Στηρίξτε μας

Ο Π. Πολάκης στηρίζει την παράνομη εκτροφή σκυλιών παρά τον τεράστιο πληθυσμό αδέσποτων στην Κρήτη;

20 Απριλίου 2021 16:33 | Επικαιρότητα
Ο Π. Πολάκης στηρίζει την παράνομη εκτροφή σκυλιών παρά τον τεράστιο πληθυσμό αδέσποτων στην Κρήτη;

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Τι και αν στο νησί της Κρήτης η κακοποίηση οικόσιτων και αδέσποτων σκυλιών (και γατιών) είναι κοινωνικό φαινόμενο με τεράστιες διαστάσεις;

Τι και αν σκυλιά εντοπίζονται – εξαιρετικά συχνά – να ζουν σε άθλιες συνθήκες (τα γνωστά βαρελόσκυλα των κτηνοτρόφων) χωρίς ούτε τα στοιχειώδη (νερό, τροφή);

Τι και αν οι λιγοστοί που νοιάζονται (εθελοντές, φιλοζωικοί φορείς κ.ά.) τρέχουν και δεν φτάνουν για να μαζέψουν σκελετωμένα σκυλιά που εγκαταλείφθηκαν επειδή π.χ. δεν βγήκαν κυνηγιάρικα ή αρρώστησαν;

Όλα αυτά μοιάζει να τα παραβλέπει ο βουλευτής Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., και πρώην υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, και για να κάνει αντιπολίτευση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη – που πρόσφατα υιοθέτησε έναν εγκαταλελειμμένο σκύλο – αναφέρεται στη (δυστυχώς παράνομη) εκτροφή και του Κρητικού Λαγονικού.

Ο κ. Πολάκης φαίνεται ότι προτρέχει και τίθεται κατά της υποχρεωτικής στείρωσης των οικόσιτων ζώων συντροφιάς παραβλέποντας τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν με τους πληθυσμούς αδέσποτων ζώων παντού στην Ελλάδα.

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως η ρύθμιση στην οποία αναφέρεται ο κ. Πολάκης, παρουσιάστηκε μεν στο Υπουργικό Συμβούλιο ως μια εκ των βασικών διατάξεων του επικείμενου νομοσχεδίου, και την υποστήριξε και ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, αλλά το νομοσχέδιο (που έχει καθυστερήσει πολύ παρά τις σχετικές δεσμεύσεις) ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί στη Διαύγεια για διαβούλευση.

Το φιλοζωικό κίνημα για χρόνια πασχίζει ώστε, μεταξύ άλλων, οι νόμιμοι επαγγελματίες - εκτροφείς να είναι οι μόνοι που θα διατηρούν το δικαίωμα να εκτρέφουν ζώα συντροφιάς (σκυλιά και γάτες). Πάντα αυτό να γίνεται σε κατάλληλες και αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις και από εκεί να πωλούνται τα κουτάβια (και τα γατάκια), πάντα στην κατάλληλη ηλικία, πάντα με παραστατικά, μέσω μιας νόμιμης και πιστοποιημένης διαδικασίας, ώστε τα ζώα να μην υποφέρουν. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να συνεχιστεί η εκτροφή και του Κρητικού Λαγονικού μόνο από τους νόμιμους εκτροφείς.

Οι ερασιτέχνες εκτροφείς - οι λεγόμενοι εκτροφείς της πίσω αυλής - είναι ξεκάθαρα παράνομοι εκτροφείς και βασική αιτία του προβλήματος αλλά καλύπτονται χαρακτηριζόμενοι ως κυνόφιλοι. Είναι αυτοί που αναγκάζουν τα σκυλιά τους να ζευγαρώνουν διαρκώς, πωλούν «μαύρα» δηλαδή χωρίς παραστατικά τα «καλά» κουτάβια και όσα αρρωσταίνουν ή δεν πληρούν τις προδιαγραφές τους συνήθως τα θανατώνουν ή τα πετούν ζωντανά οπουδήποτε για να ξεφορτωθούν το κόστος φροντίδας τους.

