Στηρίξτε μας

Τι απαντάει η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης στον Κυνηγετικό Σύλλογο της περιοχής (βίντεο)

16 Οκτωβρίου 2017 17:00 | Επικαιρότητα
Τι απαντάει η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης στον Κυνηγετικό Σύλλογο της περιοχής (βίντεο)

Κριτική στον Κυνηγετικό Σύλλογο Κοζάνης ασκεί η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης καθώς πριν από μερικές μέρες ο περιβαλλοντικός φορέας έγινε αποδέκτης κατηγοριών από τους κυνηγούς, που έκαναν λόγο για συκοφαντία, με αφορμή ένα ακόμα τραυματισμένο άγριο πτηνό. Οι εκπρόσωποι των κυνηγών κατηγορούν τον Σάκη Κουκουμπέση, που είναι μέλος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης καθώς στις 4 Οκτωβρίο στο διαδικτυακό κανάλι στο Youtube του Δημήτρη Σταύρου δήλωσε ότι η γερακίνα που βρέθηκε τραυματισμένη στην περιοχή της Ξηρολίμνης είναι πυροβολημένη, ενώ τότε το πτηνό δεν είχε εξεταστεί ακόμα από κτηνίατρο.

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης προς κυνηγούς: «Δεν μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου»

«Το Δ.Σ του Κυνηγετικού Συλλόγου Κοζάνης με αφορμή μια τραυματισμένη γερακίνα που στείλαμε στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) μας κατακρίνει δημοσίως, διότι δεν είχαμε ..«πιστοποιητικό» ότι η γερακίνα ήταν πυροβολημένη, διότι πρέπει να περιφέρουμε τα πτηνά σε Κτηνιατρείο / Δασαρχείο πριν σταλούν για περίθαλψη, διότι θίγουμε τους 3000 κυνηγούς της Περιφέρειας κλπ κλπ, ενώ αφήνουν και σαφή υπονοούμενα για μηνύσεις.

Απαντούμε: H Οικολογική Κίνηση Κοζάνης εδώ και 30 χρόνια στέλνει πληγωμένα ή δηλητηριασμένα άγρια πουλιά για περίθαλψη σε αξιόπιστους και έμπειρους φορείς, όπως το ΕΚΠΑΖ, και κανείς δεν αμφισβήτησε το έργο αυτό. Τόσο οι πολίτες όσο και οι Αρχές (και η Αστυνομία) απευθύνονται πρωτίστως στην Οικολογική (και το ΕΚΠΑΖ) όταν βρουν τραυματισμένο πτηνό. Δεν ειδοποιούν ούτε το Τμήμα Κτηνιατρικής, το οποίο άλλωστε δεν αναλαμβάνει την περίθαλψη αλλά και ούτε το Δασαρχείο για θέματα περίθαλψης. Ακόμη και οι κυνηγοί αναγνώριζαν –σιωπηρά- αυτή τη δραστηριότητά μας, πέρα από κάποιες αψιμαχίες.

Όμως το σημερινό Δ.Σ. των κυνηγών μας εξέπληξε δυσάρεστα με τη χολή που έβγαλε. Διατύπωσε τόσο παράλογες ενστάσεις και αξιώσεις που προκαλούν αγανάκτηση ή – πιο σωστά – θυμηδία !

OikologikikiKinisiKozanis 2

Είναι δυνατόν από μια περίπτωση γερακιού, το οποίο κατά τη «μακροσκοπική» τους γνώμη (σσ. μέσω ΤV) δεν ήταν πυροβολημένο να μας κατηγορούν ότι τους συκοφαντούμε ? Είναι τόσες και αποδεδειγμένες οι περιπτώσεις που συναντάμε με πυροβολημένα αρπακτικά (μεταξύ αυτών και σπάνια, π.χ. ένας φιδαετός κ βαλτόκιρκος), ώστε δεν υπάρχει αμφιβολία ποιοι είναι κυρίως οι αυτουργοί. Από στατιστικά του ΕΚΠΑΖ κατά την κυνηγετική περίοδο το 50% των τραυματισμένων αρπακτικών είναι πυροβολημένα. Τι ψάχνουν ψύλλους στα άχυρα?

OikologikikiKinisiKozanis 1

Είναι δυνατόν να έχουν την απαίτηση να περιφέρουμε για πιστοποίηση το ημιθανές πτηνό στην Κτηνιατρική και Δασική Υπηρεσία πριν το στείλουμε για περίθαλψη ? Αν το περιστατικό συμβεί Σαββατοκύριακο (που .. ανθεί το κυνήγι) ή το απόγευμα, το πουλί θα περιμένει υπομονετικά στον .. προθάλαμο να πάρει «πιστοποιητικό» από τον αρμόδιο υπάλληλο ? Θα λέμε στα ετοιμοθάνατα αρπακτικά «περάστε από βδομάδα από τον .. ιατροδικαστή και τη .. Σήμανση πριν σας στείλουμε για θεραπεία» ? Τελικά τι θέλουμε ? Να σώσουμε τα π’λιά ή να τα στείλουμε .. στον Αη Γιώρ’ !

