Στηρίξτε μας

Σκυλιά στην παραλία; Φυσικά και επιτρέπεται! Αλλά...

6 Ιουλίου 2012 14:30 | Χρηστικά
Σκυλιά στην παραλία; Φυσικά και επιτρέπεται! Αλλά...

Της Βάσως Τάκη*

Ο νομοθέτης έχει φροντίσει κάνει τη ζωή των σκυλιών δύσκολη και στις παραλίες. Ο κηδεμόνας ενός ζώου, μπορεί να κάνει μαζί με αυτό το μπάνιο του στη θάλασσα σε μια ερημική ακτή. Όμως με το που εμφανιστεί ο πρώτος, ο οποίος θα ενοχληθεί, δεν υποχρεούται να φύγει από την παραλία, αλλά είναι υποχρεωμένος, να κρατήσει το ζώο κοντά του εντός ή εκτός νερού και να το έχει δεμένο με λουρί. Η νομοθεσία ορίζει, ότι αρμόδια αρχή για να επιβάλλει τον νόμο, για οτιδήποτε συμβαίνει στις παραλίες είναι το Λιμενικό, ούτε η Δημοτική Αστυνομία, ούτε η άλλη Αστυνομία.

Τι πραγματικά λέει ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα

Ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα (άρθρο 230), και η εγκύκλιος Μ.Φ. 2119.4/3/06/16-06-2006 προβλέπουν ότι:

«Το λούσιμο οικόσιτων ζώων στις Ελληνικές θάλασσες απαγορεύεται σύμφωνα με το άρθρο 230 παρ. 1ζ του Γενικού Κανονισμού Λιμένα σε χώρους λουομένων»

«Η ύπαρξη λουομένων σε μία θαλάσσια περιοχή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό της περιοχής αυτής ως χώρου λουομένων».

«Στην περίπτωση κατά την οποία σε μία τοποθεσία ή παραλία (στην οποία δεν παρευρίσκονται την δεδομένη χρονική στιγμή λουόμενοι) κυκλοφορεί ιδιοκτήτης ζώου μαζί με αυτό ή ο εν λόγω προβαίνει στο λούσιμο του ζώου, τότε ο ιδιοκτήτης δεν διαπράττει παράβαση».

«Εάν όμως στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο ιδιοκτήτης οφείλει είτε να το απομακρύνει από την τοποθεσία αυτή, είτε να το διατηρήσει ασφαλισμένο σε απόσταση από τους λουόμενους τέτοια που να μην παρενοχλούνται αυτοί προκειμένου να μην διαπράττει την ανωτέρω παράβαση!».

paralia gia zoaΑπολαύστε το μπάνιο σας και μην ενοχλείτε!

Επί της ουσίας κανένας εκπρόσωπος του Δήμου δεν μπορεί, να σας απαγορεύσει, να είστε στην θάλασσα με το ζώο σας (ούτε και το Λιμεναρχείο), αρκεί να βρίσκεστε σε μια πιο... ερημική παραλία.

Φυσικά πρέπει να το έχετε ασφαλισμένο (δηλαδή δεμένο) και σε κάποια λογική απόσταση από εκείνους, που δήλωσαν, ότι ενοχλούνται εντός ή εκτός νερού, αρκεί να πάτε στην παραλία πριν φτάσουν εκείνοι που δεν αγαπούν τα ζώα!

Πριν καταφθάσουν οι Νεοέλληνες, που μολύνουν θάλασσες και ακτές ανενόχλητοι. Πριν καταφθάσουν αυτοί, που ουρούν μέσα στη θάλασσα και αφοδεύουν πέριξ των παραλιών και κατά τα άλλα σιχαίνονται τα σκυλιά, τα οποία θεωρούν - λόγω άγνοιας και εγωισμού - φορείς ασθενειών!

Ας μη ξεχνάμε, ότι οι παραλίες είναι δημόσιοι χώροι. Την επόμενη φορά, που θα σας κάνουν παρατήρηση για τον σκύλο σας (δύσκολα βλέπεις γάτα να θέλει, να κάνει μπάνιο στη θάλασσα) απλά απομακρυνθείτε κατά μερικά μέτρα και να έχετε το ζώο δεμένο κοντά σας.

Κανείς δεν μπορεί να σας υποχρεώσει, να το βγάλετε από το νερό ή να φύγετε. Σύμφωνα με τη δικηγόρο και πρόεδρο του Φιλοζωικού Συλλόγου Βέροιας, Βάσω Τάκη, η παράβαση για το μπάνιο σκύλου βεβαιώνεται από το Λιμενικό, γιατί έγινε μέσα στη θάλασσα και η (υποτιθέμενη) παράβαση γιά παρουσία ή κυκλοφορία σκύλου στην παραλία από την Αστυνομία!

Πολύπλοκο και από νομικής απόψεως!

Κάθε φορά που έρχεται το καλοκαίρι το ερώτημα, το οποίο απασχολεί εμάς τους φιλόζωους, είναι εάν θα βρούμε κάποια κατάλληλη παραλία για να κολυμπήσουμε παρέα με τον τετράποδο φίλο μας.

Οι δύο βασικές νομοθετικές διατάξεις που ρυθμίζουν το θέμα αυτό είναι ο νόμος 4039/2012 για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα Λαυρίου (άρθρο 230 παρ. 1 ζ της Υ.Α. 1046/1978, η οποία εξεδόθη κατ΄ εξουσιοδότηση του άρθρου 156 του ν.δ. 187/1973 του ΚΩΔΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ).

Περαιτέρω, από άποψη νομολογίας, έχουν εκδοθεί δύο εκ διαμέτρου αντίθετες δικαστικές αποφάσεις, η εφετειακή 2130/2003 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και η 175/2005 του Αρείου Πάγου, η οποία αναίρεσε την πρώτη, με αφορμή την περίπτωση μιας γυναίκας, η οποία, εν έτει 2000, είχε υποπέσει στο μέγα ολίσθημα να βάλει τον μικρόσωμο σκύλο της στη θάλασσα σε μη οργανωμένη παραλία της περιοχής Σουνίου, αρνούμενη στη συνέχεια να τον απομακρύνει, παρά τις διαμαρτυρίες λουόμενου, ο οποίος φοβήθηκε μετάδοση ασθενειών και άσκησε εναντίον της αγωγή αποζημίωσης για προσβολή της προσωπικότητάς του.

Α) Κατ’ αρχήν είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι οι παραλίες ανήκουν στην δικαιοδοσία των αστυνομικών και όχι των λιμενικών αρχών (άρθρο 3 παρ. 1 περ. β του ν.δ. 444/1970).

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος για τη διενέργεια προανακριτικών και αστυνομικών πράξεων (σημείωση δική μου, η επιβολή τυχόν προστίμου στον ιδιοκτήτη του σκύλου συνιστά αστυνομική πράξη) υφίσταται στους λιμένες και στις χερσαίες ζώνες αυτών, αυτή δε, επεκτείνεται και στις παραλίες, για τις οποίες γίνεται λόγος στο άρθ. 3 παρ. 1 περ. β’, στις οποίες δηλαδή διενεργούνται εργασίες οι οποίες είναι συναφείς με τη λειτουργία των λιμένων και όχι σε οποιαδήποτε άλλη παραλία.

Σε οποιαδήποτε άλλη παραλία, αρμόδια είναι η κατά τόπο αστυνομική αρχή, εξαιρουμένων βέβαια των περιπτώσεων που διενεργούνται οι εργασίες, οι οποίες προβλέπονται στην παρ. 4 του άρθρου 3, οπότε ο εν λόγω χώρος εξομοιώνεται με λιμένα και χερσαία ζώνη λιμένα, ιδρυόμενης σ’ αυτήν την περίπτωση σχετικής αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος.»

