Στηρίξτε μας

Πινακίδες που απαγορεύουν παρανόμως την διέλευση ζώων και στον Δήμο Καλλιθέας

2 Ιουνίου 2015 12:58 | Καταγγελίες
Πινακίδες που απαγορεύουν παρανόμως την διέλευση ζώων και στον Δήμο Καλλιθέας

Γεμάτη παράνομες πινακίδες που απαγορεύουν τη διέλευση ζώων αδέσποτων – που φυσικά δεν ξέρουν ανάγνωση – και μη είναι η πλατεία Συνταγματάρχου Κ. Δαβάκη που βρίσκεται στον Δήμο Καλλιθέας. Η αρμόδια δημοτική αρχή κατά παράβαση της δέουσας νομοθεσίας δεν έχει αφαιρέσει ή τροποποιήσει τις πινακίδες ενώ παράλληλα σ΄ έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους αυτής πυκνοδομημένης περιοχής απαγορεύεται η μπάλα και το ποδήλατο.

KallitheaPinakidaDavaki3Μια από της εισόδους της πλατείας Δαβάκη.

Εργαζόμενος στον Δήμο Καλλιθέας όταν μας είδε να τραβάμε φωτογραφίες τις ταμπέλες μας ρώτησε από περιέργεια γιατί το κάνουμε αυτό. Αν και του εξηγήσαμε ότι οι πινακίδες αυτές είναι παράνομες έσπευσε να υπερασπιστεί την νομιμότητα τους επειδή το έχει αποφασίσει ο Δήμος Καλλιθέας και όσο και αν επισημαίναμε λέγοντας ότι μια απόφαση δημοτικού συμβούλιου δεν είναι πιο ισχυρή της εθνικής ή ενωσιακής νομοθεσίας δεν αντιλαμβανόταν το αυτονόητο.

Ο νόμος λοιπόν για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους δεν σας απαγορεύει σε κανένα πάρκο να κάνετε βόλτα με το σκύλο σας. Όμως επιβάλλει και ο νόμος και η κοινή λογική να μαζεύετε τα κόπρανα του κατοικίδιου σας και να το κρατάτε από το λουρί.

Υποχρεώσεις των κηδεμόνων ζώων κατά την διάρκεια της βόλτας

Ο νόμος 4039/2012 (άρθρο 9 παράγραφος 10) ορίζει ξεκάθαρα μόνο το σε ποια σημεία απαγορεύεται να επανατοποθετούνται αδέσποτα που π.χ. έχουν στειρωθεί, έχουν εμβολιαστεί κ.ο.κ. από τους δήμους αλλά από εκεί δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να περνάμε μαζί με το ζώο μας.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια και αρχαιολογικούς χώρους».

Συνεπώς όλες οι πινακίδες σε δημόσιους χώρους που απαγορεύουν την διέλευση αδέσποτων ζώων (που φυσικά δεν ξέρουν να διαβάζουν) ή δεσποζόμενων είναι παράνομες.

KallitheaPinakidaDavaki2Ο Δήμος Καλλιθέας απαγορεύει ό,τι κινείται;

Οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων είναι υποχρεωμένοι να μαζεύουν τα κόπρανα των τετράποδων τους όπως ο νόμος ορίζει - αφού η παράβαση αυτή τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ - αλλά και να τα κρατάνε από το λουρί.

Το άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 αναφέρει σχετικά με τις υποχρεώσεις κηδεμόνων ζώων: «γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του».

KallitheaPinakidaDavaki4Είστε υποχρεωμένοι στους δημόσιους χώρους να κρατάτε τον σκύλο σας από το λουρί και να μαζεύετε τα κόπρανα του.

Όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει στο www.zoosos.gr θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων δεν είναι ανώτερες της ισχύουσας εθνικής ή κοινοτικής νομοθεσίας. Γι’ αυτό και μπορείτε να καταγγείλετε τη δημοτική αρχή ακόμα και τους ιδιώτες που σε δημόσιους χώρους τοποθετούν παράνομες πινακίδες.

Μέχρι σήμερα χάρη στις παρεμβάσεις της Πανελλαδική Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και φιλοζωικών σωματείων σε δήμους, Αστυνομία και Λιμενικό δεκάδες παράνομες πινακίδες έχουν απομακρυνθεί ή αντικατασταθεί.

Διαβάστε επίσης:

Παρανόμως o Δ. Καλλιθέας απαγορεύει τη διέλευση σκύλων από το Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής

Τοποθέτησε πινακίδες για την μη εγκατάλειψη ζώων το Νοσοκομείο Χανίων

Όταν ο Άρειος Πάγος «παρανομεί»… εις βάρος των ζώων

Παράνομες οι πινακίδες με τις απαγορεύσεις σχετικά με τα ζώα

«Απαγορεύεται η βόλτα με τα ζώα στα πάρκα;»

Οι νόμοι που προστατεύουν τα ζώα

Παράνομη πινακίδα απαγορεύει τους σκύλους σε παραλία της Σύρου

Θα κατεβάσουν την πινακίδα που παρανόμως απαγορεύει τα σκυλιά σε παραλία της Κύθνου

Παράνομη η πινακίδα που απαγορεύει το μπάνιο στους σκύλους σε παραλία της Κύθνου

Πάρος: Το Λιμεναρχείο ανάγκασε τον ταβερνιάρη να βγάλει την παράνομη πινακίδα

Σκυλιά στην παραλία; Φυσικά και επιτρέπεται! Αλλά...

