Στηρίξτε μας

Στοχοποίηση λύκων και αρκούδων και από την ΕΡΤ (βίντεο)

14 Νοεμβρίου 2023 07:14 | Επικαιρότητα
Στοχοποίηση λύκων και αρκούδων και από την ΕΡΤ (βίντεο)

Συστηματική είναι η στοχοποίηση των λύκων και των αρκούδων και στα ρεπορτάζ που μεταδίδει η  ΕΡΤ στα οποία περιλαμβάνονται μόνο οι απόψεις των κτηνοτρόφων καθώς τα ζώα παρουσιάζονται ως οι καταστροφείς του ζωικού κεφαλαίου. Αυτό συνέβη και στις 11 Νοεμβρίου και στις 13 Νοεμβρίου όπως θα δείτε στις Ειδήσεις από την Περιφέρεια του καναλιού ΕΡΤ News.

 

Αν και όπως αναφέρεται οι επιθέσεις γίνονται σε κοπάδια που είναι π.χ. ελευθέρας βοσκής δηλαδή σε ζώα τα οποία διαβιούν ελεύθερα οπουδήποτε ή σε στάνες που είναι κοντά σε δάση και φυσικά δεν έχουν κατασκευαστεί με προδιαγραφές τέτοιες ώστε τα ζώα εκεί να προστατεύονται επαρκώς με ευθύνη φυσικά των ανθρώπων που τα εκτρέφουν.

Ουσιαστικά οι λύκοι και οι αρκούδες μπαίνουν στο στόχαστρο των ανθρώπων επειδή υπάρχουν, επειδή ψάχνουν τροφή, επειδή ζουν στα βουνά και επειδή ο άνθρωπος και οι δραστηριότητες του (όπως είναι και η κτηνοτροφία) δεν τους έχουν αφήσει χώρο πουθενά.

Την εξόντωση λύκων και αρκούδων και άλλων ειδών ζώων επιδιώκουν πολλοί φορείς (που σχετίζονται με την κτηνοτροφία και το κυνήγι) εντούτοις ακόμα τα συγκεκριμένα είδη είναι προστατευόμενα και πρόκειται για ζώα τα οποία  κακοποιήθηκαν επί αιώνες από τους ανθρώπους. Και αυτό οι δημοσιογράφοι συνηθίζουν να το παραβλέπουν…

Κάποιοι θέλουν οι αρκούδες και λύκοι να δολοφονούνται όπως ακριβώς γίνεται τώρα με τις αλεπούδες που το κυνήγι τους, η εξόντωση τους επιτρέπεται βάσει νόμου.

Πρόσφατα σε κοινή ανακοίνωση τους 16 περιβαλλοντικοί φορείς της χώρας με αφορμή σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν τόνισαν μεταξύ άλλων ότι «Οι ισχυρισμοί ότι ο αριθμός των λύκων συνδέεται άμεσα και προεξοφλεί μεγάλο επίπεδο ζημιών στην κτηνοτροφία είναι σε σημαντικό βαθμό ανακριβής, καθώς τα επίπεδα απωλειών στο ζωικό κεφάλαιο σχετίζονται κατά βάση με την αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων πρόληψης και δευτερευόντως με τον αριθμό των λύκων, όπως έχουν δείξει πολλές διεθνείς επιστημονικές έρευνες.

Επιπλέον, ήδη εφαρμοζόμενες παρεκκλίσεις της Ενωσιακής νομοθεσίας για τον λύκο δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητά τους, με αποτέλεσμα την πιθανή έναρξη ενός φαύλου κύκλου αίματος, σε περίπτωση μείωσης του προστατευτικού καθεστώτος, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από την αποτελεσματική επίλυση συγκρούσεων.

Οι ισχυρισμοί ότι οι λύκοι αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο, είναι παραπλανητικοί, καθώς, βάσει πρόσφατων επιστημονικών στοιχείων, οι επισήμως καταγεγραμμένοι θάνατοι ανθρώπων από επιθέσεις λύκων στην Ευρώπη αποτελούν σπάνια εξαίρεση. Βάσει πρόσφατης επιστημονικής έρευνας ο τελευταίος θάνατος ανθρώπου από κυνοειδές στην Ελλάδα οφείλεται σε επίθεση από σκυλιά.».

Και εντός Βουλής στοχοποίηση των λύκων

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Θόδωρο Σκυλακάκη, με θέμα «Πληθυσμός λύκων και επιθέσεις σε σκυλιά εργασίας ή και κατοικίδια» κατέθεσε στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Λάρισας, Κωνσταντίνος Φλώρος, που θυμίζουμε ότι εξελέγη με το κόμμα Σπαρτιάτες.

Τι περιλαμβάνει η ερώτηση

«Θέμα: Πληθυσμός λύκων και επιθέσεις σε σκυλιά εργασίας ή και κατοικίδια

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επιστήμονες μελετούν την συμπεριφορά των λύκων στο εθνικά πάρκα της Μινεσότα στις ΗΠΑ.