Επομένως, οι τόποι αρμοδιότητας του Λιμενικού, όπως αυτοί καθορίζονται από το νόμο, αφορούν την θαλάσσια περιοχή, τους λιμένες και τις χερσαίες ζώνες των λιμένων και ΟΧΙ τις παραλίες εν γένει και επομένως, το τυχόν πρόστιμο στις παραλίες πρέπει να το κόψει η αστυνομία (και η δημοτική), εκτός εάν σε κάποιο τόπο δεν υπάρχει αστυνομία (πχ κάποια νησιά), οπότε το κόβει η λιμενική αστυνομία.

Β) Στη συνέχεια πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στην κυκλοφορία του σκύλου σε παραλία λουομένων και στο μπάνιο του σκύλου στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον ν. 4039/2012 (καθώς και κατά τον προϊσχύοντα 3170/2003) επιτρέπεται ο περίπατος του σκύλου σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους, αρκεί να μην κυκλοφορεί ελεύθερος και να γίνεται ο περίπατος πάντα με συνοδό (άρθρο 5 παρ. 3).

Ο σκύλος μας μπορεί να μας ακολουθεί σε κάθε υπαίθριο κοινόχρηστο χώρο, άρα και στις παραλίες, οργανωμένες και μη, αρκεί να είναι πάντα συνοδευόμενος και να έχουμε μαζί το βιβλιάριο υγείας του για να αποδείξουμε ότι είναι εμβολιασμένος αν μας ζητηθεί.

Όσον αφορά την περιβόητη εγκύκλιο Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠ.Ε.Ν., η οποία επαναλαμβάνεται και στη νεότερη υπ΄ αριθμ. πρωτ. Μ.Φ. 2119.4/3/06/16-06-2006 και σύμφωνα με την οποία «…Στην περίπτωση κατά την οποία σε μία τοποθεσία ή παραλία (στην οποία δεν παρευρίσκονται την δεδομένη χρονική στιγμή λουόμενοι) κυκλοφορεί ιδιοκτήτης ζώου μαζί με αυτό ή ο εν λόγω προβαίνει στο λούσιμο του ζώου, τότε ο ιδιοκτήτης δεν διαπράττει παράβαση.

Εάν όμως στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο ιδιοκτήτης οφείλει, είτε να το απομακρύνει από την τοποθεσία αυτή, είτε να το διατηρήσει ασφαλισμένο σε απόσταση από τους λουόμενους τέτοια που να μην παρενοχλούνται αυτοί προκειμένου να μην διαπράττει την ανωτέρω παράβαση», αυτή δεν ισχύει κατά το μέρος που μιλάει για άμεση απομάκρυνση των σκύλων από την παραλία άμα τη εμφανίσει λουομένων, καθόσον ο νόμος υπερισχύει της εγκυκλίου.

Εάν παρ’ όλα αυτά, κάποιο αρμόδιο αστυνομικό ή λιμενικό όργανο κόψει πρόστιμο για μη απομάκρυνση του σκύλου από την παραλία, τότε μπορεί να διωχθεί για παράβαση καθήκοντος, είναι δε πολύ πιθανό, εάν κάποιος προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια κατά του προστίμου που θα του επιβληθεί, να δικαιωθεί όταν φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επικαλούμενος αντισυνταγματικότητα, παράβαση νόμου κλπ.

Γ) Το πρόβλημα επομένως δεν είναι η κυκλοφορία και παρουσία των σκύλων στις παραλίες, αλλά το επιτρεπτό ή μη να μπαίνουν τα σκυλιά στη θάλασσα.

Η γενική άποψη που έχει επικρατήσει είναι ότι στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται το άρθρο 230 § 1 περ. ζ του αναχρονιστικού (ισχύει από το 1978) Γενικού Κανονισμού Λιμένα Λαυρίου, κατά τον οποίο απαγορεύεται η κυκλοφορία ζώων, καθώς και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων, άποψη που έχει δεχτεί και ο Άρειος Πάγος (πιο πάνω απόφαση).

Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο από 50 έως 150 ευρώ. Σημειωτέον ότι η ως άνω διάταξη για την απαγόρευση ζώων στις παραλίες αφορά μόνο τον Γενικό Κανονισμό Λιμένος Λαυρίου και τον χώρο ευθύνης του και μόνο κατ΄ αναλογία μπορεί να γίνει δεκτή η εφαρμογή του και στις άλλες ελληνικές παραλίες.

Από εκεί και πέρα είναι θέμα ερμηνείας του τι θεωρείται χώρος λουομένων. Σύμφωνα με τις παραπάνω εγκυκλίους, η ύπαρξη λουομένων σε μία θαλάσσια περιοχή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό της περιοχής αυτής ως χώρου λουομένων και την ως εκ τούτου, εφαρμογή της απαγόρευσης της ως άνω διάταξης για τον χώρο αυτό, με άλλα λόγια όλες οι ελληνικές παραλίες είναι εν δυνάμει χώροι λουομένων.

Στο πυρ το εξώτερο δηλ. οι φιλόζωοι πολίτες που θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους και τις διακοπές τους παρέα με τον πιστό τους φίλο, άντε να βρούμε καμιά έρημη βραχονησίδα που να μην πατάει το πόδι του λουόμενος!

Και πάλι όμως δεν μπορείς να είσαι ήσυχος γιατί εάν εμφανισθεί έστω και ένας υστερικός λουόμενος που φοβάται ότι θα μολυνθεί από το σκύλο, δεν επιτρέπεται να μπει ο σκύλος στη θάλασσα.

Παρά ταύτα, οι δικαστές του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, δικάζοντας την έφεση στην υπόθεση της ως άνω γυναίκας, έκριναν (ορθώς) ότι στις μη οργανωμένες παραλίες μπορεί ο καθένας να απολαμβάνει το μπάνιο του με τον σκύλο του και προχωρώντας στη συνέχεια σε συσταλτική ερμηνεία της παραπάνω διάταξης του Γενικού Κανονισμού Λιμένα Λαυρίου, έκριναν ως χώρο λουομένων όχι όλες τις περιοχές των ακτών που είναι προσιτές για θαλάσσια μπάνια, αλλά μόνον εκείνες που έχουν λουτρικές εγκαταστάσεις.

Δυστυχώς αυτή η άποψη κατέπεσε στον Άρειο Πάγο. Συνοψίζοντας, επιτρέπεται η παρουσία και ο περίπατος σκύλων στις παραλίες αρκεί να συνοδεύεται, επιτρέπεται να κάνετε μπάνιο στο σκύλο σας σε απομακρυσμένες παραλίες, εκτός εάν παραπονεθεί κάποιος λουόμενος, οπότε πρέπει να τον βγάλετε από την θάλασσα.

Σε κάθε περίπτωση αρμόδιο όργανο για την βεβαίωση της παράβασης είναι, για μεν την παρουσία και τον περίπατο του σκύλου στην παραλία η αστυνομία - εφόσον επιμένει παρά τον νόμο να βεβαιώσει παράβαση - για δε το μπάνιο του σκύλου στη θάλασσα το λιμενικό.

Η πολυνομία, που επικρατεί στο Ελληνικό Κράτος, δημιουργεί συχνά καταστάσεις σύγχυσης μεταξύ πολιτών και ελεγκτικών οργάνων, ώστε πολλές φορές δεν γνωρίζουν οι μεν τα δικαιώματά τους και οι δε τις υποχρεώσεις τους και γι' αυτό πρέπει το οργανωμένο φιλοζωικό κίνημα να κινηθεί προς την κατεύθυνση πίεσης των αρμοδίων για την αλλαγή αυτού του αναχρονιστικού και θολού καθεστώτος σε σχέση με το επιτρεπτό ή μη της δυνατότητας χρήσης παραλιών και θαλασσών από φιλόζωους πολίτες με τα κατοικίδιά τους.

*Η Βάσω Τάκη είναι δικηγόρος, πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Ημαθίας  «ΖΩ.Η.» μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φιλοζωικών Σωματείων και νομική σύμβουλος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

Διαβάστε επίσης:

Β. Τάκη: Οι παραλίες είναι δημόσιος χώρος και επιτρέπεται να έχουμε τα σκυλιά μας μαζί μας (ηχητικό)

Αναχρονιστική και αντιεπιστημονική η απαγόρευση των σκυλιών στις παραλίες

Αντιαισθητικά χαρακτηρίζει τα ζώα στις παραλίες ο κτηνίατρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας!

