Στηρίξτε μας

Φόλες: Συνταγές θανάτου με την άδεια του κράτους και στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

16 Μάιος 2012 16:06 | Επικαιρότητα
Φόλες: Συνταγές θανάτου με την άδεια του κράτους και στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

Στην Κατερίνα Οικονομέα - Σίβηρη, που είναι πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Κασσάνδρας Χαλκιδικής, ένας βοσκός της περιοχής, ο Κ.Μ., εξήγησε, ότι είδε τον συγχωριανό του, Α.Μ., ν’ αφήνει φόλες στις αρχές Μαρτίου δίπλα στην ποτίστρα, όπου πηγαίνει τα κατσίκια του να πιουν νερό.

Το συμβάν καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Κασσάνδρας Χαλκιδικής και στο Δασαρχείο Κασσάνδρας – όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει – στις 27 Μαρτίου 2012 και καταγράφηκε στο βιβλίο συμβάντων, αλλά ο κτηνοτρόφος φοβούμενος τα αντίποινα, δεν κατονόμασε τελικά τον δράστη.

Η Κατερίνα Οικονομέα – Σίβηρη, κατέθεσε και εκείνη στην Αστυνομία, και παρέδωσε στο Δασαρχείο Κασσάνδρας τα τρία δείγματα της φόλας, που της είχαν δώσει στις 12 Μαρτίου 2012 ο κτηνοτρόφος με τον πατέρα του. Μάλιστα κοντά στο σημείο, που εντοπίστηκαν οι λευκοί κύλινδροι, εντοπίστηκε νεκρή μια αλεπού και ένας σκύλος, όπως βλέπετε και στις σχετικές φωτογραφίες.

Η κα Οικονομέα – Σίβηρη προσπάθησε να μεταπείσει τον βοσκό, ώστε να καταγγείλει επώνυμα και να κατονομάσει τον δράστη στην Αστυνομία – αφού σε εκείνη, είχε περιγράψει ακριβώς τι είχε συμβεί – όμως δεν τα κατάφερε.

Το ίδιο προσπάθησε, να κάνει, και η Ελένη Γερνά, που εκπροσωπεί το Φιλοζωικο Σωματείο Νικητής Χαλκιδικής «Άνθρωποι και Ζώα», αλλά ούτε αυτό στάθηκε αρκετό να τον μεταπείσει. Όμως τελικά ο βοσκός για να πάρει την εκδίκηση του, ξυλοκόπησε το συγχωριανό του μέσα στο καφενείο του χωριού!

Τι αναφέρει η τοξικολογική εξέταση

KassandraSkylosNekros

Τελικά τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης, (μπορείτε να δείτε το σχετικό έγγραφο εδώ) βγήκαν στις 11 Απριλίου 2012 από το Ινστιτούτο Βιοχημείας, Τοξικολογίας Παθολογίας Διατροφής Ζώων του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών (του ΥΠ.Α.Α.Τ.) και αποδεικνύουν τι δηλητήρια χρησιμοποίησε ο δράστης θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ζώων και των ανθρώπων.

Επί της ουσίας χρησιμοποίησε ισχυρά φυτοφάρμακα, που ανεξέλεγκτα, πωλούνται στον οποιονδήποτε! Ο διευθυντής του Ι.ΒΙ.ΤΟ.ΔΙ.Ζ. και κτηνίατρος – τοξικολόγος, δρ Φώτης Παππάς γράφει, ότι εντοπίστηκαν στα δείγματα:

«1. Φυτοφάρμακα της κατηγορίας των οργανοφωσφορικών εστέρων, χλωριωμένων υδρογονανθράκων, καρβαμιδικών εστέρων, μετά από απομόνωση, διαχωρισμό και προσδιορισμό (χρωματικές αντιδράσεις χρωματογραφικώς TLC, GC). Στα δείγματα ανιχνεύτηκε η παρουσία κυανιούχων ενώσεων.

2. Οργανικής σύνθεσης δηλητήρια, που εκχυλίζονται σε αλκαλικό περιβάλλον (στυχνίνη κ.τ.λ.), χρωματογραφικώς (TLC, GC), φασματοφωτομετρικώς

3. Μεταλλικά δηλητήρια (Pb,Hg, As) σε μορφή οργανικών ή ανόργανων ενώσεων με φασματοφωτομετρία. Ατομική απορρόφηση (Α.Α.S.). Ειδικές Τοξικές Ουσίες: Κυανιούχες ενώσεις».

Συνταγές θανάτου!