Κατανοούμε μερικά από τα επιχειρήματα του Κυνηγ. Συλλόγου ότι οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να επωμίζονται το καθήκον συλλογής και περίθαλψης των πληγωμένων πτηνών. Όμως αυτό δεν συμβαίνει. Τι λοιπόν πρέπει να επιλέξουμε ? τη γραφειοκρατία ή την αποτελεσματικότητα ? Εμείς επιλέγουμε το δεύτερο, το οποίο είναι και νόμιμο (Είπαμε για την καθολική αναγνώριση του ΕΚΠΑΖ και δεν επανερχόμαστε).

GerakinaPyrovolimeniKozaniXirolimni 1

Σχετικά με τις Αναφορές προς αρμοδίους, σταματήσαμε να τις κάνουμε γιατί σπάνια έχουν αποτέλεσμα. Έχουμε καταγγελίες αναπάντητες εδώ και 20-25 χρόνια ! για παράνομο κυνήγι, παράνομη επίδειξη σκοτωμένων θηραμάτων (βλ φωτο). Είμαστε εξοργισμένοι από τη συγκάλυψη και διαπλοκή που υπάρχει στο θέμα της λαθροθηρίας, παρά τις αναφορές μας (που πάνε χαράμι). Καραμπινάτη είναι η περίπτωση του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών όπου οργιάζει η λαθροθηρία. Δεκάδες αναφορών με ονόματα και επ’ αυτοφώρω περιστατικά που υπέβαλαν οι φύλακες του Φορέα διαχείρισης Πρεσπών μένουν στα συρτάρια. Αντί των ενόχων, αυτουργών και διαπλεκόμενων, κάθισε στο σκαμνί ο Πρόεδρος της Οικολ. Κίνησης Λ. Τσικριτζής για συκοφαντική δυσφήμηση (!) επειδή δημοσιοποίησε το αίσχος των Πρεσπών. Για ποια διαδικασία και «δικαίωση» των αναφορών μιλάτε ?

GerakinaPyrovolimeniKozaniXirolimni 2

Τέλος και για να μη μένουμε στην κριτική προτείνουμε: 1η πρόταση. Η Οικολογική Κίνηση σε παλιότερες ανακοινώσεις της είχε ζητήσει να γίνει στην Κοζάνη ένας Σταθμός περίθαλψης άγριων πτηνών ο οποίος να αξιολογεί και να προωθεί τα περιστατικά στη Θεσσαλονίκη (σχεδόν χωρίς κόστος, με απλή εκπαίδευση του κτηνιατρικού προσωπικού).

Έχει ανάλογη πρόταση ο κυνηγετικός σύλλογος ? Αν ναι, πότε την υπέβαλε στη Νομαρχία, να τη χειροκροτήσουμε. Η δική μας πρόταση έγινε με αφορμή τα 131 είδη πτηνών που φιλοξενεί πλέον η λίμνη Πολυφύτου. (Και μιας και το φέρνει η κουβέντα: Συμφωνεί ο Κυνηγ. Σύλλογος να χαρακτηριστεί η λίμνη «σημαντική για τα πτηνά περιοχή ΣΠΠ» ή το σκέφτεται ακόμη μιας και θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι στο κυνήγι ?)

GerakinaPyrovolimeniKozaniXirolimni

2η πρόταση συνεργασίας. Θέλετε όταν μας στέλνουν ένα τραυματισμένο πτηνό, να σας καλούμε να κάνετε κι εσείς διάγνωση και μετά να το στέλνετε εσείς στο ΕΚΠΑΖ ή σε άλλο φορέα περίθαλψης (συνεχούς λειτουργίας), ώστε να πάρουμε κι εμείς μια ανάσα που κάνουμε εθελοντικά αυτή τη δουλειά από το 1987 ? (Πάρτε ένα τηλέφωνο να συνεννοηθούμε για να μην κουράζουμε τον κόσμο και τα ΜΜΕ με αντεγκλήσεις)

Γενικά με τους κυνηγετικούς συλλόγους, αν και υπάρχει μεγάλο χάσμα, είχαμε κάποιες αραιές συνεργασίες. (π.χ. με τον Κυνηγ. Σύλλογο Πτολ/δας για την προστασία του ΚΑΖ Λαμπάνιτσας από αυθαίρετη δόμηση μοναστηριού, καθώς και με κάποια στελέχη κυνηγ. συλλόγων που έστειλαν αρπακτικά, έστω σε λίγες περιπτώσεις, στο ΕΚΠΑΖ για περίθαλψη.