Παραλίες και για τα κατοικίδια θα οριοθετήσει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου

Π.Φ.Π.Ο.: Ψευδής η λίστα με τις παραλίες που επιτρέπεται το μπάνιο για σκύλους

Παράδειγμα προς μίμηση η πινακίδα στην παραλία Μαρίκες στη Ραφήνα

Στις πιο απόκρημνες παραλίες στέλνει τα σκυλιά για μπάνιο ο Δήμος Πάρου

Δήμος Πάρου: Ανεπιθύμητα τα σκυλιά στις παραλίες

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

44 Σχόλια

 1. Τι προβλέπει ο νόμος για τα σκυλιά στις ελληνικές παραλίες; – Newspolis

  […] /**/Η πολυνομία, που επικρατεί στο Ελληνικό Κράτος, δημιουργεί συχνά καταστάσεις σύγχυσης μεταξύ πολιτών και ελεγκτικών οργάνων, ώστε πολλές φορές δεν γνωρίζουν οι μεν τα δικαιώματά τους και οι δε τις υποχρεώσεις τους και γι’ αυτό πρέπει το οργανωμένο φιλοζωικό κίνημα να κινηθεί προς την κατεύθυνση πίεσης των αρμοδίων για την αλλαγή αυτού του αναχρονιστικού και θολού καθεστώτος σε σχέση με το επιτρεπτό ή μη της δυνατότητας χρήσης παραλιών και θαλασσών από φιλόζωους πολίτες με τα κατοικίδιά τους.*Η Βάσω Τάκη είναι δικηγόρος, πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Ημαθίας «ΖΩ.Η.» μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φιλοζωικών Σωματείων και νομική σύμβουλος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.Πηγή: zoosos.gr […]

 2. alexandra

  Λοιπον για να τελειωνουμε με τα αστειακια του καθε κομπλεξικου εγω παω σε θαλασσα με καντινα και εχω δει πολλους με σκυλια διπλα στην ξαπλωστρα τους νακανουν το μπανιο τους και δεν τους εχουν πει τιποτα μηπως τελικα ειναι θεμα παιδειας του καθε ανθρωπου αν θελει τα ζωα η οχι;δεν ανεχομαι να βγαινω βολτα με το σκυλι μου στην πλατεια η οπουδηποτε και να με κοιτανε λες και εχω κανενα κολλημενο κουραδι στο κουτελο το εχω βαρεθει...δεν θελω ουτε εγω να χεζει το σκυλι στην πλατεια η οπου υπαρχει μαγαζι πολυς κοσμος κλπ θα τα μαζεψω αλλα οχι οταν ειμαι σε ξεροχωραφο εξω απο την πολη να περνας με τα αμαξι και να μου την λες επειδη εχεσε το σκυλι..στο κατω κατω και συ χεζεις και κατουρας στους δρομους και δν τα μαζευεις κιολας..η οταν παω σε μια καφετερια και καθομαι οσο πιο μακρια μπορω απο τον κοσμο και εξω μην με κοιτας λες και σου σκοτωσα τον πατερα αντε..και επισης δεν εχω ακουσει κανεναν να το ζηταει ευγενικα να παρεις το σκυλι σου ολο βρισιδια αμπολανε τοτε και γω ουτε το σκυλι θα παρω αλλα θα σε σκυλοβρισω που λεμε..οταν εισαι ευγενικος θα μαζεψω τα σκατα τον σκυλο μου και θα την κανω οταν εισαι μαλακας τοτε τραβα μην σου πω..ψιτ παιδες ζουμε στο 2015 ας μην τρωγομαστε με τα ρουχα μας για κατι που λεγεται ανθρωπια αντε μπραβο..και οσο αναφορα τα αδεσποτα να πατε στα πρωην αφεντικα τους για παραπονα που τα παρατανε σαν σκουπιδια και μετα σας φταινε τα ζωα και οσο για τα ορφανα που λετε ο ανθρωπος παλι κανει τα θαυματα του και δεν θα μας πειτε τι θα παρουμε στο σπιτι μας εσεις που θεωρειτε τους ανθρωπους ανωτερους απο τα ζωα για να σας δω τι εχετε να πειτε για τα παρατημενα παιδια τις πεταμενες κατσικες και αγελαδες στα ποταμια κ τις θαλασσες τα σκουπιδια κλπ και μετα καντε κριτικη στο σκυλι παλιοκαθιστερημενοι κακοι ανθρωποι!!

 3. giorgos

  telika esis i "filozoi" kai kala eiste poli kolimenoi exo 2 skilia kai pote kanenas den irthe na paraponethi epidei panta frontiza na min enoxlo kanenan kai na kano mpanio tous skilous se paralia pou tha eimouna monos mou oxi sto beach bar is se paralia pou exei kosmo. stin bolta pote den einai limena ektos an einai se perifragmeno xoro. stin geitonia exo enan eksipno pou bgazei to skilo tou limeno bolta (belgiko likoskilo).To problima einai pos o skilos tou den einai gia na ton exeis lito exei dagkosi 3 atoma kai to trito eimouna ego. Erxete kai mou arpazei to xeri sta kala kathoumena, den fobame ta skilia oso megala kai na einai kai oso agria kai na einai molis me arpakse apo to xeri o idioktitis itan miso tetragono poio pera mexri na erthei to skili arpakse toses mpounies pou sto telos den mporouse na perpatisi kai meta itan i sira tou idioktiti... an nomizete oti oloi tha sas antimetopoisoun me ton idio tropo kanete lathos. An aftos o skilos dagkone to paidi mou otan tha ebgaine na paiksi den tha eixe mini oute trixa oute kai afentiko. eixa pitbull eixa kaukasio exo kentrikis asias kai ena terrie pote kanena limeno me kosmo. den iparxi logos na prokaleite katastasis pou mporei na teliosoun asxima gia esas kai to skilo sas. merikoi tha brisete giati xtipisa ton skilo e otan einai na mou kanei zimia den tha tou tin xariso epeidi agapao ta zoa. Kai filos exei pitbull to afise limeno sti bolta bgike sto dromo kai to xtipise amaksi den pethane ekane zimia sto amaksi irthe i astinomia kai plirose kai to amaksi.

 4. Στελιος

  Κομπλεξικοι και καθηστερημενοι με κολλημένο εγκέφαλο ειστε ολοι εσείς... Που : δεν σέβεστε κ δεν δέχεστε όσους θέλουν σκύλο γάτα πουλιά κλπ κ επισεις ακομα πιο απροσαρμοστοι όσοι θεωρείται οτι ειναι δεδομένο να εχεις κατοικίδιο κ αν δεν εχεις δεν εισαι ανθρωπος... Ολοι μπορουμε να συνηπαρχουμε αλλα κοιτάτε να κάνετε τη ζωη του αλλου δύσκολη για να νοιωσετε πως υπερεχετε απο τον ανθρωπο που υπάρχει διπλα σας!!!!! Βόδια (κρίμα κ τα βοδακια τι μου φταινε να τα προσβαλω ετσι) καλο καλοκαιρι!!!

 5. delos

  ama den anexese na kathese eki pou kathotane o skilos na kathese spiti sou !!k ime sigouros oti ise poli vromiara k distixos tha s miaksoune k ta pedia sou!!!! afou vgazis tetia kakia gia ta zoa!! palio dipodi MAIMOU!!!

