Το Σωματείο Περίθαλψης & Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Stray.Gr - που διέσωσε την αδέσποτη πρωταγωνίστρια - επισημαίνει ότι η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στις 2 Απριλίου 2018, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, παρόντος του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη, του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα, και της Γκέλλυ Αρώνη διευθύντριας της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας. Εξηγεί ότι φυσικά καλεσμένη στην παρουσίαση ήταν η δική τους τετράποδη Μαργαρίτα, η ηρωίδα ενός νέου παιδικού βιβλίου, που αναδεικνύει πόσα πράγματα μπορούν να μάθουν τα παιδιά (και όλοι μας) από τους σκύλους.
Κατά την συνέντευξή Τύπου ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ευχαρίστησε τη συγγραφέα - αστυνομικό Φωτεινή Κωνσταντοπούλου και όλους που βοήθησαν αφιλοκερδώς για την έκδοση και δήλωσε πως «Η προσπάθεια αποτελεί ένα λιθαράκι για να μάθουν τα παιδιά τους κανόνες μέσα από ένα ευχάριστο διήγημα, μέσα από ένα διήγημα που πρωταγωνίστρια έχει τη Μαργαρίτα, την σκυλίτσα που βλέπετε. Μία αδέσποτη σκυλίτσα, η οποία ξέρει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ίσως πολύ καλύτερα και τον τηρεί πολύ καλύτερα από πολλούς ανθρώπους και έχετε δει τέτοια ζώα και στην πλατεία Συντάγματος και αλλού, που έχουν μάθει από ένστικτο να τηρούν αυτούς τους κανόνες και μακάρι να τους τηρούσαμε όλοι μας με τόση ακρίβεια».
Η συγγραφέας του βιβλίου Φωτεινή Κωνσταντοπούλου δήλωσε «Με θυμώνει η έλλειψη παιδείας και ευαισθησίας κάποιων συμπολιτών μας απέναντι στους άλλους και σε ό,τι μας περιβάλλει. Αγαπώ μεταξύ άλλων να υποστηρίζω τα ανυπεράσπιστα ζώα. Χάρηκα πολύ που και η Μαργαρίτα συμφωνούσε μαζί μου. Ήταν εκείνα που εντόπιζα και η ίδια ως κάτοικος και ως οδηγός αυτής της πόλης. Και μαζί προσπαθήσαμε να τα διορθώσουμε αλλά όπως λέει κι εκείνοι οι άνθρωποι ούτε ισιώνουν, ούτε μυαλό βάζουν με τίποτα».
Η Μαργαρίτα πέρα από τη λογοτεχνική ηρωίδα κρύβει μια ιστορία αληθινής δύναμης και θέλησης για ζωή. Το 2015 βρέθηκε σε πολύ κακή κατάσταση με ερλιχίωση, λεϊσμανίωση, όγκο στο στήθος και πυομήτρα. Οι εθελοντές του σωματείου δεν την προσπέρασαν. Η θεραπεία και τα χειρουργεία της ήταν μία πραγματική πρόκληση αλλά μετά από μεγάλη προσπάθεια και πολλή αγάπη η Μαργαρίτα... άνθισε και δεν θα μαραθεί ποτέ ξανά!
Πέρα από τα προβλήματα υγείας όταν βρέθηκε ήταν ένα σκυλί που φοβόταν την παραμικρή κίνηση, πλέον όμως απολαμβάνει τα χάδια όποιου συναντήσει στο δρόμο της και στέκεται μπροστά στις κάμερες με μεγάλη άνεση και αέρα σούπερ σταρ!
Το σωματείο ευχαριστεί τη Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛ.ΑΣ., γιατί, πέρα από όλα τα άλλα, είδαν τη Μαργαρίτα όχι σαν ένα αδέσποτο που δεν θέλει κανείς αλλά σαν ένα θαυμαστό, λαμπερό πλάσμα, μια πραγματική ηρωίδα του βιβλίου αλλά και της ζωής.
Η Artracks Recording Studios συνέβαλε στη δημιουργία του audio book
Εκδότης: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
ISBN: 978-618-83697-1-9
Περιγραφή βιβλίου:
Είμαι η Μαργαρίτα. Το γνωστό λαγωνικό με τ’ όνομα … πια. Πριν βέβαια με πουν Μαργαρίτα δε με φώναζαν κάπως. Ήμουν σε όλους γνωστή στην πιάτσα ως η ανώνυμη και αθόρυβη διώκτρια του εγκλήματος.
Όμως, αρκεί μια στιγμή, για να έρθουν τα πάνω κάτω και τα κάτω πάνω! Το κυριότερο, βέβαια, που μπορεί να κάνει αυτή η μια στιγμή είναι ότι μπορεί ν’ αλλάξει τη ροή της ιστορίας κι από ανώνυμη… να σε κάνει ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ ΣΤΡΑΒΩΝ ΕΞΩ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ με ραδιοφωνική εκπομπή, βούλα και ταυτότητα. Από τις κανονικές! Πολλά λουκάνικα! Α! Και… ένα βήμα πριν τις διακοπές… στη Μύκονο.
Η Φωτεινή Μανδαλιανού, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, κατάφερε να συνεφέρει τον αδέσποτο σκύλο, που βρήκε στη χωματερή της Ελευθερούπολης στην Καβάλα και φυσικά να σώσει και τα κουτάβια του. Το ζώο το έπνιγε μια θηλιά, που είχε γίνει ένα με το δέρμα του.
Χάρη στη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε η Julie Tsiakmakis ο θηλυκός σκύλος που τον περασμένο Ιούλιο βρέθηκε δεμένος σε δέντρο κοντά σε ξενοδοχειακή μονάδα στη…
Στην Ελλάδα οι λύκοι (όπως και οι αλεπούδες και οι αρκούδες) αντιμετωπίζονται από τους Νεοέλληνες ως ζώα που βλάπτουν το περιβάλλον, προκαλούν ζημιές, είναι επικίνδυνα αιμοβόρικα, γι’ αυτό και στις ορεινές περιοχές τους εξοντώνουν συνήθως πυροβολώντας τους ή ρίχνοντας φόλες ή παγιδεύοντας τους με παράνομα δόκανα.