Στηρίξτε μας

Σχηματίζεται δικογραφία για όσους κακοποίησαν γαϊδούρια στη Γαλήνη Νάξου λόγω εθίμου (βίντεο)

9 Μαΐου 2019 21:38 | Καταγγελίες
Σχηματίζεται δικογραφία για όσους κακοποίησαν γαϊδούρια στη Γαλήνη Νάξου λόγω εθίμου (βίντεο)

Το ρεπορτάζ του www.zoosos.gr και τα στοιχεία που στείλαμε την 1η Μαΐου στο Αστυνομικό Τμήμα Νάξου τα οποία αποδεικνύουν ότι λόγω εθίμου κάποιοι συνεχίζουν να κακοποιούν γαϊδούρια στη Γαλήνη, αναγκάζουν τις αρχές να ασχοληθούν με την υπόθεση ξανά, αν και είναι γνωστό ότι τόσα χρόνια έκαναν τα στραβά μάτια.

To βίντεο που δημοσίευσε της 1η Μαΐου 2019 μια γυναίκα στο instagram δείχνει το κατέβασμα του γαϊδουριού από το δώμα σπιτιού στο χωριό Γαλήνη. Το ζώο ήταν όλη μέρα στην ταράτσα λόγω εθίμου...

Την παρέμβαση των αρμοδίων ζήτησε μετά το σχετικό δημοσίευμα με επιστολή της και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) και σήμερα η Φιλοζωική Νάξου επίσης με ανακοίνωση επισημαίνει ότι:

«Μετά από επικοινωνία μας με το Α.Τ. Νάξου ενημερωθήκαμε πως για το περιστατικό έχει ξεκινήσει ήδη η προανάκριση και θα σχηματιστεί δικογραφία. Παράλληλα όμως με το ποινικό κομμάτι, η Φιλοζωική Νάξου τον Απρίλιο του 2020 θα ζητήσει προκαταβολικά εισαγγελική παρέμβαση για αποτροπή τέτοιων αποτρόπαιων πρακτικών αλλά παράλληλα θα επιδιώξει μία επαφή με τους συλλόγους των χωριών που πραγματοποιείται το έθιμο ώστε να βρούμε μαζί τρόπους να τηρηθούν τα έθιμα απαλλαγμένα από κάθε είδους κακοποίηση.

Αυτά τα ιπποειδή στήριξαν και στηρίζουν τις αγροτικές κοινωνίες και το μόνο που τους αξίζει είναι η περιποίηση, η φροντίδα και η αναγνώριση του μόχθου τους. Ελπίζουμε να είναι η τελευταία φορά που γίναμε μάρτυρες τέτοιων πρακτικών.».

GaliniNaxouGaidarosTaratsa2019 1Η φωτογραφία που ένας άνδρας ανέβασε στο instagram την 1η Μαΐου 2019.

Το τι υφίστανται τα γαϊδούρια σε αυτό το νησί των Κυκλάδων την Πρωτομαγιά καθώς αρχικά τα ρίχνουν στο έδαφος και μετά με σχοινιά τα ανεβάζουν στις ταράτσες συνήθως στα χωριά Γαλήνη και Κινίδαρος, μπορείτε να τα δείτε στα σχετικά βίντεο, εντούτοις είναι χρήσιμο να ακούσετε τι δήλωσε στη δημοσιογράφο Ελένη Ηλιοπούλου – που έφερε για ακόμα μια φορά το θέμα στην επικαιρότητα – ο κτηνίατρος Νίκος Διακάκης, που είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εξειδικεύεται στη χειρουργική των ιπποειδών.

Ακούστε τι δήλωσε ο κ. Διακάκης στην εκπομπή «Ζωντανά στον Αέρα» στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 FΜ στις 8 Μαΐου 2019:

 

Στιγμιότυπα από το έθιμο και τις σχετικές αφίσες που δημοσίευσαν φορείς τα προηγούμενα έτη αναφορικά με το τι σκοπεύουν να κάνουν στα γαϊδούρια, τους οποίους κανείς δεν εμπόδισε τελικά να το πράξουν...

 

Τι επισημαίνει η Π.Φ.Π.Ο.

«ΘΕΜΑ: Εφαρμογή του νόμου και δίωξη κατά παντός υπευθύνου. Απαγόρευση κάκιστου εθίμου με δημόσια κακοποίηση ιπποειδών.