Έτσι ο φαύλος κύκλος του γιγαντιαίου πληθυσμού των αδέσποτων σκυλιών και των μαρτυρίων που υφίστανται αυτά τα ζώα από τους ανθρώπους δεν έχει τελειωμό, τόσο στην Κρήτη όσο και στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό και η υποχρεωτική στείρωση των οικόσιτων (που είναι η βασική πηγή παραγωγής αδέσποτων) είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για τη λύση. Ελπίζουμε να νομοθετηθεί χωρίς εξαιρέσεις (να μην επιτραπεί ούτε η μια γέννα ανά οικόσιτο ζώο – καθώς αυτό θα ακυρώσει την εφαρμογή του νόμου) και μάλιστα να επιδοτηθεί καθώς πολλοί κάτοικοι της χώρας μας κηδεμόνες σκυλιών και γατιών εξαιτίας και των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας έχουν μείνει χωρίς εισόδημα. Μόνη εξαίρεση πρέπει να είναι οι επαγγελματίες του είδους οι οποίοι, όπως αναφέραμε, θα πρέπει να ελέγχονται αυστηρά κάτι που τώρα δεν συμβαίνει.

Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο κ. Πολάκης με την ισχύ και το κύρος που έχει ως βουλευτής να ενώσει τη φωνή του και τη δράση του και με τους φιλοζωικούς φορείς (και όχι μόνο με αυτές των κυνηγών και των ψαράδων) ώστε οι αναρίθμητες κακοποιήσεις ζώων, που καταγράφονται και στον τόπο καταγωγής του (δείτε περισσότερα εδώ) να τερματιστούν. Δυστυχώς γι’ αυτά τα εγκλήματα – και παρά τις πολλές αφορμές – μέχρι σήμερα δημόσια δεν έχει δηλώσει το παραμικρό.

Ο κ. Πολάκης γνωρίζει καλά πως υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες και αφορμές για να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό. Άλλωστε καθημερινά στην επικαιρότητα δημοσιοποιούνται στοιχεία και καταγγελίες για σκάνδαλα, απευθείας αναθέσεις, διασπάθιση δημόσιου χρήματος εν μέσω πανδημίας, την ώρα που κόσμος πεθαίνει αβοήθητος εντός και εκτός του Ε.Σ.Υ. λόγω κορονοϊού.

Το θέμα της υποχρεωτικής στείρωσης των οικόσιτων σκυλιών και γατιών και της παράνομης εκτροφής αυτών των ζώων δεν προσφέρεται ως θέμα για αντιπολιτευτικές κορώνες. Το φιλοζωικό κίνημα έχει ταχθεί υπέρ αυτών των ρυθμίσεων και αγωνίζεται εδώ και χρόνια για τη νομοθέτηση τους, γιατί τις κρίνει αναγκαίες για τη διαχείριση των αδέσποτων καθώς πολλά, υπερβολικά πολλά οικόσιτα ζώα εγκαταλείπονται και υποφέρουν από τους ασυνείδητους που θεωρούν τους εαυτούς τους φιλόζωους.

Στο τέλος του δημοσιεύματος μπορείτε να δείτε κάποια από τα ρεπορτάζ μας με νεογέννητα γατάκια και κουταβάκια που βρέθηκαν πρόσφατα πεταμένα στα σκουπίδια και αλλού για να διαπιστώσετε το μέγεθος του προβλήματος και του εγκλήματος.

Θα ήταν υπερπολύτιμη η βοήθεια του λαλίστατου κ. Πολάκη στο να ακουστούν οι άνθρωποι και οι οργανώσεις οι οποίοι μιλούν για τα δικαιώματα των ζώων και φέρνουν στο φως, μεταξύ άλλων και τις βάρβαρες πρακτικές των παράνομων εκτροφέων. Όσα συνεχίζουν να συμβαίνουν καθημερινά στη χώρα μας εις βάρος των ζώων κάθε είδους είναι τραγικά και μας εκθέτουν και διεθνώς. Ελπίζουμε να τον έχουμε σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια.

Η ανάρτηση του Π. Πολάκη

«Μια που έγινες και φιλόζωος Κυριακο Μητσοτακη,δεν ασχολείσαι λίγο και με το ΑΙΣΧΡΟ νομοσχέδιο που φέρνετε που απαγορεύει στους ιδιοκτήτες σκύλων να αναπαράγουν τα ζώα τους και τους υποχρεώνει να τα ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΝ;;;;

(Για να κάνει το χατήρι σε εκτροφείς και εισαγωγείς)

ΕΙΔΙΚΑ ,αφού κατάγεσαι και από την Κρητη ,αυτό θα οδηγήσει στην ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ της φυλής του Κρητικού Λαγωνικού που κατάφεραν με πολύ κόπο και μεράκι να διαφυλάξουν αρκετοί (πραγματικοί) κυνοφιλοι συντοπίτες μας!!!!».

