Στηρίξτε μας

Π.Φ.Π.Ο.: Τι ισχύει τελικά με τα χρήματα προς τους Δήμους που δίνει για τ' αδέσποτα το Υπ. Εσωτερικών

2 Ιανουαρίου 2023 18:56 | Επικαιρότητα
Π.Φ.Π.Ο.: Τι ισχύει τελικά με τα χρήματα προς τους Δήμους που δίνει για τ' αδέσποτα το Υπ. Εσωτερικών

Τι ακριβώς ισχύει αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις των δήμων από το Υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με τ’ αδέσποτα εξηγεί η Δέσποινα Σπανούδη, επιστημονικός συνεργάτης της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας σε θέματα Περιβάλλοντος και Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς τις τελευταίες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας παρουσιάζει μια πολύ ωραιοποιημένη εικόνα αναφορικά με τα κονδύλια τα οποία έχουν εξασφαλιστεί και τις δράσεις που οι δήμοι θα κάνουν με αυτά τα χρήματα.

Εικονική πραγματικότητα;

«Για άλλη μια φορά διαβάζουμε για εκατομμύρια που μοιράζει το ΥΠΕΣ στους Δήμους για τα αδέσποτα. Ο Στ. Πέτσας επιχαίρει ότι ανέβασε το ποσό που δινόταν στους Δήμους από 600 χιλ. το χρόνο στα 40 και πλέον εκατομμύρια. Mια τέτοια ιλιγγιώδης αύξηση θα έπρεπε να δημιουργήσει μια σοβαρή διαφορά στην διαχείριση των αδέσποτων. Είναι όμως έτσι ή για μια ακόμη φορά βλέπουμε μια εικονική πραγματικότητα;

Αν κάποιος μπει στην σελίδα του ΥΠΕΣ, στον κατάλογο των εγκρίσεων για το 2022 θα διαπιστώσει τα ακόλουθα:

Από τους 332 Δήμους της χώρας, αιτήματα για χρηματοδότηση υπέβαλαν λίγο πάνω από το 1/3 δηλαδή 115 Δήμοι και ένας Σύνδεσμος (ΠΕΣΥΔΑΠ). Οι υπόλοιποι πέρα βρέχει. Ή δεν τους ενδιαφέρει το θέμα (οπότε παρανομούν αφού τα αδέσποτα είναι αποκλειστική τους αρμοδιότητα), ή δεν έχουν στελέχη ούτε καν για να ζητήσουν τη χρηματοδότηση (που είναι πιο πιθανό).

Η συντριπτική πλειοψηφία των εγκρίσεων έγιναν την τελευταία περίοδο του 2022 και προφανώς όσα προβλέπονται δεν θα προλάβουν να υλοποιηθούν το 2022. Στην πραγματικότητα λοιπόν πέρασε μια τριετία χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση για τα αδέσποτα, με την εξαίρεση ενός έκτακτου επιδόματος που δόθηκε στην πρώτη καραντίνα το 2020 όταν απαγορευόταν στους εθελοντές να βγουν για να ταΐσουν και να φροντίσουν τα αδέσποτα.

Ας πάμε όμως να δούμε τι καλύπτει αυτή η «γενναία» χρηματοδότηση. Αρχικά κάλυπτε μόνο την κατασκευή κυνοκομείων και αγορά εξοπλισμού. Μέχρι τώρα εγκρίθηκαν 27 νέα κυνοκομεία, συνολικού κόστους γύρω στα 10 εκατ. Τα δύο μεγαλύτερα αφορούν τους Δήμους Φυλής και Μαραθώνα. Όμως, όπως όλοι ξέρουν – εκτός από τους αρμόδιους- τα κυνοκομεία είναι αδύνατον να μειώσουν έστω και στο ελάχιστο τα αδέσποτα που ζουν και πολλαπλασιάζονται στους δρόμους και αυξάνονται με τα χιλιάδες κουτάβια και γατάκια από ανεπιθύμητες γέννες δεσποζόμενων. Κατόπιν λοιπόν πολλών διαμαρτυριών από τη φιλοζωική κοινότητα, αποφασίστηκε να δοθούν 5 εκατομμύρια για στειρώσεις, από τα οποία έχουν κατανεμηθεί μόνο τα 3 εκατ.

Και επειδή η απορρόφηση είναι πολύ χαμηλή, οι διαμαρτυρίες συνεχίζονταν και οι εκλογές έρχονται, εξαγγέλλεται και νέα χρηματοδότηση 3 εκατ. στην εκπνοή του 2022, για φάρμακα και εμβόλια. Επιπλέον άλλα 5 εκατ. εξήγγειλαν ότι θα δώσουν στους Δήμους χωρίς να χρειάζεται να τα ζητήσουν αφού όπως φάνηκε ακόμη και αυτό οι περισσότεροι αδυνατούν να το κάνουν. Υποτίθεται ότι με αυτά θα καλύψουν δαπάνες διαχείρισης όπως στειρώσεις, κτηνιατρική περίθαλψη, μεταφορές, σίτιση, αποτεφρώσεις, προσωπικό κλπ. Ποιος όμως θα δώσει λογαριασμό για το τι θα πληρωθεί από αυτά τα χρήματα;

Ας επιστρέψουμε όμως στις εγκρίσεις που δόθηκαν ήδη. Αν κανείς έχει την υπομονή να τις ανοίξει μια – μια θα διαπιστώσει κάποια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.

