Στηρίξτε μας

«Ψίχουλα» για τ’ αδέσποτα δίνει από τον προϋπολογισμό του ο πλεονασματικός Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης

30 Νοεμβρίου 2015 22:35 | Επικαιρότητα
«Ψίχουλα» για τ’ αδέσποτα δίνει από τον προϋπολογισμό του ο πλεονασματικός Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Αρκετοί ήταν εκείνοι που χθες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πενταμελούς Επιτροπής Διαχείρισης Αδέσποτων του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, παραβρέθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο στην αίθουσα «ΙΩΝΙΑ» και παρακολούθησαν τα όσα περιέγραψαν τα μέλη της για όσα η δημοτική αρχή δεν κάνει για την φροντίδα εκατοντάδων ζώων τα οποία ζουν σ’ ένα εξαιρετικά μεγάλο καλλικρατικό δήμο, οι περιοχές του οποίου μετατρέπονται εδώ και χρόνια σε τόπους εγκατάλειψης κατοικιδίων αφού εκεί κάτοικοι της Αττικής ξεφορτώνονται με κάθε τρόπο τα δικά τους σκυλιά και γατιά.

Η Ρεγγίνα Αργυράκη κάτοικος της περιοχής, καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Νευροεπιστημών στο Α.Π.Θ., η οποία είναι και συντονίστρια της διεπιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους εξήγησε ότι στόχος όλων εκείνων που θέλουν πραγματικά να πιέσουν τον Δήμο να αναλάβει τις ευθύνες τους είναι να μην χαρακτηριστούν επειδή είναι φιλόζωοι είτε ως «ψυχοπαθείς είτε αισχροκερδείς» καθώς αυτές είναι οι συνήθεις δικαιολογίες που ακούγονται εις βάρους κάποιου που παλεύει και για τα ζώα.

EkdilosiPentamelous3V-3Δημότες της Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν την οργάνωση τους για την ορθή διαχείριση των αδέσποτων.

Ενώ τόνισε ότι προσπαθούν να εμπλέξουν τον δήμο στην υπόθεση της ορθής διαχείρισης των αδέσποτων καθώς το φορτίο (οικονομικό και ψυχικό) που πέφτει στις πλάτες των ιδιωτών είναι τεράστιο αλλά και γιατί όλοι όσοι φροντίζουν συστηματικά τα ζώα μιας πόλης, μιας περιοχής είναι φορείς αυτής της αλληλεγγύης καθώς αντιλαμβάνονται αυτά τα πλάσματα ως βιολογικούς εταίρους τα οποία ζουν σε μια φύση που υφίσταται τα πάντα και διαλύεται από το είδος μας.

«Εμείς θα πρέπει να κάνουμε τους άλλους να ντρέπονται για όσα υφίστανται τα ζώα στους δρόμους καθώς εκεί ψυχορραγούν τα τελευταία ψήγματα της πανίδας και δεν θα πρέπει εμείς να ντρεπόμαστε γι’ αυτά που προσφέρουμε» σημείωσε και εξήγησε ότι ύψιστες ανάγκες είναι η ενημέρωση με στόχευση στις νεαρές ηλικίες, η διάλυση των αστικών μύθων για τις ζωοανθρωπονόσους και την επιθετική συμπεριφορά των ζώων και τέλος η ουσιαστική συμβολή της δημοτικής αρχής στην κάλυψη των αναγκών για τροφές, κτηνιατρικές πράξεις και κτηνιατρικά φάρμακα (αποπαρασιτώσεις, εμβολιασμούς)

Μάλιστα η κα Αργυράκη προανήγγειλε τη συνεργασία της Π.Φ.Π.Ο. με το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε μια εκστρατεία που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Φεβρουάριο για όσα συμβαίνουν στα δημοτικά κυνοκομεία που είναι κολαστήρια για τα έγκλειστα ζώα.

«Ψίχουλα» ο προϋπολογισμός για χιλιάδες αδέσποτα...

Η Τίνα Κασιδόκωστα πρόεδρος της Πενταμελούς Επιτροπής και εργαζόμενη σε αυτόν το καλλικρατικό δήμο εξήγησε ότι για το έτος 2016 η δημοτική αρχή έχει προϋπολογίσει ένα εξαιρετικά μικρό ποσό ύψους μόλις 25.000 ευρώ (15.000 για κτηνιατρικές πράξεις και 10.000 για παρασιτοκτώνα) για την φροντίδα και στείρωση εκατοντάδων ζώων και όπως χαρακτηριστικά είπε – και δικαίως – αυτό το ποσό για τόσα ζώα «είναι ένα τίποτα» την στιμή μάλιστα που για πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις έχουν δεσμευτεί 780.000 ευρώ.