Αντιαισθητικά χαρακτηρίζει τα ζώα στις παραλίες ο κτηνίατρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας!

Το μόνο «είδος» σκύλου που ο Νεοέλληνας ανέχεται στην παραλία!

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

 1. Χρήστος

  στην νεα κηφησια στην μεγαλη πλατια γραφει πως απαγορευονται τα σκυλια μπορειται να μου πειτε αν ειναι νομιμο να μπω μεσα στην πλατεια με τον σκυλο μου

 2. Βανα Λαππα

  Ο Δήμος Καλλιθέας ενοχλείται από τα αδέσποτα αλλά δεν τον ενοχλεί ότι στην Πλατεία έχουν μαζέψει την σάρα και την μάρα. Το καλοκαίρι αν θες να καθίσεις να ξεζαλιστείς από τον ήλιο δεν μπορείς γιατί οι κύριοι που μαζεύονται από το πρωί εκεί μέχρι το μεσημέρι έχουν πιασμένες όλες τις σκιερές θέσεις παίζοντας χαρτιά και ζάρια. Ως επίσης και στην μικρή την πλατειούλα μπροστά στο πρώην κινηματογράφο τρόπικαλ εκτός από τα χαρτιά που παίζουν από το πρωί δεν μπορείς να σταθείς από την βρώμα γιατί βέβαια τον κήπο τον έχουν κάνει ουρητήριο. Επίσης σήμερα το πρωί μιλώντας με υπάλληλο του δήμου σχετικά με μία καθαρίστρια η οποία πετάει τα μπολ με το νερό και την ξερά τροφή που αφήνουμε για τις γάτες τις οποίες φροντίζουμε με γιατρούς και με στειρώσεις από το πενιχρό χαρτζιλίκη μας που είπε με θράσος ότι βρωμίζουμε και τι θα γίνει θα γεμίσει όλη η Καλλιθέα με μπολάκια δεν είναι ο καθένας υποχρεωμένος να τα βλέπει αυτά και πολλά άλλα μου ζήτησε που μένω πως με λένε το τηλεφωνό μου μετά μου έδωσε τον προιστάμενο που κατά κάποιο τρόπο μου είπε τα ίδια αλλά θα ρωτήσει την νομική υπηρεσία να η καθαρίστρια έχει το δικαίωμα να πετάει το νερό ή όχι όμως δεν μου είπε αν στην καθαρίστρια θα πει να καθαρίζει και αυτά που έχει υποχρέωση να καθαρίζει. Μπορείτε να μου πείτε αν έχω δίκιο? Ευχαριστώ

  1. Vasilis

   Ελπίζω να κράτησες τα ονόματα των δύο υπαλλήλων, ιδιαίτερα του πρώτου, γιατί είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ δημοτικός υπάλληλος, και μάλιστα εν ώρα υπηρεσίας, άρα εκ της θέσεώς του, να δικαιολογεί παράνομη πράξη, της καθαρίστριας, και μάλιστα να σου λέει ότι έχει γεμίσει η Καλλιθέα αδέσποτα πράγμα που μας οδηγεί σε διάφορες σκέψεις για την καταλληλότητα του ανθρώπου αυτού σ'αυτή τη θέση, που μην ξεχνάς τον πληρώνουμε εμείς. Είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν την καθαρίστρια να σταματήσει άμεσα. Δεν φτάνει που οι κάτοικοι του δήμου έχουν αναλάβει την φροντίδα των αδέσποτων, δηλαδή το έργο που θα όφειλε εκ του νόμου να αναλάβει ο δήμος, υπάρχει και καθαρίστρια, πληρωμένη από εμάς, που με το έτσι θέλω παρακωλύει το έργο. Έλεος δηλαδή.

   Μ'αρέσει που ο δήμαρχος μας βεβαίωνε πριν λίγο καιρό για τα φιλοζωικά αισθήματα της αρχής. Μαζέψτε και επιμορφώστε τους υπαλλήλους σας κύριε δήμαρχε, πριν αρχίσουν να πέφτουν οι μηνύσεις βροχή!Και δεν υπάρχει περίπτωση να σας αφήσουμε να πληρώσετε τα πρόστιμα από τα λεφτά του δήμου. Ας τα πληρώσει ο δημοτικός υπάλληλος που τον έχετε αφήσει να λέει από τα τηλέφωνα του δήμου ότι γέμισε ο δήμος αδέσποτα και η καθαρίστρια που πετάει τα μπολάκια γιατί της χαλάνε την αισθητική με το έτσι θέλω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.