Στηρίξτε μας

Ψήφισμα υπέρ της αποκατάστασης των ιχθυαποθεμάτων ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

11 Φεβρουαρίου 2013 09:00 | Τα καλά νέα
Ψήφισμα υπέρ της αποκατάστασης των ιχθυαποθεμάτων ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

Για δεκαετίες η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να αποτρέψει την υπεραλίευση. Στις 6 Φεβρουαρίου, σε μια ιστορική ψηφοφορία, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (502 έναντι 137) απαίτησε να αποκατασταθούν τα αλιευτικά αποθέματα έως το 2020. Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προχώρησε ακόμα περισσότερο την πρόταση της Επιτροπής Αλιείας, θέτοντας στενό χρονικό περιθώριο για τον τερματισμό της υπεραλίευσης και σαφή στόχο για την αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να διεξάγονται αυστηρές εκτιμήσεις για την αλιευτική ικανότητα των αλιευτικών στόλων σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ε.Ε., αλλά και να παρέχεται οικονομική στήριξη μόνο σε όσους τηρούν τους κανόνες. Τέλος, στήριξαν την πρόταση να «επιβραβεύονται» οι αλιείς που ψαρεύουν με τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον και την κοινωνία, παρέχοντάς τους προτεραιότητα στην πρόσβαση των αλιευτικών πόρων.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από όλες τις πολιτικές ομάδες έγραψε ιστορία, ψηφίζοντας ώστε να αντιστραφούν δεκαετίες υπεραλίευσης από την Ε.Ε. και θέτοντας φιλόδοξους στόχους για την αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων», δήλωσε η Uta Bellion γενική συντονίστρια του Δικτύου OCEAN2012 & διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Θαλάσσιου Προγράμματος του Pew Charitable Trusts.

«Η ψηφοφορία στέλνει ένα πολύ σαφές μήνυμα προς τους υπουργούς Αλιείας, ότι στις επικείμενες σχετικές διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εξετάσουν το πώς θα βάλουν τέλος στην υπεραλίευση νωρίτερα από ό,τι θα ήθελαν».

Τώρα, οι δύο φορείς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να διαπραγματευτούν. Η Ulrike Rodust, γερμανίδα ευρωβουλευτής, θα ηγηθεί της ομάδας διαπραγμάτευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Αλιείας της Ιρλανδίας, Simon Coveney. Οι υπουργοί θα συναντηθούν στο τέλος Φεβρουαρίου για να οριστικοποιηθεί η θέση διαπραγμάτευσης του Συμβουλίου.

«Είναι μια καλή ημέρα για το περιβάλλον. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ του τερματισμού της υπεραλίευσης, καθώς και της αποκατάστασης των ιχθυαποθεμάτων. Τώρα προσδοκούμε οι υπουργοί Αλιείας της Ε.Ε. να επιδείξουν ευελιξία στις θέσεις τους, για το καλό των αποθεμάτων των ψαριών μας και των κοινοτήτων που εξαρτώνται από αυτά», δήλωσε η κα Bellion.

Το ινστιτούτο ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, συντονιστής φορέας του Δικτύου OCEAN2012 στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και οι οργανώσεις-μέλη του Δικτύου: MEDASSET - Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών, Οργανισμός Θαλασσίων Ερευνών «Νηρέας», Protect the Sharks Foundation, «Ελλάδα Καθαρή», Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου, Αλιευτικός Σύλλογος Φούρνων Κορσεών, Enalia Physis Environmental Research Centre, επικροτούν αυτή την απόφαση.

Το Δικτύου OCEAN2012 τα τελευταία δύο χρόνια, κατά τις διαδικασίες διαμόρφωσης της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τους Έλληνες και Κύπριους Ευρωβουλευτές, στις Βρυξέλλες και την Αθήνα, ενημερώνοντάς τους για την αναγκαιότητα μιας διαφορετικής νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, η οποία θα αποτελέσει ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο για τον τερματισμό της υπεραλίευσης.

Οι εκπρόσωποι του Δικτύου OCEAN2012 πραγματοποίησαν συναντήσεις με την επίτροπο Αλιείας και Θαλασσίων Υποθέσεων της Ε.Ε. κα Μαρία Δαμανάκη και τους συνεργάτες της, καθώς επίσης και με τους μόνιμους εκπροσώπους στις Βρυξέλλες του Ελληνικού και Κυπριακού αρμόδιου για θέματα αλιείας Υπουργείου.

