Στηρίξτε μας

Παραβιάζει τη νομοθεσία με τα αιχμάλωτα δελφίνια το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

31 Οκτωβρίου 2013 14:59 | Καταγγελίες
Παραβιάζει τη νομοθεσία με τα αιχμάλωτα δελφίνια το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Tην παραβίαση της νομοθεσίας που γίνεται στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα Αττικής καταγγέλλουν με επιστολή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι. εντείνοντας έτσι τις προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των αρχών για το θέμα της αιχμαλωσίας των κητωδών.

Με αυτή την ανοικτή επιστολή, που στέλνουν από κοινού με τη διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση WDC (Whale and Dolphin Conservation - πρώην WDCS) και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», στην ηγεσία των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση για την Ανάπτυξη και Προστασία Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, καταγγέλλουν τη συνεχιζόμενη φυλάκιση επτά ρινοδέλφινων της Μαύρης Θάλασσας στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, καθώς και η μεταφορά επτά δελφινιών στη Λιθουανία τον Σεπτέμβριο 2013.

Στην επιστολή καλούνται οι Ελληνικές αρχές να διατηρήσουν την απαγόρευση των παραστάσεων ζώων σε οιονδήποτε χώρο (Ν. 4039/2012) και να επιβάλλουν το νόμο που μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμόσει. Προτείνεται να προετοιμαστεί σχέδιο για την απαγόρευση των δελφιναρίων στη χώρα και να υπάρξει συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς ώστε να εξευρεθεί λύση για τη μεταφορά των εναπομεινάντων δελφινιών από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο σε ένα καταλληλότερο περιβάλλον.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συνεργάζονται για το θέμα αυτό και με το νεοσύστατο δίκτυο φορέων για την απαγόρευση των δελφιναρίων στην Ευρώπη το επονομαζόμενο «Dolphinaria free Europe».

Ολόκληρη η επιστολή

«Αξιότιμες/οι κυρίες και κύριοι,

Σας γράφουμε εκ μέρους της WDC (Whale and Dolphin Conservation - πρώην WDCS), του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων για να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας σχετικά με τη συνεχιζόμενη φυλάκιση επτά ρινοδέλφινων της Μαύρης Θάλασσας (Tursiops truncatus ponticus) στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τη μεταφορά επτά δελφινιών στη Λιθουανία τον Σεπτέμβριο 2013.

Η WDC, ως η κορυφαία παγκόσμια μη κυβερνητική οργάνωση αφιερωμένη στην διατήρηση και την προστασία των φαλαινών και των δελφινιών, υπερασπίζεται τα κητώδη εναντίον όλων των απειλών που αντιμετωπίζουν μέσα από εκστρατείες και lobbying, παρέχοντας συμβουλές σε κυβερνήσεις, και συμμετέχοντας σε έργα διατήρησης του είδους, και έρευνας πεδίου και διάσωσης. Για το συγκεκριμένο θέμα, η WDC έχει συνδράμει υποστηρίζοντας τις προσπάθειες για τον τερματισμό των παραστάσεων και αναδεικνύοντας το πρόβλημα διεθνώς.

Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος είναι ελληνική επιστημονική ένωση με διεθνές κύρος, που με τις ανακαλύψεις και το έργο του έχει επεκτείνει πολύ σημαντικά τις γνώσεις μας σχετικά με τα κητώδη των Ελληνικών θαλασσών και της Μεσογείου, αλλά και έχει καταδείξει διεθνώς σοβαρά προβλήματα που απειλούν τους πληθυσμούς τους, όπως η θαλάσσια ηχορύπανση, η ρύπανση από πλαστικά και οι συγκρούσεις με τα πλοία, στα πλαίσια της προσπάθειάς του για την προστασία τους.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, στα πλαίσια του έργου τους για τα ζώα και την προστασία των βιοτόπων, έχουν προβεί σε ένα πολύχρονο αγώνα ενάντια στη διεξαγωγή παραστάσεων και την εκμετάλλευση των δελφινιών με στόχο την επιβολή του νόμου. Σε μια σειρά από ενέργειες έχουν καταγγείλει την παράνομη παρουσία των δελφινιών στη χώρα μας, τη λειτουργία του δελφιναρίου και τη συνέχιση των παραστάσεων, χωρίς όμως οι προσπάθειες αυτές να έχουν βρει ανταπόκριση από την πολιτεία.

Πιστοποιητικά CITES

Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι τα πιστοποιητικά CITES που συνόδευσαν 11 από τα προαναφερθέντα ρινοδέλφινα, όταν μεταφέρθηκαν από τη Λιθουανία στην Ελλάδα το 2010, έχουν μεταβληθεί σε σχέση με κωδικούς πηγής των ζώων (από τον κωδικό F στον κωδικό D). Αμφισβητούμε τη νομιμότητα γύρω από την αλλοίωση των πιστοποιητικών CITES και το αν η αναπαραγωγή τους με αποτέλεσμα μια σειρά απογόνων αυτών των δελφινιών τόσο στην Λιθουανία και την Ελλάδα πληροί τα κριτήρια για "εκτρεφόμενα σε αιχμαλωσία ... σύμφωνα με το κεφάλαιο XIII του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 865/2006." Δεν πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε αναπαραγωγή δελφινιών σε αιχμαλωσία στην ΕΕ θα πληροί αυτά τα κριτήρια.