 6. λουκας

  οταν κυκλοφορουμε τα σκυλια μας πρεπει να τους εχουμε φιμοτρο;τι προβλεπει αν προβλεπει ο νομος;σας ευχαριστω

 7. χαραλαμπος Κ.Τ

  Σύμφωνα με το άρθρο 230, παράγραφος Ζ (ΦΕΚ 912/11-10-99) του Γενικού Κανονισμού Λιμένος, τα σκυλιά απαγορεύεται να κυκλοφορούν ελεύθερα στις παραλίες και να κολυμπούν στη θάλασσα. Μάλιστα οι δήμοι της χώρας είναι αρμόδιοι για την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων στις οποίες θα αναγράφεται καθαρά η εν λόγω απαγόρευση. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο από 50 έως 150 ευρώ, ενώ οι καταγγέλλοντες μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους Λιμεναρχεία. Το ύψος των προστίμων ορίζεται από τον εκάστοτε λιμενάρχη, ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης.
  Ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα ωστόσο δεν αφαιρεί το δικαίωμα από τους ιδιοκτήτες σκύλων να τα μεταφέρουν στις παραλίες υπό προϋποθέσεις. Όπως αναφέρει ερωτηθείς σχετικά ο λιμενάρχης Καβάλας, Γιώργος Κασσανδρινός, «Ο κανονισμός είναι ξεκάθαρος, τα σκυλιά επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο σε απομακρυσμένες ή μη πολυσύχναστες παραλίες και σε καμία περίπτωση με την παρουσία λουόμενων πλησίον του σκύλου».
  Ειδικότερα ο Κανονισμός αναφέρει: «Στις απαγορεύσεις δεν περιλαμβάνονται παραλιακές τοποθεσίες όπου δεν συχνάζουν λουόμενοι. Από τα ανωτέρω συνεπάγεται ότι η ύπαρξη λουομένων σε μια θαλάσσια περιοχή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το χαρακτηρισμό της ως χώρου λουομένων και την εφαρμογή της απαγόρευσης της προαναφερόμενης διάταξης. Στην περίπτωση κατά την οποία σε μια τοποθεσία ή παραλία (στην οποία δεν παρευρίσκονται λουόμενοι) κυκλοφορεί ιδιοκτήτης ζώου μαζί με αυτό ή ο εν λόγω προβαίνει στο λούσιμο του ζώου εντός του θαλάσσιου χώρου, τότε ο ιδιοκτήτης δεν διαπράττει παράβαση. Αν όμως στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο ιδιοκτήτης του ζώου οφείλει είτε να το απομακρύνει είτε να ασφαλίσει κατάλληλα το ζώο και να το ακινητοποιήσει σε συγκεκριμένο σημείο (ώστε να μη κυκλοφορεί εντός του χώρου) και σε ασφαλή απόσταση από τους λουόμενους τέτοια ώστε να μην παρενοχλούνται».
  Ερωτηθείς σχετικά η πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου «Ο Αίσωπος» Έλενα Λέχη τόνισε πως: «Ο κανονισμός πρέπει να εφαρμόζεται ανεξάρτητα με το αν συμφωνούμε ή όχι. Σε οργανωμένες παραλίες απαγορεύεται να κυκλοφορούν οι σκύλοι. Έχουν δίκιο αυτοί που διαμαρτύρονται. Αντίθετα, στις απομακρυσμένες παραλίες δεν μπορεί κανείς να μας το απαγορεύσει. Η εφαρμογή άλλωστε του νόμου είναι και δείγμα πολιτισμού, ας μην το ξεχνάμε αυτό».

 8. Anonymous

  Τι παράξενος κόσμος άραγε εδώ στην Ελλάδα... Μόνο τα ζώα έχουν δικαιώματα και όχι οι άνθρωποι, τέλεια!
  Αντί να προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα με κοινή λογική, γράφουμε ένα ολόκληρο άρθρο για να αποδείξουμε ότι οι άνθρωποι είναι που δημιουργούν προβλήματα και όχι τα ζώα (που δεν έχουν λογική έτσι κι' αλλιώς και δεν έχουν καμία ευθύνη μια και η συμπεριφορά τους πορεύεται αποκλειστικά από ένστικτο) και (κυρίως) οι ιδιοκτήτες τους, που διαβάζοντας τέτοια άρθρα το μόνο που καταλαβαίνουν είναι ότι "τα ζώα έχουν δικαιώματα" και άρα κάνουμε ότι μας γουστάρει, χωρίς να μας ενδιαφέρει για τους γύρω μας.

 9. Ιωαννα

  Καλησπερα σας
  ειμαι και γω φιλοζωος που θελω να παιρνω το σκυλακι μου μαζι στην παραλια,με σεβασμο βεβαια προς τους αλλους.π,χ οταν εχει πολλα παιδια ή περιεργους την αφηνω απλα στην πετσετα μου ή μεσα στο βαλιτσακι της ,μια φορα εκει που καθομουνα χωρις το σκυλι να πατησει ΚΑΝ στην αμμο,ερχεται μια ηλικιωμενη και με αρχιζει στις φωνες ,δεν ντρεπεσαι με τοσα παιδια εδω ,ειναι και μια εγκυος γυναικα να εχεις το σκυλο σου εδω? δεν περνανει ενα λεπτο και βγαινει το εγγονακι της εξω να της δεσει το μαγιο που λυθηκε και λεει γιαγια πιο γρηγορα θελω να μπω μεσα να κατουρησω ,σηκωνομαι και γω και αρχιζω να φωναζω να μην μπει κανεις στην παραλια, γιατι τα κανε η εγγονη της,η εγκυος γυναικα και γυρω γυρω εβαλαν τα γελια .....

  ΓΝΩΡΙΣΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣΑ ΤΑ ΖΩΑ

 10. νικολακης

  Δυστυχως παρατηρώ ότι κάποιοι αυτοαποκαλούμενοι ζωόφιλοι χρησιμοποιούν λεκτικό απαράδεκτο και δεν σέβονται τους νόμους. Η νομοθεσία είναι λίγο πολύ ίδια σε όλες τις χώρες τις πολιτισμένες και επιτρέπει τα κατοικίδια αλλά όμως δεν επιτρέπει να ενοχλούν τους υπόλοιπους.
  Φαίνεται ο΄τι οι ζωόφιλοι δεν συμμερίζονται αυτα και θέλουν να κάνουν ότι γουστάρουν εις βάρος των υπολοίπων.Τα επιχειρήματα που διάβασα παραπάνω είναι γελοία και δυστυχώς καταδεικνύουν επίπεδο ιδιοκτητών οικόσιτων ζώων, πολυ κατώτερο των σκύλων.Μαλλον οι σκύλοι θα έπρεπε να εχουν δεσει τα αφεντικα τους και να τα πηγαίνουν βόλτα παρά το αντίθετο.
  Νομίζω ότι όσοι έχουμε κατοικίδια αλλά και όσοι δεν εχουμε, θα πρέπει να καταγγ'ελουμε άμεσα περιστατικά δηθεν ζωόφιλων που είναι χειρότεροι από ζωα και με τη συμπεριφορά τους βρωμίζουν την πόλη αντι να την διατηρούν αξιοπρεπή και καθαρή.

