Στηρίξτε μας

Συνεχίζεται η καταστροφή της NATURA στον Νότιο Κυπαρισσιακό

9 Απριλίου 2012 18:10 | Περιβάλλον
Συνεχίζεται η καταστροφή της NATURA στον Νότιο Κυπαρισσιακό

Συνεχίζεται η καταστροφή στην περιοχή NATURA (Θίνες Κυπαρισσίας) του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου, που αποτελεί σημαντικό βιότοπο αναπαραγωγής θαλάσσιων χελωνών. Την Παρασκευή 31 Μαρτίου (αφού συνήθως Σαββατοκύριακο γίνονται οι παρανομίες) ξαναβγήκαν οι μπουλντόζες για να αποτελειώσουν το καταστροφικό έργο, που άρχισαν, πέρυσι.

Σύμφωνα με τον σύλλογο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ «τον περασμένο Απρίλιο η εταιρεία ΚΟΤΙΝΟΣ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε. άρχισε την κατασκευή πέντε κάθετων προς τη θάλασσα δρόμων, που ισοπέδωσαν μεγάλο μέρος των αμμόλοφων και της αυτοφυούς βλάστησης μέσα στην προστατευόμενη περιοχή NATURA.

Επίσης κόπηκαν αρκετά δέντρα από το παράκτιο δάσος της Ελαίας. Σημειώνεται, ότι για κάθε έργο μέσα σε περιοχή NATURA απαιτείται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πράγμα, που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε.

Μετά από αντίδραση του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ η Περιφέρεια Πελοποννήσου κάλεσε σε απολογία την εταιρεία και το έργο σταμάτησε λίγο πριν τη διάνοιξη του πέμπτου δρόμου. Ταυτόχρονα ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι της περιοχής έστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που είναι οι θεματοφύλακες των προστατευόμενων ειδών και των βιοτόπων τους στην Ευρώπη.

Πράγματι οι δύο οργανισμοί κινήθηκαν άμεσα και από ότι γνωρίζουμε έκαναν έντονη παρέμβαση προς στην ελληνική κυβέρνηση. Από τις ενέργειες της Ελλάδας θα εξαρτηθεί, αν θα κληθεί η χώρα - για μια ακόμη φορά - στο διεθνές δικαστήριο.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο λοιπόν ξαναβγήκαν οι μπουλντόζες και άνοιξαν τον πέμπτο δρόμο, καταστρέφοντας μέρος της παραθαλάσσιας ευάλωτης βλάστησης, που είναι σημαντική για τη σταθεροποίηση των αμμόλοφων. Επίσης μπάζωσαν έναν μικρό υγροβιότοπο πίσω από τις πρώτες θίνες.

Οι πέντε δρόμοι ανοίγονται στην περιοχή μεταξύ Αγιαννάκη και Ελαίας, μέσα στον πυρήνα του βιοτόπου, προκειμένου να χτιστούν, κατά πληροφορίες μας, 50 παραθεριστικές κατοικίες κατά μήκος της παραλίας! Εξυπακούεται, ότι τόσο πυκνή δόμηση μπορεί, να γίνει, αν οι δρόμοι χαρακτηριστούν ως "δημοτικοί". Είναι άραγε ενήμερος ο Δήμος Τριφυλίας για το θέμα αυτό;

Η ακτή του Κυπαρισσιακού Κόλπου είναι η δεύτερη σε αριθμό φωλιών παραλία ωοτοκίας της καρέττα στη Μεσόγειο, και διαθέτει το μεγαλύτερο ίσως σύστημα παράκτιων θινών στην Ελλάδα. Το 2002 ολοκληρώθηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ και υποβλήθηκε στους αρμόδιους φορείς Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ.) για την εν λόγω περιοχή στο πλαίσιο κοινοτικού προγράμματος LIFE - Nature.

Στη μελέτη αυτή προτείνονται μέτρα τα οποία, αν εφαρμοστούν, θα επιτρέψουν την ορθολογική ανάπτυξη της περιοχής και ταυτόχρονα την προστασία του παράκτιου οικοσυστήματος και της θαλάσσιας χελώνας».

Διαβάστε επίσης:

Ξεκίνησε η ωοτοκία της Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Καταστροφές σε τουλάχιστον 150 φωλιές χελωνών caretta – caretta στον Κυπαρισσιακό κόλπο από τους ντόπιους καταγγέλλει ο ΑΡΧΕΛΩΝ

Δικάζεται η Ελλάδα για την μη προστασία του βιότοπου της Caretta – caretta στον Ν. Κυπαρισσιακό Κόλπο

Οργώνουν την παραλία καταστρέφουν την περιοχή που φωλιάζουν οι caretta - caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Σχεδιάζουν την καταστροφή του Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου με τις ευλογίες του Υ.ΠΕ.Κ.Α.

Αδιαφορεί το Υ.ΠΕ.Κ.Α. για την προστασία της καρέτα στον Κυπαρισσιακό παρά την παραπομπή στο Ευρ. Δικαστήριο

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για την μη προστασία της καρέτα - καρέτα

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ

    Αποτελεί έγκλημα η οποιαδήποτε επέμβαση στο συγκεκριμένο παράκτιο οικοσύστημα. Έχοντας ασχοληθεί με την παράκτια περιοχή του κυπαρισσιακού κόλπου απο το 2000-2008 το μόνο που μπορώ να αναφέρω είναι οτι το σύστημα των τεσσάρων, κατά τόπους, σειρών παράκτιων θινών αποτελεί κατι το μοναδικό που χρήζει προστασίας και όχι έργων καταστροφής. Έργων καταστροφής που ξεκίνησαν με τις φωτιές του 2006 και συνεχίζουν.... Ντροπή!!!

  2. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ

    Αποτελεί έγκλημα η οποιαδήποτε επέμβαση στο συγκεκριμένο παράκτιο οικοσύστημα. Έχοντας ασχοληθεί με την παράκτια περιοχή του κυπαρισσιακού κόλπου απο το 2000-2008 το μόνο που μπορώ να αναφέρω είναι οτι το σύστημα των τεσσάρων, κατά τόπους, σειρών παράκτιων θινών αποτελεί κατι το μοναδικό που χρήζει προστασίας και όχι έργων καταστροφής. Έργων καταστροφής που ξεκίνησαν με τις φωτιές του 2006 και συνεχίζουν.... Ντροπή!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.