Η κα Κασιδόκωστα εξήγησε ότι το πρόγραμμα στειρώσεων θα ξεκινήσει τον Ιούνιο (!) του 2016 επειδή η δημοτική αρχή καθυστέρησε αδικαιολόγητα ενώ ακόμα δεν έχει εξοφληθεί το ποσό των 23.000 ευρώ (οφειλές σε κτηνιάτρους) από προηγούμενες επεμβάσεις.

Έχει σημασία να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την Γιούλη Ηλιοπούλου που είναι Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών ο συγκεκριμένος Δήμος είναι πλεονασματικός και ο λόγος που η επίτροπος δημιουργεί προβλήματα στην εκταμίευση ποσών για θέματα φροντίδας των ζώων δεν είναι γιατί αυτά δεν υπάρχουν αλλά γιατί ο δήμαρχος με τους δημοτικούς συμβούλους του δεν αποφασίζουν εγκαίρως να συμπεριλάβουν τα ποσά που απαιτούνται για την διαχείριση των αδέσποτων.

EkdilosiPentamelous3V-1Οι παρευρισκόμενοι θα υπογράψουν ψήφισμα ώστε ο Δήμος να αυξήσει το ποσό που έχει προϋπολογίσει για στειρώσεις κ.ά.

Η κα Ηλιοπούλου έτσι διέψευσε τους ισχυρισμούς του δημοτικού συμβούλου Παντελή Κασιδόκωστα που στην συζήτηση η οποία ακολούθησε μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών ισχυρίστηκε ότι η δημοτική αρχή θέλει να δώσει περισσότερα χρήματα και η αρμόδια επίτροπος δεν τους το επιτρέπει ή βάζει εμπόδια.

Στην τοποθέτηση της η Ντίνα Μπελτέκου κτηνίατρος και πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής εξήγησε ότι η θεσμοθέτηση της συνεργασίας μεταξύ κτηνιάτρων και τοπικής αυτοδιοίκησης για την φροντίδα των ζώων ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια με πρωτοβουλία του Σ.Κ.Μ.Ζ.Α. και στις δικές τους προτάσεις βασίστηκε ο νόμος 3170/2003 που αποτέλεσε την βάση για τους επόμενους.

Η κα Μπελτέκου επισήμανε ότι τα άσυλα (κυνοκομεία) μόνο ως τέτοια δεν λειτουργούν και σταδιακά γίνονται αφορμή και αιτία κακοποίησης, τα χαρακτήρισε τοποθεσίες ενδημίας, και περιβάλλον μόλυνσης για τα ίδια τα ζώα. Ενώ τόνισε ότι στην συνείδηση του ελληνικού λαού και των κτηνιάτρων η ευθανασία δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή υπόθεση σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό καθώς εκεί τα ζώα θανατώνονται αν παραμείνουν για περισσότερο από 40 μέρες σ’ ένα κυνοκομείο.

Η πρόεδρος του Σ.Κ.Μ.Ζ.Α. τόνισε ότι οι φιλόζωοι είναι πρεσβευτές σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ζώα όμως αυτό δεν μας απαλλάσσει από τις ευθύνες μας καθώς οφείλουμε να προσέχουμε ώστε τα κατοικίδια μας να μην ενοχλούν και ο μόνος τρόπος για να προάγουμε αυτές τις αρχές είναι να θεσμοθετηθούν τα μαθήματα φιλοζωίας και όχι μόνο στα σχολεία.

Θα ζητήσουν με ψήφισμα περισσότερα χρήματα για την φροντίδα των αδέσποτων

Από το ακροατήριο τέθηκαν πολύ σημαντικά ζητήματα από το πως να ασκηθεί πίεση στον δήμαρχο Γρηγόρη Κωνταντέλλο ώστε να κάνει πράξη αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε μέχρι και το πως θα μπορούν να προμηθεύονται σε χαμηλότερες τιμές (χονδρική) ζωοτροφές, εμβόλια, αντιπαρασιτικά φάρμακα άνθρωποι που έθεσαν υπό την αιγίδα τους δεκάδες αδέσποτα για να τα σώσουν και τώρα αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα τους.

