Στηρίξτε μας

Πολλά τα προβλήματα κατά τη μεταφορά των ζώων που πηγαίνουν για σφαγή

6 Απριλίου 2012 10:45 | Επικαιρότητα
Πολλά τα προβλήματα κατά τη μεταφορά των ζώων που πηγαίνουν για σφαγή

Μετά από νέα έρευνα των διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων Compassion in World Farming (CIWF), Eyes on Animals (EonA) και Animal Welfare Foundation (AWF) διαπιστώθηκαν παραβάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (Κανονισμός 1/2005) σχετικά με τη μεταφορά των ζώων από την Ελλάδα στην Τουρκία και σοβαρά προβλήματα ευζωίας.

Συγκεκριμένα σε φορτηγά, που μετέφεραν πρόβατα, παρατηρήθηκαν τα εξής σοβαρά προβλήματα: υπερφορτωμένα οχήματα, νεκρά ζώα, ακατάλληλες ποτίστρες, διψασμένα ζώα, παραμονή στα φορτηγά για υπερβολικά μεγάλο διάστημα, βρώμικη και ανεπαρκής στρωμνή, καθώς και φθορές στα φορτηγά με κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού των ζώων.

Με επιστολή τους στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι οργανώσεις καλούν τις αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για την ευζωία των ζώων κατά τη μεταφορά τους, διασφαλίζοντας, ότι όλες οι μεταφορές από την Ελλάδα προς την Τουρκία πραγματοποιούνται σύμφωνα με τον Κανονισμό 1/2005 και προβαίνοντας στις απαραίτητες ενέργειες για να αποτραπούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στα σύνορα της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Επιπλέον, ζητούν να επανεξεταστεί το όλο θέμα της εξαγωγής ζώων προς άλλες χώρες καθώς τα προβλήματα συνεχίζονται και η ευζωία των ζώων απειλείται.

Σε συγκεκριμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σχετικών με τη μεταφορά των ζώων προβαίνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσφατα η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ψήφισε υπέρ του περιορισμού της συνολικής διάρκειας μεταφοράς ζώων προς σφαγή, θέτοντας ως ανώτατο όριο στην Ε.Ε. τις οκτώ ώρες.

Αυτό θα μειώσει την ταλαιπωρία, που προκαλείται, από τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων για τα εκατομμύρια αγελάδες, γουρούνια, αιγοπρόβατα και άλογα που μεταφέρονται σε όλη την Ευρώπη κάθε χρόνο.

Σφαγή

Ενόψει της περιόδου του Πάσχα, η Compassion in World Farming ενημέρωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το φαινόμενο της παράνομης σφαγής ζώων σε υπαίθριους χώρους και της εμπορίας των σφαγίων ζώων.

Το φαινόμενο αυτό είναι παράνομο καθώς η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Οδηγία του Συμβουλίου 93/119/ΕΚ της 22ας Δεκεμβρίου 1993 για την προστασία των ζώων κατά τη σφαγή ή/και τη θανάτωσή τους) απαγορεύει τη σφαγή εκτός σφαγείου και επιτρέπει παρεκκλίσεις μόνο για τη σφαγή ζώων από τον ιδιοκτήτη προς ιδία κατανάλωση, υπό τον όρο ότι «θα αποφεύγεται οποιαδήποτε περιττή διέγερση, πόνος ή ταλαιπωρία των ζώων κατά τη διακίνηση, το σταυλισμό, την ακινητοποίηση, την αναισθητοποίηση, τη σφαγή και τη θανάτωση» και ότι οι χοίροι και τα αιγοπρόβατα έχουν προηγουμένως αναισθητοποιηθεί.

Η Κομισιόν γνωρίζει για το φαινόμενο της παράνομης σφαγής στη χώρα μας επομένως είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα εκ μέρους της πολιτείας για τη συμμόρφωση με το Νόμο και την αποφυγή κυρώσεων εναντίον της Ελλάδας.

Η Compassion in World Farming (CIWF) ιδρύθηκε πριν από 45 έτη, το 1967, από Βρετανό κτηνοτρόφο, που αντέδρασε στην ανάπτυξη της σύγχρονης, εντατικής εκτροφής ζώων. Σήμερα αγωνίζεται ειρηνικά για να τερματιστούν όλες οι πρακτικές της βιομηχανοποιημένης εκτροφής.

Τα μέλη της πιστεύουν, ότι η μεγαλύτερη μορφή κακοποίησης στον πλανήτη, συμβαίνει στα ζώα, που γίνονται η τροφή μας, γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσέγγιση – για το λόγο αυτό δραστηριοποιούνται για την ευημερία των παραγωγικών ζώων.

Διαβάστε επίσης:

Ο θρήνος των αμνοερειφίων

Πάσχα για τ’ αρνάκια;

Η σφαγή ζώων είναι παράνομη αν δεν προηγείται αναισθητοποίηση των σφάγιων

Οι εξαγωγές ζώων από την Ε.Ε. γίνεται κάτω από φριχτές συνθήκες

Πιέζει για τη θέσπιση μέγιστης διάρκειας 8 ωρών για τη μεταφορά ζώων προς σφαγή

Ο επίτροπος Dalli αθετεί την υπόσχεση του τη βελτίωση των συνθηκών μεταφοράς ζώων

Διαμαρτυρία στο Σύνταγμα για την σφαγή των αρνιών και το Πάσχα

Η σφαγή των αμνών το Πάσχα έθιμο ή αμαρτία;

Εσείς τι είδους αυγά θα βάψετε το Πάσχα; (Βίντεο)

