Στηρίξτε μας

Σε άθλιες συνθήκες ζουν τα ζώα στον παράνομο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο της Κάσου

26 Αυγούστου 2015 15:06 | Καταγγελίες
Σε άθλιες συνθήκες ζουν τα ζώα στον παράνομο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο της Κάσου

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Έκκληση για να μπει λουκέτο στον παράνομο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο στο νησί της Κάσου απευθύνει η Άννα Σταματίου, πρόεδρος της ANIMAL ACTION, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθεί να πείσει τους αρμόδιους να κλείσουν τον χώρο αφού λειτουργεί χωρίς άδεια με αποτέλεσμα τα ζώα (πόνυ, άλογα, γαϊδούρια, στρουθοκάμηλοι κ.ά.) εκεί κακοποιούνται συστηματικά εξαιτίας εγκλεισμού τους, της απουσίας κτηνιατρικής περίθαλψης, των ακατάλληλων συνθηκών διαβίωσης και συχνά εξαιτίας της έλλειψης τροφής!

KasosParanomosZoo (2)Τα ζώα μένουν συχνά χωρίς νερό ενώ το μικρό ξύλινο σπιτάκι υπάρχει για να στεγάζει και τα εννιά πόνυ!

Η κα Σταματίου που μίλησε στο www.zoosos.gr μας εξήγησε ότι πριν από μερικά χρόνια Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και κατάγονται από αυτό το νησί δώρισαν στρουθοκαμήλους, ελάφια και πόνυ τα οποία εγκλωβίστηκαν σ’ έναν περιφραγμένο χώρο που ούτε αυτός δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στον Δήμο Κάσου. Σταδιακά στην «συλλογή» προστέθηκαν και πτηνά τα οποία ζουν και αυτά κάτω από απαράδεκτες συνθήκες αλλά και γαϊδούρια και άλογα που εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους είτε επειδή γέρασαν είτε επειδή έπαψαν να τους είναι χρήσιμα.

KasosParanomosZoo (1)Στο ακριτικό νησί δεν υπάρχει ούτε κτηνίατρος και οι δύο μικρές λεκάνες δεν αρκούν για να πίνουν όλα νερό!

Σύμφωνα με την κα Σταματίου ακόμα και ο υπάλληλος, που έχει επωμιστεί την φροντίδα των ζώων είναι για μήνες απλήρωτος. Ο χώρος «φιλοξενίας» των θηλαστικών και των πουλιών δεν λειτουργεί με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος γι’ αυτό και το κόστος λειτουργείας του δεν μπορεί να καλυφθεί από κάποιο κονδύλι του προϋπολογισμού του Δήμου Κάσου. Έτσι για να επιβιώσουν τα ζώα συνδράμουν οικονομικά ιδιώτες και η Φιλοζωική Κάσου η οποία πασχίζει για να μπει λουκέτο σε αυτό το αίσχος που ντροπιάζει την τοπική κοινωνία.

KasosAlogaZoo (1)To θηλυκό άλογο, η Φλώρα είναι μόνιμως εκτεθειμένο στον ήλιο.

Παρ’ όλο που η Φιλοζωική Κάσου βρήκε φάρμα στην Ρόδο της οποίας οι ιδιοκτήτες δέχονται να υιοθετήσουν τα ζώα για να τα σώσουν το θολό νομικό πλαίσιο – καθώς δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο σε ποιον ανήκουν τα ζώα – δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα για την υιοθεσία την πώληση τους έστω και με συμβολικό αντίτιμο.

Η έλλειψη πολιτικής βούλησης οδηγεί στην συστηματική κακοποίηση των ζώων

Η κακοποίηση των ζώων συνεχίζεται καθώς η δημοτική αρχή εδώ και χρόνια δεν δείχνει – παρά τις προφορικές δεσμεύσεις της – την απαραίτητη πολιτική βούληση για να τερματιστεί αυτό το αίσχος. Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε αυτόν τον παράνομο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο, που δεν έχει ούτε άδεια λειτουργίας και δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, γνωρίζει πολύ καλά η δήμαρχος του νησιού Μαίρη Σορώτου – Τσανάκη.

Με την κα δήμαρχο συναντήθηκε στις 14 Αυγούστου τόσο η κα Σταματίου όσο και η Ισαβέλλα Εμίρη πρόεδρος της Φιλοζωικής Κάσου. Η κα Σταματίου αναφορικά με αυτή τη συνάντηση μιλώντας στο www.zoosos.gr εξήγησε ότι: «Συναντήσαμε εγώ και η κα Εμίρη την κα δήμαρχο και συμφωνήσαμε ότι είναι ανάγκη – ό,τι και αν συμβεί στο μέλλον – να νομιμοποιηθεί η μονάδα αυτή. Είναι απαραίτητο να βγουν ταυτότητες, ώστε να έχει το δικαίωμα ο δήμος να λάβει αποφάσεις. Όμως αυτός ο χώρος πρέπει να κλείσει άμεσα. Αυτό το ακριτικό νησί δεν προσφέρεται για τέτοιες επιχειρήσεις ούτε ιδιωτικές, ούτε δημόσιες.

KasosAlogosArisΚαι τα δύο άλογα ζούν μονίμως δεμένα!