 11. elizeta

  Θεωρώ τον εαυτό μου και την οικογένεια μου (και την πατρική αλλά και αυτή που έχω τώρα) φιλόζωους. Μέναμε σε Μονοκατοικία στην Βάρκιζα, και έτσι είχαμε την δυνατότητα να βοηθάμε και να μαζεύουμε όλων των ειδών τα αδέσποτα ζωάκια, και στο τέλος, μας είχαν μάθει, και μας έφερναν και διάφορα σκυλάκια και γατάκια με διάφορα προβλήματα .. διάφορες δυσπλασίες, γενικές ασθένειες ή αναπηρίες! (το αστείο είναι οτι μας είχε μάθει και η κτηνίατρος, και όταν της πηγαίναμε τα ζωάκια αυτά, δεν έπαιρνε χρήματα, γιατί ήξερε.. και μας έλεγε τί αγωγή έπρεπε να ακολουθήσουμε- επεμβάσεις κτλ) Το τραγικό ήταν όταν κάποια φορά είχαμε "πιάσει" κάποιον, την ώρα που έδενε ένα σκυλάκι στην λεμονιά μας! Όταν τον ρώτησε ο πατέρας μου, γιατί το έκανε αυτό, είπε οτι το είχε αγοράσει απο ένα pet shop, και ενώ του είχαν πεί οτι θα γινόταν το πολύ 3 κιλά, και αυτό ήταν 6 μηνών και ήταν 5 κιλά (άρα θα μεγάλωνε κι άλλο).. το άφηνε. Προσωπικά αυτό δεν το θεωρώ ζωοφιλία! Ούτε κάτι κυρίες που δένουν τις γάτες τους με κολάρο! Αλλά αυτό που με βγάζει απο τα ρούχα μου, είναι όταν πηγαίνουμε στην παραλία ( που δεν είναι συχνό πιά γιατί μένω Πειραιά) είναι όταν φέρνουν τα σκυλάκια τους - και είμαι, όσο δεν παίρνει υπέρ του να συνοδεύουν τους πιο πιστούς φίλους τους και στην παραλία!- και τα αφήνουν ή ελεύθερα ή δεμένα, αυτοί μπαίνουν στην θάλασσα, .. βγαίνουν .. απολαμβάνουν τον καφέ τους, τον χυμό τους.. το Νερό τους... και σε αυτά δεν δίνουν ούτε ένα μπόλ με νερό !!! Λυπάμαι.. αυτό δεν το θεωρώ σωστό!! 'Η όταν αφήνουν τα σκυλάκια να κάνουν κακά τους στην άμμο, και αντί να τα μαζέψουν, τα θάβουν! (έχω 2 παιδιά, 21 μηνών και 3 ετών, κακά και τσίσα τους θα κάνουν στο pottet plus σε ειδική σακουλίτσα, που κλείνει, και τα πετάμε στα σκουπίδια του σπιτιού μας!) Τις προάλλες, ο μικρός μου, μου εμφανίστηκε με ένα κομμάτι απο ακαθαρσίες σκύλου.. (το ξέρω γιατι είχε τρίχες πάνω)! Το να είσαι φιλόζωος, εκτός απο δικαιώματα, έχει και υποχρεώσεις. Αυτό μας έμαθαν, και αυτό μαθαίνω τα παιδιά μου!! Λυπάμαι για τον κατεβατό, αλλά πραγματικά πρέπει να αλλάξουμε γενικά σαν λαός!! Οχι μόνο οι μή ζωόφιλοι, αλλά και οι ζωόφιλοι!!

 12. Δώρα

  έτσι όπως διάβασα όλα τα σχόλια συνειδητοποιώ και γω με τη σειρά μου πόσοι αμόρφωτοι και αναίσθητοι άνθρωποι υπάρχουν. ο κανόνας είναι ένας! υπεύθυνοι ιδιοκτήτες ζώων και όλα είναι εντάξει! γι αυτούς που δε θέλουν τα ζώα (για δικούς τους λόγους) , ας αναρωτηθούν τι θα ήταν ο κόσμος χωρίς αυτά.... πραγματικά δε θα καταλάβω ποτέ τη φοβία και τον πανικό που τους πιάνει. ΄Άνθρωποι πάντως που μεγάλωσαν μαζί ζώα έχουν αναπτύξει καλύτερες συμπεριφορές και έχουν καλύτερη ηθική υπόσταση από άλλους χωρίς!

 13. καρολος

  Οταν οι ανθρωποι,κατουρανε και μετα δεν πλενουν τα χερια τους,δεν εχετε προβλημα.Οπως δεν σας πειραζει να κανετε χειραψεια με καποιον βρωμιαρη ο οποιος πιανει προηγουμενως τη μυτη του.Ουτε φοβαστε οταν πιανετε με τα χερια σας τους καδους απορριματων,με τις αποξηραμενες ροχαλες. Ουτε κ'οταν ακουμπατε τα οποσθια σας σε δημοσιες τουαλετες,πιανετε το πομολο,και δεν πλενετε τα χερια σας και μετα τρωτε με τα χερια και χαιδευετε τα καυμενα τα παιδακια.Ας μην γραψω τη λιστα με τις σοβαρες ασθενειες απο ανθρωπο σε ανθρωπο που κινδυνευετε απο τις παραπανω πραξεις,γιατι θα φριξετε

 14. ΚΩΣΤΑΣ

  Διαβασα σχεδον ολα τα σχολια.....διαβαστε και το δικο μου....ΖΩΟΦΟΒΙΑ....ξερετε αραγε τι σημαινει?ισως μαντευετε....αλλα ειναι διαφορετικο να εχετε....και η γυναικα μου και η κορη μου το εχουν...οταν βλεπουν σκυλο-γατα στα 3 μετρα οι παλμοι της καρδιας ανεβαινουν στους 180 και οσο πλησιαζουν τα ζωα τοσο ανεβαινουν οι παλμοι...βλεπουν μια απειλη να τους πλησιαζει και οχι ενα απλο ζωο,ασχετως μεγεθους!!!!Λατρευω τα σκυλια αλλα δεν εχω για δυο λογους..1ον γιατι δεν ζω σε μονοκατοικια και 2ον γιατι υπαρχει το προβλημα αυτο στην οικογενεια μου...το να εχεις ζωο ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ ευθυνη,κατι που πολλοι λιγοι απο τους ζωοφιλους το ξερουν...δεν εχω καμια υποχρεωση να καθομαι με την οικογενεια μου καπου και να ερχεται ο σκυλος η η γατα στα ποδια μου....ΚΑΜΙΑ....και οχι γιατι τα σιχαινομαι η θα κολλησω κατι αλλα γιατι επελεξα ΕΓΩ να μην εχω ζωο....ΕΣΕΙΣ που θελετε να εχετε κρατηστε τα για εσας,διπλα σας,κοντα σας....σεβαστειτε τους ανθρωπους για την επιλογη τους για να σεβαστουν και αυτοι εσας.....προσωπικα πιστευω οτι οι πραγματικα ζωοφιλοι ειναι λιγοι....οι υπολοιποι εχουν καποιο ζωο....ετσι....χωρις να ξερουν γιατι....αλλωστε γι'αυτο εχουμε γεμισει αδεσποτα!!!

  1. eleni

   Κώστα, το ότι τα μέλη της οικογένειας σου φοβούνται τόσο τα ζώα, είναι ένα πρόβλημα που οφείλετε ανα σας νοιάζει να το λύσετε. Είναι μη φυσιολογικό να βλέπεις σκύλο ή γάτα και να ανεβαίνουν οι παλμοί σου στους 180.

   Δεν φταίνε τα ζώα γι' αυτό. Και δεν γίνεται να μη υπάρχουν αυτά τα πλάσματα γύρω μας επειδή κάποιοι τα φοβούνται. Δεν θέλεις το παιδί σου να απαλλαγεί από αυτόν τον ανόητο φόβο; Που του στερεί τόση χαρά; Γιατί δεν κάνεις κάτι; Ειδικοί υπάρχουν!