Από τους φιλόζωους δημότες κατατέθηκαν προτάσεις όπως π.χ. ο δήμος να βγάζει ανακοινώσεις καταδικάζοντας τις δηλητηριάσεις ζώων και να κολλάει αφίσες προειδοποιώντας τους δράστες που δυστυχώς δύσκολα εντοπίζονται.

Ζητήθηκε μάλιστα να συγκεντρωθούν οι υπογραφές από τους περίπου 250 παριστάμενους στην αίθουσα και κατατεθεί ψήφισμα με αίτημα την αύξηση του ποσού έως τις 74.000 ευρώ που έχει προϋπολογιστεί για τα ζώα και σε αυτό να συμπεριλαμβάνονται και οι εκατοντάδες αδέσποτες γάτες οι οποίες έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Προτάθηκε ο δήμος μέσω των λογαριασμών να στείλει ενημερωτικό υλικό για το τι ορίζει η νομοθεσία ή το που μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι με την αρμόδια Πενταμελή Επιτροπή, αλλά και να καταστεί η ιστοσελίδα της δημοτικής αρχή πηγή πληροφόρησης για χρηστικά ζητήματα σχετικά με τ’ αδέσποτα.

Ζητήθηκε να υπάρξει λίστα με τους κτηνιάτρους της περιοχής – για τους οποίους ειπώθηκαν πολύ καλά λόγια – και να αναρτηθεί ώστε οι δημότες να γνωρίζουν ποιοι κάνουν καλύτερες τιμές για την στείρωση αδέσποτων ζώων αντιλαμβανόμενες τις τεράστιες ανάγκες οι οποίες προκύπτουν.

Προτάθηκε να οριοθετηθούν σημεία σίτισης με απλές ενημερωτικές πινακίδες, που να εξηγούν ότι αυτό είναι νόμιμο, ώστε να μην πετούν συστηματικά δημότες τα δοχεία τροφής και νερού που τοποθετούν οι φιλόζωοι οι οποίοι με δικά τους έξοδα μεριμνούν για να ξεδιψούν και να τρέφονται ζώα που ζουν στους δρόμους.

Μάλιστα μετά από πρόταση της υπεύθυνης του Γραφείου Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου ορίστηκε το κτίριο όπου στεγάζεται η υπηρεσία (Ζαφείρου 2, Βούλα) ως το σημείο όπου όποιος θέλει θα μπορεί να αφήνει από εδώ και στο εξής ζωοτροφές, και φάρμακα για τα αδέσποτα.

Όπως τονίστηκε από τους διοργανωτές αυτή η πρώτη συνάντηση γνωριμίας και ενημέρωση είναι πολύ σημαντική ώστε όλοι εκείνοι που στην κυριολεξία μοχθούν για την σωτηρία ζώων την ήμερης και άγριας πανίδας που υποφέρουν να συνταχθούν σ’ ένα κοινό μέτωπο για να αντιμετωπίσουν και τις δικαιολογίες της δημοτικής αρχής που αντιμετωπίζει το θέμα με αδιαφορία αλλά και τους συνανθρώπους τους που είτε βασανίζουν, είτε εγκαταλείπουν είτε ενοχλούνται και δεν αντιλαμβάνονται ότι με τα ζώα μοιραζόμαστε αυτόν τον τόπο και έχουν και αυτά δικαιώματα.

Ευχαριστούμε τον ιστότοπο www.3vita.gr για την παραχώρηση των φωτογραφιών από την χθεσινή εκδήλωση.

Διαβάστε επίσης:

Πρόσκληση για συνάντηση φιλόζωων του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης

Βάρη: Το ζώο σάπιζε έξω από το Δημαρχείο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης

Σκότωσε τον έναν σκύλο του και εξαφάνισε τον δεύτερο στην Μηλαδέζα Βάρης

Ξεψύχησε στην αυλή της στη Βάρη το άρρωστο αλεπουδάκι

Συστηματική η κακοποίηση των σκυλιών αλλά συστηματικότερη η αδιαφορία του Α.Τ. Κορωπίου

Καταδικάστηκε για την κακοποίηση του σκύλου αλλά πρόλαβε και τον εξαφάνισε στην Αγία Μαρίνα Αττικής!

Αγία Μαρίνα Αττικής: Σκύλος σαν ζωντανό σκιάχτρο κάτω από τον καυτό ήλιο

Κορωπί: Σκύλος με δεμένα τα πόδια πληγωμένος από το καλώδιο και το σύρμα στο λαιμό του

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.