαιολογεί αντιδήμαρχος Παξών (βίντεο)

18 Ιουνίου 2020 21:13 | Καταγγελίες
Τις εγκαταλείψεις οικόσιτων ζώων δικαιολογεί αντιδήμαρχος Παξών (βίντεο)

Του Βαγγέλη Ρούμπου*

Όπως κάθε χρόνο έτσι και το καλοκαίρι του 2019 σημειώθηκαν πολλά περιστατικά εγκατάλειψης ζώων στο νησί των Παξών. Είναι σύνηθες φαινόμενο νεογέννητα ή νεαρά γατάκια να βρίσκονται πεταμένα σε κάδους σκουπιδιών, σημεία σίτισης αδέσποτων και σε αυλές φιλόζωων.

Άλλοτε μέσα σε σακούλες, άλλοτε σε κιβώτια ή σε αυτοσχέδιες παγίδες. Όσα από αυτά τα ζώα επιβιώνουν προστίθενται στον ήδη πολύ μεγάλο αριθμό αδέσποτων των Παξών ενώ η μέριμνα του Δήμου για τη φροντίδα αυτών των ζώων και την πάταξη τέτοιων περιστατικών είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Σε μόλις δύο σημεία με κάδους σκουπιδιών κοντά στην πρωτεύουσα του νησιού βρέθηκαν μέσα στο καλοκαίρι πάνω από τριάντα νέα εγκαταλελειμμένα ζώα. Άνθρωποι που αδιαφορούν να στειρώσουν τις γάτες τους ή τις γάτες της γειτονιάς τους αλλά και μαγαζάτορες ή επιχειρηματίες άλλων κλάδων που «καθαρίζουν» τις επιχειρήσεις τους για την τουριστική σεζόν, επιλέγουν κάθε τόσο να ξεφορτώνονται όσες γάτες και νεογέννητα τους ενοχλούν, μεταφέροντας τες στα σκουπίδια και αδιαφορώντας πλήρως για την τύχη των ίδιων καθώς και για το πρόβλημα που δημιουργούν.

Πολλά από αυτά τα περιστατικά μένουν ατιμώρητα λόγο του ότι πολλοί «δεν θέλουν να μπλέξουν», κάποια όμως καταλήγουν σε καταγγελία όπως πρέπει να γίνεται πάντα αν θέλουμε να δούμε την κατάσταση να αλλάζει. Δύο βίντεο που κατέγραψαν μάρτυρες τέτοιων περιστατικών το καλοκαίρι του 2019 είναι ενδεικτικά της φυσικότητας με την οποία ορισμένοι αφήνουν συστηματικά ανεπιθύμητα ζώα στην τύχη τους στους κάδους των σκουπιδιών.

Στο πρώτο βίντεο ένα ζευγάρι πηγαίνοντας προς την πόλη του Γαΐου κάνει μια μικρή στάση προκειμένου να ξεφορτωθεί δύο νεαρούς γάτους σε ένα σημείο όπου η εγκατάλειψη ζώων το καλοκαίρι είναι σχεδόν εβδομαδιαίο φαινόμενο. Ο ένας από τους δύο γάτους μάλιστα έχει ακρωτηριασμένο το ένα πίσω πόδι του ενώ ο άλλος φέρει κάταγμα στον μηρό. Στο δεύτερο βίντεο ένας κύριος, μαζί με τη σύζυγό του που τον περιμένει λίγο παραπάνω, μεταφέρει σε αυτοσχέδια ξύλινη παγίδα 3 πολύ νεαρά γατάκια στο ίδιο σημείο και τα αδειάζει λίγα μέτρα από τους κάδους.

 

Το δεύτερο βίντεο είναι σύντομο προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του δράστη, όμως όπως δήλωσε στην έντονη συζήτηση που ακολούθησε εγκαταλείπει συστηματικά τα γατάκια που γεννούν οι γάτες του καθώς έχει δει πως «εκεί τα ταΐζουν».

Αναφέρεται φυσικά στους ελάχιστους εθελοντές που με τεράστιο προσωπικό κόστος σε χρήμα και χρόνο κάνουν αγώνα να φροντίσουν και να στειρώσουν τα δεκάδες αδέσποτα που ζουν σε κάθε σημείο με κάδους σκουπιδιών, εξ αιτίας αυτών ακριβώς των εγκληματικών τακτικών που έχουν φτάσει να θεωρούνται κάτι το φυσικό.