Μεταφορά των δελφινιών

Βίντεο το οποίο τραβήχτηκε από Λιθουανικά ΜΜΕ κατά την άφιξη στη Λιθουανία τεσσάρων δελφινιών από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο τον Σεπτέμβριο του 2013 δείχνει ότι τα ζώα μεταφέρθηκαν δύο σε ένα κουτί και μέσα σε νερό . Αυτές οι συνθήκες μεταφοράς παραβιάζουν τους Κανονισμούς Ζώντων Ζώων του Διεθνούς Οργανισμού για την Εναέρια Μεταφορά, που απαιτούν τη χρήση δοχείων μεταφοράς με φορεία και όχι ελεύθερης επίπλευσης σε ένα κουτί καθώς επίσης απαιτούν ένα ζώο σε κάθε κουτί. Μεταφορές που δεν πληρούν τους κανονισμούς αυτούς είναι, επίσης, κατά παράβαση της Σύμβασης CITES.

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και η Ελληνική νομοθεσία

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο εξακολουθεί να λειτουργεί έξω από το Ελληνικό δίκαιο. Εισήγαγε δελφίνια από τη Λιθουανία, χωρίς την έγκριση των Ελληνικών αρχών και κατασκεύασε ένα δελφινάριο, χωρίς τη σωστή πολεοδομική άδεια. Συνεχίζει να παρουσιάζει τα δελφίνια στο κοινό σε παραστάσεις στιλ τσίρκου, παρά την Ελληνική απαγόρευση για τις παραστάσεις ζώων3.

Σε πολλές χώρες, όπως η Χιλή, η Κόστα Ρίκα, η Κροατία, η Σλοβενία, η Κύπρος και πιο πρόσφατα, η Ινδία, έχει τεθεί σε εφαρμογή νομοθεσία για τη διασφάλιση του μέλλοντος των δελφινιών που απειλούνται με ζωντανή σύλληψη και αιχμαλωσία και έχουν απαγορεύσει τη σύλληψη, το εμπόριο και την αιχμαλωσία αυτών των ζώων.

Τον Μάιο του 2013, το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ινδίας ανακοίνωσε: "τα κητώδη σε γενικές γραμμές είναι ιδιαίτερα ευφυή και ευαίσθητα, και διάφοροι επιστήμονες οι οποίοι έχουν ερευνήσει τη συμπεριφορά των δελφινιών έχουν υποστηρίξει ότι η ασυνήθιστα υψηλή νοημοσύνη ... σημαίνει ότι τα δελφίνια πρέπει να θεωρηθούν ως «μη - ανθρώπινα άτομα» και ως εκ τούτου θα πρέπει να έχουν τα δικά τους ειδικά δικαιώματα και είναι ηθικά απαράδεκτο να κρατούνται σε αιχμαλωσία για σκοπούς ψυχαγωγίας".

Καλούμε τις Ελληνικές αρχές να διατηρήσουν την απαγόρευση των παραστάσεων ζώων σε οιονδήποτε χώρο (Ν. 4039/2012) και να επιβάλλουν το νόμο που μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμόσει.

Ζητούμε να προετοιμαστεί σχέδιο για την απαγόρευση των δελφιναρίων στη χώρα. Προτρέπουμε επίσης τις αρχές να συνεργαστούν με την διεθνή συμφωνία ACCOBAMS, την επιστημονική κοινότητα των κητολόγων και μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η WDC και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, για να βρεθούν λύσεις για τα εναπομείναντα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ώστε να μεταφερθούν σε ένα καταλληλότερο περιβάλλον, όπου δεν θα εκτελούν παραστάσεις και δεν θα αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης ή/και πλουτισμού οποιουδήποτε».

Διαβάστε επίσης:

Εκπαιδευτικό και το σόου με τα δελφίνια υπό το φως της πανσελήνου;

Θα σταματήσει η Εισαγγελία τις κωλοτούμπες των δελφινιών;

Συνεχίζουν παράνομα τις παραστάσεις στο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Κέρκυρα: «Εκπαιδευτικό» σόου με θαλάσσιους λέοντες!

Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία άγριων ζώων;

Ζωολογικοί κήποι για ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!

Είναι εκπαιδευτική η εκμετάλλευση και η παρανομία;

Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;

Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους

Είσαι για πάντα υπεύθυνος για ό,τι αλλοτριώσεις!

Κρίτων Αρσένης: Επιζήμια για τα δελφίνια τα δελφινάρια

Τι λέει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για το Δελφινάριο του!

Τσίρκο τέλος! Τι θα γίνει με το Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου;

Το Δελφινάριο, ο νόμος και οι «εκπαιδευτικές» κωλοτούμπες

Κάποιοι νόμοι ψηφίζονται! Εφαρμόζονται όμως;

Αναρμόδιο το δικαστήριο για την εκμετάλλευση των δελφινιών και τις πολεοδομικές παραβάσεις!

Συνεχίζουν παράνομα τις παραστάσεις στο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Ένα δελφίνακι - αντικείμενο διασκέδασης και πλουτισμού γεννήθηκε στο Αττικό Πάρκο

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.