Παράλληλα αυτά τα δύο χρόνια έγιναν πολυάριθμες εκδηλώσεις από τα μέλη του δικτύου στην Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και σε όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε., ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, αλλά και δράσεις ευαισθητοποίησης με τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο την ευαισθητοποίηση, ορθή ενημέρωση, αλλά και ενεργοποίηση του κοινού, για ένα θέμα που πραγματικά μας αφορά όλους.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας επειδή η συντονισμένη δράση μας είχε θετική ανταπόκριση από την πλειονότητα των Ελλήνων και Κυπρίων Ευρωβουλευτών, συμβάλλοντας στην ιδιαίτερα επιτυχή έκβαση αυτής της ψηφοφορίας», αναφέρει η Αναστασία Μήλιου, συντονίστρια του OCEAN2012 για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Δίκτυο OCEAN 2012 είναι ένας πανευρωπαϊκός συνασπισμός 178 οργανώσεων και μη-κυβερνητικών φορέων που επιδιώκουν, με τις προτάσεις και τη δράση τους, να δοθεί τέλος στην υπεραλίευση και στις καταστρεπτικές αλιευτικές πρακτικές, και να διασφαλιστεί η δίκαιη και ισότιμη χρήση των υγιών ιχθυαποθεμάτων, μέσα από τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Διαβάστε επίσης:

Ο Γ. Καρασμάνης συμβάλλει στην καταστροφή των θαλασσών επαναφέροντας την αλιεία με βιντζότρατα

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έβαλε τέλος στην αλιεία με βιντζότρατα

Το Αιγαίο θα χάσει τα ψάρια του! Έρευνα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ»

Ε.Ε.: Επιδοτεί την περιβαλλοντική και οικονομική χρεοκοπία των θαλασσών μας!

Μηχανότρατες εκφορτώνουν ανενόχλητα υπομεγέθη αλιεύματα στους Φούρνους

Δείτε τι προκαλεί η υπεραλίευση (βίντεο)

Ε.Ε.: Επιδοτεί την περιβαλλοντική και οικονομική χρεοκοπία των θαλασσών μας!

Ιογενής εγκεφαλοπάθεια σκότωσε τα ψάρια στο Ιόνιο Πέλαγος

Έρευνα αποκαλύπτει: 50% της θαλάσσιας ζωής έχει εξαφανιστεί!

WWF: Το 82% των ψαριών στη Μεσόγειο υπεραλιεύεται (βίντεο)

Πειρατική αλιεία και από τουρκικές μηχανότρατες στο Αιγαίο

Tagged: , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

 1. ΚΟΡΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

  Πρακτικά η απάντηση του Δημήτρη είναι η σαφής . Η Λύση είναι η αποχή απο την εμπορευματοποίηση της ζωής .Τα κράτη είχαν συμφέροντα απο την παρανομεία και έκλειναν τα μάτια . Τώρα που άνοιξε η ψαλίδα μεταξύ παράνομων και νόμιμων εσοδων δεν ξέρουν τι να κάνουν.

 2. ΚΟΡΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

  Το βασικότερο πρόβλημα φυσικά είναι η παράνομη αλιεία των κρατών του τρίτου κόσμου και οι μεταφορτώσεις βαφτισμένων ψαριών σε Ευρωπαικά πλοία στην μέση του Ωκεανού.Στην αλιεία όπως και στο κυνήγι η παράνομη δραστηριότητα είναι πολύ περισσότερη απο την νόμιμη.

 3. δημήτρης

  ΔΕΝ πρόκειται ΠΟΤΕ να υπάρξει ρυθμισμένη αλιεία, πάντα οι πολυεθνικές πίσω από του αλιευτικούς στόλους θα αδειάζουν τα κατά τόπους αποθέματα, χωρίς κυρώσεις. Η μόνη "λύση" είναι η αποχή από τα θαλασσινά, προέρχονται από εξαιρετικά καταστροφικές πρακτικές για τους ωκεανούς:
  http://www.youtube.com/watch?v=1rtJFvKp9bM

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.