Στηρίξτε μας

Ανακρίβειες τα περί ανάμειξης των Δασαρχείων σε εξόντωση ζώων στην εκπομπή «On ΕΡΤ»

16 Ιουνίου 2015 12:01 | Επικαιρότητα
Ανακρίβειες τα περί ανάμειξης των Δασαρχείων σε εξόντωση ζώων στην εκπομπή «On ΕΡΤ»

Με επιστολή του προς την ΕΡΤ ο Νίκος Μπόκαρης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων επισημαίνει ότι η αναφορά της δημοσιογράφου Ελένης Χρονά στην εκπομπή «On ΕΡΤ» περί ανάμειξη των Δασαρχείων στην εξόντωση ζώων είναι ψευδής, κάνει λόγω για ανακρίβειες και ζητάει την αποκατάσταση της αλήθειας.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα της εκπομπής που προβλήθηκε χθες στην ΕΡΤ1

Ο κ. Μπόκαρης στην επιστολή του προς τους υπεύθυνους της εκπομπής επισημαίνει: «Αξιότιμοι κύριοι, στη χθεσινή εκπομπή της κα Χρονά που αφορούσε στα δηλητηριασμένα δολώματα (κοιν. φόλες) αναφέρθηκε εσφαλμένα ότι οι Δασικές Υπηρεσίες (Δασαρχεία) οργανωμένα τοποθετούν φόλες που τις μαζεύουν το πρωί για τον έλεγχο πληθυσμών ειδών της άγριας Πανίδας.

Θέτουμε υπόψη σας ότι τα Δασαρχεία είναι δημόσιες Αρχές και λειτουργούν αυστηρά κάτω από το πλαίσιο των κανόνων του Εθνικού και Κοινοτικού Δικαίου.

Στο πλαίσιο αυτό οι Δασικές Υπηρεσίες έχουν αναλάβει (σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συνήγορο του Πολίτη, υπηρεσίες του πρωτογενούς τομέα και περιβαλλοντικές οργανώσεις) την υλοποίηση δέσμης δράσεων για τον έλεγχο αυτής της παράνομης δραστηριότητας που υποβαθμίζει και εκθέτει τη χώρα μας.

Για το σκοπό αυτό οι Δασικές Υπηρεσίες (που έχουν και την αποκλειστική αρμοδιότητα φύλαξης της υπαίθρου) έχουν εντάξει στον προγραμματισμό τους την υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, ενημερωτικές καμπάνιες και τη δημιουργία δικτύου χώρων σίτισης πτωματοφάγων πουλιών μιας και συνήθως εκτός από τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, για τα οποία συζητήσατε στην εκπομπή σας, θύματα αυτής της έκνομης δραστηριότητας είναι και σπάνια είδη της άγριας πτηνοπανίδας.

Επισημαίνουμε ότι οι πρακτικές αυτές (για οποιοδήποτε λόγο και αν εφαρμόζονται) είναι παράνομες και πρέπει να καταγγέλλονται. Επίσης το γεγονός ότι είδη της άγριας πανίδας και μάλιστα προστατευόμενα έχουν δηλητηριασθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας (Στενά Νέστου, Ζαγοροχώρια κλπ) αποτέλεσε την αιτία για την οποία η χώρα μας έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπάρχει και ενδεχόμενο παραπομπής της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κάτι που μέχρι σήμερα έχει αποσοβηθεί λόγω των δράσεων που έχει υλοποιήσει η Δασική Υπηρεσία.

Συνεπώς υποχρέωση όχι μόνο των Δημόσιων Αρχών αλλά και της Δημόσιας Τηλεόρασης είναι να αποκαθιστά την αλήθεια, να πληροφορεί με ουσιαστικό και χρήσιμο τρόπο και να συμβάλλει στην επιμόρφωση του γενικού πληθυσμού προβάλλοντας θέματα όπως αυτό της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων και ζητώντας την προσοχή και τη στήριξη της πολιτείας για τον περιορισμό της χρήσης δολωμάτων.

Είμαστε βέβαιοι ότι η επανόρθωση της κα Χρονά, με όμοιο σχολιασμό σε εκπομπή που θα ακολουθήσει, θα βοηθήσει και στο δικό μας έργο.

ΥΣ. Επισημειωματικά σας γνωρίζουμε ότι οι μέθοδοι ελέγχου του πληθυσμού των ειδών της άγριας πανίδας (κυρίως αλεπούδων) εφαρμόστηκαν προ εικοσαετίας και πλέον στη χώρα μας με τρόπο απολύτως ελεγχόμενο που δεν προκάλεσε ζημιές ούτε σε οικόσιτα ούτε σε είδη της άγριας πανίδας. Αυτές οι μέθοδοι σήμερα δεν εφαρμόζονται!!!» καταλήγει ο κ. Μπόκαρης.