Αξιότιμοι κ.κ.,

Η Ομοσπονδία μας έγινε δέκτης αποδεικτικού υλικού (παρατίθενται στο τέλος της επιστολής) video και φωτογραφίες που αποδεικνύουν τη συνέχιση εφαρμογής κάκιστου εθίμου που συμπεριλαμβάνει την καταφανή δημόσια κακοποίηση γαϊδουριών.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το έθιμο σύμφωνα με το οποίο κάτοικοι της Νάξου ανεβάζουν γαϊδούρια με σχοινιά στις ταράτσες των σπιτιών την παραμονή της Πρωτομαγιάς, εν μέσω κραυγών και αλαλαγμών, τα οποία παραμένουν εκεί μέχρι την επομένη που τα κατεβάζουν πάλι με σχοινιά για να τα ζευγαρώσουν. Απ’ ότι αποδεικνύεται με το επισυναπτόμενο υλικό το έθιμο τηρήθηκε και φέτος σε κεντρικό σημείο του χωριού Γαλήνη, πράξη καταφανώς παράνομη και συγχρόνως ντροπιαστική για τη σύγχρονη Ελλάδα.

Διερωτόμαστε ποιος είναι ο λόγος που ακόμα και σήμερα το 2019, διαφεύγουν οι παραβάτες του νόμου από την Ελληνική αστυνομία εις βάρος ανυπεράσπιστων ζώων. Επειδή η κακοποίηση ζώου είναι πλημμέλημα βάσει του αρ. 16 παρ. 1 που ορίζει ότι «απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού» και 20 παρ. 2 του Ν.4039/12, που ορίζει ότι οι παραβάτες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, αλλά και διοικητικά πρόστιμα της τάξης έως 30.000 ευρώ ανά ζώο.

Δείτε στο ρεπορτάζ του καναλιού ΖΕΥΣ που δημοσιεύτηκε την 1η Μαΐου 2009 πόσο ξεκάθαρη μορφή κακοποίησης είναι το συγκεκριμένο έθιμο...

Επειδή όπως ορίζει η παρ. 1 του αρ. 19 του ν. 4039/2012 με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά ζώο συντροφιάς ή ζώο άλλης κατηγορίας από την κατοχή του παραβάτη και το ζώο παραδίνεται στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρμόδιου Δήμου ή σε ενδιαφερόμενη φιλοζωική εταιρεία ή σωματείο. Αν η μεταχείριση του ζώου είναι ιδιαίτερα σκληρή και βάναυση και προκάλεσε ιδιαίτερο πόνο ή φόβο στο ζώο, η αφαίρεση είναι οριστική.

Επειδή τέτοια έθιμα προσβάλλουν τα δικαιώματα των ζώων και τα πολιτιστικά ιδεώδη στη χώρα μας. Επειδή οι παραβατικές συμπεριφορές που μένουν ατιμώρητες δεν είναι απλώς μία πληγή για τη χώρα μας και προσβάλουν τον πολιτισμό μας, αλλά διαιωνίζουν τη κακοποίηση ανυπεράσπιστων ζώων .

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΖΗΤΑΜΕ:

Άμεση ενημέρωση σχετικά με το αν έχει ασκηθεί ήδη δίωξη αυτεπάγγελτα εναντίον των δραστών, ως ο νόμος ορίζει, καθώς ο εντοπισμός τους από τις τοπικές Αρχές είναι κάτι απόλυτα εφικτό και αν τα ζώα έχουν αφαιρεθεί και οδηγηθεί σε ασφαλές σημείο. Άλλως και σε κάθε περίπτωση παρακαλούμε για τις νόμιμες ενέργειές σας άμεσα καθόσον μεν ο κίνδυνος της ζωής των ζώων αυτών είναι εμφανής, διαρκής, καθημερινός, ακατάπαυστος και οι ιδιοκτήτες τους ακατάλληλοι. Παρακαλούμε δε, τις αρμόδιες Αρχές όπως μεριμνήσουν άμεσα ώστε να ενημερωθούν οι κάτοικοι του χωριού και του νησιού για τις συνέπειες βάσει νόμου, και να απαγορευτεί δια παντός το παράνομο και βάρβαρο αυτό έθιμο.

Συνημμένα παραθέτουμε αποδεικτικό υλικό του https://www.zoosos.gr:

https://www.zoosos.gr/synechizoun-na-kakopoioun-gaidouria-sti-galini-naksou-to-thema-einai-omos-ti-kanei-i-astynomia/#

Με εκτίμηση,

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία» καταλήγει η επιστολή της Π.Φ.Π.Ο.

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζουν να κακοποιούν γαϊδούρια στη Γαλήνη Νάξου το θέμα είναι όμως τι κάνει η Αστυνομία (βίντεο)

Κινίδαρος Νάξου: Με την κάλυψη της Αστυνομίας ανέβασαν τα γαϊδούρια στις ταράτσες!

Παράνομο το έθιμο ανεβάσματος γαϊδουριών στις ταράτσες σε χωριά της Νάξου (βίντεο)

Νάξος: Ανεβάζουν τα γαϊδούρια στις ταράτσες επειδή το επιβάλλει το έθιμο! (Βίντεο)

«Αστικές υστερίες» η αντίδραση μας για τα γαϊδούρια στις ταράτσες της Νάξου!

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.