Στηρίξτε μας

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο συνέδριο για τα θαλάσσια θηλαστικά και τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές

6 Απριλίου 2019 19:14 | Επικαιρότητα
Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο συνέδριο για τα θαλάσσια θηλαστικά και τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές

Δεκάδες επιστήμονες και ειδικοί από όλο τον κόσμο θα βρεθούν στην Ελλάδα από τις 8 έως τις 12 Απριλίου για να συμμετάσχουν στην 5η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τα Θαλάσσια Θηλαστικά και τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, και να συζητήσουν το μέλλον των θαλασσών μας.Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τα Θαλάσσια Θηλαστικά και τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (https://www.fifth.icmmpa.org/), που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Μεσσηνία και στο ξενοδοχείο Costa Navarino.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο με τη συγκεκριμένη θεματολογία, το οποίο συνδιοργανώνεται φέτος από το WWF Ελλάς και τη Διεθνή Επιτροπή για τα Θαλάσσια Θηλαστικά και τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (International Committee on Marine Mammal Protected Areas).

Περισσότεροι από 200 επιστήμονες, ειδικοί, εκπρόσωποι ιδιωτικού τομέα, κρατικών αλλά και μη κυβερνητικών φορέων, από περίπου 40 χώρες, θα ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με το θέμα της προστασίας των θαλάσσιων θηλαστικών, ενώ παράλληλα θα συμβάλλουν στον σχεδιασμό πρακτικών μεθόδων για τη βέλτιστη δημιουργία, παρακολούθηση και διαχείριση Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (ΘΠΠ) σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το γεγονός ότι η Συνδιάσκεψη θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τοποθετεί τη χώρα μας στο επίκεντρο της παγκόσμιας κοινότητας που εμπλέκεται στην προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ελληνικές θάλασσες και ολόκληρη η Μεσόγειος φιλοξενούν ορισμένα από τα πλέον παγκοσμίως σπάνια θαλάσσια είδη, πολλά εκ των οποίων όμως απειλούνται με εξαφάνιση. Ο άνθρωπος παραμένει ο μεγαλύτερος εχθρός τους, με τη λίστα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που ασκούν πιέσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον να αυξάνεται συνεχώς. Σήμερα, στην κορυφή της λίστας, βρίσκεται και η απειλή των εξορύξεων πετρελαίου.

Η Συνδιάσκεψη θα εστιάσει στις προκλήσεις που θέτουν οι εξορύξεις, με μία από τις σημαντικότερες συνεδρίες να αφορά στην ανάγκη αποτροπής επιβλαβών για το περιβάλλον πρακτικών, όπως είναι οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων, σε περιοχές σημαντικές για τα θαλάσσια θηλαστικά. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην περίπτωση της Ελληνικής Τάφρου, το τόξο που εκτείνεται από το βόρειο Ιόνιο μέχρι και τη Ρόδο. Η Ελληνική Τάφρος,  παρότι φιλοξενεί δεκάδες παγκοσμίως σπάνια είδη που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας (π.χ. μεσογειακές φώκιες, πτεροφάλαινες, φυσητήρες, δελφίνια), περιλαμβάνεται στη θαλάσσια περιοχή συνολικής έκτασης σχεδόν 60.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που έχει ήδη παραχωρηθεί από τη χώρα μας σε πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

«Η παγκόσμιας εμβέλειας Συνδιάσκεψη αποτελεί ανεπανάληπτη ευκαιρία να αναδειχθούν οι ελληνικές θάλασσες, ένας άγνωστος παράδεισος για τα θαλάσσια θηλαστικά, ως hotspot στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αναλογιζόμενοι τις τεράστιες προκλήσεις και απειλές που αντιμετωπίζουν τα είδη στην ευρύτερη περιοχή. Στόχος μας είναι τα αποτελέσματα της Συνδιάσκεψης να σημάνουν την αρχή μιας νέας εποχής για τη διατήρηση της  θαλάσσιας βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο σε συνδυασμό με την ανάπτυξη βιώσιμων ανθρώπινων δραστηριοτήτων», σημειώνει η συντονίστρια της Συνδιάσκεψης και συνεργάτης του θαλάσσιου προγράμματος του WWF Ελλάς, Αμαλία Αλμπερίνι.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου αποτελείται από 25 συνεδριάσεις, πάνελ συζητήσεων, workshops, ομιλίες και στρογγυλά τραπέζια. Εκτός από το θέμα των απειλών που θέτουν οι εξορύξεις πετρελαίου στα θαλάσσια θηλαστικά, στο επίκεντρο θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, η ανάγκη για μείωση της αλληλεπίδρασης μεταξύ ναυτιλίας και κητωδών στη Μεσόγειο, η προσπάθεια επίλυσης των συγκρούσεων στις παράκτιες προστατευόμενες περιοχές (π.χ. αλληλεπιδράσεις μεταξύ θαλάσσιων θηλαστικών και αλιείας μικρής κλίμακας), καθώς και οι δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της κατάστασης των περιοχών που αποτελούν σημαντικά ενδιαιτήματα για τα  θαλάσσια θηλαστικά.

Στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετάσχουν ορισμένοι από τους πλέον παγκοσμίως αναγνωρισμένους και καταξιωμένους ειδικούς σε θέματα διαχείρισης θαλάσσιων θηλαστικών που θα εκπροσωπήσουν διεθνείς οργανισμούς, καθώς και το διεθνές δίκτυο του WWF, αλλά και ανώτατοι εκπρόσωποι φορέων που στηρίζουν έμπρακτα τις προσπάθειες προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Επιπλέον, για πρώτη φορά, στη Συνδιάσκεψη θα λάβουν ενεργό μέρος εκπρόσωποι από τη νέα γενιά Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, οι οποίοι θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να αντλήσουν πολύτιμη γνώση από τους έμπειρους συναδέλφους τους.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η 5η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη γίνεται στην Ελλάδα. Μετά από 10 χρόνια δουλειάς που εστιάσαμε σε διάφορες ωκεανούς του πλανήτη, η παγκόσμια κοινότητα που ασχολείται με τη προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών θα συγκεντρωθεί στη Μεσόγειο για να  εξετάσει τις μεγάλες προκλήσεις για την προστασία μιας από τις πιο επιβαρυμένες από ανθρώπινες χρήσεις θάλασσές, που όμως διατηρεί ακόμα μια αξιοσημείωτη ποικιλία σημαντικών πληθυσμών θαλάσσιων θηλαστικών», σημειώνει η Naomi McIntosh, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για τα Θαλάσσια Θηλαστικά και τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές.

Διαβάστε επίσης:

ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ: Σοβαρές επιπτώσεις στα θαλάσσια θηλαστικά και από την υποβρύχια ηχορύπανση

Μοιραία τα σόναρ για τα κητοειδή! Το παραδέχονται και οι Η.Π.Α. (βίντεο)

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας η αιτία εξόντωσης των ζιφιών

Το ιταλικό πολεμικό ναυτικό αιτία των εκβρασμών φαλαινών στην Κέρκυρα;

Μαζικοί εκβρασμοί φαλαινών στην Κέρκυρα

Πόσο κινδυνεύουν τα κήτη στις ελληνικές θάλασσες από τα σόναρ; (Βίντεο)

Χίος: Θανάσιμες συνέπειες για τα ζώα της θάλασσας οι στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά (βίντεο)

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.