Οπισθοδρομικές αντιλήψεις που δικαιολογούν κάθε είδους κακοποίηση ζώου παραμένουν ιδιαίτερα διαδεδομένες και έχουν οδηγήσει στην τραγική κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα πανελλαδικώς.

Δυστυχώς βλέπουμε αυτές τις αντιλήψεις να εκφράζονται και από τους ίδιους τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι βάσει νόμου να διασφαλίζουν την προστασία και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων και να παρέχουν στους πολίτες ενημέρωση και τις απαραίτητες παροχές και διευκολύνσεις όσον αφορά τη στείρωση και την φροντίδα τους.

Κατόπιν αιτήσεως στο Δήμο για προσωρινή φιλοξενία και περίθαλψη ακόμα και των σοβαρά τραυματισμένων ζώων που φαίνονται στο πρώτο βίντεο, η απάντηση ήταν απλώς μια προτροπή να αφεθούν στο σημείο που βρέθηκαν, στους κάδους σκουπιδιών δηλαδή, ή να τα πάρει στο σπίτι του ο ίδιος ο εθελοντής.

Όταν τα βίντεο των εγκαταλείψεων παρουσιάστηκαν στον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας προκειμένου να ζητηθεί κάποιου είδους μέριμνα για τα τόσα ζώα που εγκαταλείπονται και χρήζουν άμεσης βοήθειας και φιλοξενίας, ο Δήμαρχος απάντησε λέγοντας πως όπως οι γάτες επιβίωσαν χιλιάδες χρόνια στους Παξούς έτσι θα επιβιώσουν και τώρα, ενώ ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας έφτασε στο σημείο να δικαιολογήσει την πράξη της εγκατάλειψης λέγοντας πως και αυτός το ίδιο θα έκανε αν είχε μια γάτα που γέννησε.

Ασφαλώς δεν είναι τα μόνα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που αδιαφορούν για τα όσα προβλέπει το άρθρο 9 του ν.4039/2012 σε σχέση με τις υποχρεώσεις των Δήμων για τα αδέσποτα. Δεν περιμένει κανείς από τους αρμόδιους να αλλάξουν νοοτροπία εν μια νυκτί, είναι όμως υποχρέωσή τους να εφαρμόζουν τα όσα ορίζουν οι νόμοι, πρώτα απ' όλα αποκτώντας γνώση του προβλήματος και της κατάστασης που επικρατεί στα πλαίσια του Δήμου τους και στη συνέχεια εφαρμόζοντας ένα πρακτικό και αποτελεσματικό πλάνο διαχείρισης, στείρωσης, περίθαλψης και ενημέρωσης.

Όσο συνεχίζουν οι Δήμοι να καταφεύγουν σε τακτικές μαζικής εξορίας των ζώων σε δάση, βουνά, ξερονήσια, μαζικές θανατώσεις, παράνομα κυνοκομεία και άλλα μπαλώματα που όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα αλλά τιμωρούν τα ίδια τα ζώα, τόσο η κατάσταση θα χειροτερεύει, θα διαιωνίζεται και η αντιμετώπισή της θα κοστίζει ολοένα και περισσότερο σε όλους.

 

Παράλληλα χρειάζεται οι ίδιοι να είμαστε σε θέση να καταγγέλλουμε κάθε περιστατικό εγκατάλειψης, κακοποίησης ή μη τήρησης των κανόνων ευζωίας. Ο νόμος προβλέπει βαριές ποινές που περιλαμβάνουν φυλάκιση και πρόστιμα τα οποία μπορεί να φτάσουν τις τριάντα χιλιάδες ευρώ.

Η καταγγελία αυτών των πράξεων δεν μας κάνει καταδότες αλλά προστάτες αυτών που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Αντιθέτως, η ανοχή απέναντι σε κάθε μορφής κακοποίηση μας κάνει συνένοχους.

*Ο Βαγγέλης Ρούμπος είναι κάτοικος Παξών.

Διαβάστε επίσης:

Αδιάφορος ο Δήμος Παξών για τ’ αδέσποτα και εγκληματική η συμπεριφορά των ντόπιων προς τα ζώα

 

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.