Κατανοούμε την επιθυμία κάποιων να δημιουργηθεί μια θέση εργασίας για τον άνθρωπο, που μέχρι τώρα φρόντιζε και φροντίζει τα ζώα, αλλά δεν μπορούμε να αποδεχτούμε το σενάριο το οποίο θέλει να θυσιαστούν αυτά για να έχει εκείνος μισθό. Εμάς μας απασχολεί η κατάσταση των ζωών που επιδεινώνεται εξαιτίας της έλλειψης καθαριότητας, αρκετού χώρου, κτηνιατρικής περίθαλψης, κατάλληλων καταλυμάτων, αρκετού νερού, τροφής σωστής, ενασχόλησης κ.ά.

H ANIMAL ACTION θα περιμένει να δει πια βήματα θα κάνει ο Δήμος Κάσου όμως έχω ξεκαθαρίσει τη θέση της οργάνωσης μας. Αν δεν δούμε βελτιώσεις και ουσιαστική πρόοδο για την νομιμοποίηση του χώρου και την ορθή διαχείριση των ζώων θα μας βρουν απέναντι τους».

Πόσα ζώα υπάρχουν εκεί

Σύμφωνα με την κα Σταματίου τα δύο μικρόσωμα ελάφια – ένα αρσενικό και θηλυκό – που είχαν χαρίσει ιδιώτες στον Δήμο Κάσου και ζούσαν εκεί πέθαναν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες πριν από μερικά χρόνια. Αυτή τη στιγμή σε αυτή τη φυλακή γιατί μόνο ως «κήπος» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτός ο χώρος ζουν:

- Μια στρουθοκάμηλος σ’ έναν χώρο πού είναι τραγικά μικρός για ένα πτηνό το οποίο από την φύση του είναι προγραμματισμένο να διασχίζει μεγάλες αποστάσεις. Η δεύτερη στρουθοκάμηλος που ήταν επίσης ζούσε εκεί πέθανε και αυτή κάτω από άγνωστες συνθήκες.

- Εννιά Πόνυ τύπου Shetland. Αυτά τα ζώα είναι σε σχεδόν άγρια κατάσταση αλλά τουλάχιστον έχουν παρέα το ένα το άλλο και μπορούν να τρέχουν ελεύθερα. Ο χώρος στον οποίο βρίσκονται δεν ανήκει στον Δήμο Κάσου οπότε κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αυτή την απαραίτητη έκταση και αυτά αν θελήσει να κάνει άλλη χρήση των χωραφιών του ο ιδιοκτήτης της ο οποίος μένει εκτός Ελλάδας. Στα τέλη του περασμένου Μαΐου η ANIMAL ACTION έστειλε στον νησί κτηνίατρο – ειδικευμένη στα ιπποειδή για να στειρώσει τα δύο αρσενικά – ώστε να αποφευχθούν οι τερατογεννέσεις από την αιμομιξία και πεταλωτή για την φροντίδα τους.

- Δύο άλογα τα οποία δεν γνωρίζουμε σε ποιον ανήκουν. Τα ζώα είναι μονίμως δεμένα και απομονωμένα. Το ένα από την βαρεμάρα ροκανίζει τα ξύλα της περίφραξης ενώ το δεύτερο ο Άρης, που είναι περίπου 4 ετών, καθώς δεν έχει εκπαιδευτεί είναι πολύ επιφυλακτικός με τον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά ο Δήμος Κάσου ή τουλάχιστον κάποια μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου επιθυμούν με αυτά τα ζώα να πραγματοποιούνται μαθήματα ιππασίας για τα παιδιά και όλα αυτά σ’ ένα νησί χωρίς κτηνίατρο με 900 μονίμους κατοίκους!

- Τρία γαϊδούρια που εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, τα οποία είναι μονίμως δεμένα. Το τρίτο απουσίαζε φέτος από το συγκεκριμένο χώρο γιατί το έχουν μεταφέρει σε κάποιο χωράφι ώστε να τρέφεται με τα ξερόχορτα έχουν μείνει εκεί καθώς είναι τζάμπα τροφή!

Μέσα σε τρισάθλιες κλούβες διαβιούν λίγα ορτύκια, δύο φασιανοί, ένας παπαγάλος, λίγες κότες και μερικές πέρδικες. Τα περισσότερα από αυτά τα είδη αφέθηκαν εκεί από μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου του νησιού που ήθελε να τα εκθρέψει για να ενίσχυση των θηραμάτων.

Η Άννα Σταματίου, πρόεδρος της ANIMAL ACTION, συγκεντρώνει υπογραφές διαμαρτυρίας ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιου της Κάσου να κλείσει τον παράνομο ζωολογικό κήπο. Αν θέλετε να συμβάλετε με την υπογραφή σας πατήστε εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Καταδικάστηκε με αναστολή η δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Κάσου για την κακοποίηση των ζώων κατ’ εξακολούθηση σε παράνομο ζωολογικό κήπο

Η στάση μας απέναντι στα ζώα εμπόδιο στην ανάπτυξη;

Λιοντάρι βασανίζεται φυλακισμένο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Δείτε τι είναι η στερεοτυπική συμπεριφορά (βίντεο)

Άλογο πέθανε από ασιτία μέσα στον παράνομο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο Βόλβης

Ο δήμαρχος Βόλβης δεν ασχολήθηκε επί 2 χρόνια με τον παράνομο Ζωολογικό Κήπο

Δημοτικός ζωολογικός κήπος – φυλακή για άγρια ζώα στη Θεσσαλονίκη

Η αιχμαλωσία είναι φιλοζωία;

Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία άγριων ζώων;

Ζωολογικοί κήποι για ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!

Είναι εκπαιδευτική η εκμετάλλευση και η παρανομία;

Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;

Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους

Είσαι για πάντα υπεύθυνος για ό,τι αλλοτριώσεις!

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.