Στηρίξτε μας

Πιερία: Πυροβόλησαν επανειλημμένα και χτύπησαν στο κεφάλι τον νεαρό λύκο

15 Νοεμβρίου 2013 10:33 | Καταγγελίες
Πιερία: Πυροβόλησαν επανειλημμένα και χτύπησαν στο κεφάλι τον νεαρό λύκο

Ευθανάτωσαν το ζώο για να το λυτρώσουν

Ένας νεαρής ηλικίας θηλυκός λύκος βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένη από πυροβόλο όπλο στις 10 Νοεμβρίου στους πρόποδες των Πιερίων στον νομό Πιερίας. Το ζώο δεν είχαν μόνο πυροβολήσει. Διαπιστώθηκε ότι  έφερε και συντριπτικό κάταγμα στο κεφάλι του. Η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ ειδοποιήθηκε για περιστατικό τραυματισμένου λύκου την περασμένη Κυριακή μέσω της «Δράσης για την Άγρια Ζωή», η οποία και ενημερώθηκε από κάτοικο της περιοχής.Εκπρόσωπος της «Δράσης», έσπευσε στην περιοχή για να διαπιστώσει πως ο λύκος ήταν ζωντανός αλλά βαριά τραυματισμένος. Σύμφωνα μάλιστα με την μαρτυρία του κατοίκου ο τραυματισμένος νεαρός λύκος βρίσκονταν σε αυτή την κατάσταση αβοήθητος και  ανήμπορος να κινηθεί τουλάχιστον για τρεις ημέρες, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τα ευρήματα της αυτοψίας, αφού το μικρό ζώο ήταν τρομερά εξαντλημένο από την αιμορραγία, ενώ το σώμα του έτρωγαν ήδη προνύμφες από μύγες.

LykakiPieria (3)Με τη συνεργασία των δύο οργανώσεων το ζώο μεταφέρθηκε αμέσως στο Νεστόριο της Καστοριάς και στη συνεργάτιδα χειρούργο - κτηνίατρο αγρίων ζώων της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ, με την ελπίδα να διασωθεί, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασής του.

Σύμφωνα με τις κτηνιατρικές εξετάσεις, το θηλυκό λυκόπουλο, ηλικίας περίπου έξι μηνών, όχι μόνο είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι και το λαιμό, αλλά πάνω από το αριστερό του μάτι υπήρχε και συντριπτικό κάταγμα κρανίου πιθανότατα από χτύπημα με άλλο βαρύ αντικείμενο (π.χ. ξύλο), γεγονός που καταδεικνύει τη βαρβαρότητα της ανθρώπινης επίθεσης.

Δυστυχώς και παρά την εντατική περίθαλψη του άτυχου ζώου για περισσότερες από 12 ώρες παρατηρήθηκαν μη φυσιολογικά νευρολογικά συμπτώματα, ενώ δεν υπήρξε κανένα σημάδι ανάκαμψης και ανταπόκρισης στην αγωγή που του παρασχέθηκε.

Η διάσωση της νεαρής λύκαινας κρίθηκε αδύνατη και πραγματοποιήθηκε  από την θεράποντα κτηνίατρο η ευθανασία της. Το πρωί της περασμένης Τρίτης το νεκρό ζώο μεταφέρθηκε τελικά στη Διεύθυνση κτηνιατρικής της Π.Ε. Καστοριάς για περαιτέρω εξετάσεις (τεστ λύσσας).

Ο δράστης και τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα. Παρόλο που τα περιστατικά παράνομης εξόντωσης λύκων είναι συνηθισμένα, πολύ σπάνια κάποιος καταδικάζεται, γεγονός το οποίο φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα το ζήτημα της ελλιπούς φύλαξης των δασικών περιοχών.

Αν και η θήρα του λύκου απαγορεύεται σε όλη τη χώρα από το 1992 και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία 92/43 νοτίως του 39ου παράλληλου (νοτίως της Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας) το είδος θεωρείται αυστηρά προστατευόμενο, η ανθρωπογενής θνησιμότητα των λύκων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ, εκτιμάται ότι η ανθρωπογενής θνησιμότητα ετησίως ανέρχεται σε τουλάχιστον 25% του συνολικού πληθυσμού, ενώ σε κάποιες περιοχές κατανομής του είδους φτάνει ακόμα και στο 40% επί του συνόλου του τοπικού πληθυσμού.

