Στηρίξτε μας

Την προσοχή των λουόμενων για τον λαγοκέφαλο εφιστά η οργάνωση «iSea»

19 Ιουνίου 2019 22:40 | Επικαιρότητα
Την προσοχή των λουόμενων για τον λαγοκέφαλο εφιστά η οργάνωση «iSea»

Την προσοχή των λουόμενων και των ψαράδων εφιστά με ανακοίνωση της η οργάνωση «iSea» με αφορμή ένα περιστατικό που συνέβη στις αρχές Ιουνίου στην παραλία της Καρπάθου Διακόφτης.

Εκεί άνδρες και γυναίκες που βρίσκονταν στην ακτή στις 2 Ιουνίου αποφάσισαν να... παίξουν μ’ ένα μεγαλόσωμο ψάρι, το οποίο είχε βρει στα ρηχά της αμμώδους θαλάσσιας περιοχής, χαϊδεύοντας το. Το ψάρι – που ανήκει στο είδος λαγοκέφαλος –  τελικά, όπως είναι απολύτως φυσιολογικό αντέδρασε και δάγκωσε - επειδή προκλήθηκε - με τα πολύ αιχμηρά του δόντια έναν από τους λουόμενους, ο οποίος έβαλε το χέρι που μπροστά στο στόμα του.

LagokefalosKarpathos 1

Πέρα από τον αυτονόητο σεβασμό που οφείλουμε να δείχνουμε σε όλα τα ζώα, θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί με τα άγρια είδη, τα οποία δεν έχουν καμιά ανάγκη να τα χαϊδέψουμε.

Ειδικά όμως για τον λαγοκέφαλο θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι αποτελεί εισβολικό ξενικό είδος  που πέρασε μέσω της διώρυγας του Σουέζ από τον Ινδικό Ωκεανό στη Μεσόγειο και είναι ιδιαίτερα τοξικό και ιδιαίτερα επικίνδυνο αν καταναλωθεί. Έχει ιδιαιτέρως αιχμηρά δόντια που μπορούν να θρυμματίσουν ακόμα και λεπτά μεταλλικά αντικείμενα. Διακρίνεται για την επιθετικότητά του ειδικότερα όταν πεινάει ή βρίσκεται σε αναζήτηση τροφής και στις ελληνικές θάλασσες έχουν εντοπιστεί 4 είδη.

Ο λαγοκέφαλος που δάγκωσε τον άνδρα στην Κάρπαθο ανήκει στο είδος Lagocephalus sceleratus και ΔΕΝ δύναται να καταστεί βρώσιμο, ούτε κατόπιν της επεξεργασίας του κρέατος του.

Το συγκεκριμένο είδος περιέχει τετροδοντοτοξίνη, καθώς και άλλες τοξικές ουσίες, συχνά σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις, σε όλους σχεδόν τους ιστούς του, συμπεριλαμβανομένου του μυϊκού ιστού (σάρκας) και του δέρματος γι’ αυτό και η νομοθεσία απαγορεύεται να διατίθενται στην αγορά προϊόντα που παράγονται από αυτά τα δηλητηριώδη ψάρια.

Η οργάνωση iSea επισημαίνει τις ευθύνες των ΜΜΕ που παραπληροφορούν το κοινό και εξηγεί ότι «τα άγρια ζώα ΔΕΝ είναι κατοικίδια και θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός καθώς και να αποφεύγεται η επαφή αλλά και το τάισμα. Ο λαγοκέφαλος διακρίνεται για την επιθετικότητά του και για τα ισχυρά δόντια του, για αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε επαφή, ενώ και οι αλιείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί».

Τι επισημαίνει το ΥΠ.Α.Α.Τ.

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με απάντηση του στην επιστολή που έστειλε η iSea και ο Δρ. Στέφανος Καλογήρου αναφέρει τα εξής:

ΘΕΜΑ: «Αντιμετώπιση του ξενικού είδους Λαγοκέφαλος-Lagocephalus sceleratus»

Σχετ.: η από 4-6-2019 επιστολή της iSea

Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής επιστολής που μας διαβιβάστηκε με το από 4-6-2019 ηλεκτρονικό μήνυμα, σας ενημερώνουμε ότι η Υπηρεσία μας για το είδος λαγοκέφαλος σε συνεργασία με το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων έχουν προβεί σε μία σειρά από ενέργειες για την ενημέρωση των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων, καθώς και του καταναλωτικού κοινού, και εν γένει των πολιτών στο μέτρο του δυνατού, αναφορικά με τα χαρακτηριστικά και τις διαστάσεις του προβλήματος.

Συνέταξε επίσης και εξέδωσε, με ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Διεύθυνσης

Αλιείας http://www.alieia.minagric.gr/node/55 ηλεκτρονικό ενημερωτικό υλικό, σχετικά με την εμφάνιση και την εξάπλωση του ξενικού είδους Λαγοκέφαλος «Lagocephalus sceleratus»,

προκειμένου για την ταχύτερη αναγνώριση του εν λόγω είδους.

Επισημάνουμε τέλος, ότι το πρόβλημα της εμφάνισης, εγκατάστασης και εξάπλωσης των

βιολογικών εισβολέων στα ύδατα της Μεσογείου, και ειδικότερα στα ελληνικά ύδατα,

παρακολουθείται στενά από την Υπηρεσία, η οποία βρίσκεται σε συνεργασία με την Ειδική

Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΑΛΘ για την ενεργοποίηση και ολοκλήρωση των διαδικασιών που

προβλέπονται στο πλαίσιο του άρθρου 40, παρ.1 (θ) του Καν(ΕΚ)508/2014 προκειμένου για την στήριξη από το ΕΤΘΑ σε δράσεις- έργα που αφορούν ενέργειες όπως η χαρτογράφηση

Χωροκατακτητικών Ξένων Ειδών (ΧΞΕ) , μελέτες για την πρόληψη και τον έλεγχο ή την εξάλειψη των ΧΞΕ.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΣΦΕΝΔΥΛΑΚΗ».

Διαβάστε επίσης:

Απειλή για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία το εμπόριο άγριας ζωής

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.