Με την ΤΩΡΙΝΗ Διοίκηση όμως των κυνηγών της Κοζάνης δεν ξεκινάμε καλά. Με το καλημέρα απειλεί με δίκες. Ας κοπιάσουν. Μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια. Η Δικαιοσύνη έχει αντιληφθεί πλέον τη βιομηχανία δικών εκφοβισμού που έχει στηθεί από τις κυνηγετικές οργανώσεις και προτείνουν (οι ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ) την αθώωση των “κατηγορουμένων”, οικολόγων ή συνοδοιπόρων».

Η απάντηση του Κυνηγετικού Συλλόγου Κοζάνης στις 12 Οκτωβρίου

Τραυματισμένη Γερακίνα στην Ξηρολίμνη Κοζάνη

Σχετικά με το βίντεο και τις δηλώσεις στις 4/10 του μέλους της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης κ. Σάκη Κουκουμπέση, όπως φιλοξενήθηκε σε διάφορες ιστοσελίδες της Κοζάνης, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι:

Α) Μακροσκοπικά ο τραυματισμός του πτηνού δεν δείχνει ότι είναι από πυροβόλο όπλο, αλλά μάλλον ταιριάζει σε τραύμα από πρόσκρουση σε φράγμα ή σε καλώδια της ΔΕΗ, φαινόμενο πάρα πολύ συχνό για αυτά τα πτηνά στο στάδιο της εφόρμησης τους για την σύλληψη της λείας - τροφής τους.

Β) Η Κτηνιατρική και η Δασική Υπηρεσία είναι αρμόδιες κατά τον νόμο να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες. Από τηλεφωνική επικοινωνία οι αρμόδιες αυτές υπηρεσίες δηλώνουν άγνοια του – των περιστατικών που αναφέρονται στο βίντεο.

Γ) Επίσης η Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ έχει όλες τις δυνατότητες ως δημόσιος φορέας και μπορεί να διαπιστώσει την σοβαρότητα του κατάγματος και τις ενέργειες που απαιτούνται για την ανάρρωση του πτηνού.
Πέραν των άνω, καθώς γίνονται στο βίντεο καταγγελίες για πολλά κρούσματα με την έναρξη της κυνεγητικής περιόδου, οι οποίες όμως δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψη των ελεγκτικών οργάνων θα θέλαμε να μας υποδειχτούν:

α) ποια και πόσα είναι αυτά τα περιστατικά β) ποιος έχει πιστοποιήσει τον τραυματισμό από πυροβόλο όπλο ή κυνηγό γ) ενημερώθηκαν γι’ αυτά αρμοδίως η Δασική και Κτηνιατρική υπηρεσία και επ’ αυτών να υποβάλλουν μηνύσεις οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης.

Σε κάθε άλλη περίπτωση θεωρούμε ότι το σχόλιο, όπως και το ίδιο το βίντεο είναι παραπλανητικό, κρύβει δόλο που προσβάλει τους 3.000 κυνηγούς της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης

Η συγκεκριμένη ομάδα έχει λαμπρό πεδίο συνεργασίας και ας αφήσει κατά μέρος το «κυνήγι μαγισσών».

Διαβάστε επίσης:

Νεκρός από φόλα Χρυσαετός στη Βλάστη Κοζάνης μέσα σε Καταφύγιο Άγριας Ζωής

Μήνυση κατά του άνδρα που καβάλα στο άλογο κυνηγούσε νύχτα παράνομα στα Σέρβια Κοζάνης

Έσωσαν την αρκούδα που παγιδεύτηκε σε θηλιά των κυνηγών στην Σιάτιστα Κοζάνης (βίντεο)

Έσωσαν την αρκούδα που παγιδεύτηκε σε θηλιά κυνηγών στο Παλαιόκαστρο Κοζάνης

«Ξεσπίτωσαν» την αρκούδα από το Τσοτύλι Κοζάνης για να τη γλυτώσουν από τους ανθρώπους… (βίντεο)

Σκότωσαν την αρκούδα που φώλιαζε στο Τσοτύλι Κοζάνης! (Βίντεο)

Κοζάνη: Άλλη μια αρκούδα παγιδεύτηκε σε θηλιά!

Απελευθέρωσαν την αρκούδα που είχε παγιδευτεί σε θηλιά κυνηγών στο Βατερό Κοζάνης

Υιοθέτησαν τον σκύλο που ο ιδιοκτήτης του άφηνε σοβαρά τραυματισμένο από δόκανο στο Φυτώκιο Κοζάνης

Κοζάνη: 80χρονος πυροβόλησε στο στόμα και σκότωσε μια σκυλίτσα

Κοζάνη: Λύκος νεκρός από πυροβόλο όπλο

Πυροβόλησε σκύλο στο Σισάνι Κοζάνης

Πυροβόλησε τον σκύλο εξ επαφής στα Αλωνάκια Κοζάνης

 

 

 

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.