Στηρίξτε μας

Στο γεμάτο γάτες λιμανάκι του Καστελλόριζου η έκπληξη είναι μέσα στο νερό - αλλά μην την ταΐσετε!

27 Νοεμβρίου 2017 13:59 | Επικαιρότητα
Στο γεμάτο γάτες λιμανάκι του Καστελλόριζου η έκπληξη είναι μέσα στο νερό - αλλά μην την ταΐσετε!

Του Χρήστου Κακαβογιάννη*

Μία διαφορετική παρουσία θα συντροφεύσει όσους τυχερούς βρεθούν στο Καστελλόριζο και απολαύσουν τη μοναδική θέα από τα πολλά παραλιακά μαγαζιά του, ωστόσο απαιτεί και αυτή τοn σεβασμό και τη φροντίδα όλων για να μείνει υγιής. Είναι μία μεγάλη θαλάσσια χελώνα του είδους καρέτα - καρέτα, η οποία κολυμπάει αμέριμνα μέσα στο μικρό, ρηχό λιμάνι, ψάχνοντας την τροφή της στον πυθμένα και σε ό,τι πετούν στη θάλασσα οι τοπικοί αλιείς.

KastellorizoCaretta 2

Την εντοπίσαμε κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής αποστολής μας με την +πλευση (Σύμπλευση), που είναι η εθελοντική ομάδα η οποία από το 2014 προσφέρει συστηματικά δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες και έργα υποδομής στους κατοίκους των ακριτικών νησιών, έχοντας καλύψει ήδη 20 μικρά νησιά και πάνω από 2.000 ναυτικά μίλια με τα φουσκωτά της.

Η εικόνα ωστόσο, με τη θαλάσσια χελώνα που αναζητούσε τροφή ήταν πρωτόγνωρη. Η άνεση με την οποία κινείτο ένα-δύο μέτρα από την ακτή και τους ανθρώπους μας ενθουσίασε μεν, αλλά ταυτόχρονα μας προβλημάτισε, καθώς αυτή δεν είναι συνηθισμένη συμπεριφορά για ένα άγριο ζώο. Με μία μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο, καταλάβαμε ότι πρέπει να τηρούμε, για το δικό της καλό, μερικούς απλούς κανόνες και κυρίως να μην την ταΐζουμε.

Όπως αναφέρει η Wikipedia, η θαλάσσια χελώνα είναι παμφάγο ζώο και τρέφεται κυρίως με ασπόνδυλα του πυθμένα, όπως γαστερόποδα (θαλάσσια σαλιγκάρια και όστρακα), δίθυρα μαλάκια (κοχύλια) και δεκάποδα (καβούρια, γαρίδες, καραβίδες, αστακοί), αλλά και σφουγγάρια, κοράλλια, θαλάσσια σκουλήκια, θαλάσσιες ανεμώνες, χταπόδια, μοσκιούς, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές, θαλάσσια ισόποδα και έντομα, αχινούς, θαλάσσια αγγούρια, αστερίες, ψάρια, φύκια και αγγειόφυτα. Κατά την μετανάστευσή τους, όταν κινούνται σε βαθιά νερά, τρώνε επίσης μέδουσες, επιπλέοντα μαλάκια, πλωτά συμπλέγματα αυγών, καλαμάρια και χελιδονόψαρα.

KastellorizoCaretta 3

Όπως είναι προφανές από τα παραπάνω, οι χελώνες δεν τρώνε δημητριακά, δηλαδή ψωμί, ούτε τηγανιτές πατάτες, δύο από τα πιο εύχερα και ευτελή τρόφιμα που βρίσκονται δίπλα σχεδόν σε κάθε τραπέζι των ελληνικών παραλιακών καταστημάτων, ούτε άλλες επεξεργασμένες τροφές. Είναι λοιπόν σημαντικό να μην προσθέτει κανείς στη διατροφή τους τηγανισμένα λάδια και τροφές τις οποίες δεν έχουν εξελιχθεί να καταναλώνουν τα τελευταία 100 εκατομμύρια χρόνια.

Πρόσφατα, ο ΑΡΧΕΛΩΝ υπογράμμισε τους κινδύνους που εγκυμονεί το τάισμα των απειλούμενων με εξαφάνιση θαλάσσιων χελώνων, με αφορμή τέτοια περιστατικά που καταγράφηκαν από κάποιους που ήθελαν να προσελκύσουν τα ζώα για να τα φωτογραφήσουν ή βιντεοσκοπήσουν.

Πρώτη επίπτωση είναι η συσχέτιση της ανθρώπινης παρουσίας με την τροφή, κάτι που μπορεί να κάνει μία χελώνα «επιθετική» προς ένα κολυμβητή, αλλά και μεταξύ τους στη διεκδίκηση της τροφής.

Η μετατροπή τους σε «κατοικίδια» μειώνει σημαντικά την δυνατότητα να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις στο φυσικό τους περιβάλλον κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης προς και από τον τόπο αναπαραγωγής, πολύ πιθανώς ένα ταξίδι 1.000 ναυτικών μιλίων από και προς τη Ζάκυνθο.

Έχοντας τα παραπάνω κατά νου και τηρώντας αυτούς τους κανόνες, είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε να συμπλέουμε στις ελληνικές θάλασσες με ασφάλεια, απολαμβάνοντας την ομορφιά των εξαιρετικών αυτών ζώων. Ενισχύστε την απήχησή μας στα social media (facebook.com/symplefsi, instagram.com/symplefsi), ώστε να έχουμε δυνάμεις για ακόμη περισσότερη δουλειά σε πιο πολλά σημεία.

*Ο Χρήστος Κακαβογιάννης είναι υπεύθυνος επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. της «Σύμπλευσης».

Διαβάστε επίσης:

Ταΐζουν θαλάσσιες χελώνες στη Ζάκυνθο για να τις βλέπουν τουρίστες & εκθέτουν τις Caretta caretta σε κίνδυνο

Απαγορεύεται να ταΐζουμε θαλάσσιες χελώνες, η εξοικείωση άγριων ζώων με τους ανθρώπους τα σκοτώνει!

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.