Στηρίξτε μας

Πάρος: Όταν τα ζώα ακόμα και νεκρά χρησιμοποιούνται για λόγους αντεκδίκησης

5 Δεκεμβρίου 2012 18:49 | Επικαιρότητα
Πάρος: Όταν τα ζώα ακόμα και νεκρά χρησιμοποιούνται για λόγους αντεκδίκησης

Στις 22 Οκτωβρίου 2012 δημοσιεύσαμε την καταγγελία σχετικά τα πρόβατα, τα οποία κυνηγός εντόπισε νεκρά στην ορεινή περιοχή της Λαγκάδας στην Πάρο. Τα πρόβατα – όπως εξηγούσε ο καταγγέλλων – όταν τα είδε έτρωγαν τα σύκα και τα φύλλα από τις κληματαριές, που βρίσκονταν σε διπλανό χωράφι, αφού δεν είχαν τροφή και νερό. Ανάμεσα όμως στα ζωντανά υπήρχαν και νεκρά ζώα, τα οποία παρέμεναν άταφα.

Στο κεφάλι του ενός προβάτου – όπως φαίνεται και στη σχετική φωτογραφία – υπήρχε ακόμα  το ενώτιο, το κίτρινο σκουλαρίκι, το οποίο φέρει τον κωδικό του κτηνοτρόφου. Με αυτά τα στοιχεία αφού δημοσιεύσαμε την καταγγελία – γιατί δεν είμαστε ούτε ντεντέκτιβ, ούτε δικαστές, ούτε εισαγγελείς – ενημερώσαμε το Α.Τ. Παροικιάς, το οποίο ανέλαβε την υπόθεση.

Θυμίζουμε, ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου 1501/2008 περί της «Ασφάλειας και προστασίας του Αγροτικού Περιβάλλοντος και της πρόληψης αγροτικών αδικημάτων»   απαγορεύεται να αφήνονται άταφα πέραν των 48 ωρών ζώα ή πτηνά που έχουν πεθάνει ή φονευθεί σε αγροτική έκταση.

Αυτά θα πρέπει να θάβονται σε βάθος τουλάχιστον μισού μέτρου από τον εξουσιαστή ή οδηγό ή αν αυτοί είναι άγνωστοι, με μέριμνα του οικείου δήμου, αφού απ' αυτούς ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή τυχόν μεταδοτικών νόσων.

Τότε γράφαμε και δικαίως ότι οι ασθένειες πλήττουν όλα τα είδη των ζώων όμως εκείνος που τα έχει υπό την ιδιοκτησία του και ενδεχομένως έχει επιδοτηθεί για την απόκτηση τους, οφείλει να φροντίσει για την κτηνιατρική τους περίθαλψη γιατί αυτό ορίζει η ηθική και ο νόμος.

Η εγκατάλειψη των νεκρών ζώων στα βουνά και η αδιαφορία για το αν αυτά έχουν τροφή και νερό είναι μόνο εγκληματική πρακτική. Μετά από έρευνα της Αστυνομίας εντοπίστηκε η οικογένεια των κτηνοτρόφων, η οποία όμως δεν αποδέχτηκε τις κατηγορίες περί αδιαφορίας φροντίδας των ζώων, που εκτρέφει. Έθεσαν δε μια άλλη διάσταση του θέματος.

Μίλησαν για αντιδικία μεταξύ μελών της ίδιας οικογένειας. Για τις πράξεις εκείνου, που έκανε τα ζώα να πεθάνουν και χρησιμοποίησε τις φωτογραφίες από τα πτώματα τους για να κατηγορήσει τους κτηνοτρόφους, στους οποίους ανήκει το κοπάδι.

Κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται πως και πάλι ο φταίχτης στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι ο άνθρωπος, είτε του ανήκουν τα ζώα είτε όχι. Φταίει εκείνος, που σκόπιμα άφησε τα ζωντανά να φάνε σύκα και να σκάσουν.

Είναι εξαιρετικά λυπηρό να χρησιμοποιούνται τα φιλοζωικά αισθήματα μιας κοινωνίας για λόγους εντυπώσεων και αντεκδίκησης. Αλλά έτσι λειτουργούν οι «ανώτεροι» άνθρωποι σε σχέση με τα «κατώτερα» είδη, τα υπόλοιπα ζώα…

Δημοσιεύουμε αυτούσια την επιστολή, που έστειλε στο www.zoosos.gr στις 17 Νοεμβρίου 2012, η Στ. Εμ. καθώς αυτή είναι η δική της άποψη γι’ αυτή την «κατασκευασμένη» καταγγελία.

«Εγώ η Στ. Εμ. σύζυγος του Θ. Κ.  γνωρίζω ποιος έκανε την καταγγελία για τα πρόβατα στη Λαγκάδα. Με αυτόν τον κύριο εδώ και επτά χρόνια υπάρχει οικογενειακή διαμάχη και με αυτόν τον τρόπο βρήκε να μας εκδικηθεί. Αυτός ο κύριος ο οποίος είναι πρώτος ξάδελφος του συζύγου μου είχε κλείσει τον δρόμο τον οποίο περνούσαμε για να πάμε νερό στα πρόβατα.

Αλλά και πάλι ο σύζυγος μου πήγαινε με τα πόδια και τους έβαζε νερό από μια πηγή που υπήρχε. Ο νερόλακκος, που δείχνουν οι φωτογραφίες, έβαζε από μόνος του νερό αλλά τα πρόβατα έπιναν από τα βαρέλια που γέμιζε ο σύζυγος μου από την πηγή.

Στο σημείο που βρέθηκαν τα ζώα υπήρχε συρματόπλεγμα το οποίο τα εμπόδιζε να περάσουν στο σημείο, που ήταν τα σύκα και τα σταφύλια. Εκείνος πήγε επίτηδες και έριξε το κάτω το συρματόπλεγμα ώστε να περάσουν τα πρόβατα και να ψοφήσουν, γιατί όταν φάνε σύκα σκάνε.

Ο σύζυγος μου τα έψαχνε αλλά δεν τα έβρισκε. Τυχαία πέρασε ένας φίλος μας κυνηγός και μας είπε που ήταν, μόλις μας το είπε, πήγε και τα έθαψε. Τέλος είναι δυνατόν αφού και αυτή είναι πηγή εισοδήματος, να τα έχουμε σε αυτήν την κατάσταση;

Οι γονείς του συζύγου μου εδώ και 75 χρόνια έχουν αυτή την ασχολία και με αυτήν μεγάλωσαν τα παιδιά τους και τώρα και οι δύο έχουν προβλήματα υγείας. Αν ποτέ θελήσετε να δείτε τα ζώα σε τι πραγματική κατάσταση είναι εμείς σας περιμένουμε με μεγάλη ευχαρίστηση.

Ευχαριστώ πολύ που δίνετε την δυνατότητα να σας γράψω την δική μου αλήθεια

Με εκτίμηση

Στ. Εμ.

*θα ήθελα να σας παρακαλέσω αν γίνεται να μην δημοσιευτεί το όνομά μας».

Διαβάστε επίσης:

Στην Πάρο κάποιοι κακοποιούν ακόμα και τα πρόβατα!

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.