   Για το http://www.zoosos.gr

   Ελένη Ηλιοπούλου

  2. Ιάσονας

   Μάθε στην κορούλα σου και στην γυναίκα σου να μην είναι υστερικές μπορεί να αντιμετωπιστεί η φοβία....Έπειτα δεν θα βάλω εγώ μέσα στο σπίτι 24ώρες το 24ώρο τον σκύλο μου γιατί εσύ δεν τα θές βεβαίως δεν θα πάνε στα πόδια σου,αλλά θα περάσουν δίπλα σου στα 2 μέτρα π.χ. και αν δεν σαρέσει μείνε μέσα εσύ

 15. kokovios

  Και τι γίνεται ρε παιδιά όταν αυτός οπου αποκαλείτε "φιλόζωο" και αυτομάτως σπεύδετε να να τον υπερασπιστείτε έναντι στον κακό μη-ιδιοκτήτη ζώου τυγχάνει να μην σέβεται ούτε στο ελάχιστο τους γύρω του? Κακώς θέλετε χαλαρούς νόμους για τα ζώα σας καθώς πραγματικά ελάχιστοι σέβονται τον δίπλα τους. Οι κανονισμοί για τα κατοικίδια θα έπρεπε να είναι αυστηρότατοι καθώς ζούμε στην Ελλάδα στην οποία τα πάντα παραφράζονται πρός το συμφέρον ή την ευκολία μας. Έχετε δεί πολλούς να φορούν φίμωτρο στα σκυλιά τους? Έχετε δεί πολλούς να έχουν τα σκυλιά δεμένα στις παραλίες? Έχετε δεί πολλούς να μαζεύουν τα σκατά του σκύλου τους απο τα πεζοδρόμια? Απο προσωπική (τεράστια) εμπειρία σε camping μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι περισσότεροι έχουν τα σκυλιά λυμένα(πολλές φορές και δύο ίσως και τρία) να γυρνούν και να "μαρκάρουν" την περιοχή τους κατουρώντας βραδιάτικα την σκηνή σου,να μαλώνουν,να γαβγίζουν, να φοβάσαι το βράδυ να πάς για χέσιμο γιατί το λυκόσκυλο του παραδίπλα γείτονα "φυλάει" την περιοχή απο την οποία πρέπει να περάσεις κτλ. Ουκ ολίγες φορές έχω γίνει μάρτυρας σκυλοκαυγάδων με δαγκωνιές, φωνές, αίματα και ράμματα, επειδή όλοι οι ανεύθυνοι θεωρούν πως το ζώο τους έχει δικαίωμα να περιφέρεται ελεύθερο και να πράττει όπως καταλαβαίνει. Έχω κοντέψει να φάω ξύλο επειδή ζήτησα απο ιδιοκτήτη σε παραλία να δένει, τουλάχιστον το βράδυ, τα 3(!) σκυλιά του εκ των οποίων το ένα ήταν και rotweiller. Για πηγαίνετε στην Σαμοθράκη που είναι της μόδας να κυκλοφορούν όλοι με λυτά πίτ-μπουλ(!!!). Εχουν δεί τα μάτια μου σημεία και τέρατα. Έχω αναγκαστεί επανειλημμένως να εγκαταλείψω το σημείο των διακοπών μου λόγω της ανευθυνότητας των αφεντικών τους. Τα ζώα είναι μεγάλη ευθύνη και γι'αυτό δεν επιλέγω να έχω. Αγαπώ τα ζώα και γιαυτό πιστεύω πως οι κανονισμοί θα έπρεπε να είναι αυστηρότατοι γιατί α)κανείς που δεν θέλει να ζεί με ζώο δεν πρέπει να είναι αναγκασμένος να τρώει στην μάπα το ζώο του άλλου και γιατί β)επίσης θα αποτρέψει κάποιους ανεύθυνους απο το να αποκτήσουν ένα ζώο-μπιμπελό του οποίου τις ευθύνες και ανάγκες δεν είναι σε θέση ή σε διάθεση να διαχειριστούν.

  Υ.Γ.: Χίππη που νομίζεις ότι το σκυλί σου έχει δικαίωμα απο την φύση να γυρνάει ελεύθερο και να κάνει ότι θέλει όσες ώρες κείτεσαι στο xώμα μαστουριασμένος...μάντεψε...ΔΕΝ ΕΧΕΙ...ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ...σεβάσου με και καλές διακοπές

  1. k

   το οτι βαζεις τις ρατσες δε λεει τιποτα. μπορει να ειναι εκπαιδευμενα.
   οπως προσεχεις γενικως να προσεχεις και με τα σκυλια. φυσικα καποιοι, λιγοι, ειναι θρασεις αλλα εσεις τους εχετε κανει. προσωπικα δεν εχω δει ανθρωπο που να ζηταει ΕΥΓΕΝΙΚΑ απο καποιον να μαζεψει το σκυλο του, μιας που μιλας με εμπειριες δηλαδη.
   το να δενει κανεις το σκυλο του δεν ειναι ο,τι καλυτερο, το καταλαβαινεισ νομιζω, δεν ειναι δυσκολο. οποτε αν δεν υπαρχει λογος, πχ καυγαδες οπως ανεφερες, ειναι παραλογο να το ζητας.
   ζητα απλως μερικες υποχωρησεις, θες να σε σεβονται χωρις να σεβεσαι. ναι σε σεβονται για να τους επιτρεπεις να συνυπαρχετε.

  2. Ase mas re kokoive

   Μπορεις να μου εξηγησεις με ποιο δικαιωμα αφαιρεις σε οποιοδηποτε ζωντανο την προσβαση σε δημοσιο ανοιχτο χωρο;;;; Σπίτι σου είναι;;;;
   Για συνελθε ανθρωπε μου, που νομιζεις πως επειδη ο Θεος σου εδωσε δυο ποδια, σε εκανε και κυριαρχο του πλανητη κιολας. Οπου θελει θα παει ο σκυλος και δεν θα σε ρωτησει, οπου θελει θα παει και το γατι, και η αλεπου, και το πουλί, και αναφορα δεν εχουν να σου δωσουν καμια. Το οτι εχουν αφεντικά και ειναι κατοικιδια και οχι αγρια ζωα, σημαινει μονο πως υπαρχει καποιος να τους πει "μη" και να τα μαζεψει οταν πανε να κανουν κατι ενοχλητικό. Δεν σημαινει ουτε οτι ειναι δουλοι να ειναι με 40 βαθμους δεμενοι για να παριστανεις εσυ τον αρχοντα της παραλιας, ουτε οτι ειναι αναπηρα και πρεπει να τους μαγκωνουμε το στομα με φιμωτρο επειδη εσυ εισαι χέστης. Στην τελικη εσυ γιατι δεν φορας φιμωτρο και φλομωνεις τον κοσμο στις βλακειες;;;; Εσυ γιατι δεν εισαι δεμενος με ενα λουρι σε ενα δεντρο, και πας κι ερχεσαι και κατουρας και κανεις ο,τι σου ρθει;;;;;
   Ασε μας απο δω περα λοιπόν

 16. Αγγελοπουλου Κωνσταντινα

  Ελεος πια εχουν φαγωθει με τα σκυλια και δεν βλεπουν ποσο επικινδυνο ειναι να κολλησουν τα καυμενα απο αυτους κατι.Οσο για το λιμενικο θα πρεπει να μαθει καλυτερα τους νομους γιατι δημιουργουν τεραστια προβληματα με την αγνοια τους.[προσωπικη εμπειρια].Ας δουν ολους αυτους τους τσιγγανους και λοιπους που μπαινουν με τα ρουχα μεσα στη θαλασσα για να πλυθουν και αυτα μαζι με αυτους,ας δουν αυτους που φερνουν και το αφρολουτρο τους μαζι και κανουν το μπανιο τους μετα και τα νερα αυτα πηγαινουν στη θαλασσα,κινδυνευοντας τα παιδια μας και τα ζωα μας.Μονο τοτε εχουν το δικαιωμα να απαντησουν στις κλησεις καποιου ανιδεου που το μονο που βλεπει ειναι καποιο ζωακι απλα να υπαρχει γυρω του.

 17. xaris

  Αγαπητοί μου

  Η παρουσία σκυλιών στην παραλία δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό παρά μόνο την επίδειξη και τον εγωισμό των ιδιοκτητών.

  Είναι δυνατόν να συνυπάρχουν μικρά παιδιά μικρά παιδιά να παίζουν με την άμμο και την ίδια στιγμή τα ζωντανά να κάνουν την ανάγκη τους στην άμμο. Που την άλλη στιγμή θα πιάσει την άμμο το παιδί.

  Πως θα βάλεις ψάθα στην άμμο όταν έχεις την υπόνοια ότι σκυλιά περιδιαβαίνουν στην παραλία...

  Η μόνη λύση είναι να έχει κανείς μαζί του το τηλ του Λιμενικού προκειμένου να επιληφθεί άμεσα...