Οι φόλες, που βλέπετε και εστάλησαν για εξέταση, παρασκευάζονται παράνομα από ιδιώτες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Μια εκ των συνταγών, που χρησιμοποιούν είναι αυτή, που περιέχει λίπος κατσίκας σε συνδυασμό με κάποιο δραστικό δηλητήριο.

Μέσα σε ειδικά καλούπια ρίχνουν το ζεστό ζωικό λίπος ή την παραφίνη. Μόλις αυτό κρυώσει προσθέτουν το δηλητήριο. Στη συνέχεια ξαναρίχνουν λίπος για να κλείσει και έτσι δημιουργούν αυτούς τους μικρούς λευκούς κυλίνδρους, που μοιάζουν με κομμάτια λαμπάδας και τα οποία σπέρνουν τον θάνατο, αποδεκατίζοντας ζώα της άγριας και ήμερης πανίδας.

Αυτοί οι θανατηφόροι κύλινδροι τοποθετούνται από «επαγγελματίες» κτηνοτρόφους, κυνηγούς και άλλους παντού στην Ελλάδα. Έτσι ξεπαστρεύουν εύκολα τα αδέσποτα, τις αλεπούδες και άλλα ζώα για ποικίλους λόγους…

Οι αλεπούδες είναι πάντα μεταξύ των στόχων καθώς οι κυνηγοί τις θεωρούν «ανταγωνιστικές» στο δικό τους σπόρ, επειδή τους τρώνε τα θηράματα (που είναι η φυσιολογική και φυσική τροφή τους) και οι κτηνοτρόφοι θέλουν να τις εξοντώσουν, για να μη φάνε κανένα κουνέλι και καμιά κότα!

Σπάνια εντοπίζονται οι δράστες και σπάνια τιμωρούνται γι' αυτό το έγκλημα, καθώς η χρήση δηλητηρίων για την εξόντωση ζώων απαγορεύεται εδώ και χρόνια και τιμωρείται.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουμε, ότι αν τέτοιες πράξεις δεν καταγγέλονται, δε θα μπει φρένο σε τέτοιες συμπεριφορές.

Από τις φόλες κινδυνεύουν τα ζώα, οι άνθρωποι, το περιβάλλον!

Είναι εξαιρετικά σημαντικό και πρέπει να θυμόμαστε και να μην αγνοούμε, ότι τέτοιες πράξεις όπως οι δηλητηριάσεις των ζώων κρύβουν κινδύνους ακόμα και για τους ανθρώπους (κυρίως για τα παιδιά) και για το περιβάλλον και για την άγρια φύση.

Μπορεί να θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο ένα παιδί να καταναλώσει δηλητηριασμένη τροφή. Όμως δεν είναι απίθανο να γλύψει τα χέρια του, αφού προηγουμένως έχει πιάσει το χώμα ή το σημείο, στο οποίο κάποιοι πέταξαν το φυτοφάρμακο και το εντομοκτόνο για να εξοντώσουν τα «κοπρόσκυλα» ή τα άλλα «ενοχλητικά» ζώα!

Δεν είναι λίγες οι φορές, που δράστες ρίχνουν φόλες σε πλατείες, σε παιδικές χαρές, απέναντι από σχολεία, σε μέρη που παίζουν παιδιά! Σχετικά πρόσφατο είναι το περιστατικό στα Μουδανιά του Δήμου Προποντίδας Χαλκιδικής. Εκεί πριν από τέσσερις μήνες, κάποιοι έριξαν φόλες μέσα στην παιδική χαρά.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Λευκάδας, που τον Ιούνιο του 2010 εξόντωσαν τα περιστέρια ρίχνοντας δηλητήρια στην κεντρική πλατεία! Στις 19 Μαρτίου 2012 στην Ρόδο κάποια κυρία ράντισε με ποντικοφάρμακο τον τοίχο του σπιτιού της απέναντι από το σχολείο, για να μην ουρούν εκεί τα γατιά και τα σκυλιά!

Θα πρέπει φυσικά να συνυπολογίζουμε και τους κινδύνους στον ψυχισμό των παιδιών. Η εικόνα ενός δηλητηριασμένου ζώου, που σπαρταράει και αργοπεθαίνει σφαδάζοντας από τους πόνους, καθώς τα δηλητήρια του καίνε τα σπλάχνα, είναι ένα φριχτό θέαμα, που κανείς λογικός άνθρωπος μικρός ή μεγάλο δεν αντέχει.

Διαβάστε επίσης:

Κασσάνδρα Χαλκιδικής: Πλακώθηκαν στο ξύλο για τις φόλες

Ακαριαίος θάνατος από φόλες για δύο σκυλιά στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

Χαλκιδική: Ο Δήμος Κασσάνδρας καταδικάζει τη δηλητηρίαση αδέσποτων με φόλες

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.