Στηρίξτε μας

Μηχανότρατες εκφορτώνουν ανενόχλητα υπομεγέθη αλιεύματα στους Φούρνους

6 Οκτωβρίου 2011 06:42 | Καταγγελίες
Μηχανότρατες εκφορτώνουν ανενόχλητα υπομεγέθη αλιεύματα στους Φούρνους

Παράνομη εκφόρτωση υπομεγεθών αλιευμάτων παρουσία της τοπικής λιμενικής αρχής έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης 4 Οκτωβρίου στο λιμάνι των Φούρνων. Μέλη του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, που βρίσκονταν στην περιοχή στο πλαίσιο αλιευτικής έρευνας και προγραμματισμένης συζήτησης για θέματα διαχείρισης αλιείας με τους αλιείς και τον Δήμο Φούρνων έγιναν μάρτυρες της αυθαιρεσίας και της αναλγησίας των ελεγκτικών μηχανισμών.

Χρειάστηκε να γίνει πρώτα επιτόπια καταμέτρηση μεγέθους από επιστήμονες του Αρχιπελάγους, σε ποσότητες ψαριών που μας παρέδωσαν κάτοικοι του νησιού μετά την αγορά τους από τα συγκεκριμένα αλιευτικά σκάφη, να ακολουθήσουν οι έντονες διαμαρτυρίες των δεκάδων αγανακτισμένων ντόπιων (στην πλειοψηφία τους αλιείς) και οι διαρκείς παραινέσεις μας προς τους λιμενικούς για να τηρηθεί η διαδικασία ελέγχου.

Στη συνέχεια ακολουθούν σκηνές «απείρου κάλλους». Προς έκπληξη όλων (ερευνητών του Ινστιτούτου, συνεργατών επιστημόνων αλιείας από Ευρώπη, Αυστραλία και Αφρική, που συμμετέχουν στην ερευνητική αποστολή του Αρχιπελάγους και αρκετών κατοίκων).  Ο έλεγχος πραγματοποιείται από έναν λιμενικό, ο οποίος με απροθυμία ανεβαίνει στο φορτηγό ψυγείο (το οποίο είναι γεμάτο με πολλές δεκάδες κιβώτια), ανοίγει ένα μόνο κιβώτιο και ελέγχει ένα μόνο ψάρι!

Το φορτηγό ψυγείο φορτώνεται με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο σε επιβατηγό πλοίο με προορισμό τον Πειραιά.
Η ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ ζητά άμεσα τη συνδρομή του Τμήματος Αλιείας του Λιμεναρχείου Πειραιά, μέλη του οποίου ανταποκρίνονται άμεσα και αποτελεσματικά στα καθήκοντά τους, τιμώντας τη θέση τους και το Λιμενικό Σώμα.

Διενεργούν τον απαραίτητο έλεγχο στον Πειραιά και επιβάλλουν τις σχετικές κυρώσεις. Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, γνωρίζοντας ενδεχομένως την πιθανότητα ελέγχου, αφαίρεσαν από το φορτηγό - ψυγείο την πλειονότητα των υπομεγεθών και παράνομων ψαριών πριν τον κατάπλου στον Πειραιά.

Δεν προκειται για μεμονομενο περιστατικό. Είναι ευρέως γνωστό στις παράκτιες και νησιωτικές κοινωνίες της Ελλάδας, ότι παράνομα αλιεύματα διακινούνται σχεδόν καθημερινά κατά αυτόν τον τρόπο από συγκεκριμένα απομακρυσμένα λιμάνια της χώρας, όπου οι έλεγχοι είναι ελλιπείς, και καταλήγουν ακόμα και στις κεντρικές ιχθυόσκαλες.

Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ενημέρωσε τόσο τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές για το περιστατικό, τους αρμόδιους επικεφαλής αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος, τις εισαγγελικές αρχές και τον εισαγγελέα περιβάλλοντος.

Την ερχόμενη Δευτέρα επιστήμονες του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ θα μεταβούν στις Βρυξέλλες, για μία δια ζώσης ενημέρωση της Υπηρεσίας Αλιευτικού Ελέγχου (Unit for Fisheries Control Policy), της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας (DG MARE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο αναφορών και καταγγελιών, που έχει ζητηθεί από το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ να αποστέλλει για φαινόμενα παράνομης και καταστροφικής αλιείας στις ελληνικές θάλασσες.

Αντίστοιχη ενημέρωση θα γίνει επίσης και σε μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Οι επιστήμονες κάνουν έκκληση τόσο απέναντι στις ελληνικές και στις ευρωπαϊκές αρχές, ώστε να εφαρμοστεί επιτέλους η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία αλιευτικού ελέγχου.

Πρέπει να συμβάλλουμε όλοι στην καταπολέμηση της αυθαίρετης και παράνομης αλιείας και στην προστασία των ιχθυαποθεμάτων και ως ψαράδες και ως καταναλωτές.

Να αποφευχθεί πάση θυσία η χρεοκοπία των ελληνικών αλιευτικών αποθεμάτων, η οποία βρίσκεται προ των πυλών και παρασύρει δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, που εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από την αλιεία.

 

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.