PolakisPavlosFacebook20 4 2021

Διαβάστε επίσης:

Τηλεδιάσκεψη της Π.Φ.Π.Ο. με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για το αναμενόμενο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Σάμος: Νεογέννητα γατάκια ζωντανά πεταμένα σε κάδο σκουπιδιών στο Καρλόβασι (βίντεο)

Αταλάντη Φθιώτιδας: Βρήκε μέσα σε τσουβάλια 21 κουτάβια, τα 10 τσοπανοσκυλάκια ήταν νεκρά

Κύμη Εύβοιας: Κουτάβι ζωντανό μέσα σε τσουβάλι πεταμένο σε κάδο σκουπιδιών (βίντεο)

Εγκατέλειψε τα σκυλιά που είχε αλυσοδεμένα σαν κατάδικους στη Σούδα Χανίων (βίντεο)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σωστή η υποχρεωτική στείρωση και των οικόσιτων ζώων συντροφιάς (βίντεο)

Εγκατέλειψε 11 νεογέννητα γατάκια στο νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων Αττικής

Πετρούπολη Αττικής: Ζωντανά γατάκια μέσα σε σακούλα σε κάδο σκουπιδιών

Ζάκυνθος: Βρήκε 7 νεογέννητα κουτάβια κλεισμένα σε σακούλα πεταμένα σε χωράφι (βίντεο)

Βρήκαν νεογέννητα κουτάβια σε τσουβάλι πεταμένα σε χωράφι κοντά στον Απόσκεπο Καστοριάς (βίντεο)

Καρυά Αχαΐας: Βρήκε 4 νεογέννητα κουτάβια πεταμένα στα σκουπίδια έξω από το νεκροταφείο

Ευηνοχώρι Αιτωλοακαρνανίας: Πέταξε 10 κουτάβια στο ποτάμι και έπνιξε 6

Πέθαναν και τα 4 νεογέννητα κουτάβια που κάποιος έκλεισε σε τσουβάλι και πέταξε στον Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας

Χρειάζονται φιλοξενία οι γάτες που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες σε σπίτι συλλέκτριας στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη Αττικής (βίντεο)

Νίκαια Αττικής: Έκκληση για τη σωτηρία 12 γατιών που βρέθηκαν σε άθλιες συνθήκες στο σπίτι ηλικιωμένης συλλέκτριας (βίντεο)

Βύρωνα Αττικής: Βρήκαν νεογέννητα γατάκια σε σακούλα πεταμένα σε κάδο σκουπιδιών (βίντεο)

Έκλεισε πέντε γατάκια σε σακούλα και τα πέταξε σε κάδο στο Χαϊδάρι Αττικής

Μονόβρυση Σερρών: Δέκα νεογέννητα κουτάβια μέσα σε τσουβάλι πεταμένα στον δρόμο το (βίντεο)

Αθήνα: Εγκατέλειψε σε συρμό του Μετρό γάτα με γατάκια

Μολάοι Λακωνίας: Μέσα σε τσουβάλι νεκρά και ζωντανά κουτάβια μαζί με κόκκαλα και δέρματα ζώων (βίντεο)

Κέρκυρα: Άρπαξε 4 κουτάβια από τη μάνα τους τα έκλεισε σε σακίδιο και τα εγκατέλειψε

Παραβόλα Αιτωλοακαρνανίας: Βρήκε τρία κουτάβια κλεισμένα σε τσουβάλι πεταμένα σαν σκουπίδια

Αμαλιάδα Ηλείας: Έξι κουταβάκια νεκρά μέσα σε σακούλα πεταμένα σε κάδο σκουπιδιών (βίντεο)

Σιδηρόκαστρο Σερρών: Άρπαξε τέσσερα νεογέννητα κουτάβια από τη μάνα τους και τα έκλεισε σε σακούλα

Μονεμβασιά Λακωνίας: Πέταξε παράλυτο κουτάβι με κομμένα αυτιά – Έκκληση για τη φιλοξενία του σκύλου (βίντεο)

«ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης»: Και το 2020 εκατοντάδες οικόσιτα γατιά και σκυλιά βρέθηκαν πεταμένα

Βρήκαν κουταβάκι ζωντανό σε τσουβάλι πεταμένο σε χαντάκι στα Κύμινα Θεσσαλονίκης

Ημαθία: Νεκρά και 9 κουτάβια που κάποιος πέταξε στον Προμηθέα Βέροιας

Περιβόλια Χανίων: Πυροβόλησε κουτάβια και τα έκλεισε σε σακούλα - Το ένα βρέθηκε ζωντανό με σκάγια στο κεφάλι

Κάρπαθος: Κουτάβια νεκρά από το κρύο πεταμένα στα Πηγάδια (βίντεο)

Μαυρόβατος Δράμας: Σκότωσε νεογέννητα κουτάβια και δηλητηρίασε με φόλα τη μάνα τους

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.