Στηρίξτε μας

Προσπάθησαν να σώσουν το νεογέννητο δελφίνι που βγήκε στα ρηχά στον Πύργο Ηλείας (βίντεο)

11 Οκτωβρίου 2018 00:01 | Επικαιρότητα
Προσπάθησαν να σώσουν το νεογέννητο δελφίνι που βγήκε στα ρηχά στον Πύργο Ηλείας (βίντεο)

Εθελοντές που κινητοποιήθηκαν άμεσα με τη βοήθεια της κτηνιάτρου Ευτυχίας Φωτιάδη προσπάθησαν χθες να σώσουν το νεαρό δελφίνι το οποίο εντοπίστηκε από τον Διονύση Δρακούλη να έχει βγει στα ρηχά στην παραλία της Σαρακίνας στο Κατάκολο στον Πύργο της Ηλείας.

Η Κωνσταντίνα Κομιώτη, που μίλησε στο www.zoosos.gr, μας εξήγησε ότι ενημερώθηκε το μεσημέρι για το νεαρό θηλαστικό το οποίο κινδύνευε, αφού όσο και αν το έσπρωχνε ο άνδρας που το εντόπισε σε βαθύτερα νερά αυτό έβγαινε ξανά προς την ακτή μη μπορώντας να κολυμπήσει σωστά αφού έγερνε στο πλάι.

Στο σημείο για να βοηθήσει έφτασε ένας κάτοικος της περιοχής ο Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, καθώς επίσης και η κα Κομιώτη, ενώ συγκεντρώθηκαν εκεί αρκετοί εθελοντές που θέλησαν να βοηθήσουν, όπως και άνδρες του Λιμενικού, αλλά δυστυχώς κανείς δεν είχε τις απαιτούμενες γνώσεις για να βοηθήσει το ζώο.

Η κτηνίατρος Ευτυχία Φωτιάδη. η οποία είναι συνεργάτιδα του Ερενητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «ΑΡΙΩΝ» έσπευσε επί τόπου μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, και έκανε στο ζώο δύο ενέσεις, καθώς όλα έδειχναν ότι το πρόβλημα είναι νευρολογικό εξαιτίας ενός ιού και όπως είπε στους παρευρισκόμενους αντίστοιχα περιστατικά είχαν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας φέτος.

Σύμφωνα με την κα Φωτιάδη η πιθανότητα επιβίωσης του ζώου δεν είναι μεγάλη, αλλά πέραν της χορήγησης του φαρμάκου τίποτε άλλο δεν μπορούσε να γίνει στο νεαρό θαλάσσιο θηλαστικό, το οποίο μόλις έδειξε σημάδια ανάρρωσης με μια βάρκα το μετέφεραν σε πιο βαθιά νερά.

Η κα Κομιώτη περιγράφει ως εξής αυτό που έζησε: «Το δελφινάκι ήταν μικρό, ένα πανέμορφο πλάσμα, που κολυμπούσε αποπροσανατολισμένο, γυρνούσε στο πλάι και ανάποδα κι έπαιρνε φόρα κι έβγαινε εκεί που σκάει το κύμα ...έκλαιγε..... ήταν φανερό ότι έχει πρόβλημα και ζητά απεγνωσμένα βοήθεια, αλλά που να ξέρουμε ...».

Ο ΑΡΙΩΝ εφιστά στην προσοχή όσων θέλουν να βοηθήσουν θαλάσσια θηλαστικά

«Ένα νεογέννητο Σταχτοδέλφινο (Grampus griseus) εκθαλασσώθηκε ζωντανό και μετά από θεραπεία με επιτυχία απελευθερώθηκε στην παραλία Σαρακήνα, της Ηλείας, Δυτική Πελοπόννησο.

Ένα νεαρό δελφίνι μήκους 150 εκατοστών προσάραξε ζωντανό, νωρίτερα το πρωί, στην παραλία Σαρακήνα της Ηλείας, στη Δυτική Πελοπόννησο. Ο ΑΡΙΩΝ έστειλε αμέσως Κτηνίατρο επιτόπου αφού ενημερώθηκε για το περιστατικό αυτό από τον Γεώργιο Γουβιά, τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Μέχρι να φτάσουν στη διάσωση βοήθεια, δύο ντόπιοι ήταν στην παραλία και προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, να σύρουν το δελφίνι από την ουρά του προς τα βαθιά με κίνδυνο να πνιγεί.

Επίσης, δύο αξιωματικοί από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα του Κατακόλου πήγαν στην παραλία αλλά τους δόθηκαν λανθασμένες πληροφορίες από μια ΜΚΟ για να προσπαθήσουν να σύρουν το δελφίνι στα ανοιχτά. Η τοπική Κτηνίατρος Ευτυχία Φωτιάδη και μέλος του Δικτύου Κτηνιάτρων του ΑΡΙΩΝ ειδοποιήθηκε αμέσως και σε συνεργασία με την Καθ. Αναστασία Κομνηνού (Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου) πήγε επιτόπου στη παραλία για να αξιολογήσει την κατάσταση του δελφινιού.

