Στηρίξτε μας

Στην Πάρο κάποιοι κακοποιούν ακόμα και τα πρόβατα!

22 Οκτωβρίου 2012 08:34 | Καταγγελίες
Στην Πάρο κάποιοι κακοποιούν ακόμα και τα πρόβατα!

Με ανώνυμη καταγγελία ένας κυνηγός - που επισκέφτηκε το νησί της Πάρου πριν από μερικές ημέρες για να «εξασκηθεί» στη θήρα - μας ενημέρωσε ότι εντόπισε στην περιοχή της Λαγκάδας πρόβατα σε άθλια κατάσταση. Στο email του περιγράφει ότι για τα ζώα δεν υπήρχε τροφή και νεράκι για να πιουν, παρά μόνο ένας νερόλακκος, επί της ουσίας μια λασπωμένη γούβα, που περιείχε ό,τι απέμεινε μετά από μερικές ψιχάλες βροχής.

ParosEnotioProvato

Οι φωτογραφίες οι οποίες συνοδεύουν την περιγραφή του δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αμφιβολίες. Τα πρόβατα – όπως εξήγησε – όταν τα είδε έτρωγαν τα σύκα και τα φύλλα από τις κληματαριές που βρίσκονταν σε διπλανό χωράφι. Ανάμεσα στα ζωντανά ζώα υπήρχαν και νεκρά.

Το ποιος είναι ο «φιλεύσπλαχνος» κτηνοτρόφος, που έχει εγκαταλείψει τα ζώα του δεν το γνωρίζουμε ούτε είναι εύκολο να εντοπιστεί το ακριβές σημείο, που βρέθηκαν.

Όμως τη λύση στο αίνιγμα θα δώσει ο κωδικός, που είναι γραμμένος πάνω στο ενώτιο, στο κίτρινο σκουλαρίκι, το οποίο φέρει το ένα από τα νεκρά ζώα, όπως φαίνεται πολύ καθαρά στη φωτογραφία.

Θυμίζουμε, ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου 1501/2008 περί της «Ασφάλειας και προστασίας του Αγροτικού Περιβάλλοντος και της πρόληψης αγροτικών αδικημάτων»   απαγορεύεται να αφήνονται άταφα πέραν των 48 ωρών ζώα ή πτηνά που έχουν πεθάνει ή φονευθεί σε αγροτική έκταση.

Αυτά θα πρέπει να θάβονται σε βάθος τουλάχιστον μισού μέτρου από τον εξουσιαστή ή οδηγό ή αν αυτοί είναι άγνωστοι, με μέριμνα του οικείου δήμου, αφού απ' αυτούς ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή τυχόν μεταδοτικών νόσων.

Οι ασθένειες πλήττουν όλα τα είδη των ζώων όμως εκείνος που τα έχει υπό την ιδιοκτησία του και ενδεχομένως έχει επιδοτηθεί για την απόκτηση τους, οφείλει να φροντίσει για την κτηνιατρική τους περίθαλψη γιατί αυτό ορίζει η ηθική και ο νόμος. Η εγκατάλειψη των νεκρών ζώων στα βουνά και η αδιαφορία για το αν αυτά έχουν τροφή και νερό είναι μόνο εγκληματική πρακτική.

Δεν θα βαρεθούμε να γράφουμε ξανά και ξανά πως τα ζώα ΔΕΝ είναι τσιμεντόλιθοι. Έχουν συγκεκριμένες βιολογικές ανάγκες και η νομοθεσία αλλά κυρίως η κοινή λογική ορίζει τι πρέπει να τους προσφέρουμε.

Το νερό, η τροφή, το κατάλυμα και η περίθαλψη είναι απολύτως απαραίτητη φροντίδα για τα έμβια πλάσματα των οποίων η ζωή εξαρτάται από εμάς.

Το www.zoosos.gr θα ενημερώσει την Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία και την Κτηνιατρική Υπηρεσία για την καταγγελία ώστε να ασχοληθούν με το θέμα και να κινηθούν νομικά εναντίον του ιδιοκτήτη του κοπαδιού.

Ο καταγγέλλων τονίζει στο email του τη λύπη του γι’ αυτό που είδε και αναφέρει πως ελπίζει αν ξαναβρεθεί στην Πάρο να μη ξαναδεί τέτοιο θέαμα. Εμείς ευχόμαστε να ξαναπάει στο νησί όχι όμως για να κυνηγήσει. Αρκετά βάσανα περνάνε τα ζώα στα χέρια των ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης:

Ο διοικητής του Α.Τ. Παροικιάς δεσμεύτηκε για τη διερεύνηση της καταγγελίας

Πάρος: Όταν τα ζώα ακόμα και νεκρά χρησιμοποιούνται για λόγους αντεκδίκησης

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.