Δεν επιτρέπεται να μη ξέρεις πόσο υποφέρουν τα ζώα που τρως! (Βίντεο)

Παραγωγικά Ζώα: Τα αφανή θύματα της ανθρώπινης ασυδοσίας

Ε.Ε.: Καμιά ευαισθησία για τα παραγωγικά ζώα και τις συνθήκες εκμετάλλευσης τους

The Earthlings Experience: Δείχνουν σε βίντεο στους καταναλωτές πόσο άγρια κακοποιούνται ζώα σε σφαγεία & κτηνοτροφικές μονάδες

Η κακοποίηση όλων των ζώων από τους ανθρώπους είναι φασισμός! (Βίντεο)

«Διεκδικούμε μια ζωή με αλληλεγγύη προς κάθε συναισθανόμενο ον» (βίντεο)

Διαμαρτυρήθηκαν για όσα συμβαίνουν εις βάρος των ζώων στην Ελλάδα (βίντεο)

Αποκαλύπτουν τους μύθους και τις αλήθειες σχετικά με το γάλα που πίνουμε

1η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βεγκανισμού

Φρουτοκαρποφάγο ζώο ο άνθρωπος! (Βίντεο)

Είναι ο άνθρωπος από τη φύση του κρεατοφάγο είδος; (Βίντεο)

Η ζωή ενός γουρουνιού μέχρι να καταλήξει στο σφαγείο μέσα από σκίτσα! (Βίντεο)

Τσικνοπέμπτη: Όταν η παράδοση απαιτεί περισσότερες θυσίες ανυπεράσπιστων πλασμάτων

Πάτρα: Έκαναν κατάληψη σε κανάλι για να μεταδώσουν βίντεο που δείχνει πόσο οι άνθρωποι βασανίζουν τα «παραγωγικά» ζώα

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

6 Σχόλια

 1. Chris

  Μπορεί αυτό να έβρισκε αντίθετους κάποιους αναγνώστες, όμως δεν μπορώ σε καμιά περίπτωση να φανταστώ ποιος πολιτισμένος άνθρωπος, που ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για τα ζώα, θα μπορούσε να αντιδράσει στην ενημέρωση, τη γνώση και τις αθέατες πλευρές μιας αλήθειας για την οποία είναι συμμέτοχος. Εκτός εάν ανήκει σε αυτούς που εύστοχα έχετε ονομάσει "φιλόζωους πολυτελείας" και τους οποίους έχω αντιληφθεί πως όλοι μας κατακρίνουμε...

 2. Chris

  Θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμο πιστεύω αν οι διαχειριστές του zoosos βοηθούσαν να ξεκινήσει από εδώ μια προσέγγιση του ευρύτερου θέματος έτσι ώστε με ορθολογικά, ηθικά αλλά και επιστημονικά επιχειρήματα να εξερευνήσουμε κατά πόσο οι επιλογές που βάζουμε στο τραπέζι μας θα πρέπει να θεωρούνται τόσο δεδομένες ή "αναγκαίες" όσο ισχύει σήμερα. Επίσης, παράλληλα θα ήταν απαραίτητο να ενημερωθούμε όλοι για το τί πόνο προκαλούν οι επιλογές μας αυτές έτσι ώστε να είμαστε ενήμεροι για τις συνέπειες των πράξεων μας. Τουλάχιστον θα ήταν μια ελάχιστη υποχρέωση για τα πλάσματα αυτά...

 3. Chris

  Η κατάσταση της μεταφοράς των ζώων αυτών είναι ΤΡΑΓΙΚΗ και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα βασανιστήρια που υπόκεινται. Δυστυχώς ακόμα και οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τα ζώα επιλέγουμε ηθελημένα, εξαιτίας προσωπικών προτιμήσεων, κάποια να τα αποκλείουμε από το ενδιαφέρον μας παρά το γεγονός πως ουδέποτε έχει υπάρξει κάποια ορθολογική ή ηθική επιχειρηματολογία και δικαιολόγηση για αυτό. 'Αλλωστε η γνώση που σήμερα διαθέτουμε δείχνει ξεκάθαρα τήν ασυνέπεια αυτής της διάκρισης.

 4. animal

  Δεν θα κανουν ταξιδι πανω από 8 ώρες ζωντανά ζώα. Πτώματα ζώων θα μπορούν όμως να μεταφέρονται πολλές ώρες σε ψυγεία.

 5. Σωτηρία

  Πριν κάποια χρόνια ένας δημοσιογράφος είχε ακολουθήσει με κρυφή κάμερα ένα τέτοιο φορτηγό από την ανατολική Ευρώπη προς τη Βόρειο Αφρική -Μαρόκο αν θυμαμαι καλά μέσω του λιμανιού του Αμβούργου. Τα ζώα έπρεπε να φτάσουν μέχρι τα σφαγεία του Μαρόκου ζωντανά γιατί η τιμή τους έτσι ήταν μεγαλύτερη. Επίσης ακολούθησαν και ένα άλλο φορτηγό με άλογα που προορίζονταν από την Αν. Ευρώπη προς την Ιταλία και πάλι για σφαγή. Το ρεπορτάζ έπαιξε στην prime time της τηλεόρασης και απλά ήταν τραγικό. Όσα χρόνια και αν περάσουν οι εικόνες μένουν χαραγμένες στη μνήμη εικόνες βασανισμού, εικόνες απίστευτης ντροπής και ξεφτίλας για το ανθρώπινο γένος. Είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδρασεων στη Γερμανία και άλλαξε τους νόμους που αφορούν τη διέλευση τέτοιων φορτηγων από τη Γερμανία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.