Στηρίξτε μας

Πρωτοβουλίες για την προστασία των μεγάλων σαρκοφάγων της Ευρώπης

15 Ιουνίου 2012 14:52 | Επικαιρότητα
Πρωτοβουλίες για την προστασία των μεγάλων σαρκοφάγων της Ευρώπης

Στο Saanen της Ελβετίας συναντήθηκαν μερικές ημέρες πριν, ειδικοί από όλη την Ευρώπη οι οποίοι συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία για τα Μεγάλα Σαρκοφάγα στην Ευρώπη (Large Carnivore Initiative for Europe-LCIE), που υπάγεται στην IUCN (Διεθνή Ένωση για την Διατήρηση της Φύσης) ως ειδική Ομάδα Εργασίας (working group).

Σκοπός του LCIE, που αποτελείται από επιστήμονες - ειδικούς στη βιολογία, την οικολογία, τη διαχείριση και τη διατήρηση των πέντε (5) ειδών μεγάλων σαρκοφάγων της Ευρώπης, είναι η ανταλλαγή επιστημονικής εμπειρίας, η επικαιροποίηση επιστημονικών δεδομένων και η συνδρομή προς την Ε.Ε. για τη διαμόρφωση ενιαίων ή συνεργατικών πρακτικών και πολιτικών διαχείρισης και διατήρησης των πέντε αυτών ειδών σε Πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Η τακτική αυτή συνάντηση του LCIE συνδυάστηκε με το τακτικό συνέδριο της Ειδικής Γραμματείας του Συμβουλίου της Ευρώπης που είναι αρμόδια για την εφαρμογή της Σύμβασης της Βέρνης και τη «Διατήρηση της Άγριας Ζωής και των Φυσικών Ενδιαιτημάτων στην Ευρώπη», στο οποίο εκπροσωπήθηκαν οι επίσημες αρχές της κάθε χώρας (δυστυχώς όχι η Ελλάδα) που έχει υπογράψει τη Σύμβαση.

Στις 2 συναντήσεις, που διήρκεσαν από τις 23 έως τις 25 Μαΐου, παρευρέθηκε από την Ελλάδα, ο επιστημονικός υπεύθυνος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ, Γιώργος Μερτζάνης, (μέλος του LCIE από το 1998), παρουσιάζοντας τις δράσεις και τα αποτελέσματα των τριών έργων LIFE στα οποία συμμετέχει η Καλλιστώ για τη διατήρηση της αρκούδας στην Ελλάδα, στους νομούς Γρεβενών, Τρικάλων και Καστοριάς αντίστοιχα.

Τα βασικά σημεία της συνάντησης αυτής σε σχέση με μελλοντικές ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα πρέπει να ληφθούν, συνοψίζονται παρακάτω:

1. Το τσακάλι εντάσσεται πλέον επίσημα στο πρόγραμμα δράσεων για τα μεγάλα σαρκοφάγα της Ευρώπης.

2. Σε σχέση με τη διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων και ειδικά σε περιοχές επανεμφάνισής τους μετά από μακρόχρονη απουσία, συζητήθηκε και συμφωνήθηκε η σπουδαιότητα του παράγοντα της κοινωνικής διάστασης στη διαχείρισή τους.

3. Ο Βαλκανικός λύγκας, το τρίτο και πλέον απειλούμενο υποείδος λύγκα στην Ευρώπη, έχει χαρακτηριστεί ως είδος κρισίμως κινδυνεύον. Ο ελάχιστος εκτιμώμενος πληθυσμός σε Αλβανία, Π.Γ.Δ.Μ. και Μαυροβούνιο όπως προέκυψε από το διεθνές πρόγραμμα αξιολόγησης της κατάστασής του, είναι μόνο 22-40 άτομα.

4. Επιβεβαιώθηκε η απόρριψη από την Ε.Ε. του αιτήματος της υπό ένταξη Κροατίας, για αλλαγή του νομικού status της αρκούδας στη χώρα, με μετακίνησή της από το Παρ. ΙΙ της ΚΟ 92/43 (το είδος χαρακτηρίζεται προτεραιότητας, απόλυτα προστατευόμενο), στο Παράρτημα V (το είδος επιδέχεται διαχειριστικών πρακτικών με έλεγχο του πληθυσμού).

5. Επιβεβαιώθηκε η αποτελεσματικότητα της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης για την διατήρηση - διαχείριση του πληθυσμού λύκου, που ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς στο Αλπικό τόξο.

6. Πληθυσμιακά οριακή χαρακτηρίστηκε η κατάσταση των πληθυσμών του λύκου στη Σκανδιναβία και ειδικότερα στη Νορβηγία, που ουσιαστικά «τροφοδοτείται» από την Σουηδία. Σχετικό αίτημα για πληθυσμιακό έλεγχο με αφαίρεση ατόμων από τον πληθυσμό λύκου στη Σουηδία απορρίφθηκε από την Ε.Ε., μάλιστα επόμενος στρατηγικός στόχος είναι ο πληθυσμος να ανέλθει από 210 σε 500 άτομα με σκοπό να εξασφαλιστεί η γενετική του ποικιλότητα και ευρωστία.

Διαβάστε επίσης:

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ: Ανάκαμψη του πληθυσμού των αρκούδων στην Ελλάδα

Ανάκαμψη του πληθυσμού μεγάλων σαρκοφάγων στην Ευρώπη σύμφωνα με το «Science»

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.