Στηρίξτε μας

Νέα εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. για την προστασία ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών) λόγω καύσωνα

11 Ιουλίου 2023 13:24 | Επικαιρότητα
Νέα εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. για την προστασία ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών) λόγω καύσωνα

Νέα εγκύκλιο εξέδωσε το ΥΠ.Α.Α.Τ. για την προστασία των αλόγων, μουλαριών και γαϊδουριών με αφορμή τις πολλές καταγγελίες για κακοποιήσεις ιπποειδών και τις συνθήκες καύσωνα που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες στη χώρα και εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται το υπουργείο από φιλοζωικούς φορείς.

O Θωμάς Αλεξανδρόπουλος προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Προστασίας Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών του ΥΠ.Α.Α.Τ. στην εγκύκλιο η οποία εκδόθηκε σήμερα 11 Ιουλίου 2023 (και περιλαμβάνει μέτρα τα οποία έχουν προταθεί και το 2018 και το 2021 με αντίστοιχες εγκυκλίους) επισημαίνει τα εξής:

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την εγκύκλιο.

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ιδιαίτερα η Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών τις τελευταίες ημέρες γίνονται αποδέκτες πολλών καταγγελιών αναφορικά με:

Α) τις συνθήκες εργασίας οικόσιτων ιπποειδών (ίππων, όνων και ημιόνων ελαφριάς έλξης και φόρτου για την εξυπηρέτηση των αναγκών των μικροκαλλιεργητών και των μικρομεταφορών) σε νησιωτικές περιοχές της Χώρας εν μέσω ακραία υψηλών θερμοκρασιών τη θερινή περίοδο.

Β) τις συνθήκες μεταφοράς ζώων στα επιβατηγά και φορτηγά πλοία εν μέσω ακραία υψηλών θερμοκρασιών τη θερινή περίοδο.

Με αφορμή τα ανωτέρω και ενόψει των ακραίων καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν στη Χώρα μας με τον καύσωνα «Κλέων» θα θέλαμε να τονίσουμε τη σημαντική θερμική καταπόνηση που υφίστανται τα ζώα εργασίας αλλά και τα μεταφερόμενα ζώα στα επιβατηγά πλοία.

Κατά συνέπεια εξακολουθεί να ισχύει η αρ. 3) σχετική εγκύκλιος της Υπηρεσίας μας η οποία τροποποιείται με την παρούσα ως προς τα εξής:

Εφεξής και για τις μέρες του έτους στις οποίες η ανώτερη θερμοκρασία αναμένεται να είναι από 35ₒC έως 39ₒC τα ζώα εργασίας δε θα εργάζονται σε ώρες υψηλού θερμικού φορτίου και ιδιαίτερα τις ώρες 12:00 – 17:00.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις και τις οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το ωράριο προφύλαξης για τους εργαζόμενους που αναφέρονται στην αρ. 52903/26.5.2023 σχετική εγκύκλιο είναι 12:00 – 16:00.

Τις μέρες ακραίου καύσωνα με θερμοκρασία άνω των 39ₒC απαγορεύεται η εργασία των ζώων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης απαιτείται η ελεύθερη πρόσβαση των ζώων αυτών σε φυσική σκιά ή υπόστεγο και η ελεύθερη παροχή νερού καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Εξυπακούεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν τα αναφερόμενα στο υπ. αρ. 1) σχετικό έγγραφο της υπηρεσίας μας.

Επίσης σε συνέχεια του αρ. 3) σχετικού εγγράφου μας, αλλά και τις διατάξεις του Κανονισμού 1/2005/ΕΚ, η μεταφορά ζώντων ζώων γίνεται αυστηρά υπό πλήρη προστασία στις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Όταν οι θερμοκρασίες στα γκαράζ των επιβατηγών και φορτηγών πλοίων Ro Ro είναι ανώτερες των35ₒC δεν επιτρέπεται η μεταφορά ζώων χωρίς κλιματισμό.

Βάσει των παραπάνω, οι αρμόδιες αρχές παρακαλούνται για την εντατικοποίηση των σχετικών επιθεωρήσεων και την επιβολή κυρώσεων όπου διαπιστώνονται μη συμμορφώσεις με την ΑΜΕΣΗ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 1 του Νόμου 1197/81 (Α’ 240), όπως έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 55 του ν. 4745/2020 (Α’ 214).

Παρακαλείσθε όπως ενημερώσετε ΑΜΕΣΑ όλες τις εμπλεκόμενες αρμόδιες αρχές καθώς επίσης τους ημιονηγούς και τους φορείς αυτών.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ».

Διαβάστε επίσης:

Εγκύκλιο για προστασία λόγω καύσωνα ιπποειδών εργασίας & κατά τη μεταφορά ζώων εξέδωσε το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. για την προστασία των ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών)

Τι αναφέρει για το παστούρωμα, το δέσιμο των ποδιών των ιπποειδών η νέα εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. (βίντεο)

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.