  1. Apostolos Mos

   Λυπάμαι πραγματικά που υπάρχουν "άνθρωποι" τόσο ημιμαθείς και αμόρφωτοι σε αυτή την χώρα που με θράσος θεωρούμε οι ίδιοι το "λίκνο του πολιτισμού".

   Δεν θα επεκταθώ στο επιχείρημα που λέει αν τα σκυλιά ή τα παιδιά σου και εσύ κάνετε τις "ανάγκες" σας κατά το μπάνιο σας.

   Θα πω μόνο το εξής: Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ. Κάθε ζωντανό έχει τα ίδια δικαιώματα σε αυτόν τον άτιμο βράχο που λέγεται "γη" και είχε την ατυχία να είσαι εσύ στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας.

   Θα σου έλεγα περισσότερα, αλλά μόνο και μόνο το γεγονός ότι τριγυρνάς σε φιλοζωικά sites και γράφεις τα κομπλεξικά σου αναζητώντας προσοχή, μου αρκεί ώστε να μην ασχοληθώ άλλο μαζί σου.

   Καλά μπάνια Ελληνάρα.

  2. Nteti

   Μάλιστα.. σε ενοχλεί το παιδι σου να πιάσει την άμμο που περπατησε σκύλος γιατι τιποτα αλλο δεν μπορει να κανει ο καημενοσ εκει.. αλλα δεν σε ενοχλει που το παιδι σου πιάνει γόπες, προφυλακτικα, απορριματα, σακουλες, μπανανοφλουδες, χαρτια απο παγωτα λουκουμαδες κατα καιρους γυρους, μισοτελειωμενουν χυμους, φτυμένα σπόρια, φρυσιματα γενικα μετα την θάλασσα (δεν ξέρω αν με πιάνεις..) και ολα τα αλλα υπεροχα που οι απιστευτοι ελληναραδες αφηνουν.. να μην σχολιασω για το τι κανουν μέσα στην θάλασσα οι διιοι ελληναραδες και το ίδιο το παιδακι σου... Λοιπον Ελληνα αμόρφωτε οπισθοδρομικέ τα ζωα τα περνουμε μαζι μασ γιατι ειναι μέλη τησ οικογενειασ μας! γιατι πολύ απλά όπως χαλαρωνουμε εμεις θέλουν να χαλαρωνουν και αυτα. Η μόνη λύση αγαπητε μου δεν ειναι το τηλ του λιμενικού.. η μόνη λύση ειναι η ευθανασία σε κάτι ατομα σαν εσένα. και παρε και το λιμενικο και το ιππικο και οτι θέλεις! εγω στην παραλία πάω με τον σκύλο σου! και κρατα μακρυα το παιδάκι σου μην μου κολλησει τον σκυλο καμια ασθένεια και τρεχουμε! αντε απο εδω με τουσ κομπλεξικους!

   1. anastasia

    ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ.Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΡΙΓΥΡΝΟΥΝ ΜΕ 1-2 ΜΠΟΡΕΙ ΚΑ3 ΣΚΥΛΑΡΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΙ ΜΑΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΙ ΣΑΝ ΜΑΝΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΟΥΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΤΑΝ Ο ΠΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ.ΧΩΡΙΑ ΟΙ ΣΚΥΛΟΤΡΙΧΕΣ ΠΟΥ ΕΚΤΙΝΑΖΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ.Ε...ΕΣΕΙς ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ....ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΥΙΟΘΕΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΟΡΦΑΝΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΣΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ...........!!!!!!!

    1. Φιλοζωος

     Κριμα που εισαι μανα(αν εισαι.Εσυ λες οτι εισαι.Δεν ειμαι υποχρεωμενος να το πιστεψω λοιπον)γιατι δυστηχως την κομπλεξικη και αρρωστημενη συμπεριφορα σου θα την μεταφερεις και στο δυσμοιρο παιδι σου...
     Δυστηχως ετσι πανε αυτα.Τα παιδια μαθαινουν απο τους ενηλικες και εχουν την ταση να αντιγραφουν τους μεγαλους....

     Στο θεμα λοιπον:
     Ειπες για τριχες που εκτινασονται οταν βγαινουν οι σκυλοι απο το νερο.
     Απαντω:Επειδη εχω σκυλους(παρολα αυτα,επειδη ειναι κυριως σκυλοι-φυλακες,δεν τους παιρνω στην παραλια,ωστοσο το καλοκαιρι που κανει ζεστη τους κανω μπανιο με το λαστιχο(εχω αφησει πρωτα το νερο να κρυωσει).Σε διαβεβαιω οτι οσο κι αν τιναχτουν μετα,δε φευγει ουτε μια τριχα,γιατι πολυ απλα ειναι βρεγμενο το τριχωμα τους!!Εσενα οταν εχεις κανει μπανιο,φευγουν τριχες απο τα μαλλια σου βλαμμενη???Και μην πεις ναι,θα εισαι μεγα-ψευτρα!!!

     Ειπες κατι για τα παιδακια σε ιδρυματα.Σαφως και υπαρχουν.
     Ομως αρκετοι(δε λεω πολλοι,γιατι ισως θεωρηθει υπερβολη)φιλοζωοι εχουν κι αλλο προφιλ.Ποιο κοινωνικο αν θελεις.
     Εγω προσωπικα ειμαι εθελοντης στην Εκδρομη της Αγαπης,με την οποια κανουμε εκδρομες με παιδια που δεν εχουν την δυνατοτητα και κυριως με ιδρυματα.
     Ειτε ειναι παιδια ορφανα,ειτε παιδια δυαλυμενων οικογενειων,ειτε παιδια μεταναστων,ειτε παιδια με ειδικες αναγκες.
     Επισης εχω υπαρξει εθελοντης στο Λυρειο Ιδρυμα για ενα διαστημα.Μετα εχασα επαφη.Ηταν γενικα δυσκολη η τηλεφωνικη επικοινωνια εκει...
     Επισης εχω συμμετασχει εθελοντικα σε διαφορες δρασεις εχοντας τον παιδοτοπο η παιδικο εργαστηρι,οπως Μπαζαρ φιλοζωικων η φιλανθρωπικων σωματειων,αντιρατσιστικες γιορτες,κλπ.....

     Εχτες συμμετειχα εθελοντικα στο τριημερο εκδηλωσεων στην Ακαδημια Πλατωνος ως Ανιματερ.Εθελοντικα το τονιζω!

     Επισης μεσω καποιων ομαδων στο φεισμπουκ βοηθαω οικογενειες με τροφιμα οσο και οποτε μπορω δεδομενου οτι 4 χρονια τωρα ειμαι ανεργος.Μπορει οπως θα δεις παρακατω να ειμαι Ανιματερ αλλα δεν εχω συνεχεια δουλεια..Μια στις τοσες βγαινει κανενα παρτυ.

     Επισης απο τον περασμενο Φεβρουαριο ειμαι Ανιματερ και κανω παιδικα παρτυ γιατι οπως εχω δηλωσει το 2002,τα παιδια ειναι η ζωη μου.Οταν πηγαινα σχολειο ηθελα να γινω βρεφονηπιαγωγος,αλλα το ΣΕΠ(Σχολικος Επαγγελματικος Προσανατολισμος)το ειχε"κλειστο"μονο για κοριτσια,οποτε μου εκοψε τα φτερα...
     Εκ των υστερων εμαθα οτι το βιβλιο ηταν ανατυπωση παλαιου βιβλιου και δεν υσχιε.....

     Ετσι για να δεις οτι αρκετοι φιλοζωοι,δεν ειναι μονο φιλοζωοι αλλα και φιλανθρωποι...

     Υστ:Πριν να μιλησεις βουτα τη γλωσσα σου στο μυαλο σου....