Η διατήρηση και περαιτέρω βελτίωση του συστήματος αποζημιώσεων και η ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, όπως η χρήση κατάλληλων ποιμενικών σκύλων, καθώς και η αποτελεσματικότερη φύλαξη ή η τοποθέτηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων, αποτελούν προϋποθέσεις ομαλής συνύπαρξης των ανθρώπων με τα άγρια ζώα. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως η διατήρηση του είδους δεν μπορεί να αποτελεί ευθύνη μόνο των κτηνοτρόφων. Η συμμετοχή και βοήθεια της πολιτείας είναι καθοριστική και αναγκαία.

Διαβάστε επίσης:

Μακρύγιαλος Πιερίας: Βρήκαν εξαθλιωμένα και νηστικά 35 σκυλιά που αδυνατεί να φροντίσει ο ψυχικά και σωματικά άρρωστος ιδιοκτήτης τους

Καταδικάζει ο Δήμος Δίου – Ολύμπου την εξόντωση των αδέσποτων στο Λιτόχωρο

Περισσότερα από 30 αδέσποτα νεκρά από φόλες στο Λιτόχωρο Πιερίας

Συστηματική η εξόντωση των αδέσποτων και στο Λιτόχωρο Πιερίας

Βαρελόσκυλο στην Κατερίνη αλυσοδεμένο μέσα στον βούρκο! (Βίντεο)

Βρήκαν τον σκύλο να υποφέρει απ’ τη συρμάτινη θηλιά στο κορμί του στη Λαγόρραχη Πιερίας

Βρήκε τον σκύλο απαγχονισμένο στη Βροντού Πιερίας

Πιερία: Δολοφόνησαν 2 ελάφια και 2 σκυλιά στο Πάρκο ΤΗΘΥΣ

«Κολαστήριο» ο Χ.Υ.Τ.Α. Κατερίνης για 60 αδέσποτα – Αδιάφορος ο δήμος!

Η σύμπραξη των φιλοζωικών σωματείων είναι δεδομένη αν ο Δήμος Κατερίνης πράξει τα νόμιμα

Συστηματική η εξόντωση των αδέσποτων και στην Κατερίνη

Κατερίνη: Πήγε στον κτηνίατρο για να ζητήσει φόλες!

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

5 Σχόλια

  1. ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΝΤΙΔΗΣ

    Δεν υπάρχει ΟΥΤΕ θεός ΟΥΤΕ θεία δίκη. Υπάρχουν μόνο τα χέρια μας. ΦΤΑΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ. Αμα δεν κάνετε κάτι εσείς δεν θα αλλάξει ΤΙΠΟΤΑ. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν ευθανασία.

  2. parask. oliver

    Με απόλυτη γνώση και πλήρη ευθύνη δηλώνω ότι η πλειονότητα των κτηνοτρόφων είναι πληγή για την ύπαιθρο, οι στάνες είναι άθλιες, τα ζώα υποφέρουν, τα σκυλιά τους τα έχουν σε τραγική κατάσταση, τα ζώα βόσκουν σε περιοχές που έχουν καεί, ο τόπος είναι γεμάτος από αυθαίρετες παράγκες, δημιουργούν σκουπιδότουπους παντού, πετάνε τα νεκρά ζώα όπου γουστάρουν, με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες το "παιχνίδι" είναι φιλικό, σφάζουν τα ζώα όπου γουστάρουν και αδιαφορούν πλήρως για κάθε σχετική νομοθεσία. Και τέλος κυνηγούν καισκοτώνουν κάθε ζωντανό που θεωρούν εισβολέα..Ας εξαφανιστούν να ησυχάσουμε..δεν θα λυπηθώ καθόλου

  3. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΡΟΥΠΑ

    Λυπαμαι τοσο πολυ με την βαβαροτητα και τον σαδισμο που υπαρχει στον κοσμο.Ελικρινα κλαιω...με ποναει η ψυχη μου γιατι εχουμε χασειπολλοι απο μας, την ανθρωπια και την συμπονια.Πως εγιναν ετσι οι "ΑΝΘΡΩΠΟΙ"??? Ποσο υποφερουν ολα τα πλασματα Του Θεου στα χερια μας... Η αγαπη για όλα τα πλάσματα είναι η πιο ευγενική πτυχη της ανθρωπινης ψυχης! Που ειναι αυτη η ψυχη Θεε μου σε ορισμενους???

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.