Στηρίξτε μας

Σεκάνια Ζακύνθου: Το πρώτο χελωνάκι της σεζόν ξεκίνησε το επικίνδυνο ταξίδι της ζωής

31 Ιουλίου 2012 10:21 | Επικαιρότητα
Σεκάνια Ζακύνθου: Το πρώτο χελωνάκι της σεζόν ξεκίνησε το επικίνδυνο ταξίδι της ζωής

Άρχισε και φέτος η εκκόλαψη των αυγών με την παραλία των Σεκανίων στη Ζάκυνθο και πάλι να προπορεύεται! Το βράδυ της 17ης Ιουλίου 2012 ένα χελωνάκι ξεμύτισε από τη φωλιά και ξεκίνησε το επικίνδυνο ταξίδι της ζωής του ακολουθώντας το φως των άστρων και αφήνοντας τα ίχνη του στην άμμο.

Αυτά τα ίχνη ήταν μια πραγματικά ευχάριστη έκπληξη εκείνο το πρωί για τους εθελοντές παρατηρητές της παραλίας, οι οποίοι είναι μέλη της ερευνητικής ομάδας του ΑΡΧΕΛΩΝ, και συνεργάζονται με το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.).

Στην πρώτη φωλιά, που είχε καταγραφεί φέτος στα Σεκάνια μετά από 56 ημέρες εκκόλαψης βγήκε επιτέλους ο πρώτος νεοσσός. Ήταν η φωλιά, που είχε καταγραφεί στις 23 Μαΐου, την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας! Την επόμενη μέρα ακολούθησε η εκκόλαψη των αυγών σε μια ακόμη φωλιά στην ίδια παραλία.

Παράλληλα στην ακτή παρατηρήθηκαν και ίχνη θηλυκών χελωνών, που συνεχίζουν, να ωοτοκούν ακόμα και μέχρι και τις αρχές Αυγούστου. Η εκκόλαψη και των υπόλοιπων φετινών αυγών θα συνεχιστεί μέχρι και τον Οκτώβριο.

Κάθε χρόνο εκατοντάδες χελωνάκια ξεκινούν το ταξίδι προς την θάλασσα, όμως περίπου μόνο ένα στα χίλια από αυτά υπολογίζεται, ότι θα καταφέρει, να επιβιώσει και να επιστρέψει ως ενήλικη στον τόπο γέννησής της μετά από 25 με 30 χρόνια, για να συνεχιστεί ο κύκλος της ζωής.

Στο στάδιο της εκκόλαψης είναι πολύ σημαντικό, να μην υπάρχουν φώτα στο πίσω μέρος των παραλίων ωοτοκίας, γιατί τα χελωνάκια αποπροσανατολίζονται και δεν καταφέρνουν να φτάσουν στη θάλασσα και πεθαίνουν. Επίσης δεν πρέπει να υπάρχει κόσμος στην παραλία κατά τη διάρκεια της νύχτας, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ποδοπατηθούν κατά λάθος. Η θαλάσσια χελώνα συνυπήρχε κάποτε με τους δεινοσαύρους και κατοικούσε σε θάλασσες και ωκεανούς πολύ πριν ο άνθρωπος εμφανιστεί στη γη.

Σήμερα δυστυχώς η ύπαρξη της απειλείται σοβαρά σε κάθε γωνιά του πλανήτη, λόγω της υποβάθμισης των παραλίων ωοτοκίας αλλά και των κινδύνων, που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες χελώνες στη θάλασσα που συνήθως σχετίζονται με ανθρώπινες δραστηριότητες (όπως η πρόσκρουση με ταχύπλοα σκάφη, η εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία, η ρύπανση κ.ά.).

Η Caretta caretta χρειάζεται την βοήθεια όλων μας για να συνεχίσει να μπορεί, να γεννάει επιτυχώς στις παραλίες ωοτοκίας της, αλλά και να κολυμπάει χωρίς προβλήματα μέσα στη θάλασσα.

Ένας από τους πιο σημαντικούς τόπους αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Μεσόγειο είναι ο κόλπος του Λαγανά, που φιλοξενεί περίπου το 26% των καταγεγραμμένων φωλιών ανά την Μεσόγειο.

Το 1999 η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και προστατεύεται. Για την προστασία αυτής της τόσο σημαντικής περιοχής, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου συνεργάζεται με τοπικούς φορείς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, WWF – Ελλάς και Mom.

Για να μάθετε περισσότερα για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και για τις θαλάσσιες χελώνες, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες: www.nmp-zak.org/ και www.archelon.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βρήκαν την καρέττα χτυπημένη στο κεφάλι στο Κρυονέρι Ζακύνθου

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.