Διαρκές έγκλημα

Στην εκπομπή «On ΕΡΤ» καλεσμένη της Ελένης Χρονά και του Ανδρέα Ροδίτη ήταν και η δημοσιογράφος του www.zoosos.gr Ελένη Ηλιοπούλου η οποία αναφέρθηκε σε αυτό το διαρκές έγκλημα καθώς χιλιάδες ζώα κατοικίδια, αδέσποτα, άγρια συστηματικά κάθε χρόνο εξοντώνονται στη χώρα μας με φόλες.

Καλεσμένη στο στούντιο ήταν και η Μαρία Κοντού η αντιπρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Λάρισας «Anim.A.L.» η οποία περιέγραψε την δική της εμπειρία και τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση.

Τηλεφωνικά στην εκπομπή μίλησε η Ευσταθία Παπαχρήστου, μέλος του Φιλοζωικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, καθώς  στην πόλη τους στις 3 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαμαρτυρία ενάντια στις φόλες καθώς εκεί σε μόλις τέσσερις μέρες περισσότερα από 45 ζώα (σκυλιά, γατιά) αδέσποτα και μη βρήκαν φρικτό θάνατο από δηλητήρια.

Διαβάστε επίσης:

«Οn ΕΡΤ»: Συστηματική η εξόντωση ζώων με φόλες παντού στην Ελλάδα

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

4 Σχόλια

  1. Mary

    Παλιά μου είχε πει ένας βοσκός ότι ο θηροφύλακας έβαζε για δόλωμα ένα γαιδουράκι νεογέννητο ή ψωριασμένο προβατο το δένανε σε ένα δέντρο στο δάσος ,άλλοιφαν την κοιλιά του με νερό και δηλητήριο και αυτό φώναζε. Τότε ερχόταν ο λύκος το έτρωγε,δηλητηριαζόταν και στο τέλος με το κουφάρι του ο δασοφύλακας έκανε γύρα στους τσομπάνηδες και έπαιρνε χρήματα. Βουίζε ο τόπος από περιστατικά ,ήταν κοινό μυστικό ,όπως κοινό μυστικό ήταν παρόμοιες πρακτικές των δήμων. Βράδυ πάντα και το πρωί τα μάζευε τα ΄πτώματα το σκουπιδιάρικο. Δεν ξέρω αν συμβαίνει και τώρα. Αλλά αν αναλογιστείς σε πόσους δήμους δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα για τα αδέποτα,ότι στα χωριά ειδικά κανένας δεν στειρώνει τα κυνηγόσκυλα,τους φύλακες,τα τσομπανόσκυλα ,ακόμη και τα μικρόσωμα σκυλάκια τους ,αλλά παρόλα αυτά προχωράς στους δρόμους τους και δεν βλέπεις αδέσποτα(που κανονικά θα έπρεπε ως τώρα να τους έχουν φάει τα σκυλιά) τότε βγάζεις συμπεράσματα ,που πάντα δεν αφορούν τους χωρικούς μεμονοωμένα.

  2. Vasilis

    Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων...πρώτη φορά τον ακούω. Τόσα εγκλήματα γίναν. Το Αιγάλεω όρος γέμισε φόλες, δεν έμεινε ζωντανή κουκουβάγια, γάτα, σκύλος, πουλάκια από Χαιδάρι εώς Πετρούπολή, αλλά τον κύριο Μπόκαρη πρώτη φορά τον ακούω. Τώρα μόνο θίχτηκε. Από μια δημοσιογράφο που είπε το αυτονόητο και αυτό που συζητάμε όλοι. Τεσπα...δεν ξέρω, δεν θέλω να το σκέφτομαι καν, που πήγαν όλα αυτά τα λεφτά των ευρωπαικών προγραμμάτων που διαχειρίζεται ο κύριος, αλλά εγώ το όνομά του, μετά από τόσες συμφορές, το άκουσα μόνο σήμερα που θίχτηκε από την εκπομπή. Μάλιστα.

  3. EUGENIA

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΜΥΓΑ ΚΑΙ ΜΥΓΙΑΣΤΗΚΕ ?????? ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ(ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΕΙΠΑΝ)!!!!!!!! ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ,ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ,ΤΑ ΦΟΛΙΑΖΟΥΝ ??? ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΣΤΕΙΡΩΣΟΥΝ,ΕΜΒΟΛΙΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ??? ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ......ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΛΕΦΤΑ,ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΒΙΛΛΕΣ ΚΑΙ ΚΟΤΕΡΑ !!!!!!!!!!Η ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ ?????

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.