Υπάρχουν Δήμοι που έβαλαν την επιδότηση σε κτηνιατρικές δαπάνες που είχαν ήδη προγραμματίσει οπότε απλώς εξοικονόμησαν κάποια χρήματα.

Υπάρχουν αρκετοί Δήμοι (20 συνολικά) που ζήτησαν και πήραν χρήματα μόνο για κυνοκομεία ή/και για αγορά εξοπλισμού και όχι για στειρώσεις ενώ είχαν δικαίωμα. Ίσως δεν τους αφορά το πρόβλημα.

Κάποιοι Δήμοι το μόνο που ζήτησαν ήταν να πάρουν οχήματα υποτίθεται για περισυλλογή, αλλά χωρίς να υπάρχουν τα ειδικευμένα συνεργεία περισυλλογής που προβλέπει ο νόμος.

Το συμπέρασμα; Εγκρίθηκαν κάποιες χρηματοδοτήσεις – πολύ χαμηλότερες από αυτές που εξαγγέλλονται, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά δαπάνες που ΔΕΝ αντιμετωπίζουν τα προβλήματα διαχείρισης των αδέσποτων και ένα σημαντικό τους μέρος δεν θα χρησιμοποιηθεί καν για αυτά.

Το πρόβλημα διαχείρισης των αδέσποτων που προκύπτει από τον τεράστιο αριθμό τους, δεν αντιμετωπίζεται μόνο με προμήθειες και κατασκευές. Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση που περιλαμβάνει επαρκές και εκπαιδευμένο προσωπικό στους Δήμους, δημοτικά κτηνιατρεία παντού για να γίνονται συνεχείς στειρώσεις με χαμηλό κόστος,  υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων και πάνω απ’ όλα μηχανισμούς ελέγχου για την τήρηση της νομοθεσίας. Με αποσπασματικές χρηματοδοτήσεις σε αχρείαστα έργα ή με προεκλογικού τύπου επιδοτήσεις δεν λύνεται το πρόβλημα. Ούτε καν μπαλώνεται.

Δέσποινα Σπανούδη, επιστημονικός συνεργάτης της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας σε θέματα περιβάλλοντος και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.».

Στέλιος Πέτσας: «Ενισχύουμε διαρκώς την Αυτοδιοίκηση για να διασφαλίσουμε την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς – Επιπλέον 8 εκατ. ευρώ στους Δήμους μας»

Στις 28 Δεκεμβρίου από το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώθηκαν τα εξής: «Νέες αποφάσεις χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» σε όλους τους Δήμους της Χώρας, υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

 

Αναλυτικότερα,

– επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του αναπτυξιακού άξονα προτεραιότητας «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων» του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» για την προμήθεια εμβολίων για τον εμβολιασμό αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών), καθώς και για την προμήθεια βασικών φαρμακευτικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση της επείγουσας συμπτωματολογίας σε περιπτώσεις δηλητηριάσεων, ώστε να ενισχυθούν οι Δήμοι κατά τη συμμόρφωσή τους με τις υποχρεώσεις των Δήμων που απορρέουν από τον ν. 4830/2021,

– παράταση υποβολής αιτημάτων ένταξης των Δήμων στην Πρόσκληση XII του Προγράμματος «Άργος» για τις επιλέξιμες δαπάνες που αφορούν τη στείρωση αδέσποτων ζώων συντροφιάς, έως τις 31/1/2023, ώστε να απορροφηθούν και τα υπόλοιπα 2 εκατ. ευρώ από τη συνολική χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ήδη εγκριθεί κατά την έκδοση της πρώτης Πρόσκλησης, και

– πάγια χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ για το έτος 2022, για την κάλυψη κάθε είδους δαπάνης των Δήμων που αφορούν στη φροντίδα και εν γένει τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε:

"Το είπαμε, το κάναμε. Χρηματοδοτούμε την Αυτοδιοίκηση για να διασφαλίσουμε την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, μέσω των στειρώσεων, οι οποίες αποτελούν βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας για άμεση μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων σκύλων και γατών, αλλά και – για πρώτη φορά – για επαρκείς εμβολιασμούς και για την αντιμετώπιση των δηλητηριάσεων. Με το χρηματοδοτικό Πρόγραμμα “Άργος”, σε συνδυασμό με την πάγια ετήσια χρηματοδότηση των Δήμων που ανέρχεται για το τρέχον έτος σε 5 εκατ. ευρώ, διαθέτουμε συνολικά περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ προς τους Δήμους, έναντι των μόλις 600.000 ευρώ που προέβλεπε το προηγούμενο πλαίσιο. Γιατί, για εμάς, δεν νοείται μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς τη μεταφορά και των απαραίτητων πόρων. Και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους Δήμους σε όλη την Ελλάδα, παραμένοντας πιστοί στη δέσμευσή μας: “Κανένα ζώο αδέσποτο – Κανένα ζώο κακοποιημένο”"».

23 Δεκεμβρίου 2022

27 Δεκεμβρίου 2022

27 Δεκεμβρίου 2022

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΩΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ? ΔΕΝ ΠΡΠΙΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΣΠΙΤΙΑΟΙ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΟ ΤΑΙ ΓΙΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΩΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΦΙΛΩΖΩΙΚΕΣ ? Ε ? ΤΙ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.