    2. ELENA

     K GW DEN ANEXOME ESEIS H TA PAIDAKIA SAS NA KATOURANE STH 8ALASSA..ESEIS YIO8ETHSATE KANENA ORFANO? EGW PROSOPIKA NAI,MAZI K ZWAKIA...
     SAS YPEN8UMIZW OTI APO TA ZWA TREFESTE,NTYNESTE..TOUS RWTISE KANEIS????
     MA8E PENTA PRAGMATA GIA TA ZWA K META MILA,DIAVASE KAMIA EREYNA NA DEIS POSO SHMANTIKO EINAI TA ZWA GIA TH GH K THN ANTHRWPOTHTA...TA ZWA EXOYN PSYXH,EXOYN SYNAIS8HMATA,DHMOURGOUN SXESIES,EIDIKA TA SKYLIA EXOYN SWSH PANGKOSMIOS XERETE POSO KOSMO K PAIDIA!!!!!!!!!

     Μπορούμε να κρίνουμε την καρδιά ενός ανθρώπου από τη συμπεριφορά του για τα ζώα.

  3. Ιάσονας

   Το παιδί που χέζει στην παραλία & και εσύ που κατουράς μέσα στη θάλασσα αγαπητή μου ; Εσένα ποιος θα σε μαζέψει ; Νεοελληνίδα ....

  4. maria

   Ο σκύλος μου έχει ακριβώς το ίδιο δικαίωμα να με εσένα και το παιδί σου να βρίσκεται στην παραλία, απολαμβάνει όσο εσυ την θάλασσα και δεν θα του το στερήσει κανένας κομπλεξικός!

   Όσο μπορεί να ενοχλεί εσένα ο σκύλος που γαβγίζει τόσο μπορεί ενοχλεί και εμένα το παιδάκι που κλαίει!

   Όσο σε ενοχλεί η υπόνοια οτι ο σκύλος κατούρησε στην άμμο και μετά έπεζε το παιδί σου στην άμμο τόσο ενοχλεί και εμένα η υπόνοια ότι κατούρησε το παιδί σου στην άμμο και εγώ μπόρει να ξαπλώσω χώρις να το εχω καταλάβει!

   Έγώ τουλάχιστον όταν ο σκύλος μου λερώνει κάτι το καθαρίζω, εσύ ?

   1. Ελένη

    Μπράβο ήθος φιλόζωου!!!
    Όποιος αγαπάει πραγματικά τα ζώα δεν έχει μίσος για τα παιδιά!!!

    Όσο για τις ακαθαρσίες του σκύλου σου που μαζεύεις, πολύ αμφιβάλλω. Τουλάχιστον τα αδέσποτα πάνε στα δεντράκια και τα κάνουν, αυτά που συνοδεύουν όμως κάτι κυριούλες σαν κι εσένα, τα κάνουν έξω από τις πόρτες των σπιτιών ή στη μέση των πεζοδρομίων.

    Βγάζετε τα απωθημένα που έχετε υπερασπιζόμενοι δήθεν τα δικαιώματα των ζώων.

  5. Ιωάννα

   Τι λες βρε καημένε;

   Η παρουσία σκυλων στη παραλία εξυπηρετεί και τον σκοπό του ότι πήραμε το ζώο μας μαζί στις διακοπες και το παίρνουμε και στη παραλία και στη ταβέρνα και στη βόλτα. Συγνώμη που είμαστε σωστοί ιδιοκτήτες και δε το αμολήσαμε να φύγει να γίνει ένα ακόμα αδέσποτο και το αγαπάμε και το θέλουμε μαζί.

   Στην άμμο που περιδιαβαίνουν όπως λες τα σκυλιά, υπάρχει ένας ειδικός ηλεκτροφόρος φράκτης φαντάζομαι για να μην περνάνε αδέσποτα και άλλου είδους ζώα, σωστά;

   Αν έχεις τόσο πρόβλημα με την άμμο, ξάπλωνε σε ξαπλώστρα, κι εγώ δε θέλω να πατάω και να κάθομαι εκεί που πάνε τα βρωμοπόδαρά σου, αλλά κάνω υπομονή.

   Πάρε το λιμενικό εσύ να έρχονται με το που βλέπεις τετράποδο και στείλε και πες μας τι έγινε...

 18. i or me

  Υποβλήθηκε από κωστας ( ) στις Σάβ, 2012-07-07 13:33.
  ως γνωστον τα ζωα αδυνατουν να ουρησουν μεσα στο νερο . σωματικα δηλαδη . και να ηθελαν δε θα μπορουσαν ! εν αντιθεση με αλλα ζωα που λιγο μετα που θα ξαλαφρωσουν θα σου φωναξουν παρτο απ τη θαλασσα εχουμε και παιδια !

  Συμφωνώ απόλυτα με τον προ λαλήσαντα υπάρχει όμως κι ένα αλλά...
  ...πρέπει κι έμεις, οι ''δήθεν'' φιλόζωοι να προσέχουμε (σ.σ. υπάρχουν πόλλοι τέτοιοι). Στη γειτονιά μου π.χ. έχουμε ένα πανέμορφο πάρκο,
  που όλοι οι σκατοκέφαλοι αφήνουν τα σκυλιά τους να χ..ζουν και κανείς
  δεν έχει ειδική σακουλίτσα για να τα μαζέψει, εκτός από μένα.
  Αν καλέσω την Αστυνομία άραγε είμαι καρφί ή απλώς θέλω να έχω ένα χώρο
  για το κατοικίδιο μου και για το παιδί μου ταυτόχρονα;
  Μπορείτε να φανταστείτε πόσα τέτοια ερωτήματα έχω για τους δήθεν και τους πρέπει;
  Καλοί είναι οι δικηγόροι και οι φιλοζωικές οργανώσεις μας βοηθάνε,
  αλλά πρώτα εμείς πρέπει να αποκτήσουμε τις γνώσεις για τα κατοικίδια μας και μετά να τις μεταδώσουμε και σε αυτούς που δεν έχουν και δεν γνωρίζουν. Ευχαριστώ και συγγνώμη αν έγινα κουραστικός ή πρόσβαλα κάποιον αλλά μεγάλωσα στο εξωτερικό που εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά.

 19. ΤΩΝΙΑ

  πρέπει επιτέλους να λυθεί το πρόβλημα με τις παραλίες. ημουν σήμερα σε ξαπλώστρα με το σκύλο μου και χωρίς να την εχω μεσα στη θαλασσα, αρχισε μια να φωναζει γιατι μας πλησιασε ενα αδεσποτο και του πεταξε πετρα ο συζυγος της. και αρχισε να φωναζει για τα σκυλια στις παραλιες και εκανε οτι παιρνει τηλεφωνο το λιμενικο. φυσικα εχω διαβασει το νομο και της ειπα πως μπορει να παρει την αστυνομια που ειναι αρμοδια. ο σκυλος μπηκε στη θαλασσα 7 το πρωι που δεν υπηρχε κανεις. μετα ηταν απλα δεμενη στην ομπρελα της καφετεριας. τωρα που το σκεφτομαι, επρεπε να καλεσω εγω την αστυνομια για την κακοποιηση του ζωου που αναφερεται στο νομο 1038/1932, αρ. 1 παρ 2.....

 20. Thodoris

  Sosta Kostas..O an8ropos einai autos pou leronei tis 8alasses kai oxi to skuli..!
  O dikos mou(Great Dane i Molossos) troei biologiki olistiki trofi,plenete me aftoloutro pou kostizei 24€ ta 330ml kai einai ugiestatos afou tou kano tsek up ka8e 3-4 mines..ego san an8ropos to mono pou kano ap ta parapano einai na troo bio kai tpt allo kai omologo pos ki ego exo katourisei polles fores mesa stin 8alassa,opote..as mou pei kaneis gia skulia stin paralia..(apla 8a mou fugei to louri ap ta xeria.xaxaxaxa)

 21. κωστας

  ως γνωστον τα ζωα αδυνατουν να ουρησουν μεσα στο νερο . σωματικα δηλαδη . και να ηθελαν δε θα μπορουσαν ! εν αντιθεση με αλλα ζωα που λιγο μετα που θα ξαλαφρωσουν θα σου φωναξουν παρτο απ τη θαλασσα εχουμε και παιδια !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.