Η Δρ Αιμιλία Δρούγα / ΑΡΙΩΝ συγκέντρωσε φωτογραφίες και βίντεο που τραβήχτηκαν από την Ευτυχία και τον Γιώργο και διαπίστωσε ότι πρόκειται για ένα νεογέννητο Σταχτοδέλφινο (Grampus griseus)! Για μερικές ώρες η κατάσταση του δελφινιού αξιολογήθηκε από την Κτηνίατρο και αντιμετωπίστηκε με θεραπεία. Αργότερα το απόγευμα, αφού το δελφίνι έδειξε σημάδια ανάρρωσης, απελευθερώθηκε με επιτυχία στην ανοιχτή θάλασσα. Ωστόσο, η προειδοποίηση στην ευρύτερη περιοχή θα παραμείνει για ακόμη 24 ώρες, έτσι ώστε το νεαρό δελφίνι να μην εκθαλασσωθεί σε κάποια άλλη θέση.

Λάβετε υπόψη ότι υπάρχει μια διαδικασία διάσωσης για τα θαλάσσια θηλαστικά (μέσω εγκυκλίων του ΥΠΕΝ και ΥΠΑΑΤ) την οποία γνωρίζει καλά ο ΑΡΙΩΝ και τα στελέχη του μια και έχει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας και προτού ενεργήσετε μόνοι σας, παρακαλούμε να έρθετε σε επικοινωνία με τον ΑΡΙΩΝ πρώτα (6945531850 ή 6945644994) και το τοπικό Λιμενικό Σώμα. Επίσης, παρακαλούμε να σημειώσετε ότι όταν ζητάμε μια φωτογραφία του ζώου που πρέπει άμεσα να μας σταλεί, οφείλεται στο γεγονός ότι πρέπει να κατανοήσουμε και να προσδιορίσουμε το είδος του ζώου και να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε μια σωστή διάσωση (μεταφορά, φάρμακα, αριθμός ανθρώπων που θα μπορούσε να βοηθήσει, κλπ).».

Διαβάστε επίσης:

Λέσβος: Ψαράδες σκότωσαν ρινοδέλφινο πυροβολώντας το

Ένα ελεύθερο ρινοδέλφινο διανύει καθημερινά χιλιάδες μίλια ενώ σ’ ένα δελφινάριο μόνο υποφέρει

Ένα θηλυκό ρινοδέλφινο με το μικρό του τρέφονται στη Γυάρο

Νεκρό ρινοδέλφινο στην Ηλεία

ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ: Επανειλημμένες δολοφονίες δελφινιών κυρίως από ψαράδες

ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ: Δεκάδες ζώα της θάλασσας – είδη υπό προστασία – εντοπίζονται δολοφονημένα από ανθρώπινο χέρι

Σαντορίνη: Βρήκε το πτώμα του δελφινιού δεμένο με σχοινί από την ουρά

Δολοφονημένο από ανθρώπινο χέρι το δελφίνι που εκβράστηκε σε παραλία του Πλαταμώνα

Βρήκε το δελφίνι νεκρό πυροβολημένο στην παραλία Συκιάς Ξυλοκάστρου

Νάξος: Δεμένο από την ουρά και πυροβολημένο το νεκρό δελφίνι

Χαλκιδική: Νεκρό νεογέννητο δελφίνι με κομμένα όλα του τα πτερύγια

Σάμος: Το δελφίνι πέθανε από ασφυξία επειδή κατάπιε ένα μεγάλο κομμάτι πλαστικό

Σάμος: Το δελφίνι προστάτευε το νεκρό σύντροφο του για να μην φάνε οι θηρευτές το πτώμα του!

Βρήκαν σε ακτή της Σάμου το πτώμα του δελφινιού που κάποιος σκόπιμα σκότωσε

Μαγνησία: Βρήκε το δελφίνι με κομμένη ουρά και πτερύγιο στην παραλία Λύρη Πηλίου

Νεκρές τσούχτρες, ψάρια και ένα δελφίνι στην παραλία της Κινέτας

Αχαΐα: Ψαράδες χτυπούσαν με καδρόνια τα δελφίνια που είχαν μπλεχτεί στα δίχτυα;

Χαλκιδική: Νεκρό νεογέννητο δελφίνι με κομμένα όλα του τα πτερύγια

Από πνευμονία και εγκεφαλίτιδα πέθανε το δελφινάκι στο Λέχαιο Κορινθίας

Πέθανε το μωρό δελφίνι που εντοπίστηκε τραυματισμένο στο Λέχαιο Κορινθίας

Τι πρέπει να κάνετε αν εντοπίσετε άρρωστο ή χτυπημένο δελφίνι

Άργος: Νεκρό δελφίνι στην παραλία Μύλοι

Από δυναμίτιδα πέθαναν τα δελφίνια στη Χίο;

Νεκρό δελφίνι σε παραλία της Ραφήνας

Νεκρό δελφίνι στο Ρίο Αχαΐας

Στούπα Λακωνίας: Απελευθέρωσε το δελφίνι από την πετονιά (βίντεο)

Ρόδος: Εκτέλεσε δελφίνι με καραμπίνα

Εδώ και τρεις μέρες το δελφίνι κείτεται νεκρό στην παραλία Χιλιαδού της Φωκίδας

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.