Η φωτογραφία δείχνει τα ίχνη των κινήσεων διαφορετικών ζώων από διάφορες αγέλες μέσα στο πάρκο. Όπως βλέπουμε οι λύκοι είναι ζώα που ζουν σε περιοχές και περιφρουρούν την περιοχή τους ενώ παραμένουν έξω από την περιοχή άλλης αγέλης. Αυτό συμβαίνει διότι όταν ένα ζώο μπει στην περιοχή άλλης αγέλης αυτό θα προκαλέσει μάχη ανάμεσα στους αρχηγούς των δυο αγελών.

Η περιοχή που βλέπουμε στο χάρτη είναι πάνω από 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα περίπου όσο ο μισός Νομός Φλώρινας. Από την εικόνα αυτή καταλαβαίνουμε πόσο πίσω βρίσκεται η χώρα σε θέματα καταγραφής πληθυσμών του λύκου παρά τα εκατομμύρια των επιδοτήσεων που διάφορες οργανώσεις σαν τον Αρκτούρο λαμβάνουν απλόχερα από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Σε μία χώρα που η αύξηση του λύκου δείχνει να βρίσκεται σε εκρηκτικά νούμερα, ενώ συχνές είναι οι επιθέσεις σε σκυλιά, είτε εργασίας (κυνηγόσκυλα, τσοπανόσκυλα), είτε σε κατοικίδια. Είναι δε τραγικό να έρχεται στη δημόσια συζήτηση μόνο όταν η επίθεση έχει ως θύμα το κατοικίδιο δημοσιογράφου.

Ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός:

1) Μπορείτε να μας δώσετε μια επίσημη ενημέρωση σχετικά με τον πληθυσμό του λύκου στην Ελλάδα; Πότε έγινε η τελευταία έρευνα σχετικά, από το κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες του;

2) Η πολιτεία τι κάνει για να μελετήσει το πρόβλημα στο σύνολό του και να προστατέψει τους πολίτες της;

3) Γιατί συνεχίζετε την υποβάθμιση των δασικών υπηρεσιών και γίνεστε έρμαια στις φιλοδοξίες, προσωπικές ή οικονομικές, διαφόρων ΜΚΟ που δηλώνουν «υπεύθυνοι» για ένα πρόβλημα της υπαίθρου, ενώ είναι παντελώς άσχετοι;

4) Μήπως φοβάστε την αντιμετώπιση του προβλήματος και την μελλοντική διαχείριση του πληθυσμού και δεν ξεκινάτε μία συνολική έρευνα για τη χώρα;

5) Γιατί δεν αλλάζει το καθεστώς του ΕΛΓΑ για να αποζημιώνονται πλήρως και όχι εν μέρει οι κτηνοτρόφοι που βλέπουν τα ζωντανά τους να κατασπαράσσονται από επιδρομές λύκων;

Αθήνα 09/11/2023
Ο ερωτών βουλευτής

Φλώρος Κωνσταντίνος
Ανεξάρτητος Βουλευτής Λαρίσης».

Διαβάστε επίσης:

Η Κομισιόν στοχοποιεί τους λύκους αδίκως καταγγέλλουν 16 περιβαλλοντικές οργανώσεις

Κανείς δεν αμολάει αρκούδες, λύκους κ.ά. άγρια ζώα ξανατονίζουν 17 περιβαλλοντικές οργανώσεις που καταρρίπτουν τους μύθους

Ο λύκος έξω από τα παραμύθια

Επανεμφάνιση λύκων στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας μετά από 50 χρόνια

Πέθαναν οι δύο λύκοι που φιλοξενούσε εδώ και 15 χρόνια ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Ποιος «αμολάει» τα άγρια θηρία; Ένας ακόμα μύθος καταρρίπτεται!

Θεσσαλονίκη: Έσωσαν το υπέροχο ορφανό λυκάκι!

Μεγαλώνει το μικρό λυκάκι που βρέθηκε ορφανό στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης

Ένα ορφανό αρκουδάκι από την Π.Γ.Δ.Μ. & ένα λυκάκι στην αγκαλιά του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

Ατιμώρητοι οι δράστες που σκότωσαν και κρέμασαν τον λύκο στους Στάβλους Ευρυτανίας

Κοζάνη: Λύκος νεκρός από πυροβόλο όπλο

Πόσο χαίρονται οι κυνηγοί όταν σκοτώνονται λύκοι;

Περιέφερε το κομμένο κεφάλι του λύκου πάνω στη μοτοσυκλέτα του!

Σκότωσαν και κρέμασαν τον λύκο στον Παρνασσό

Καβάλα: Σκότωσε τον λύκο αλλά νοιάστηκε μόνο για τη ζημιά στο αυτοκίνητο!

Βασάνισαν και σκότωσαν λύκο στη Δράμα

Νεκρός λύκος στη Δράμα

Σχετικά με τον βασανισμό του λύκου στη Δράμα

Κοζάνη: Λύκος νεκρός σε τροχαίο

Κοζάνη: Λύκος νεκρός από πυροβόλο όπλο

Ημαθία: Σκότωσαν τρεις λύκους

Σέρρες: Γεμάτο σκάγια το σώμα του άρρωστου λύκου

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.