Στηρίξτε μας

Τα δικαιώματα των ζώων στην ατζέντα του ΜέΡΑ25|Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για την Ευρωβουλή

15 Μαΐου 2024 12:41 | Επικαιρότητα
Τα δικαιώματα των ζώων στην ατζέντα του ΜέΡΑ25|Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για την Ευρωβουλή

Της Ηρώς Διώτη*

Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας η κατάσταση γύρω από τα αδέσποτα είναι από τις χειρότερες, αν όχι η χειρότερη στην Ε.Ε. Ο αριθμός των αδέσποτων είναι τεράστιος, με αποτέλεσμα η διαχείρισή τους να είναι εκτός ελέγχου. Οι «λύσεις» που προτείνονται είναι τα καταφύγια ζώων που ωστόσο δεν προσφέρουν καμία λύση στον βαθμό που καθημερινά νέα αδέσποτα βρίσκονται στον δρόμο.

Ταυτόχρονα,  παρότι υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανονισμοί που ορίζουν προδιαγραφές για τη λειτουργία των καταφυγίων, η συντριπτική πλειονότητα  των δημοτικών καταφυγίων είναι κολαστήρια, ενώ υπάρχουν και πλήθος άτυπων ιδιωτικών καταφυγίων που κανείς δεν ελέγχει.

Εικόνες ντροπής υπάρχουν σε όλη τη χώρα με αγέλες αποστεωμένων αδέσποτων στους εξωαστικούς χώρους, σε δάση, σε χωματερές, με εξαθλιωμένα ζώα σε εκατοντάδες παράνομα εκτροφεία κ.τ.λ. Θεωρούμε ότι συνολικά τα θέματα της διαχείρισης των ζώων συντροφιάς  πρέπει να δημοσιοποιηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ζητηθούν παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τις συνθήκες στην Ελλάδα.

Δεν είναι όμως μόνο τα ζώα συντροφιάς που υποφέρουν στη χώρα. Άλογα που πεθαίνουν από ζέστη και υπερκόπωση τραβώντας άμαξες, υπερφορτωμένα γαϊδουράκια που παραμένουν δεμένα στον ήλιο χωρίς νερό, είναι εικόνες από τα πιο διάσημα νησιά της Ελλάδας όπως η Κέρκυρα, η Ύδρα και η Σαντορίνη, που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο βασανισμού ζώων είναι οι συνθήκες διαβίωσης των λεγόμενων παραγωγικών ζώων, που ωστόσο δεν παύουν να είναι συναισθανόμενα όντα όπως ακριβώς οι σκύλοι και οι γάτες.

Δυστυχώς και σε επίπεδο Ε.Ε. οι συνθήκες εκτροφής, μεταφοράς και σφαγής είναι μαρτυρικές και αφορούν την υπερεκμετάλλευση των ζώων η οποία ανταποκρίνεται στην υπερκατανάλωση ζωικών προϊόντων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και τα γουνοφόρα ζώα. Είναι σαφές ότι ένα τέτοιο μοντέλο κτηνοτροφίας εγείρει μεγάλα ηθικά θέματα ενώ ταυτόχρονα είναι απολύτως μη βιώσιμο από την πλευρά της οικολογικής ισορροπίας και της κλιματικής κρίσης.

Η αντιμετώπιση των πρακτικών και των επιπτώσεων της βιομηχανικής εκτροφής θα πρέπει να μπει στον δημόσιο διάλογο για την αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και την εφαρμογή πολιτικών που μεταξύ άλλων θα μειώνουν τον αριθμό των εκτρεφόμενων ζώων και θα προωθούν μια διατροφή με μεγαλύτερο ποσοστό φυτικών τροφών.

Είμαστε επίσης εναντίον της χρήσης πειραματόζωων στην βιομηχανία καλλυντικών αλλά και της υπερβολικής και άσκοπης χρήσης πειραματόζωων και σε άλλα ερευνητικά πεδία. Η Ε.Ε. οφείλει να εφαρμόσει ένα αυστηρότερο πλαίσιο για τη εξάλειψη της ταλαιπωρίας και του πόνου στα πειραματόζωα.

Τέλος, ιδιαίτερα κρίσιμη για την ευστάθεια των οικοσυστημάτων και τη βιοποικιλότητα είναι η διάσωση της άγριας ζωής. Είμαστε από θέση αρχής υπέρ της σταδιακής κατάργησης του κυνηγιού που διαταράσσει τις ισορροπίες της φύσης και οδηγεί είτε σε υπερπληθυσμούς ειδών είτε σε εξαφάνισή τους.

Μέχρι τότε θεωρούμε ότι η χώρα οφείλει να συμμορφωθεί με τις απαγορεύσεις θήρευσης ειδών που απειλούνται όπως για παράδειγμα τα αποδημητικά τρυγόνια και η Ε.Ε. να θεσπίσει κανόνες που θα οδηγούν στον περιορισμούς αυτής της αναχρονιστικής και βλαπτικής δραστηριότητας.

Στο ΜέΡΑ25|Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους φιλοζωικούς φορείς και τις οργανώσεις που ασχολούνται με την άγρια ζωή, έχοντας δει ότι τόσο οι διαπιστώσεις για τα προβλήματα, όσο και οι διεκδικήσεις τους είναι καλά τεκμηριωμένες, κοινές και σε γενικές γραμμές ομογενοποιημένες. Στον τομέα της προστασίας των ζώων, ολοένα και περισσότεροι ευαισθητοποιούνται, ενημερώνονται και αναλαμβάνουν δράση.

Αυτές τις επεξεργασίες και αυτά τα αιτήματα θέλουμε να κατορθώσουμε να τα εκφράσουμε στην Ευρωβουλή γιατί θεωρούμε ότι είναι ένα πεδίο με μεγάλα περιθώρια δράσης που  μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα, ενταγμένα στο πρόταγμά μας για τον οικολογικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

*Η Ηρώ Διώτη είναι συν-συντονίστρια στο ΜέΡΑ25 και υποψήφια ευρωβουλεύτρια με το κόμμα ΜέΡΑ25|Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά.

Διαβάστε επίσης:

ΜέΡΑ25: Ο «φιλοζωικός» νόμος της ΝΔ δεν προστατεύει τα ζώα και ήταν σχεδιασμένος να αποτύχει

ΜέΡΑ25: «όνειδος, ζωντανά πλάσματα να φυλακίζονται και να μετατρέπονται σε θέαμα»

Ζώα και Εκλογές

Κρίτωνας Αρσένης: Δεν είναι πολυτέλεια να υπερασπιζόμαστε τα ζώα

Κρίτων Αρσένης: Επιζήμια για τα δελφίνια τα δελφινάρια

ΜέΡΑ25 Πέλλας: Διέγραψαν το μέλος τους που απειλούσε ότι θα κρεμάσει αδέσποτα σκυλιά

Το ΜέΡΑ25 ζητάει οι Ο.Τ.Α. να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς

Ερώτηση στη Βουλή απ’το ΜέΡΑ 25 για την τραγική κατάσταση για τα σκυλιά στα παράνομα Δημοτικά Κυνοκομεία Σπάρτης (βίντεο)

Απειλή για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία το εμπόριο άγριας ζωής

Φρένο στην ανάπτυξη βιοκαυσίμων σε βάρος της διατροφικής ασφάλειας

 

 

 

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.